sese Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Od 1.12.2013 wprowadzona została bardzo ważna zmiana w obowiązywaniu winiet na austiackiej autostradzie A12 (przedłużeniu niemieckiej 93). Dotychczas jadący od strony Niemiec mogli bez winiet dojechać "aż" do zjazdu Kufstein Sud i tym samym bezkosztowo dojechać do ośrodków Ski Weltu, St Johann, Kitzbuhel itp. Od początku grudnia winieta obowiązuje już od samej granicy D/AT o czym przypominają takie znaki: Zgodnie z publikacjami OAMTC i ASFINAG winietę trzeba mieć już na szybie w momencie przekroczenia granicy i tym samym przejazd 6 km do zjazdu Kufstein Sud jest tak samo płatny jak każda inna autostrada w AT. Jadąc pod koniec grudnia do Piesendorfu zauważyłem stosowne znaki już będąc za granicą AT i natychmiast zjechałem na zjeździe Kufstein Nord (1,3 km od granicy). Następnie przebiłem się przez to miasto i opłotkami dojechałem do drogi na St. Johann. Opisywana zmiana spotkała się z licznymi protestami zwłaszcza mieszkańców Bawarii i terenów przygranicznych, jak i mieszkańców samego Kufstein, którzy obawiają sie korków w centrum swojego miasta. Do poczytania na ten temat: http://www.adac.de/i...t_kufstein.aspx http://www.abendzeit...4c1e5508d7.html http://www.austria.i...ox-1161606.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 .... zjechałem na zjeździe Kufstein Nord (1,3 km od granicy). Następnie przebiłem się przez to miasto .... to miałeś okazje pooglądać ciut ładnej , starej zabudowy ... to miast jest po prostu piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jag24 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki,informacja dośc istotna,szczególnie dla tych,co jeżdzą do Austrii,a niemiecki to nie jest ich ulubiony język obcy-można by się zdziwic.Zwłaszcza,że właśnie zjazd w Kufstein-Sud był przedstawiany na forum jako "oszczędnościowy". Czyli przejechałeś 1,3 km bez winiety,ale i bez konsekwencji-jak rozumiem? Pewnie austriacka policja daje turystom trochę czasu na poznanie nowych przepisów.Takie vacatio legis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... lukas63 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 to nie wiedziałem, że była taka opcja - tylko zdjeżdżałem wcześniej przed granicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... sese Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Czyli przejechałeś 1,3 km bez winiety,ale i bez konsekwencji-jak rozumiem? Pewnie austriacka policja daje turystom trochę czasu na poznanie nowych przepisów.Takie vacatio legis. Już podczas jazdy niemiecką 93 zdziwiły mnie o wiele dłuższe niż zazwyczaj kolejki na poszczególnych stacjach benzynowych (praktycznie każda stacja już od zjazdu z ringu była totalnie zakorkowana...) Dodatkowo pojawiły się nowe banery o treści "ostatnia możliwość zakupu winiety przed granicą". Naiwnie sądziłem, że mnie to nie dotyczy, bo przecież ja jade "tylko" do zjazdu Kufstein Sud Dopiero za granicą - dokładnie w miejscu widocznym na zdjęciu, które wstawiłem w pierwszym poście, zorientowałem o zmianie zasad poboru opłat. Zjechałem 500 m dalej na Kufstein Nord czyli na pierwszym możliwym zjeździe za granicą AT i na razie obyło się to bez konsekwencji (mam przynajmniej taką nadzieję, w każdym razie dotychczas nie dostałem żadnej widokówki z pozdrowieniami od austiackiej drogówki). Pojawia się pytanie - czy można bezkarnie przejechać te 1,3 km od granicy do zjazdu Kufstein Nord, skoro opłaty obowiązują od samej granicy, ale na odcinku granica - zjazd Kufstein Nord nie ma żadnej możliwości nabycia winiety. Niby piszą, że winieta ma być na szybie już w momencie przekroczenia granicy, ale z tego co pamiętam to zarówno w CZ jak i AT była zasada, że można bezkarnie przejechać autostradą do pierwszego zjazdu lub miejsca w którym będzie możliwe nabycie winiety. Nie wiem czy to się teraz nie zmieniło... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
jag24 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Dzięki,informacja dośc istotna,szczególnie dla tych,co jeżdzą do Austrii,a niemiecki to nie jest ich ulubiony język obcy-można by się zdziwic.Zwłaszcza,że właśnie zjazd w Kufstein-Sud był przedstawiany na forum jako "oszczędnościowy". Czyli przejechałeś 1,3 km bez winiety,ale i bez konsekwencji-jak rozumiem? Pewnie austriacka policja daje turystom trochę czasu na poznanie nowych przepisów.Takie vacatio legis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 to nie wiedziałem, że była taka opcja - tylko zdjeżdżałem wcześniej przed granicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sese Napisano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Czyli przejechałeś 1,3 km bez winiety,ale i bez konsekwencji-jak rozumiem? Pewnie austriacka policja daje turystom trochę czasu na poznanie nowych przepisów.Takie vacatio legis. Już podczas jazdy niemiecką 93 zdziwiły mnie o wiele dłuższe niż zazwyczaj kolejki na poszczególnych stacjach benzynowych (praktycznie każda stacja już od zjazdu z ringu była totalnie zakorkowana...) Dodatkowo pojawiły się nowe banery o treści "ostatnia możliwość zakupu winiety przed granicą". Naiwnie sądziłem, że mnie to nie dotyczy, bo przecież ja jade "tylko" do zjazdu Kufstein Sud Dopiero za granicą - dokładnie w miejscu widocznym na zdjęciu, które wstawiłem w pierwszym poście, zorientowałem o zmianie zasad poboru opłat. Zjechałem 500 m dalej na Kufstein Nord czyli na pierwszym możliwym zjeździe za granicą AT i na razie obyło się to bez konsekwencji (mam przynajmniej taką nadzieję, w każdym razie dotychczas nie dostałem żadnej widokówki z pozdrowieniami od austiackiej drogówki). Pojawia się pytanie - czy można bezkarnie przejechać te 1,3 km od granicy do zjazdu Kufstein Nord, skoro opłaty obowiązują od samej granicy, ale na odcinku granica - zjazd Kufstein Nord nie ma żadnej możliwości nabycia winiety. Niby piszą, że winieta ma być na szybie już w momencie przekroczenia granicy, ale z tego co pamiętam to zarówno w CZ jak i AT była zasada, że można bezkarnie przejechać autostradą do pierwszego zjazdu lub miejsca w którym będzie możliwe nabycie winiety. Nie wiem czy to się teraz nie zmieniło... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi