Morwi Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Witam Planuję w tym roku wybrać się w styczniu do Włoch po raz pierwszy, wcześniej przez 4 lata męczyłem Austrię ale czas na coś innego. Głównie szukam ośrodka z duża liczbą czerwonych i czarnych tras jako że należę do tych już "lepiej" śmigających. Dość dobrą infrastrukturą i bez przesadnego tłoku w styczniu, kompletnie nie wiem co wybrać... Stąd też proszę o propozycję gdzie warto do słonecznych Włoch jechać na ten pierwszy raz. Czekam na propozycję i z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtaS Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Podpinam się do pytania. Po kilku latach we francuskich 3 Dolinach i Val d'Isere pora na zmianę. Trochę poczytałem, ale dalej nie wiem. Francja przywyczaiła mnie do pary rzeczy - może komuś w dwóch słowach będzie się chciało (p)odpowiedzieć: termin styczeń-marzecz 2013. 1. Da się gdzieś w Włoszech w normalnych cenach znaleźć apartament na stoku (bezpośrednie wyjście na stok) (ok. 100euro/os)? Nie lubię jazdy skibusami i autem na miejscu... 2. Które spore ośrodki mają dużo prawdziwie czerwonych i czarnych tras? Bo często oznakowanie tras niewiele ma wspólnego z rzeczywistością... 3. Są jakieś skipasowe promocje? Np. ostatnio w Espace Killy (Tignes-Val d'Isere) każdy czwarty skipas jest za darmo (3+1), a w 3 Dolinach w promocji do skipasu jest apartament gratis (w styczniu 2013 w 3D płaciliśmy 250euro/os za skipass z apartamentem na stoku (normalnie sam skipas koło 260 euro...). We Włoszech taka cena w ogóle jest możliwa? 4. Jakieś miejsca do odwiedzenia na 100% lub odrzucenia na 100%? Z góry ogromne dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Z ośrodkiem z dużą ilością czerwonych i czarnych tras to trochę trudno coś zaproponować, bo z tego co ja widziałem to włoskie ośrodki nie należą do tych najtrudniejszych. Ale przecież wszędzie nie byłem i ja raczej szukam tych ośrodków z łatwymi trasami żeby pojeździć na krawędziach a nie piętkami zsuwać śnieg ze szczytu w dół. Co do trudnych to mogę polecić Arabbę. Nowoczesny spory ośrodek, z dużą ilością trudnych tras połączony z Sella Rondą. Ja osobiście bardzo lubię Obereggen - Ski Center Latemar. Nie wiem dlaczego, jakiś dziwny sentyment na zasadzie pierwszej miłości. Nic mu nie brakuje, jak chodzi o trudne trasy aczkolwiek jest generalnie łatwiejszy i mniejszy od Arabby. Na pierwszy raz do Włoch poleciłbym jednak zakwaterowanie w Moenie. Ładne miasteczko z dużą ilością tanich apartamentów, hoteli, restauracji. Z Moeny jest bardzo blisko (max. kilkanaście kilometrów) do paru fajnych miejsc. Kupiłbym skipas 4+2 (dobra cena w poprzednich sezonach) co oznacza 4 dni w ośrodku Tre Valli i 2 dni w innych z Dolomiti Superski. Tre Valli to znajdujący się obok Moeny Alpe Lusia oraz połączone ze sobą San Pellegrino i Falcade. Dwa pozostałe dni wykorzystałbym na poznanie dwóch ośrodków o których wspominałem wcześniej czyli Ski Center Latemar - Obereggen i Arabbę. Do pierwszego droga z Moeny jest krótka i bardzo prosta jedziemy na południe w kierunku Cavalese zatrzymujemy się na bezpłatnym parkingu przy skoczniach w Predazzo, jedziemy w górę gondolką i mamy do swojej dyspozycji jeden z ciekawszych moim zdaniem ośrodków. Żeby dojechać do Arabby droga jest trochę dłuższa. Moim zdaniem najlepiej pojechać do Canazei (sporo parkingów w mieście przy dolne stacji kolejki - niestety płatnych - ostatnio po 5 euro). W Canezei też szybko gondolką do góry a z ośrodka Belvedere Sella Rondą do Arabby bliziutko. To są moje rozwiązania sprawdzone 3-6 lat temu. Ciągnie mnie w te miejsca które opisałem ale jest tyle innych zapewne też atrakcyjnych których jeszcze nie widziałem, w związku z czym na razie nie wybieram się tam ponownie. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi