Chertan Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 To nie Mitek, bo w kasku przecież deskarz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Lawina w żlebie na Chopoku https://tvn24.pl/swiat/slowackie-tatry-chopok-polski-narciarz-porwany-przez-lawine-jest-nagranie-z-wypadku-6629356 ktoś wie gdzie dokładnie, jak się zowie, byl tu Jasiek co żlebom sie nie kłaniał tym chopockim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus82 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 To jest prawdopodobnie ten żleb, co zaznaczyłem pierwszą kreską. Druga to mój zjazd kilkadziesiąt lat temu. Tu pod szczytem Chopka jest potężny kocioł, z którego można zjechać niżej aż do Zahradek. Jeździłem na Chopoku w sumie pięć razy po tygodniu. Żeb z lawiną zaczyna się, jak myślę, na drugim zdjęciu z tego wcięcia, po prawej stronie Pani P. Może to dobry pomysł na zjazd, ale po wiosennym firnie. Teraz, gdy były parę dni temu spore opady w Niżnych Tatrach... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 W dniu 14.01.2023 o 14:50, Kubis napisał: RusinSki nie ma dobrej passy https://www.onet.pl/informacje/onetkrakow/wypadek-na-stacji-narciarskiej-dziecko-wypadlo-z-krzeselka-kolejki/2xtmkq4,79cfc278 Cze Byłem, widziałem, poniekąd w akcji udział brałem ( instrukcja obsługi dla personelu, bo gonili jak goryle we mgle). Dziwny dzień, akcja z dzieckiem, karetka, policja, 2 śmigłowce (nie związane z akcją) + jakieś wcześniej planowane szkolenie z ratownictwa górskiego na terenie stacji. Nietypowy splot zdarzeń. Ale wracając do tych ćwiczeń, to qrwa jeszcze czegoś takiego jak żyję to nie widziałem. Przyjechaliśmy rano,twardo i szybko, mało ludzi, pusto. Z boku trasy z 20 osób i usiłują się zsunąć do knajpy w połowie stoku, jap…. wyglądało to jakby zasuwali się po oblodzonym Harakiri, a nie po Rusińskim. Myślę, będzie grubo, NPC dojechały idą do knajpy przeczekać aż puści. Chwilę będzie spokój. Ale nie zbiórka pod knajpą i jakieś szkolenie, myślałem że będą się uczyć jeździć, a to byli chyba przyszli ratownicy. Na stoku dramat, a wyglądało to tak: jakiś chyba prawdziwy ratownik jechał z akią, a oni powyżej jak muchy bezwładnie jeżdżąc bronili tej akii własnym ciałem przed kawalerią nadjeżdżającą z góry. Dwa takie zespoły. 90% z nich walczyła o życie, no nie potrafiła się utrzymać na nartach. Z kanapy to wyglądało na zawody z cyklu gra w stołek, ale z tą różnicą że chętnych 10-ciu a akia jedna. Na domiar złego, jak po tym nieszczęśliwym zdarzeniu wygrodzili stok w połowie, jeden z tych Botów nie zauważył obsługi i flandr, porwał wszystko w pizdu usiłując w jakiś sposób zahamować. Czy ktoś wie kto coś takiego organizuje? Bo chyba należy się im wszystkim medal za odwagę i poświęcenie. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 9 godzin temu, kordiankw napisał: Mitek nic nie pisałeś, że będziesz w Utah i przesiadasz się na snowboard 😉 Cześć Ale ja Witoldzie nic nie rozumiem, powaga. Ja na desce jestem takim drewnem, że szkoda piły. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 6 godzin temu, Chertan napisał: To nie Mitek, bo w kasku przecież deskarz. Czyli... "zakuty łeb". Ja mam długie włosy, wolną głowę... Pozdro Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Mitek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 15 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ale ja Witoldzie nic nie rozumiem, powaga. Ja na desce jestem takim drewnem, że szkoda piły. Pozdro Chodziło mi o dyscyplinowanie innych użytkowników stoku 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 20 minut temu, kordiankw napisał: Chodziło mi o dyscyplinowanie innych użytkowników stoku 😉 Cześć Ale ja na filmie nie wiem o co Ci chodziło, raczej to mój psychiatra ma zajęcie niż Twój oczywiście. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Na sąsiednim portalu, jest napisane, że dziecko było pod opieką instruktorki. https://tvn24.pl/krakow/bukowina-tatrzanska-dziewczynka-spadla-z-wyciagu-krzeselkowego-6630094 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 13 minut temu, Mitek napisał: Cześć Ale ja na filmie nie wiem o co Ci chodziło, raczej to mój psychiatra ma zajęcie niż Twój oczywiście. Pozdro Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych, tylko są ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani 😉 . A jeśli chodzi o filmik, to tak mi się skojarzyło, jak zobaczyłem jak jeden gość okłada drugiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Godzinę temu, kordiankw napisał: Na świecie nie ma ludzi normalnych i nienormalnych, tylko są ci pozamykani w zakładach i ci którzy nie zostali przebadani 😉 . A jeśli chodzi o filmik, to tak mi się skojarzyło, jak zobaczyłem jak jeden gość okłada drugiego. Cześć To Ty jesteś wojownikiem - ja tylko pozuję... A co do normalności - 100% zgody - zresztą wiesz. Pozdro Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 2 godziny temu, moruniek napisał: Na sąsiednim portalu, jest napisane, że dziecko było pod opieką instruktorki. https://tvn24.pl/krakow/bukowina-tatrzanska-dziewczynka-spadla-z-wyciagu-krzeselkowego-6630094 Cze To bardzo możliwe, bo póżniej na dole chyba faktycznie była instruktorka wraz chyba z instruktorem, niemniej jednak na kanapie była chyba osoba trzecia,, po przeciwnej stronie siedziała. pozdrawiam ps. Całość trwała kilka dobrych minut, bo dziecko nie wpadło, jednak instruktorka trzymała dziecko sporą chwilę, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Probuje zrozumieć... https://youtu.be/HN1YqdoHeok 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) 8 minut temu, nikon255 napisał: Probuje zrozumieć... https://youtu.be/HN1YqdoHeok Nie dziwię się... jazda na czymś takim po twardym sniegu może być irytująca...... Edytowane 15 Stycznia 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 Teraz, mig napisał: Nie dziwię się... jazda na czymś takim po twardym sniegu może wqużyć.... Bardziej tego ze typ nie ogarnia, a leci na pałę 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 1 minutę temu, nikon255 napisał: Bardziej tego ze typ nie ogarnia, a leci na pałę 😅 jakby ogarniał to by załozył narty... 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Godzinę temu, nikon255 napisał: Probuje zrozumieć... https://youtu.be/HN1YqdoHeok Zadziwiająco długo się utrzymał. Jakby go zapisali do klubu w wieku 5 lat to byłby gwiazdą w DH. Niestety takie wyczyny to teraz standard, na każdym stoku pełno debili pędzących na jajo, na trzęsących się nogach. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Spiochu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Byłem teraz przez tydzień w Val di Fiemme. Generalnie prawie wszyscy jeżdżący ogarnięci. Zgadnijcie z jakiego kraju pochodziły grupy w których większość członków zjeżdżała niezbyt kontrolując swój tor jazdy i wykonując dziwne manewry, włącznie z ciśnięciem na krechę, aż do wypłaszczenia bez możliwości wcześniejszego zahamowania. Byliśmy grupą i kolega coś tam nas szkolił trudno było znaleźć miejsce na szerokich stokach, żeby zatrzymać grupę i zrobić ćwiczenie bo za chwilę pojawiała się grupa i akurat musiała przejeżdżać w małej odległości od nas mając do dyspozycji co najmniej drugą połowę stoku. W sobotę byli głównie miejscowi, co najmniej 50% na nartach R30, i pomimo, że tempo było wysokie nie czułem zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 8 godzin temu, nikon255 napisał: Probuje zrozumieć... https://youtu.be/HN1YqdoHeok i tak dlugo jechal, nartki slabe do warunkow, wialo wiec nie do konca widac bylo po czym sie jedzie i wystarczyla jedna powazniejsza nierownosc... ech 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 9 godzin temu, Spiochu napisał: Zadziwiająco długo się utrzymał. Jakby go zapisali do klubu w wieku 5 lat to byłby gwiazdą w DH. Niestety takie wyczyny to teraz standard, na każdym stoku pełno debili pędzących na jajo, na trzęsących się nogach. Cześć Dokładnie Piotrze. Dlatego też temat kolegi Bracuru tak mnie porusza. Zwróć uwagę, że warun jest dobry, stok , równy wszystko widać z daleka. Gdyby była porządna narta dobrze przygotowana i umiejętności to można fajnie pojechać. Tym bardziej jazda bez głowy, że śniegu mało a w górnych partiach Chopoka jest sporo niewidocznych głazów. (Abstrahując oczywiście od tego, że jak trasa jest zamknięta to się po niej nie jeździ, chyba, że się to uzgodni - czasami daje radę - już lepiej jechać w las. Będąc jednak uczciwym muszę napisać, że zdarzało się jeździć po trasach nieudostępnionych ale nie zamkniętych dla ruchu i tak też oznakowanych jak w powyższym przypadku). Ja Ci powiem, że jak widzę filmik i koleś ma włączony szybkościomierz to już jest niebezpieczny z zasady. Typowo gówniarskie jaranie się prędkością. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 Godzinę temu, Mitek napisał: Gdyby była porządna narta dobrze przygotowana i umiejętności Cześć To chyba wystarczające stwierdzenie, dodałbym jeszcze znajomość możliwości sprzętu oraz przede wszystkim własnych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Górski akcent z kinem w tle https://www.onet.pl/film/onetfilm/julian-sands-zaginal-podczas-wspinaczki-w-gorach/375bh5p,681c1dfa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 https://wspinanie.pl/2023/01/amaia-agirre-iker-bilbao-fitz-roy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 15.01.2023 o 22:35, nikon255 napisał: Probuje zrozumieć... https://youtu.be/HN1YqdoHeok Z filmu wynika że prędkość ponad 100km/h nie jest niczym nadzwyczajnym nawet jeśli: - warunki na trasie są bardzo trudne, choć chyba niezbyt stromo, czerwona - narty się nie nadają do takich warunków - narciarz chce wolniej ale jak pisze zlodzenie trasy nie pozwalało mu hamować widać, że próbował wolniej ale nie dało się. W końcu wyleciał z trasy. W komentarzu pisze, gdyby nie znacznik trasy to pewnie ustałby. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2023 Wyjątkowo łatwo zatrzymał sie po upadku. Powinien to zrobić od razu na początku filmu.... za płotkiem po lewej zwykle są lepsze warunki niż na trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi