JG77 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam serdecznie ,zastanawiam się czy można wymienić sprężyny w wiązaniach Look PX 15 Max Flex Racing na słabsze np.z PX 12 jakiś starych ,używanych ,nie ukrywam że pytałem w kilku miejscach i nikt nie chce się tego podjąć ze względu bezpieczeństwa i podobno niewykonalności ,nie mam z serwisem nic wspólnego i nie znam się na tym ale tak na chłopski rozum to czemu nie ,przecież te sprężyny muszą tam być jakoś zamocowane .Czy ktoś z kolegów kto ma do czynienia z serwisem mógłby mi to wyjaśnić? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 jaki zakres minimalny mają te wiązania? 1.Przypuszczam, że nikt z serwisantów Ci nie odpowie w swoim dobrze pojętym interesie. W końcu to wiązanie. Na producenta też bym nie liczył. 2. Wymiana sprężyny (ponowny montaż) może wymagać wstępnego napięcia i nietypowego napinacza. Nie zaczynałbym bez rozpoznania tematu. ( o ile to w ogóle mozliwe) 3. Skala DIN będzie wskazywać bzdury...wiec kalibrowanie na maszynie, inaczej mozna kogoś posadzić na minę.;... Nie sądzę by było warto..... co chcesz tym osiągnąć? Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 A powiem Ci co ,minimalna nastawa jaką mogę uzyskać to 7 DIN testowane na maszynie serwisowej i mam wydruk ,problem ,że ważę 65 kg.i nijak mi nie wychodzi te 7 oczywiście do jazdy rekreacyjnej,na slalom to już inna sprawa nawet 7 to za mało ,powinienem mieć tak z 5.5 to by był ideał i brakuje mi 1.5 DIN czy to dużo? nie wiem ale trochę mam cykora i świadomość więc tak męcę ,liczę że może trochę się naciągnęły przez lato -ha,ha ale to pobożne życzenie zwłaszcza ,że itak były nastawione w dolnym zakresie czyli prawie luźne ,ale wciąż prawidłowo.Miałem taki przypadek w zeszłym roku i sam już nie wiem -raz się wypięły a raz mimo że leciałem ze 100m nie i blady strach mnie ogarnął i zacząłem drążyć temat bo czułem jak kolano mi telepie w lewo i prawo a jestem po operacji z rok z hakiem więc wiem czym ryzykuję ale tak je lubię te wiązania ,że hej i nie chcę się z nimi rozstawać i co teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Jak Ci w serwisach odmawiali tego typu zabiegu to się nawet nie zastanawiaj na zabawą w wymianę sprężyn. Jak już to dodaj ogłoszenie na forum, że sprzedasz/kupisz/wymienisz się wiązaniami. Nawet jeśli wymienisz sprężynę to i tak musisz mieć dokładnie dopasowaną jej sprężystość a największą pewność na takiej sprężynie będziesz miał jak wymontujesz z innych słabszych wiązań, więc dłubanie dla samego dłubania tylko po to aby na własne życzenie narazić się na kolejną potencjalną kontuzję kolana...? odpowiedź do własnych przemyśleń pozdravka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Witam serdecznie ,zastanawiam się czy można wymienić sprężyny w wiązaniach Look PX 15 Max Flex Racing na słabsze np.z PX 12 jakiś starych ,używanych ,nie ukrywam że pytałem w kilku miejscach i nikt nie chce się tego podjąć ze względu bezpieczeństwa i podobno niewykonalności ,nie mam z serwisem nic wspólnego i nie znam się na tym ale tak na chłopski rozum to czemu nie ,przecież te sprężyny muszą tam być jakoś zamocowane .Czy ktoś z kolegów kto ma do czynienia z serwisem mógłby mi to wyjaśnić? Pozdrawiam . zapomnij o jakiejkolwiek ingerencji w wiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Delo Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Kolego PX 15 i PX 12 różnią się nie tylko sprężyną, konstrukcja wewnątrz jest inna, nie kombinuj tylko kup na portalu aukcyjnym PX 12. PX 15 to wiązanie zawodnicze. ps. pomyśl o ACL, żeby później jan koval nie musiał udzielać Ci porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Tadeusz T Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Tak jak już pisał Łukasz sprzedaj PX15 i kup PX12. Teoretycznie powinieneś na tym zarobić... Możesz jeszcze szybko wrzucić na siłowni z 15 kg... . Ale czystych mięśni, ścięgien, więzadeł , bo słonina nie zmieni wytrzymałości stawów... Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Chciałem bardzo serdecznie podziękować wszystkim wypowiadającym się ,zmobilizowaliście mnie do działania i uzmysłowiliście ,że za parę groszy nie warto ryzykować.Dzisiaj zadzwoniłem do zaprzyjaźnionego serwisu i miałem szczęście bo akurat mieli nówkę na płycie identyczne jak ja miałem tylko PX12 i razem z wymianą i ustawieniem z wydrukiem zapłaciłem 450 zł.,są identyczne bo właśnie mi chodziło o płytę .Tak więc dzięki Wam problem mam z głowy ,teraz mogę śmigać na złamanie karku .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Lukaszo86 Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A nie chciałeś się podmienić w rozliczeniu za swoje wiązania? Czy nie chcieli przyjąć? pozdravka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... JG77 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 A nie chciałeś się podmienić w rozliczeniu za swoje wiązania? Czy nie chcieli przyjąć? pozdravka Oni mają sklep i serwis jednocześnie więc nie byli zainteresowani ,napomknąłem o tym ale nie podjęli tematu .Dzięki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
Delo Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Kolego PX 15 i PX 12 różnią się nie tylko sprężyną, konstrukcja wewnątrz jest inna, nie kombinuj tylko kup na portalu aukcyjnym PX 12. PX 15 to wiązanie zawodnicze. ps. pomyśl o ACL, żeby później jan koval nie musiał udzielać Ci porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Tak jak już pisał Łukasz sprzedaj PX15 i kup PX12. Teoretycznie powinieneś na tym zarobić... Możesz jeszcze szybko wrzucić na siłowni z 15 kg... . Ale czystych mięśni, ścięgien, więzadeł , bo słonina nie zmieni wytrzymałości stawów... Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Chciałem bardzo serdecznie podziękować wszystkim wypowiadającym się ,zmobilizowaliście mnie do działania i uzmysłowiliście ,że za parę groszy nie warto ryzykować.Dzisiaj zadzwoniłem do zaprzyjaźnionego serwisu i miałem szczęście bo akurat mieli nówkę na płycie identyczne jak ja miałem tylko PX12 i razem z wymianą i ustawieniem z wydrukiem zapłaciłem 450 zł.,są identyczne bo właśnie mi chodziło o płytę .Tak więc dzięki Wam problem mam z głowy ,teraz mogę śmigać na złamanie karku .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A nie chciałeś się podmienić w rozliczeniu za swoje wiązania? Czy nie chcieli przyjąć? pozdravka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 26 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 A nie chciałeś się podmienić w rozliczeniu za swoje wiązania? Czy nie chcieli przyjąć? pozdravka Oni mają sklep i serwis jednocześnie więc nie byli zainteresowani ,napomknąłem o tym ale nie podjęli tematu .Dzięki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi