star Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia 1 godzinę temu, lubeckim napisał: Tak mi się przypomina, że nie bez powodu ten fragment szlaku jest na zimę zamykany i na Śnieżkę trzeba wychodzić tym stromszym z łańcuchami. Masz rację https://karpacz.net/blog/zimowe-szlaki-na-sniezke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Turysta 13 min. temu Na grupie Tatromaniacy na FB są wypowiedzi osób, które ponoć widziały wypadek. Z tej relacji wynika, że: 1. Poszkodowani mieli raki 2. Wypadek zdarzył się na samej górze szlaku czerwonego (tzw. `zakosów`) a nie na Drodze Jubileuszowej, 3. Łańcuchy, które tam wiszą były niemal w całości pod śniegiem (co jest dość prawdopodobne o tej porze roku). Wygląda więc na to, że wypadek nie był wynikiem ignorowania zakazów ani złego przygotowania. W poniedziałek było na Śnieżce bardzo ciepło, zdaje się, że we wtorek też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia To, że ktoś miał raki i do tego założone na buty nie znaczy, że potrafił z nich korzystać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia (edytowane) 16 minut temu, brachol napisał: To, że ktoś miał raki i do tego założone na buty nie znaczy, że potrafił z nich korzystać... Nie wiadomo raki, raczki, ja miałem czekan, wyjechałem na górze czarnego z piątki, zimowego znaczy, nawet się obróciłem, ale mi wyrwało, kosówka mnie wyłapała nie strumień:-) sstare czasy... potem już tylko w dolni Morava jak dwie narty straciłem... siatka mnie wyłapała na dole a narty przywiozła Czeszka... Edytowane 31 Stycznia przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Może nie ku przestrodze, ale do zobaczenia materiał z 1952r: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego A propos upadku widok na zejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Groza i policja https://www.sport.pl/inne/7,64998,30656148,przerazajace-nagranie-ze-sniezki-tam-zgineli-ludzie-mrozi.html#s=SNO_Img_3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego W dniu 1.02.2024 o 16:48, star napisał: A propos upadku widok na zejście Jest nagranie z wypadku, nie widać na nim nic złego wiec wrzucam tutaj: EF0AE540-DD40-4F8F-9115-0E0C48077CE5.MP4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego (edytowane) - Nie widziałem, jak doszło do pierwszego wypadku, słyszałem tylko kobiecy krzyk, coś jak "Janek spada, dzwońcie po ratunek i ratunku"... Krzyczała kobieta. Koło mnie stał mężczyzna, który też to usłyszał, ma na sobie czarną kurtkę... Jakby odruchowo po tym nawoływaniu o pomoc, przeszedł za łańcuchy i wtedy on też spadł. On tak zareagował na tek krzyk o pomoc. Staliśmy, jak sparaliżowani, nie mogłem uwierzyć, w to co się wydarzyło, to był ułamek sekundy... - opowiadał nam roztrzęsiony mężczyzna, który do nas zadzwonił. https://jeleniagora.naszemiasto.pl/smiertelny-wypadek-na-zboczu-sniezki-zarejestrowano/ar/c1-9603001 Edytowane 3 Lutego przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Nie widać tam hamowania czekanem. Być może to był główny powód wypadku. Brak czekana albo brak wiedzy jak się przy jego użyciu zatrzymać. Ślizgają się na brzuchu nogami do upadu, czyli chyba w najłatwiejszej pozycji. Potem coś na ten temat napiszę, bo nawet byłem ostatnio na szkoleniu m.in. z tych zagadnień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 3 minuty temu, lubeckim napisał: Nie widać tam hamowania czekanem. Być może to był główny powód wypadku. Brak czekana albo brak wiedzy jak się przy jego użyciu zatrzymać. Ślizgają się na brzuchu nogami do upadu, czyli chyba w najłatwiejszej pozycji. Potem coś na ten temat napiszę, bo nawet byłem ostatnio na szkoleniu m.in. z tych zagadnień. Wiedza wiedzą trza praktyki automatyzmu. Na nartach mamy przećwiczone;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Zmarł 14 latek, który wjechał w stalową linę, na której pracował ratrak: Zmarł 14-latek z Warszawy, który miał wypadek na stoku w Krynicy-Zdroju - Kobieta (onet.pl) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cappo Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 1 godzinę temu, lubeckim napisał: Nie widać tam hamowania czekanem. Być może to był główny powód wypadku. Brak czekana albo brak wiedzy jak się przy jego użyciu zatrzymać. Ślizgają się na brzuchu nogami do upadu, czyli chyba w najłatwiejszej pozycji. Potem coś na ten temat napiszę, bo nawet byłem ostatnio na szkoleniu m.in. z tych zagadnień. Wątpię żeby ktokolwiek szedł na Śnieżkę z czekanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Takie tam (dla Jana na boku, Matterhorn widziałem ten kanadyjski z oddali jeno) Myśl Edwarda Whympera, zdobywcy Matterhornu: Climb if you will, but remember that courage and strength are nought without prudence, and that a momentary negligence may destroy the happiness of a lifetime. Do nothing in haste; look well to each step; and from the beginning think what may be the end Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Dziwne to wszystko https://www.o2.pl/informacje/patrz-drugi-ostatnie-sekundy-zycia-turystow-ze-sniezki-nagrane-6992342487751200a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 5 hours ago, cappo said: Wątpię żeby ktokolwiek szedł na Śnieżkę z czekanem. No niestety tym razem okazało się, że brak tego wyposażenia był śmiertelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 10 minut temu, lubeckim napisał: No niestety tym razem okazało się, że brak tego wyposażenia był śmiertelny Przecież na Śnieżkę wchodzą w 99% przypadków zwykli turyści, których szczytem wyposażenia jest kurtka z membraną 5k. Śnieżka to turystyczna góra, gdzie czekanów, raków i lawinowe ABC nie zabiera się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubeckim Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Na samą Śnieżkę lawinowe ABC to może faktycznie strzelanie z armaty do muchy, chodź w Karkonoszach też się ogłasza stopnie lawinowe. Ponieważ jednak ja mam czekan i raki, to bym je wziął. Jak mawia pewien Youtuber: It's embrassing to die if nothing fails. Odpaliłem też poboczny wątek na temat tych całych raków, czekanów i innego szpeju oraz szkoleń jak tego używać: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 29 minut temu, grimson napisał: Przecież na Śnieżkę wchodzą w 99% przypadków zwykli turyści, których szczytem wyposażenia jest kurtka z membraną 5k. Śnieżka to turystyczna góra, gdzie czekanów, raków i lawinowe ABC nie zabiera się. W zimie??? Nie ma gór turystycznych w zimie. Nie kompromituj się. Dlatego właśnie giną, że tak myślą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 1 minutę temu, Mitek napisał: W zimie??? Nie ma gór turystycznych w zimie. Nie kompromituj się. Dlatego właśnie giną, że tak myślą. Wyluzuj poślady, ciśnienie nie robi dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego (edytowane) 3 minuty temu, grimson napisał: Wyluzuj poślady, ciśnienie nie robi dobrze. Cześć W górach nie ma luzu zwłaszcza w zimie. Wierz mi. Przykładów jest aż nadto, wierz mi. Lepiej mieć spięte poślady niż żeby rodzinka zbierała fragmenty mózgu roztarte na kamieniach. Luz zazwyczaj kończy się przy pierwszym poważnym dzwonie. Trzymaj się serdecznie. Edytowane 5 Lutego przez Mitek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Znasz ten przypadek ze Śnieżki, gdzie zjechało w dół i zginęło dwóch facetów? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego https://www.facebook.com/reel/785007813205281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 35 minut temu, Mitek napisał: Cześć W górach nie ma luzu zwłaszcza w zimie. No i tyle. ps Szkoda tego młodego chłopaka.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, lubeckim napisał: Na samą Śnieżkę lawinowe ABC to może faktycznie strzelanie z armaty do muchy, chodź w Karkonoszach też się ogłasza stopnie lawinowe. Ponieważ jednak ja mam czekan i raki, to bym je wziął. Jak mawia pewien Youtuber: W Karkonoszach w lawinach zginęło multum ludzi i chyba co rok zawsze ktoś zginie. Jeśli chodzi o wejście na Śnieżkę to z wyciągu na Kopie powinno być bezpieczne (choć pewnie nie przy 4) ale przy innych opcjach szczególnie z czeskiej strony to zginąć w lawinie można spoko. Na samej górze bywa często ekstremalnie, wiatry nawet i 200 km/godz i zalodzenie. Mój kumpel tam pracował opowiadał, że czasem jak odwiedzali ich Czesi z tej poczty to w pełnym zimowym rynsztunku (raki, czekan i liny do asekuracji). A to jest do przejścia 70 m. Edytowane 5 Lutego przez Wujot2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi