Szymon Napisano 22 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Ktoś ostatnio mnie zapytał, jakie przeciążenia osiąga się w skręcie na nartach. Można to zmierzyć np. telefonem przypiętym najlepiej gdzieś w okolicy pasa, przy pomocy odpowiedniej aplikacji. Ale można też z grubsza oszacować na podstawie zdjęć czy wybranej klatki z filmu. Ważne, żeby analizowana klatka spełniała pewne warunki. 1. Kamera powinna być dobrze wypoziomowana, albo w kadrze powinny być obiekty pozwalające ustalić pion i poziom (np. drzewa). 2. Narty powinny być skierowane prosto w stronę obiektywu. 3. Kamera powinna być umieszczona na wysokości zbliżonej do narciarza, zdjęcia z dołu lub z góry na stromym stoku nie pozwolą na dokładne zmierzenie kątów. Pewne jest, że jeżeli narciarz w skręcie się nie przewraca, to wektor wypadkowej siły znajduje się gdzieś pomiędzy jego punktami podparcia, najprawdopodobniej w pobliżu narty zewnętrznej, bo ona jest bardziej obciążona. Początek tego wektora znajduje się w środku ciężkości narciarza. W pozycji stojącej proporcjonalnie zbudowany człowiek ma środek ciężkości w okolicy pępka. Jeśli ukucnie środek ciężkości przesuwa się w okolice klatki piersiowej. Narciarz w pozycji obniżonej ma środek ciężkości gdzieś pomiędzy pępkiem a mostkiem, tym wyżej im bardziej obniży pozycje. Można więc określić kąt pomiędzy linią przebiegającą przez środek ciężkości i krawędź narty zewnętrznej i wewnętrznej a poziomem, a następnie policzyć jakie by musiało być przeciążenie ze wzoru x=g/sin(a). Na załaczonych zdjęciach policzone są wartości dla przypadków gdy: - 100% obciążenia przypada na nartę zewnętrzną, - 100% obciążenia przypada na nartę wewnętrzną, - narty są równomiernie obciążone 50/50%. Rzeczywista wartość przeciążenia najprawdopodobniej znajduje się w przedziale pomiędzy 100% na narcie zewnętrznej a 50/50%. Czyli kolejno dla załączonych zdjęć obstawiał bym: 1. 2,5g 2. 2,2g 3. 1.5g Można też pokusić się o sformułowanie tezy, że zawodnicy w skręcie osiągają przeciążenia rzędu 2-2,5g, a dobrzy amatorzy około 1,5g. Oczywiście wyliczenia te są obarczone błędem rzędu 10-20%, ale dają jakiś pogląd na sprawę. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.