WojtaS Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Pytanie z zupełnie innej beczki - nie trafiłem na takie coś na forum. Mam dylemat. Chodzi mi o tłok. Nie chodzi mi o to, że ma być pusto (choć było by miło), ale zdarzają się okresy ekstremalne (np. Francja w okresie ich ferii). Austria, Tyrol - kiedy lepiej jechać lub zdecydowanie nie jechać? Może drogie koleżanki i koledzy z doświadczenia coś podpowiedzą? Mam do wyboru ostatni tydzień lutego i drugi tydzień marca. Znajomy podpowiedział, że w tamtych okolicach tłoczniej robi się np. przez polskie ferie - głównie woj. mazowieckiego, dolnośląskiego i śląskiego (te dwa pierwsze mają w ostatnich dwóch tygodniach lutego). Podobno Austriacy mają wolny pierwszy tydzień marca i wtedy z założenia jest tłoczno i drogo. Jakieś inne ciekawe spostrzeżenia? Pogoda to w ostatnich latach totalna loteria (ostatnio w jednym tygodniu stycznia -35 stopni na 2000m, a tydzień później +15 i deszcz...), więc zakładam że pod tym względem podobna szansa na szczęście w obu terminach. To jak to widzicie? A jak to w innych miejscach bywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Zdecydowanie nie jechać do popularnego ośrodka w terminie miejscowych ferii/niemieckich ferii. Szarańcza na stoku i ponad 40 minut stania w kolejce do wyciągu - to akurat był Stubai w końcówce lutego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p.e.t.e Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 W tym terminie w większości ośrodków to niższy sezon. Ferie tylko polskie. Więc takich miejsc w Austrii jest prawdopodobnie co najmniej kilkadziesiąt ( większe ośrodki) do kilkuset ( samych miejscowości). Poczytaj na forum lub poszperaj w internecie. Raczej każdy wybór będzie dobry o ile pasuje do twoich kryteriów, których niestety nie podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jask Napisano 22 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Ferie feriami ( przy okazji tutaj ich terminy http://eacea.ec.euro...calendar_EN.pdf )ale ponawiam pytanie poprzednika WOjtasa o tłok w drugim tygodniu marca w dużych ośrodkach takich jak Solden SFL I Ischgl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrońmy Rysie Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Witam: polskie ferie Alpy są w stanie rozładować, gorsze są ferie niemieckie i austriackie ale myślę, że termin 2-gi tydzień marca jest bezpieczniejszy,i przyjemniejszy: dzień dłuższy, i cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi