gajowy01 Napisano 30 Maja 2014 Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Jeździł ktoś ostatnimi czasy na trasie z Krakowa do Aten samochodem? Google pokazują taki jeden wariant:http://goo.gl/maps/EN9vY Na oko wygląda OK, do tego jakieś wygooglane informacje też sugerują taką trasę. Dla odmiany ViaMichelin chętniej wskazuje trasę przez Czechy, Austrię, Węgry, Serbię - i dalej już tak samo. Ktoś ma jakieś doświadczenia, sugestie, wskazówki, inny wariant? Może jakieś inne kwestie typu zasadzki, czarcie zapadki, patologie? Nie mam pewności co do sumy koniecznych opłat za winiety czy bramki autostradowe - wychodzą mi rozbieżności między kalkulacją ViaMichelin a opisami - ktoś coś wie więcej? PS. Wybieram się niedługo na rejs po Wyspach Greckich, czy może raczej próbuję się wybrać Wygląda na to, że są jakieś 2-3 miejsca wolne na łódce, z ekipą znajomych - jedno chcę zająć ja Początek rejsu za 2 tygodnie, rejs 2 tygodniowy, jest też ew. opcja na jeden tydzień (1. lub 2.). Oczywiście pod żaglami trzon załogi jest, skipper doświadczony. Gdyby ktoś był chętny zająć te ostatnie koje, to skipper zaprasza Tyle tymczasem, pewnie lada moment ustalę więcej - info na priv, email, tel. - wrzucę też pewnie jakieś info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 31 Maja 2014 Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Ta łódka to jakaś wiosłowa czy ma inne rodzaje napędu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 2 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2014 Dzięki Fish, jak oceniasz realny czas dojazdu? Ta łódka to jakaś wiosłowa czy ma inne rodzaje napędu ? W sumie to jest napisane, ale powtórzę tak po twojemu: bôtë pod żôglamë Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 3 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Poszukaj na forach o tematyce podróżniczej takich jak to http://www.grecja.iq...23&temat=126751 wiele osób z pewnością przerabiało tan temat.A że tak z zapytam jakie wyspy macie zamiar odwiedzić? My wyruszamy 11.06 na 2 tygodnie na Kos i dalej na Santorini,Naxos i Paros,czyli cykady na Cykladach ale środkiem lokomocji będzie samolot i prom Pozdrawiam i może do zobaczenia w Helladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 6 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 Krzychu! Jak już dotrzesz nad morze to możesz spodziewać się takich klimatów... Zdjęcia są z tygodniowego rejsu po Cykladach. Z jednej strony tydzień to mało (bo trzeba dopłynąć z Aten) a z drugiej dużo bo w sumie to nudy na tym jachcie Raz popłynąłem i stwierdziłem - to nie dla mnie... Ale ogólnie to mi się podobało Czyli pilnuj wątroby, nie wypadaj poza burtę i korzystaj z uroków lokalnej (świetnej) kuchni. Pozdro Wiesiek Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 7 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Krzychu! Jak już dotrzesz nad morze to możesz spodziewać się takich klimatów... Zdjęcia są z tygodniowego rejsu po Cykladach. Z jednej strony tydzień to mało (bo trzeba dopłynąć z Aten) a z drugiej dużo bo w sumie to nudy na tym jachcie Raz popłynąłem i stwierdziłem - to nie dla mnie... Ale ogólnie to mi się podobało Czyli pilnuj wątroby, nie wypadaj poza burtę i korzystaj z uroków lokalnej (świetnej) kuchni. Pozdro Wiesiek Grecja to mój ulubiony kierunek wakacyjny z kilku względów, przede wszystkim udziela mi się wielki optymizm i spokój z jakim ci ludzie żyją ,nie przejmują się niczym ,a pojęcie czasu tam nie istnieje rozkłady jazdy i terminy istnieją jedynie teoretycznie ,bo jak to tłumaczyli mi sami Grecy ,oni mają takie niepisane prawo ,że każdy może sobie odpocząć w ciągu dnia w wybranej przez siebie chwili ,bez względu na obowiązki jakie na nim ciążą ,po prostu siadają i piją kawę ,grają w szachy i rozmawiają,u nas niemożliwe.Po drugie czyjaś własność jest tam święta , ich domy są wiecznie otwarte ,a kradzieże jeśli się zdarzają to zazwyczaj dopuszczają się ich cudzoziemcy,ludzie są tam zawsze otwarci i często mimo braku znajomości języków obcych pomocni,ale sjesta to rzecz święta i w mniejszych miejscowościach można zapomnieć o kupieniu czegokolwiek ,w zeszłym roku na Kos w górach omal nie uschnąłem przy 35 stopniowym upale, ale wody mi nikt nie sprzedał bo pili kawę No i ta wspaniała kuchnia ,którą uważam za zdecydowanie najlepszą w Europie ,świetne owoce morza ,kleftiko,moussaka, saganaki ,jagnięcina ,do tego karafka świetnego miejscowego wina i szklaneczka ouzo na koniec ,już nie mogę się doczekać kiedy powiem Kalimera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... gajowy01 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Wujot - dzięki za fotki, sam googlałem sobie za różnymi rzeczami nt. w ostatnich dniach ...też załączam fotki, na taką bajkę liczę Nudy się nie przewiduje, nawet w 2 tygodnie ...nawet tym bardziej Pływanie raczej nocą, w miarę możliwości, potrzeb, a w dzień zwiedzanie, plażowanie itd. Bublo - generalnie: z Aten na wyspy na Morzu Egejskim, w tym oczywiście Cyklady (Mykonos, Santoryn i in.) + okoliczne (Ikaria?), po drodze jakieś Wyspy Sarońskie (Hydra), ...i ile się uda Parę nazw padło, ale ...tymczasem zacytuję skippera: "Pewnie nie muszę tego pisać, ale dla formalności: trasa oczywiście uzależniona od warunków pogodowych, nastroju i zachcianek załogi :)" Jestem świeżak w tym temacie, więc bazuję na opisach, wyobraźni i necie: twój opis mi się podoba, może więcej napiszę po powrocie. Takie żeglowanie podobać mi się będzie na pewno, a co do reszty ...pewnie dołączę do entuzjastycznych opinii Gdyby ktoś miał ochotę jeszcze dołączyć (zapraszamy) - rejs dzielony na 2 etapy: etap I : 14 - 21.06.2014 etap II : 21 - 28.06.2014 przesiadka, wymiana częsci załogi na Mykonos. Wyjeżdżamy z Polski busem 12.06 wieczorem (czwartek) -> mały postój na parę godzin w Macedonii, " express zwiedzanie" -> tak żeby 14.06 rano być w Atenach. Powrót do Polski po rejsie, 29.06 będziemy z powrotem. Jest parę miejsc na łódce, głównie na drugi etap. Są różne możliwości ogarnięcia tematu, dołączenia, dojazdu - np. samolotem (dość drogo chyba, że jakiś last), lub niedrogim autokarem (36h do Aten), potem promem. Można też busem z nami, w jedną lub dwie strony. To jest grupa fajnych znajomych i przyjaciół, część towarzystwa bardzo opływana po różnych morzach i oceanach, na bardzo różnych jednostkach, w różnym klimacie itd. - zapraszam, raczej w ich imieniu. Teraz jacht Bavaria 49 (jest na foto poniżej) - na priv, tel. więcej info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... alvaro99 Napisano 20 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 I jak wyjazd się udał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
gajowy01 Napisano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 Wujot - dzięki za fotki, sam googlałem sobie za różnymi rzeczami nt. w ostatnich dniach ...też załączam fotki, na taką bajkę liczę Nudy się nie przewiduje, nawet w 2 tygodnie ...nawet tym bardziej Pływanie raczej nocą, w miarę możliwości, potrzeb, a w dzień zwiedzanie, plażowanie itd. Bublo - generalnie: z Aten na wyspy na Morzu Egejskim, w tym oczywiście Cyklady (Mykonos, Santoryn i in.) + okoliczne (Ikaria?), po drodze jakieś Wyspy Sarońskie (Hydra), ...i ile się uda Parę nazw padło, ale ...tymczasem zacytuję skippera: "Pewnie nie muszę tego pisać, ale dla formalności: trasa oczywiście uzależniona od warunków pogodowych, nastroju i zachcianek załogi :)" Jestem świeżak w tym temacie, więc bazuję na opisach, wyobraźni i necie: twój opis mi się podoba, może więcej napiszę po powrocie. Takie żeglowanie podobać mi się będzie na pewno, a co do reszty ...pewnie dołączę do entuzjastycznych opinii Gdyby ktoś miał ochotę jeszcze dołączyć (zapraszamy) - rejs dzielony na 2 etapy: etap I : 14 - 21.06.2014 etap II : 21 - 28.06.2014 przesiadka, wymiana częsci załogi na Mykonos. Wyjeżdżamy z Polski busem 12.06 wieczorem (czwartek) -> mały postój na parę godzin w Macedonii, " express zwiedzanie" -> tak żeby 14.06 rano być w Atenach. Powrót do Polski po rejsie, 29.06 będziemy z powrotem. Jest parę miejsc na łódce, głównie na drugi etap. Są różne możliwości ogarnięcia tematu, dołączenia, dojazdu - np. samolotem (dość drogo chyba, że jakiś last), lub niedrogim autokarem (36h do Aten), potem promem. Można też busem z nami, w jedną lub dwie strony. To jest grupa fajnych znajomych i przyjaciół, część towarzystwa bardzo opływana po różnych morzach i oceanach, na bardzo różnych jednostkach, w różnym klimacie itd. - zapraszam, raczej w ich imieniu. Teraz jacht Bavaria 49 (jest na foto poniżej) - na priv, tel. więcej info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alvaro99 Napisano 20 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 I jak wyjazd się udał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi