fredowski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jezdze na obu nartach z czesto obciazona narta wewnetrzna. W jezdzie rekreacyjnej nie widze potrzeby szczegolnego obciazania narty zewnetrznej. Nie przeszkadza mi to na pochylosciach do tras czerwonych wlacznie. Przy jezdzie centralnej, ktora lubie (barki prostopadle do nart), obciazanie narty wewnetrzej wynika z pozycji. W skrecie wynosi ono ca. 50% minus dzialanie sily odsrodkowej i grawitacji i to te sily powoduja zwiekszanie obciazenia narty zewnetrzej. Uwazam, ze jade stabilnie, nie przeszkadzaja mi nierownosci trasy itd. Moge zachowac rownolegly rozstaw nart oraz zmieniac ten rozstaw bez utraty rownoleglego ich prowadzenia. Nie widze w tym nic zlego i dziwia mnie wypowiedzi forumowych instruktorow narciarskich o koniecznosci zdecydowanego obciazania narty zewnetrzej skretu w kazdej sytuacji i na kazdym stoku. Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. Zeby dyskutowac o jezdzie sportowej a tym bardziej sportowo jezdzic, trzeba sie nauczyc najpierw jazdy podstawowej(rekreacyjnej). Watek robzona jest na to dobrym przykladem. Piszacy nakrecaja sie wzajemnie, ze to za bardzo obciazana gorna narta i takie tam...przytaczaja Ligety'ego i znowu takie tam... Bez sensu ale taki urok forum nie tylko narciarskiego. Wrocmy do obciazania narty wewnetrzej w czym mi to przeszkadza bo nie czuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Fredo, bo ty juz umiesz a inni nie To ca. ...to pewnie będzie 55/45, lub cos koło tego, więc zarówno szybko jak i ryzykownie, ale Ty masz stanie, czucie objeżdżenie i takie tam.Inni, co się uczą, nie maja tego wiec muszą sie skupić na "elementarzu" a ten zaczyna sie od "jezdzimy na narcie dolnej/zewnętrznej" Ja też nie widzę wielkiego sensu dla amatorow w odwolaniach do wielkich zawodników, ale tym bardziej - oni robią różne dziwne rzeczy, bo im juz wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Mamy 2 narty i jedziemy na obu. Wszystko co robimy na 2 podporach jest stabilniejsze jak na jednej. To w/g elementarza jezdzimy wlasnie na obu nartach. Daj argumenty, ze na dolnej jest jest stabilniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jak widac po Twoim avatarze specjalnie nie przeszkadza. Bardzo przyjemny element rekreacyjnej jazdy, zwiekszajacy czucie i zaufanie do narty (i siebie). A reszte to ju Gajowy dodal. PS Widzac ze nie jestes przekonany slowami Gajowego: pod koniec sezonu poczulem sie jak nowicjusz zapinajac narty dluzsze niz zazwyczaj, ciezsze, o wiekszym promieniu - z jazdy nonszalanckiej, rekreacyjnej szybko musialem wrocic do elementarza: mocno pilnowac obciazenia dolnej, likwidowac a-frame... na dolnej jest stabilniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 To dlaczego statywy do aparatów mają 3 nogi a nie 4? Byłyby "stabilniejsze"... Na nartach jedziemy na narcie dolnej - to ona i docisk jaki na nią wywierasz odpowiada za kierunek i promień skrętu. Drugą nartę masz głównie po to, żebyś nie musiał jeździć tylko w jedną stronę... Choć ewidentnie są techniki angażujące jednocześnie obie narty w podobnym wymiarze... np. pług... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Friski musiales pracowac bo techniki chwilowo zabraklo. Poczekam na argumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 I tu bardzo ciekawy temat Fred poruszył. Otóż elementarz mówiący o jeździe na dolnej narcie, tworzono gdy konstrukcja nart tego wymagała. Narty były proste, długie i nawet postawienie ich na krawędzi nie inicjowało skrętu. Robiło się to poprzez przerzucanie ciężaru i uślizg dolnej narty. Dziś, gdy konstrukcja nart się zmieniła, równomierny nacisk na obie narty (równoważony siłą odśrodkową) jest nawet wskazany. Takiej jazdy uczy się dzieciaki, które nigdy innej narty nie miały na nogach... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Argument: jako szkolacy sie (w ww. sytuacji nawet powiedzialbym poczatkujacy) doswiadczylem ze zalecenie jazdy na narcie zewnetrznej jest sluszne dla poczatkujacego. Choc generalnie uwielbiam jazde na wewnetrznej/obu/zewnetrznej (zalezy od sytuacji). Radcom, umiejetnosc szybkiego zorientowania sie gdzie jest narta zew a gdzie wew i ktora obciazyc na pewno przyda sie gdy przyjdzie do awaryjnego hamowania albo stromizna spowoduje ze strach scisnie cztery litery i nie bedzie mozliwe wozenie sie na krawedzi. Gwarantuje ze w strooomym, oblodzonym zlebiku mistrz ktory na codzien nie mysli na ktorej narcie jedzie obciazy wlasnie te podrecznikowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredowski Napisano 15 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Friski piszemy o narciarstwie rekreacyjnym do poziomu 6/7 Zaloz temat o oblodzonych zlebach wtedy zglosza sie poczatkujacy i sobie pogadacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 To dlaczego statywy do aparatów mają 3 nogi a nie 4? Byłyby "stabilniejsze"... Na nartach jedziemy na narcie dolnej - to ona i docisk jaki na nią wywierasz odpowiada za kierunek i promień skrętu. Drugą nartę masz głównie po to, żebyś nie musiał jeździć tylko w jedną stronę... Choć ewidentnie są techniki angażujące jednocześnie obie narty w podobnym wymiarze... np. pług... Ja się nie znam ale jak dla mnie to pług angażuje właśnie jedną nogę - zewnętrzną, a jadąc skrętem równoległym powinno się równomiernie dociążyć obydwie narty. Ja właśnie miałem zawsze problem gdy uczyłem się równolegle skręcać z tym żeby cokolwiek obciążyć wewnętrzną bo byłem "od pługa oderwany" Jadąc "bardziej na zewnętrznej" jesteśmy w stanie szybciej zareagować ( np. awaryjnie zatrzymać), bo ta noga jest wyprostowana. P.S. statywy na 3 nogach są o wiele bardziej stabilne niż na 4 na nierównym i dodatkowo o wiele łatwiej się je reguluje (poziomuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Friski piszemy o narciarstwie rekreacyjnym do poziomu 6/7 Zaloz temat o oblodzonych zlebach wtedy zglosza sie poczatkujacy i sobie pogadacie Ok, niech bedzie stroma, twarda trasa czarna - czasem poczatkujacy sie zaplacze albo i dzieciaczka zaciagnie albo nawet 6/7 rura zmieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja się nie znam ale jak dla mnie to pług angażuje właśnie jedną nogę - zewnętrzną, a jadąc skrętem równoległym powinno się równomiernie dociążyć obydwie narty. Ja właśnie miałem zawsze problem gdy uczyłem się równolegle skręcać z tym żeby cokolwiek obciążyć wewnętrzną bo byłem "od pługa oderwany" Jadąc "bardziej na zewnętrznej" jesteśmy w stanie szybciej zareagować ( np. awaryjnie zatrzymać), bo ta noga jest wyprostowana. P.S. statywy na 3 nogach są o wiele bardziej stabilne niż na 4 na nierównym i dodatkowo o wiele łatwiej się je reguluje (poziomuje). Jazda na wyprostowanych nagach(nodze) jest tak samo błędna jak stwierdzenie wewnętrzna/zewnętrzna noga. Jeździmy w odpowiedniej pozycji, która wyklucza prostowanie nóg w kolanach. W innym wypadku kończy się to kontuzją... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jazda na wyprostowanych nagach(nodze) jest tak samo błędna jak stwierdzenie wewnętrzna/zewnętrzna noga. Jeździmy w odpowiedniej pozycji, która wyklucza prostowanie nóg w kolanach. W innym wypadku kończy się to kontuzją... Pozdrawiam, radcom Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jadąc na krawędzi głównym elementem prowadzącym jest wewnętrzna krawędź tzw. narty dolnej. Zewnętrzna krawędź narty górnej (vel wewnętrznej) spełnia rolę stabilizatora. To ułatwia prowadzenie i ogranicza możliwość utraty równoległości desek mogącej doprowadzić do upadku. Piszę to jako praktyk, więc prośba o odpuszczenie nomenklaturowych szczegółów i skupienie się na zasadniczej logice ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 YOGItheBEAR, ja sie troszeczke, ciut przyczepie. W czasach kiedy karwing jest mocno zakorzeniony (niektorzy nawet mowia ze tak duzo o nim/jego bylo ze jest juz passe) nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"! Takie przyzwyczajenie szkolacego sie zdecydowanie ogranicza mu mozliwosci rozwoju. Przeciez w karwingu najfajniejsza jest mozliwosc jazdy na narcie gornej bedacej jednoczesnie ZEWNETRZNA narta w skrecie! Bardzo trudno to wyprostowac/wyjasnic pozniej, zdjecia trzeba pokazywac, klasc sie glowa w dol stoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... marioo Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sally67 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. O braku jakich umiejętności podstawowych myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Narta wewnetrzna(skretu) × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Friski piszemy o narciarstwie rekreacyjnym do poziomu 6/7 Zaloz temat o oblodzonych zlebach wtedy zglosza sie poczatkujacy i sobie pogadacie Ok, niech bedzie stroma, twarda trasa czarna - czasem poczatkujacy sie zaplacze albo i dzieciaczka zaciagnie albo nawet 6/7 rura zmieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja się nie znam ale jak dla mnie to pług angażuje właśnie jedną nogę - zewnętrzną, a jadąc skrętem równoległym powinno się równomiernie dociążyć obydwie narty. Ja właśnie miałem zawsze problem gdy uczyłem się równolegle skręcać z tym żeby cokolwiek obciążyć wewnętrzną bo byłem "od pługa oderwany" Jadąc "bardziej na zewnętrznej" jesteśmy w stanie szybciej zareagować ( np. awaryjnie zatrzymać), bo ta noga jest wyprostowana. P.S. statywy na 3 nogach są o wiele bardziej stabilne niż na 4 na nierównym i dodatkowo o wiele łatwiej się je reguluje (poziomuje). Jazda na wyprostowanych nagach(nodze) jest tak samo błędna jak stwierdzenie wewnętrzna/zewnętrzna noga. Jeździmy w odpowiedniej pozycji, która wyklucza prostowanie nóg w kolanach. W innym wypadku kończy się to kontuzją... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jazda na wyprostowanych nagach(nodze) jest tak samo błędna jak stwierdzenie wewnętrzna/zewnętrzna noga. Jeździmy w odpowiedniej pozycji, która wyklucza prostowanie nóg w kolanach. W innym wypadku kończy się to kontuzją... Pozdrawiam, radcom Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jadąc na krawędzi głównym elementem prowadzącym jest wewnętrzna krawędź tzw. narty dolnej. Zewnętrzna krawędź narty górnej (vel wewnętrznej) spełnia rolę stabilizatora. To ułatwia prowadzenie i ogranicza możliwość utraty równoległości desek mogącej doprowadzić do upadku. Piszę to jako praktyk, więc prośba o odpuszczenie nomenklaturowych szczegółów i skupienie się na zasadniczej logice ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 YOGItheBEAR, ja sie troszeczke, ciut przyczepie. W czasach kiedy karwing jest mocno zakorzeniony (niektorzy nawet mowia ze tak duzo o nim/jego bylo ze jest juz passe) nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"! Takie przyzwyczajenie szkolacego sie zdecydowanie ogranicza mu mozliwosci rozwoju. Przeciez w karwingu najfajniejsza jest mozliwosc jazdy na narcie gornej bedacej jednoczesnie ZEWNETRZNA narta w skrecie! Bardzo trudno to wyprostowac/wyjasnic pozniej, zdjecia trzeba pokazywac, klasc sie glowa w dol stoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... marioo Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sally67 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. O braku jakich umiejętności podstawowych myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Narta wewnetrzna(skretu) × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja się nie znam ale jak dla mnie to pług angażuje właśnie jedną nogę - zewnętrzną, a jadąc skrętem równoległym powinno się równomiernie dociążyć obydwie narty. Ja właśnie miałem zawsze problem gdy uczyłem się równolegle skręcać z tym żeby cokolwiek obciążyć wewnętrzną bo byłem "od pługa oderwany" Jadąc "bardziej na zewnętrznej" jesteśmy w stanie szybciej zareagować ( np. awaryjnie zatrzymać), bo ta noga jest wyprostowana. P.S. statywy na 3 nogach są o wiele bardziej stabilne niż na 4 na nierównym i dodatkowo o wiele łatwiej się je reguluje (poziomuje). Jazda na wyprostowanych nagach(nodze) jest tak samo błędna jak stwierdzenie wewnętrzna/zewnętrzna noga. Jeździmy w odpowiedniej pozycji, która wyklucza prostowanie nóg w kolanach. W innym wypadku kończy się to kontuzją... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jazda na wyprostowanych nagach(nodze) jest tak samo błędna jak stwierdzenie wewnętrzna/zewnętrzna noga. Jeździmy w odpowiedniej pozycji, która wyklucza prostowanie nóg w kolanach. W innym wypadku kończy się to kontuzją... Pozdrawiam, radcom Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jadąc na krawędzi głównym elementem prowadzącym jest wewnętrzna krawędź tzw. narty dolnej. Zewnętrzna krawędź narty górnej (vel wewnętrznej) spełnia rolę stabilizatora. To ułatwia prowadzenie i ogranicza możliwość utraty równoległości desek mogącej doprowadzić do upadku. Piszę to jako praktyk, więc prośba o odpuszczenie nomenklaturowych szczegółów i skupienie się na zasadniczej logice ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 YOGItheBEAR, ja sie troszeczke, ciut przyczepie. W czasach kiedy karwing jest mocno zakorzeniony (niektorzy nawet mowia ze tak duzo o nim/jego bylo ze jest juz passe) nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"! Takie przyzwyczajenie szkolacego sie zdecydowanie ogranicza mu mozliwosci rozwoju. Przeciez w karwingu najfajniejsza jest mozliwosc jazdy na narcie gornej bedacej jednoczesnie ZEWNETRZNA narta w skrecie! Bardzo trudno to wyprostowac/wyjasnic pozniej, zdjecia trzeba pokazywac, klasc sie glowa w dol stoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... marioo Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sally67 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. O braku jakich umiejętności podstawowych myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Narta wewnetrzna(skretu) × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jazda na wyprostowanych nagach(nodze) jest tak samo błędna jak stwierdzenie wewnętrzna/zewnętrzna noga. Jeździmy w odpowiedniej pozycji, która wyklucza prostowanie nóg w kolanach. W innym wypadku kończy się to kontuzją... Pozdrawiam, radcom Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jadąc na krawędzi głównym elementem prowadzącym jest wewnętrzna krawędź tzw. narty dolnej. Zewnętrzna krawędź narty górnej (vel wewnętrznej) spełnia rolę stabilizatora. To ułatwia prowadzenie i ogranicza możliwość utraty równoległości desek mogącej doprowadzić do upadku. Piszę to jako praktyk, więc prośba o odpuszczenie nomenklaturowych szczegółów i skupienie się na zasadniczej logice ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 YOGItheBEAR, ja sie troszeczke, ciut przyczepie. W czasach kiedy karwing jest mocno zakorzeniony (niektorzy nawet mowia ze tak duzo o nim/jego bylo ze jest juz passe) nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"! Takie przyzwyczajenie szkolacego sie zdecydowanie ogranicza mu mozliwosci rozwoju. Przeciez w karwingu najfajniejsza jest mozliwosc jazdy na narcie gornej bedacej jednoczesnie ZEWNETRZNA narta w skrecie! Bardzo trudno to wyprostowac/wyjasnic pozniej, zdjecia trzeba pokazywac, klasc sie glowa w dol stoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... marioo Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sally67 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. O braku jakich umiejętności podstawowych myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Narta wewnetrzna(skretu) × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Jadąc na krawędzi głównym elementem prowadzącym jest wewnętrzna krawędź tzw. narty dolnej. Zewnętrzna krawędź narty górnej (vel wewnętrznej) spełnia rolę stabilizatora. To ułatwia prowadzenie i ogranicza możliwość utraty równoległości desek mogącej doprowadzić do upadku. Piszę to jako praktyk, więc prośba o odpuszczenie nomenklaturowych szczegółów i skupienie się na zasadniczej logice ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 YOGItheBEAR, ja sie troszeczke, ciut przyczepie. W czasach kiedy karwing jest mocno zakorzeniony (niektorzy nawet mowia ze tak duzo o nim/jego bylo ze jest juz passe) nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"! Takie przyzwyczajenie szkolacego sie zdecydowanie ogranicza mu mozliwosci rozwoju. Przeciez w karwingu najfajniejsza jest mozliwosc jazdy na narcie gornej bedacej jednoczesnie ZEWNETRZNA narta w skrecie! Bardzo trudno to wyprostowac/wyjasnic pozniej, zdjecia trzeba pokazywac, klasc sie glowa w dol stoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radcom Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Sorry źle się wyraziłem, mówiąc wyprostowana miałem na myśli o wiele mniej ugięta (w pozycji jaką determinuje nam pochylenie cholewki buta) Co błędnego widzisz w stwierdzeniu wewnętrzna/zewnętrzna (skrętu) noga? Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... marioo Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sally67 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. O braku jakich umiejętności podstawowych myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Narta wewnetrzna(skretu) × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
marioo Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Ja mam prawą i lewą na każdym etapie skrętu. Natomiast nogi te, mogą być ustawione po górnej lub dolnej części stoku, względem osi ciała narciarza. Zależnie od kąta obrotu tegoż ciała wokół prostopadłej do stoku. Określenie wewnętrzna/zewnętrzna jest prawidłowe tylko w stosunku do krawędzi nart. Pozdrawiam, radcom Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sally67 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. O braku jakich umiejętności podstawowych myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Narta wewnetrzna(skretu)
sally67 Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Nie wierze tez w te tz zle nawyki, miedzy innymi obciazanie narty wewnetrzej. To nie sa zle nawyki to jest brak umiejetnosci podstawowych. O braku jakich umiejętności podstawowych myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Nauka jazdy Narta wewnetrzna(skretu)
wort Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Wiem.że tego nie lubisz ale ponieważ siebie traktujesz jako pewnego rodzaju wzór, to i porównanie musi być odpowiednie(zawodnicze znaczy) Tu jest ciekawe porównanie dwóch styli jazdy, jeden ponoć jest archaiczny? http://www.ntn.pl/ar...raich-vs-maier/ aleee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
b4rt3q Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Po opisie @radcom'a też się zgubiłem po pierwszym przecinku Ale tak jak pisałem wcześniej ja się nie znam, a tak apropo to http://www.skiforum.pl/topic/12437-slowniczek-pojec-narciarskich/ tu istnieje określenie wewnętrzna/zewnętrzna narta, względem środka skrętu. Bardzo proste i przejrzyste okereślenie, właśnie taki powinien być opis P.S. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić skrętu z dwiema nogami tak samo, mocno ugiętymi. Mi zawsze zewnętrzna się bardziej prostuje ale może nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polm Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Łomatko a to takie ważne? Wiecie co jest najgorsze w Waszych precyzyjnych, fachowych określeniach? Że zwykły zjadacz chleba gubi się już po pierwszym, a najdalej drugim przecinku Pozdrawiam marioo Ja się już dawno zgubiłem w całym tym dziale, ale wpisałem sobie w google "carving krok po kroku" i znalazłem https://www.google.p...m=isch&imgdii=_ Tak na poważnie, fajnie to zostało opisane i już cytowane na tym forum tutaj http://www.youcanski.../inside_ski.htm Oprócz tego są filmy Malfatto który dokładnie krok po kroku omawia co, kiedy, jak i dlaczego się dzieje. https://www.youtube....F39956004DC22F5 Szczególnie ten fragment https://www.youtube....qQKvUHPqE#t=146 Można poczytać, pooglądać i wyciągnąć wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
YOGItheBEAR Napisano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 nie mozemy mowic o "tzw narcie dolnej"!ależ dlatego nie piszę o "narcie dolnej" tylko o "tzw. narcie dolnej". Jeżdżę z upodobaniem na gigantkach i zapewniam Cię, że formalnie w zasadzie mam nartę prawą i lewą. "Dolność" i "górność" odnoszą się więc bardziej do kierunku siły odśrodkowej imitującej grawitację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajo50 Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Dajcie sobie już "siana" z tymi nartami. Ja jako że rozpocząłem sezon rowerowy mam poważny dylemat (przez bardzo,ale to bardzo nieodpowiedzialny post Fredowskiego ) czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym (czy jest jakakolwiek analogia do nart???). Cała teoria mi się posypała!!!!! w związku z tym kończę i lecę po jaja na targ na piechotę. Wesołego Alleluja dla Wszystkich!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 Cześć http://sitn.pl/dokum...owego-2013.html Można kupić w Sitn - 80 czy 85 pln - chyba, że ktoś jest instruktorem. Omówione jest ze schematami, która narta jest która, jak i w jakiej sytuacji je nazywamy oraz inna terminologia oraz podstawowe określenia, opisy technik itd. Aby móc o czymś rozmawiać trzeba mieć jednolity język bo inaczej dogadanie się jest mało prawdopodobne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2014 ... czy w skręcie na rowerze mam jechać bardziej na dolnym pedale czy też na górnym... Nie czytałeś o technice pedałowania? Jedna noga naciska, druga ciągnie! Zakładam że masz jedyne słuszne SPD... Wesołych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Dalej Strona 1 z 7 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi