Szeregowy Pasztet Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A to mój dzisiejszy wypiek. Piekę chleb regularnie, jak się kończy zagniatam kolejny, już nie pamiętam kiedy ostatni raz kupowałem gotowe pieczywo. Cały czas eksperymentuję, zmieniam proporcje mąki, gęstość ciasta. Gdy zagniatałem ciasto do momentu, aż to zacznie odchodzić od rąk, to mniej wyrastało i po dwóch dniach chleb był już twardy. Teraz wykładam foremkę gdy ciasto jeszcze klei się do rąk, a formuję je w foremce łyżką maczaną w wodzie. Zauważyłem, że rzadsze ciasto po upieczeniu ma więcej pęcherzyków powietrza w środku i pewnie dzięki temu dłużej zachowuje świeżość, chociaż i tak piekę chleb co drugi dzień. Poza problemami z kręgosłupem, nigdy nie miałem żadnych problemów zdrowotnych, ale od czasu gdy regularnie jem chleb własnego wypieku, to czuję się lepiej a moja waga idzie w dół . Pozdrawiam domorosłych piekarzy też piekę chleb w domu od paru lat - na drożdżach, albo na zakwasie. Trochę uciążliwe było częste pieczenie, dlatego robię 3 chleby - bo więcej blaszek nie wchodzi do piekarnika. Na drugi dzień kroję w kromki i zamrażam. Taki zamrożony zachowuje idealną świeżość. Nie wiem czy praktykujesz to rozwiązanie? Do chleba dodaję ziarna - słonecznik, siemię lniane, czasami soję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 51 Dodano 9 l Ostatniej odpowiedzi 8 l Top użytkownicy w tym temacie 5 9 8 12 Popularne dni 7 Lut 20 8 Lut 15 1 Lis 5 9 Lut 5 Top użytkownicy w tym temacie jark 5 odpowiedzi zeberkaa 9 odpowiedzi kordiankw 8 odpowiedzi Dany de Vino 12 odpowiedzi Popularne dni 7 Lut 2015 20 odpowiedzi 8 Lut 2015 15 odpowiedzi 1 Lis 2015 5 odpowiedzi 9 Lut 2015 5 odpowiedzi kordiankw Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Trochę uciążliwe było częste pieczenie, dlatego robię 3 chleby - bo więcej blaszek nie wchodzi do piekarnika. Na drugi dzień kroję w kromki i zamrażam. Taki zamrożony zachowuje idealną świeżość. Nie wiem czy praktykujesz to rozwiązanie? Do chleba dodaję ziarna - słonecznik, siemię lniane, czasami soję. Piekę tylko na zakwasie, na drożdżach to mogę sobie kupić w sklepie . Do chleba dodaję to co akurat mam pod ręką, siemię i słonecznik prawie zawsze, ale czasami dodaję też pestki dyni, czy żurawinę. Nie mrożę chleba bo pamiętam czasy gdy za chlebem trzeba było stać w sklepie czasami i cały dzień i kupowało się na zapas, bo dostawa pieczywa była dwa razy w tygodniu. Najlepiej smakuje chleb jeszcze ciepły, a najbardziej piętka. Na początku piekłem wg. proporcji Danego i wychodziły z tego dwie blachy, ale przy dwóch osobach musieliśmy później jeść ten chleb przez cztery dni, a stary już tak nie smakuje jak świeży. Teraz piekę jedną blachę co drugi dzień, ale ja mam własną elektrownię na dachu więc nie przejmuję się kosztami prądu. Tym bardziej, że jeśli miałbym odsprzedawać niewykorzystaną energię za 17 groszy z 1kWh do zakładu energetycznego bo tak zdecydowała "dobra zmiana" to wolę sam zużyć ten niewykorzystany prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
kordiankw Napisano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Trochę uciążliwe było częste pieczenie, dlatego robię 3 chleby - bo więcej blaszek nie wchodzi do piekarnika. Na drugi dzień kroję w kromki i zamrażam. Taki zamrożony zachowuje idealną świeżość. Nie wiem czy praktykujesz to rozwiązanie? Do chleba dodaję ziarna - słonecznik, siemię lniane, czasami soję. Piekę tylko na zakwasie, na drożdżach to mogę sobie kupić w sklepie . Do chleba dodaję to co akurat mam pod ręką, siemię i słonecznik prawie zawsze, ale czasami dodaję też pestki dyni, czy żurawinę. Nie mrożę chleba bo pamiętam czasy gdy za chlebem trzeba było stać w sklepie czasami i cały dzień i kupowało się na zapas, bo dostawa pieczywa była dwa razy w tygodniu. Najlepiej smakuje chleb jeszcze ciepły, a najbardziej piętka. Na początku piekłem wg. proporcji Danego i wychodziły z tego dwie blachy, ale przy dwóch osobach musieliśmy później jeść ten chleb przez cztery dni, a stary już tak nie smakuje jak świeży. Teraz piekę jedną blachę co drugi dzień, ale ja mam własną elektrownię na dachu więc nie przejmuję się kosztami prądu. Tym bardziej, że jeśli miałbym odsprzedawać niewykorzystaną energię za 17 groszy z 1kWh do zakładu energetycznego bo tak zdecydowała "dobra zmiana" to wolę sam zużyć ten niewykorzystany prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi