kordiankw Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 7 Września 2016 Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Wiesiek tylko przez te 14 lat to nie będzie 7,5% tylko 0. Bo za instalację zapłaciłem ze swojej kieszeni, a po tych 14 latach może okazać się że jest do wyrzucenia, a na pewno spadnie jej sprawność, więc zaledwie odzyskam to co w nią włożyłem. Zysk byłby wówczas gdy po okresie amortyzacji mogła ona pracować z podobna sprawnością przez kolejnych kilkanaście lat. Akurat przy tej inwestycji nie jest tak jak przy zakupie apartamentu pod wynajem, który załóżmy że wynajmujesz i po kilkunastu latach z wynajmu odzyskujesz kwotę, która wyłożyłeś na jego zakup a dodatkowo zostaje ci nieruchomość. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dokładnie tak policzyłem amortyzacja = dekapitalizacja. W tym przypadku powinno być 8-10% na amortyzację plus 6% zysk. Czyli nie mniej jak 14% po odliczeniu innych kosztów. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... kordiankw Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Na Wyspach przewidują rekordowo zimną zimę, to może i u nas pomrozi: http://wiadomosci.on...-wyspach/je4ecd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 miesiące temu... kordiankw Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Ktoś mnie pytał, czy w zimie wydajność z panela o mocy 250 W wyniesie 100 W. Dziś jest słoneczny dzień i wydajność instalacji 5 kW kształtuje się na poziomie 3 kW, czyli 150 W z jednego panela. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
kordiankw Napisano 9 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Na Wyspach przewidują rekordowo zimną zimę, to może i u nas pomrozi: http://wiadomosci.on...-wyspach/je4ecd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 10 Lutego 2017 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 Ktoś mnie pytał, czy w zimie wydajność z panela o mocy 250 W wyniesie 100 W. Dziś jest słoneczny dzień i wydajność instalacji 5 kW kształtuje się na poziomie 3 kW, czyli 150 W z jednego panela. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi