jaszczur Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Cześć! Postanowiłem, że w przyszłym sezonie chce spróbować/postawić na jazdę sportową - treningi na tyczkach, jakiś wyjazd szkoleniowy itp. W związku z tym mam kilka pytań odnośnie doboru sprzętu. Ankieta: 1. M 2. wiek - 24 3. waga - 72 4. wzrost - 170 5. jak długo jeździsz? - długo 6. jak się oceniasz? - 7 7. buty - flex 120 8. narty - fischer sl 155 cm 9. promień skrętu, szybkość 10. trasy 11. jak chciałbyś jeździć - sportowo 12. kondycja jest, dni na stoku o wiele za mało 13. możliwości finansowe Moje wątpliwości: 1. Co do nart slalomowych jestem zdecydowany na komórkowe - nie wiem tylko jaką długość wybrać? Teraz jeżdżę "rekreacyjnie" na 155 i jest spoko ale myślę czy nie zdecydować się teraz na 160 lub 165 - będzie duża różnica? Chce jeździć sportowo ale wciąż amatorsko 2. Narty do GS? - i tu mam prawdziwy problem - nie wiem czy szukać np. "pierwszej" sklepowej, czy może np. damska komórkowa ze starszego rocznika taka 175 - 180 cm z R23 ? Proszę kogoś bardziej ogarniętego w temacie jazdy sportowej o pomoc. Z góry dzięki, Mati Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 SL myślę, że 165. Gdybyś uparł się na 160 to masz ograniczony wybór do Volkl i Head. Inni robią "jedynie" 155 i 165. Zamiast komórki GS zwróć uwagę na nową grupę MASTER. To konstrukcja typu "komórka" ale z ludzkim promieniem skrętu. Pojawi się na przyszły sezon ich sporo. Dziś produkuje je np. Rossignol. http://www.rossignol...-skis-race.html Dla Ciebie 175-180cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaszczur Napisano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Dzięki za odpowiedź, Co do SL pomyślałem o 160 właśnie ze względu na HEADa, bo znalazłem takie z sezonu 2012 chyba (nowe) i pewnie byłaby szansa kupić je w rozsądnej cenie, a po drugie pasowałyby mi do nich wiązania, które mam teraz (kolejna oszczędność). Zobaczę czy uda się coś na nich utargować, a jeśli nie to chyba faktycznie będę szukał 165 cm. GS - właśnie zastanawiałem się nad tymi nartami, które zaproponowałaś, ale na razie ich cena trochę mnie odstrasza. Ogólnie chciałbym się skupić na czymś ze starszych roczników - żeby było taniej . A np. takie komórki: http://allegro.pl/vo...4038170096.html ?? A może jeszcze jakaś inna alternatywa dla masterow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Cena tych z Allegro………….taka sobie. Myślę, że można kupić znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
master32 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 O GS zapytaj tutaj: http://allegro.pl/vo...4054751067.html Na fotkach widać ze ma różne długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Harpia, wydaje mi się, że kiedyś pisałeś iż elan przymierza się w sezonie 14/15 do wypuszczenia gigantki w formule "master". Niestety nie mogę tej informacji znaleźć w necie. Mógłbyć coś o tym napisać, ewentualnie zlinkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Informacja pochodzi bezpośrednio od polskiego importera. Narta ma być dostępna od sezonu 2014/2015 ( podobno niektórzy już jeździli ) Koncepcja jak Rossi, komórka GS z promieniami w okolicach 17-23m. Na dziś wiem tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ravick97 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Znalazłem jednak coś. http://www.snowalps....a-elan-20142015 Będą 3 wersje Elan GSX Master, wszystkie z amphibio 182, 19.8 182, 25.0 186, 21.0 EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Jeśli chcesz rywalizować z innymi a nie tylko się ślizgać i zsuwać to musisz mieć sprzęt jak inni Długość nart ma wpływ na czas jaki uzyskasz. Chyba że nie masz umiejętności ... Teraz większość jeździ slalomy na 165. Sam mam 155 i na płaskim można na nich stanąć ... wtedy narta 165 odjeżdża. Co do GS to długość poniżej 180 cm jest bez sensu. W GS masz dużą prędkość są dziury i taka narta zapewni ci stabilność i bezpieczeństwo. Pytanie czy dasz radę ją ujarzmić Myślę że warto próbować! Pozdrawiam! Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Elany Master 2014/2015 ,182 cm 19,8m są w Polsce. Pojadą na test NTN na Kaunertal od 30.03 do 4.04. Później będę miał okazję je dostać i na nich pojeździć. Już nie mogę się doczekać Specjalnie zorganizuję sobie z tej okazji jakąś czterodniówkę w Tyrolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paw1 Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Jak masz dobrą technikę to 165 będą dobre, jak spóźnisz skręt i zamiast carvingiem wrzucisz narty w skręt to na płaskiego nie przejedziesz. Narty 155 będą dobre dla tych z gorszą techniką po prostu łatwiej skręcą carvingowo jak spóźnisz skręt. GS miałem 27m 184 mam 23m 178, zmienię na 180kilka i 25-27m Na dziurach ta krótsza jest średnia proponuje ponad 180 z promieniem 25-27. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaszczur Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Dzięki za rady! Postanowiłem że na razie spróbuje poszukać SL 160 cm - czyli head albo volkl, a jeżeli się nie uda, to postawie pewnie na 165. Co do GSów to też nie jest to taka prosta sprawa, bo niestety większość ofert jest powyżej 190cm, pytałem również o te narty z podanego linka i również tylko długości od 193cm. Dam znać jeśli będę miał jeszcze jakieś wątpliwości lub jeśli uda się coś nabyć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi