zeberkaa Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 No i git. Za pieniądze zaoszczedzone"po sezonie" ew. dasz sobie rozciągnąć tu i ówdzie jak będą uwierały. Sprzedawca, od którego wzięłam wczoraj 24,5 podgrzewał w czymś buty, trwało to na okoz z 10 minut i buty rzeczywiście zwiększyły swoja objętość odrobinkę. To mnie zastanawia. Buty trafiły na półkę a nie wyobrażam sobie by zyskały poprzednią, fabryczną formę. Czyli nasza wiedza o mierzonych w sklepach butach może być nieco zafałszowana. Jednakowe buty mogą być jednak różne! Taki but może tez trafić do sprzedaży internetowej, wiele sklepów oferuje również sprzedaż w sieci. Ew. nabywca może się zdziwić. Do tej pory wiedziałam ze jak jedna kiecka rozmiaru 36 jest lekko za mała albo źle leży to trzeba mierzyć kolejne z tego rozmiaru ale że buty narciarskie tak samo to tego się nie spodziewałam. Po zastanowieniu przyszła mi jeszcze do głowy taka myśl. Jeśli koleżanka ma dwie nogi różne a ma na pewno, jeśli zdarzyło się przymierzać buty dopasowywane uprzednio do innych nóg to na pewno żaden but nie będzie pasował. Wniosek z tego dla mnie, żadnych sklepów specjalistycznych, buty tylko ze sportowych marketów gdzie co prawda mają Cię w nosie ale na pewno przymierzasz fabrycznie ukształtowany but i wiesz na czym albo raczej w czym stoisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 58 Dodano 10 l Ostatniej odpowiedzi 10 l Top użytkownicy w tym temacie 4 12 6 16 Popularne dni 1 Kwi 27 2 Kwi 22 3 Kwi 4 30 Mar 2 Top użytkownicy w tym temacie Tadeusz T 4 odpowiedzi zeberkaa 12 odpowiedzi Candy 6 odpowiedzi colgate 16 odpowiedzi Popularne dni 1 Kwi 2014 27 odpowiedzi 2 Kwi 2014 22 odpowiedzi 3 Kwi 2014 4 odpowiedzi 30 Mar 2014 2 odpowiedzi lski Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja zawsze miałem problemy z butami ze względu na ostre wystające kości po obu stronach stóp,ale problem ujarzmiłem. 1.Wstępnie mierzę buty w sklepie,wybieram te,które sprawiają najmniej bólu. 2.Szukam w wypożyczalni lub wsród znajomych takich butów,pożyczam,jeśli na stoku nie jest strasznie,kupuję. 3.Skonstruowałem sobie urządzenie do wygniatania na gorąco wyobleń w punktach ucisku,wczesniej woziłem do serwisów,ale za dużo korowodów i straty czasu,bo trzeba było poprawiać. 4.Po zrobieniu-zero problemów z bólem,choć oczywiście jak się używa flexu 130-140 i zapnie mocno-noga po godzinie na pewno by zdrętwiała,więc co 1-2 wyjazdy luzuję klamry. Gwoli prawdy,zniwelowanie ogólnego ucisku podbicia albo spodu stopy jest bardziej skomplikowane i wymaga lepszego wyposażenia,niż do usuniecia ucisku punktowego,wystepującego przeważnie na kostkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zeberkaa Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Gwoli prawdy,zniwelowanie ogólnego ucisku podbicia albo spodu stopy jest bardziej skomplikowane i wymaga lepszego wyposażenia,niż do usuniecia ucisku punktowego,wystepującego przeważnie na kostkach... Na podbicie może wkładka zadziałać i w bucie dłubać nie trzeba. Wypchana kostka to często koślawe lubo szpotawe kolanko i zwykły canting zaradzić może.Jednak trzeba poznać swoje nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Candy Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Wniosek nasuwa się jeden: czego nie kupisz i tak do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Jeżeli chodzi o rozmiar buta to długość wkładki określa liczba całkowita, połówki dotyczą różnicy w objętości kapcia wewnętrznego (często różnią się tylko grubością wkładki). Znaczy to że but 24 i 24,5 mają tę samą długość, ale 24 jest szczuplejszy. Dobierając buta należy przede wszystkim zwrócić uwagę, aby but nie był za krótki - pole manewru, by coś poprawić, jest wtedy żadne. Ten warunek jest najłatwiej sprawdzić, gdyż można zmierzyć zarówno stopę jak i wkładkę. Dobierając objętość buta trzeba już odwołać się do tego co mówi noga, ale dobór ułatwi wiedza na temat, które modele butów są szczupłe, a które szerokie. Trzymanie buta, pięty i podbicia można stosunkowo łatwo poprawić poprzez wklejki. Może tutaj błądzę, ale nie wyobrażam sobie, żeby buty, w których jeździ się zawody spełniły oczekiwania jakie się stawia przed butami całodniowymi. W tym drugim przypadku zdecydowanie stawiam na komfort (może nieco niższy flex?). W tym roku zauważyłem, że w niektórych modelach damskich butów Nordica, w części języka przylegającej do kości piszczelowej była jakaś dziwna fałda, która mocno uwierała w nogę. Czy ktoś może potwierdzić to "zjawisko"? Pozdrawiam. Za duzo niescislosci zeby komentowac nie tylko w tym poscie, ale w kilku poprzednich tez.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Candy Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Za duzo niescislosci zeby komentowac nie tylko w tym poscie, ale w kilku poprzednich tez.. Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. masz racje, zasluzylem na ten post czy masz jakies pytania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paw1 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przepraszam ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy wiecie gdzie w okolicy Katowic można poprawić (odbarczyć) but narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Żaden but nie pasuje... × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
lski Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Ja zawsze miałem problemy z butami ze względu na ostre wystające kości po obu stronach stóp,ale problem ujarzmiłem. 1.Wstępnie mierzę buty w sklepie,wybieram te,które sprawiają najmniej bólu. 2.Szukam w wypożyczalni lub wsród znajomych takich butów,pożyczam,jeśli na stoku nie jest strasznie,kupuję. 3.Skonstruowałem sobie urządzenie do wygniatania na gorąco wyobleń w punktach ucisku,wczesniej woziłem do serwisów,ale za dużo korowodów i straty czasu,bo trzeba było poprawiać. 4.Po zrobieniu-zero problemów z bólem,choć oczywiście jak się używa flexu 130-140 i zapnie mocno-noga po godzinie na pewno by zdrętwiała,więc co 1-2 wyjazdy luzuję klamry. Gwoli prawdy,zniwelowanie ogólnego ucisku podbicia albo spodu stopy jest bardziej skomplikowane i wymaga lepszego wyposażenia,niż do usuniecia ucisku punktowego,wystepującego przeważnie na kostkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Gwoli prawdy,zniwelowanie ogólnego ucisku podbicia albo spodu stopy jest bardziej skomplikowane i wymaga lepszego wyposażenia,niż do usuniecia ucisku punktowego,wystepującego przeważnie na kostkach... Na podbicie może wkładka zadziałać i w bucie dłubać nie trzeba. Wypchana kostka to często koślawe lubo szpotawe kolanko i zwykły canting zaradzić może.Jednak trzeba poznać swoje nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Candy Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Wniosek nasuwa się jeden: czego nie kupisz i tak do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Jeżeli chodzi o rozmiar buta to długość wkładki określa liczba całkowita, połówki dotyczą różnicy w objętości kapcia wewnętrznego (często różnią się tylko grubością wkładki). Znaczy to że but 24 i 24,5 mają tę samą długość, ale 24 jest szczuplejszy. Dobierając buta należy przede wszystkim zwrócić uwagę, aby but nie był za krótki - pole manewru, by coś poprawić, jest wtedy żadne. Ten warunek jest najłatwiej sprawdzić, gdyż można zmierzyć zarówno stopę jak i wkładkę. Dobierając objętość buta trzeba już odwołać się do tego co mówi noga, ale dobór ułatwi wiedza na temat, które modele butów są szczupłe, a które szerokie. Trzymanie buta, pięty i podbicia można stosunkowo łatwo poprawić poprzez wklejki. Może tutaj błądzę, ale nie wyobrażam sobie, żeby buty, w których jeździ się zawody spełniły oczekiwania jakie się stawia przed butami całodniowymi. W tym drugim przypadku zdecydowanie stawiam na komfort (może nieco niższy flex?). W tym roku zauważyłem, że w niektórych modelach damskich butów Nordica, w części języka przylegającej do kości piszczelowej była jakaś dziwna fałda, która mocno uwierała w nogę. Czy ktoś może potwierdzić to "zjawisko"? Pozdrawiam. Za duzo niescislosci zeby komentowac nie tylko w tym poscie, ale w kilku poprzednich tez.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Candy Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Za duzo niescislosci zeby komentowac nie tylko w tym poscie, ale w kilku poprzednich tez.. Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. masz racje, zasluzylem na ten post czy masz jakies pytania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paw1 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przepraszam ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy wiecie gdzie w okolicy Katowic można poprawić (odbarczyć) but narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Żaden but nie pasuje...
Candy Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Wniosek nasuwa się jeden: czego nie kupisz i tak do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Jeżeli chodzi o rozmiar buta to długość wkładki określa liczba całkowita, połówki dotyczą różnicy w objętości kapcia wewnętrznego (często różnią się tylko grubością wkładki). Znaczy to że but 24 i 24,5 mają tę samą długość, ale 24 jest szczuplejszy. Dobierając buta należy przede wszystkim zwrócić uwagę, aby but nie był za krótki - pole manewru, by coś poprawić, jest wtedy żadne. Ten warunek jest najłatwiej sprawdzić, gdyż można zmierzyć zarówno stopę jak i wkładkę. Dobierając objętość buta trzeba już odwołać się do tego co mówi noga, ale dobór ułatwi wiedza na temat, które modele butów są szczupłe, a które szerokie. Trzymanie buta, pięty i podbicia można stosunkowo łatwo poprawić poprzez wklejki. Może tutaj błądzę, ale nie wyobrażam sobie, żeby buty, w których jeździ się zawody spełniły oczekiwania jakie się stawia przed butami całodniowymi. W tym drugim przypadku zdecydowanie stawiam na komfort (może nieco niższy flex?). W tym roku zauważyłem, że w niektórych modelach damskich butów Nordica, w części języka przylegającej do kości piszczelowej była jakaś dziwna fałda, która mocno uwierała w nogę. Czy ktoś może potwierdzić to "zjawisko"? Pozdrawiam. Za duzo niescislosci zeby komentowac nie tylko w tym poscie, ale w kilku poprzednich tez.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Candy Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Za duzo niescislosci zeby komentowac nie tylko w tym poscie, ale w kilku poprzednich tez.. Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. masz racje, zasluzylem na ten post czy masz jakies pytania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paw1 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przepraszam ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy wiecie gdzie w okolicy Katowic można poprawić (odbarczyć) but narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Żaden but nie pasuje...
Candy Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Za duzo niescislosci zeby komentowac nie tylko w tym poscie, ale w kilku poprzednich tez.. Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. masz racje, zasluzylem na ten post czy masz jakies pytania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paw1 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przepraszam ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy wiecie gdzie w okolicy Katowic można poprawić (odbarczyć) but narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
jan koval Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Zatem zdumiewająca musiała być moc która kazała Ci popełnić ten wpis. masz racje, zasluzylem na ten post czy masz jakies pytania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... paw1 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przepraszam ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy wiecie gdzie w okolicy Katowic można poprawić (odbarczyć) but narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
paw1 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przepraszam ale nie chcę zakładać nowego tematu. Czy wiecie gdzie w okolicy Katowic można poprawić (odbarczyć) but narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi