Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Cześć Droga Gardeno jeszcze taka mała uwaga bo co do muld to Bakkz już większość napisał albo innych sprowokował: Jeżeli piszemy o technice narciarskiej, np. technice pokonywania nierównego (muldzistego) (ale dotyczy to każdego rodzaju jazdy) - opisujemy jedna czy więcej technik ale należy je rozumieć jako przykład ideału. Można to dobrze zaprezentować na przygotowanym stoku po paru próbach itd. W normalnej jeździe natomiast stosujesz zawsze mieszaninę technik - im lepszy narciarz tym ma ich większy repertuar i sprawniejsze poruszanie się. A już zwłaszcza na nierównym terenie sposób zjazdu jest niemalże intuicyjny. Patrząc wydaje się, że gość jedzie idealnie, rytmicznie i każdy skręt jest powtarzalny ale tak naprawdę każdy skręt jest trochę inny a ilość "oszustw" jest bardzo duża. Dobrze jest mieć tą świadomość, że opis techniki i prezentacja tak naprawdę nie ma wiele wspólnego z normalną jazdą w terenie. Pozdrowienia serdeczne Witam ! Dziękuję! Zaczynam rozumieć.. i faktycznie , jak się patrzy na doświadczonych narciarzy, wdaje się,ze jadą tak samo , idealnie, takimi samymi skrętmi , czy sa muldy, czy nie ma, czy garby są, lód ... nic im nie przeszkadza. Tylko nie rozumiałam tego,ze nic im nie przeszkadza ponieważ " mieszają " techniki, moje laickie oko oczywiście tego nie widzi Ehhh kupa pracy i edukacji przede mną , ale wierzę głęboko,ze za parę(naście) lat będę mogła porozmawiać z Wami jak " równy z równym " . Chyba zadomowię się tu na amen . Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 99 Dodano 16 l Ostatniej odpowiedzi 9 l Top użytkownicy w tym temacie 5 15 9 5 Popularne dni 7 Kwi 18 12 Sty 15 5 Paź 12 6 Maj 9 Top użytkownicy w tym temacie filinator 5 odpowiedzi Mitek 15 odpowiedzi Tadeusz T 9 odpowiedzi Val_Gardena 5 odpowiedzi Popularne dni 7 Kwi 2008 18 odpowiedzi 12 Sty 2015 15 odpowiedzi 5 Paź 2009 12 odpowiedzi 6 Maj 2008 9 odpowiedzi zeberkaa Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Wiem od "dziecka", że mulda to zagłębienie, ale mimo tego w pierwszej chwili na myśl zawsze przychodzi mi wybrzuszenie, Bo jakoś tak dziwnie tam gdzie mulda tam musi być i górka która widać lepiej i to po niej zwykle identyfikujesz obecność muldy. Jednak chcąc opisywać technikę jazdy w takich warunkach musimy trzymać się jednej nomenklatury by wszystko miało ręce i nogi. Gardeno, te wygibasy ciała na nartach widzisz płasko i figury wydają się być akrobatyczne.. Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć.Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od razu widać, na której nodze ma być ciężar.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zeberkaa Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od ruuazu widać, na której nodze ma być ciężar. Pozdr Marcin Efektowniej o futrynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę. żeby tylko nie efektywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od razu widać, na której nodze ma być ciężar. Pozdr Marcin A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ? Jak np skręcam w lewo, ile procent ciężaru powinnam mieć na nodze lewej , a ile na prawej ? ( nie zlinczujcie mnie za moje " mądre" pytania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Bo jakoś tak dziwnie tam gdzie mulda tam musi być i górka która widać lepiej i to po niej zwykle identyfikujesz obecność muldy. Jednak chcąc opisywać technikę jazdy w takich warunkach musimy trzymać się jednej nomenklatury by wszystko miało ręce i nogi. Gardeno, te wygibasy ciała na nartach widzisz płasko i figury wydają się być akrobatyczne.. Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć. Nie raz tak robiam, ale zarówno w pokoju ( w butach narciarskich) , jak i na stoku , przyjmuję dziwną pozycję z tzw ( za przeproszeniem ) kaczym kuprem wypiętym do tyłu :/ Nie umiem sobie z tym poradzić :/ Już próbowałam układać się na wszytskie sposoby i zawsze jakoś dziwnie wyginam lędzwie i przyjmuję pozycję wielce pokraczną Nie wiem dlaczego tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ?Nie podejmuje się określić, ale w początkowej fazie ćwiczeń można ćwiczyć 100% na nodze zewnętrznej, podnosząc nartę wewnętrzną do góry- i tu znów wracamy do kwestii postawy- dziób ma szorować po śniegu a piętka ma być uniesiona.A jak ci to będzie to wychodziło to skręcaj bez podnoszenia, nie myśląc ile procent tu a ile tam. Będzie dobrze PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę.Jak, kto i o co się będzie zapierał, to już nie moja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Skala umiejęności narciarskich .. × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
zeberkaa Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Wiem od "dziecka", że mulda to zagłębienie, ale mimo tego w pierwszej chwili na myśl zawsze przychodzi mi wybrzuszenie, Bo jakoś tak dziwnie tam gdzie mulda tam musi być i górka która widać lepiej i to po niej zwykle identyfikujesz obecność muldy. Jednak chcąc opisywać technikę jazdy w takich warunkach musimy trzymać się jednej nomenklatury by wszystko miało ręce i nogi. Gardeno, te wygibasy ciała na nartach widzisz płasko i figury wydają się być akrobatyczne.. Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć.Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od razu widać, na której nodze ma być ciężar.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zeberkaa Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od ruuazu widać, na której nodze ma być ciężar. Pozdr Marcin Efektowniej o futrynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę. żeby tylko nie efektywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od razu widać, na której nodze ma być ciężar. Pozdr Marcin A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ? Jak np skręcam w lewo, ile procent ciężaru powinnam mieć na nodze lewej , a ile na prawej ? ( nie zlinczujcie mnie za moje " mądre" pytania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Bo jakoś tak dziwnie tam gdzie mulda tam musi być i górka która widać lepiej i to po niej zwykle identyfikujesz obecność muldy. Jednak chcąc opisywać technikę jazdy w takich warunkach musimy trzymać się jednej nomenklatury by wszystko miało ręce i nogi. Gardeno, te wygibasy ciała na nartach widzisz płasko i figury wydają się być akrobatyczne.. Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć. Nie raz tak robiam, ale zarówno w pokoju ( w butach narciarskich) , jak i na stoku , przyjmuję dziwną pozycję z tzw ( za przeproszeniem ) kaczym kuprem wypiętym do tyłu :/ Nie umiem sobie z tym poradzić :/ Już próbowałam układać się na wszytskie sposoby i zawsze jakoś dziwnie wyginam lędzwie i przyjmuję pozycję wielce pokraczną Nie wiem dlaczego tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ?Nie podejmuje się określić, ale w początkowej fazie ćwiczeń można ćwiczyć 100% na nodze zewnętrznej, podnosząc nartę wewnętrzną do góry- i tu znów wracamy do kwestii postawy- dziób ma szorować po śniegu a piętka ma być uniesiona.A jak ci to będzie to wychodziło to skręcaj bez podnoszenia, nie myśląc ile procent tu a ile tam. Będzie dobrze PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę.Jak, kto i o co się będzie zapierał, to już nie moja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Skala umiejęności narciarskich ..
bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć.Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od razu widać, na której nodze ma być ciężar.PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od ruuazu widać, na której nodze ma być ciężar. Pozdr Marcin Efektowniej o futrynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę. żeby tylko nie efektywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od razu widać, na której nodze ma być ciężar. Pozdr Marcin A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ? Jak np skręcam w lewo, ile procent ciężaru powinnam mieć na nodze lewej , a ile na prawej ? ( nie zlinczujcie mnie za moje " mądre" pytania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Bo jakoś tak dziwnie tam gdzie mulda tam musi być i górka która widać lepiej i to po niej zwykle identyfikujesz obecność muldy. Jednak chcąc opisywać technikę jazdy w takich warunkach musimy trzymać się jednej nomenklatury by wszystko miało ręce i nogi. Gardeno, te wygibasy ciała na nartach widzisz płasko i figury wydają się być akrobatyczne.. Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć. Nie raz tak robiam, ale zarówno w pokoju ( w butach narciarskich) , jak i na stoku , przyjmuję dziwną pozycję z tzw ( za przeproszeniem ) kaczym kuprem wypiętym do tyłu :/ Nie umiem sobie z tym poradzić :/ Już próbowałam układać się na wszytskie sposoby i zawsze jakoś dziwnie wyginam lędzwie i przyjmuję pozycję wielce pokraczną Nie wiem dlaczego tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ?Nie podejmuje się określić, ale w początkowej fazie ćwiczeń można ćwiczyć 100% na nodze zewnętrznej, podnosząc nartę wewnętrzną do góry- i tu znów wracamy do kwestii postawy- dziób ma szorować po śniegu a piętka ma być uniesiona.A jak ci to będzie to wychodziło to skręcaj bez podnoszenia, nie myśląc ile procent tu a ile tam. Będzie dobrze PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę.Jak, kto i o co się będzie zapierał, to już nie moja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Skala umiejęności narciarskich ..
Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Prościej jest zaprzeć się barkiem o ścianę i próbować ja przesunąć. Ciało ustawia się w odpowiedniej pozycji samo i ładnie od razu widać, na której nodze ma być ciężar. Pozdr Marcin A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ? Jak np skręcam w lewo, ile procent ciężaru powinnam mieć na nodze lewej , a ile na prawej ? ( nie zlinczujcie mnie za moje " mądre" pytania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Bo jakoś tak dziwnie tam gdzie mulda tam musi być i górka która widać lepiej i to po niej zwykle identyfikujesz obecność muldy. Jednak chcąc opisywać technikę jazdy w takich warunkach musimy trzymać się jednej nomenklatury by wszystko miało ręce i nogi. Gardeno, te wygibasy ciała na nartach widzisz płasko i figury wydają się być akrobatyczne.. Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć. Nie raz tak robiam, ale zarówno w pokoju ( w butach narciarskich) , jak i na stoku , przyjmuję dziwną pozycję z tzw ( za przeproszeniem ) kaczym kuprem wypiętym do tyłu :/ Nie umiem sobie z tym poradzić :/ Już próbowałam układać się na wszytskie sposoby i zawsze jakoś dziwnie wyginam lędzwie i przyjmuję pozycję wielce pokraczną Nie wiem dlaczego tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ?Nie podejmuje się określić, ale w początkowej fazie ćwiczeń można ćwiczyć 100% na nodze zewnętrznej, podnosząc nartę wewnętrzną do góry- i tu znów wracamy do kwestii postawy- dziób ma szorować po śniegu a piętka ma być uniesiona.A jak ci to będzie to wychodziło to skręcaj bez podnoszenia, nie myśląc ile procent tu a ile tam. Będzie dobrze PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę.Jak, kto i o co się będzie zapierał, to już nie moja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Val_Gardena Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Bo jakoś tak dziwnie tam gdzie mulda tam musi być i górka która widać lepiej i to po niej zwykle identyfikujesz obecność muldy. Jednak chcąc opisywać technikę jazdy w takich warunkach musimy trzymać się jednej nomenklatury by wszystko miało ręce i nogi. Gardeno, te wygibasy ciała na nartach widzisz płasko i figury wydają się być akrobatyczne.. Stań przed lustrem, złóż się solidnie do pozycji narciarskiej o spróbuj się skręcić jak panowie na filmach. Da się. Przynajmniej statycznie. W praktyce na stoku zwykle słabo to wychodzi ale nie trzeba sobie wycinać żeber i wyłamywać stawów żeby to osiągnąć. Nie raz tak robiam, ale zarówno w pokoju ( w butach narciarskich) , jak i na stoku , przyjmuję dziwną pozycję z tzw ( za przeproszeniem ) kaczym kuprem wypiętym do tyłu :/ Nie umiem sobie z tym poradzić :/ Już próbowałam układać się na wszytskie sposoby i zawsze jakoś dziwnie wyginam lędzwie i przyjmuję pozycję wielce pokraczną Nie wiem dlaczego tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ?Nie podejmuje się określić, ale w początkowej fazie ćwiczeń można ćwiczyć 100% na nodze zewnętrznej, podnosząc nartę wewnętrzną do góry- i tu znów wracamy do kwestii postawy- dziób ma szorować po śniegu a piętka ma być uniesiona.A jak ci to będzie to wychodziło to skręcaj bez podnoszenia, nie myśląc ile procent tu a ile tam. Będzie dobrze PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę.Jak, kto i o co się będzie zapierał, to już nie moja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 Dalej Strona 4 z 4 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 A mozna to jakoś procentowo określić ile procent ciężaru ( w przybliżeniu oczywiście) mamy na narcie zewnętrznej, a ile na wewnętrznej podczas skrętu ?Nie podejmuje się określić, ale w początkowej fazie ćwiczeń można ćwiczyć 100% na nodze zewnętrznej, podnosząc nartę wewnętrzną do góry- i tu znów wracamy do kwestii postawy- dziób ma szorować po śniegu a piętka ma być uniesiona.A jak ci to będzie to wychodziło to skręcaj bez podnoszenia, nie myśląc ile procent tu a ile tam. Będzie dobrze PozdrMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Efektowniej o futrynę.Jak, kto i o co się będzie zapierał, to już nie moja sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi