andrzej 2499 Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 zastanawiam sie nad sztucznymi nawierzchniami.ciezko jednak cos znalezc na ten temat.czy niszcza slizgi? czy wymagaja smarowania ?Czy ktos jezdzil i moze sie podzielic swoimi doswiadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kss_marcin_skispa Napisano 25 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Nazwa, której użyłeś w temacie, jest mi obca, ale zapewne chodzi o paskudztwo, które jest np. na Górce Szczęśliwickiej. Tzw. igielit. Nie da się ukryć, że ślizgi się utleniają bardzo szybko. Żeby zminimalizować szkodliwe tarcie, trzeba potraktować je smarem - jak najtwardszym, żeby starczył na cały trening (oczywiście, na gorąco). Każdy ma swoje patenty. Ja zawodnikom, którzy startują na takiej nawierzchni, aplikuję specjalny smar, który zdobyłem, paląc po drodze kilka wiosek... Ma wysoką temperaturę topnienia i niską (ok. -30 st.) temperaturę "dedykowaną". Na sam start - smarujemy to jeszcze płynem do mycia naczyń Na dłuższą metę, choćbyś się starał nie wiem jak, ślizgi mocno ucierpią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4rt3q Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Nazwa, której użyłeś w temacie, jest mi obca, ale zapewne chodzi o paskudztwo, które jest np. na Górce Szczęśliwickiej. Tzw. igielit. [...] Male sprostowanie, SNOWFLEX to coś zupełnie innego niz igielit, nie miałem okazji jeździć ale "na oko" wygląda o wiele lepiej [youtube][/youtube] z tego co wiem to w .... drogie @andrzej2499 jak jesteś z UK to sprawdź u źródła :) http://en.wikipedia.org/wiki/Snowflex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... andrzej 2499 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 tak w okolicy jest kilka stokow z tymi nawierzchniami o,ktorych pisalem ale myslalem, ze zanim tam pojade dowiem sie czegos od was.gdzies znalazlem szczatkowa informacje ze na snowflex potrzebne sa specjalne narty jesli tak jest, to pozamiatane,bo koszty takiego jezdzenia bylyby zbyt duze(wypozyczalnia +karnet).Wpromieniu dwoch godzin jazdy sa tez kryte stoki, byloby niedrogo gdyby pojechaly dwie osoby.nie moge nikogo jednak znalezc zdesperowanego w temacie.wiec pomyslalem o tych ze sztuczna nawierzchnia bo mam blizej.ale jezeli mialby ucierpiec moj sprzet to sobie odpuszcze.Na temat snowflexu i dendixu czytalem troche ,ale byl to tylko teoretyczny belkot bez praktycznych szczegolow, jak na wikipedi.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 lata później... andrzej 2499 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 tak w okolicy jest kilka stokow z tymi nawierzchniami o,ktorych pisalem ale myslalem, ze zanim tam pojade dowiem sie czegos od was.gdzies znalazlem szczatkowa informacje ze na snowflex potrzebne sa specjalne narty jesli tak jest, to pozamiatane,bo koszty takiego jezdzenia bylyby zbyt duze(wypozyczalnia +karnet).Wpromieniu dwoch godzin jazdy sa tez kryte stoki, byloby niedrogo gdyby pojechaly dwie osoby.nie moge nikogo jednak znalezc zdesperowanego w temacie.wiec pomyslalem o tych ze sztuczna nawierzchnia bo mam blizej.ale jezeli mialby ucierpiec moj sprzet to sobie odpuszcze.Na temat snowflexu i dendixu czytalem troche ,ale byl to tylko teoretyczny belkot bez praktycznych szczegolow, jak na wikipedi.pzdr Minęło trochę czasu, znalazłem stok pod dachem ze sztucznym śniegiem dwie i pół godziny jazdy samochodem i jakoś odechciało mi się testować snowlex i dendix.Ale teraz wiem ,że w cenie karnetu są natry, buty, kije i kask.Może latem dla zaspokojenia ciekawości kiedyś się odważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
andrzej 2499 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 tak w okolicy jest kilka stokow z tymi nawierzchniami o,ktorych pisalem ale myslalem, ze zanim tam pojade dowiem sie czegos od was.gdzies znalazlem szczatkowa informacje ze na snowflex potrzebne sa specjalne narty jesli tak jest, to pozamiatane,bo koszty takiego jezdzenia bylyby zbyt duze(wypozyczalnia +karnet).Wpromieniu dwoch godzin jazdy sa tez kryte stoki, byloby niedrogo gdyby pojechaly dwie osoby.nie moge nikogo jednak znalezc zdesperowanego w temacie.wiec pomyslalem o tych ze sztuczna nawierzchnia bo mam blizej.ale jezeli mialby ucierpiec moj sprzet to sobie odpuszcze.Na temat snowflexu i dendixu czytalem troche ,ale byl to tylko teoretyczny belkot bez praktycznych szczegolow, jak na wikipedi.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzej 2499 Napisano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 tak w okolicy jest kilka stokow z tymi nawierzchniami o,ktorych pisalem ale myslalem, ze zanim tam pojade dowiem sie czegos od was.gdzies znalazlem szczatkowa informacje ze na snowflex potrzebne sa specjalne narty jesli tak jest, to pozamiatane,bo koszty takiego jezdzenia bylyby zbyt duze(wypozyczalnia +karnet).Wpromieniu dwoch godzin jazdy sa tez kryte stoki, byloby niedrogo gdyby pojechaly dwie osoby.nie moge nikogo jednak znalezc zdesperowanego w temacie.wiec pomyslalem o tych ze sztuczna nawierzchnia bo mam blizej.ale jezeli mialby ucierpiec moj sprzet to sobie odpuszcze.Na temat snowflexu i dendixu czytalem troche ,ale byl to tylko teoretyczny belkot bez praktycznych szczegolow, jak na wikipedi.pzdr Minęło trochę czasu, znalazłem stok pod dachem ze sztucznym śniegiem dwie i pół godziny jazdy samochodem i jakoś odechciało mi się testować snowlex i dendix.Ale teraz wiem ,że w cenie karnetu są natry, buty, kije i kask.Może latem dla zaspokojenia ciekawości kiedyś się odważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi