jag24 Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Chciałam zapytac,czy przerabiał ktoś z Was temat sezonówek dla rodziny? Nie chodzi mi o Tyrol -to jak widzę w sąsiednim wątku najbardziej oblegany kierunek ( dla rodziny jest już b.drogi),ale korzystając z tej podpowiedzi obejrzałam ceny i wychodzi mi,że jadąc 2 x po 7 dni taka sezonówka na Ski Amade dla rodziny 2+2 kupiona w przedsprzedaży już się opłaca (dla rodziców to równowartośc,ale dla dzieci wychodzi taniej)-chyba ,że gdzieś jest podstęp,którego nie ogarniam? A Karyntia jeszcze taniej i dochodzi jeszcze lodowiec,na który można by się wybrac dodatkowo na przedłużony weekend w listopadzie czy maju? I jeszcze pytanie-jak technicznie kupuje się te sezonówki przez internet (bo muszą byc ze zdjęciem)-wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Chciałam zapytac,czy przerabiał ktoś z Was temat sezonówek dla rodziny? I jeszcze pytanie-jak technicznie kupuje się te sezonówki przez internet (bo muszą byc ze zdjęciem)-wie ktoś? Karyntia sporo podrożała od najlepszych czasów (wtedy rodzinne skipasy kosztowały niewiele ponad 800 jurków), ale i tak jest dalej najtańszą w AT. -> http://www.topskipas...ticles/View/486 Możesz kupić skipasy przez neta i wysłać zeskanowane zdjęcie - odbierasz na miejscu w kasie, lub wysyłają Ci na podany adres domowy. Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jag24 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dzięki! Aaa,i jeszcze widzę SKI HIT tylko 10 eurasków więcej-chyba lepszy? Jedyny problem,że akurat Karyntia i OstTirol najdalej ode mnie(jeździmy przez Berlin i Monachium) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dzięki! Aaa,i jeszcze widzę SKI HIT tylko 10 eurasków więcej-chyba lepszy? Jedyny problem,że akurat Karyntia i OstTirol najdalej ode mnie(jeździmy przez Berlin i Monachium) SkiHIT się częściowo pokrywa z TOPSKI, ale ma mniej areałów w pakiecie. Jeśli jedziesz przez Niemcy - odległość nie ma kompletnie znaczenia. Chyba, że wprowadzą winiety ;-) Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jag24 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 SkiHIT się częściowo pokrywa z TOPSKI, ale ma mniej areałów w pakiecie.Skoro ma mniej ośrodków to czemu jest droższy? Hm...Ma coś czego nie ma TOPSKI? Może jest droższy tylko w moim wariancie?Nie mogę się dopatrzec,a zdrowy rozsądek się buntuje, czemu więcej jest za mniej? A jeśli chodzi o podróż-każda godzina w samochodzie ponad 12 godzin dla mnie liczy się już podwójnie,a trasy wychodzi ok.1350 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Rzeczywiście bez sensu-zawsze SKI HIT był tańszy-chyba dlatego teraz podnieśli cenę,bo dzieci liczą do 18 roku życia,a nie do 15.Najtańszą znaną mi opcją karnetu sezonowego dla rodziny jest SUNNY CARD - za 690 e , czyli za cenę 1 karnetu sezonowego w Tyrolu może jeździć cała rodzina - 2 dorosłych i dowolna liczba dzieci - obowiązuje on w 9 austriackich ośrodkach-w większości leżących bardzo blisko Polski (do najbliższego jest tylko 450 km z Wrocławia) i z "naszym" Hochkarem na czele.MOzesz bez problemu zapłacić przez internet-robisz przelew,lub płacisz kartą-zdjęcia też wysyłasz elektronicznie na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jurek dobrze mówi. Jeśli nie zależy Wam na znanych, topowych ośrodkach, gdzie widać np. nowobogackich Ruskich i polskie, wypasione karki z ich wysublimowanym słownictwem w knajpach, to ten pomysł jest dla Was idealny. Blisko, tanio i pewnie. Pewnie dlatego, że choćby taki pomijany Hochkar należy do dziesiątki (!!!) najpewniejszych miejsc - jeśli chodzi o śnieg. Tutaj też - z malutkimi, niewielkimi wyjątkami - do kanapy wsiadasz prosto "z buta" Ceny w knajpach, jak i kwaterki oczywiście sporo tańsze. (Nasz guru twierdzi, że np. na Hochfichcie dużą pianę można trafić za dwa jurki, a kwaterki poniżej 10 E ) Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arfi Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Oj Jarek, Jarek... Ja tam lubię nasze wypasione karki (żeby nie było, Wasze też) i tematy poruszane w knajpach. O słownictwie nie mówiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jag24 Napisano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Już trochę jeżdżę na nartach i czytam naprawdę sporo w tym temacie,ale nadal bywalcy tego forum potrafią mnie zadziwić- pierwszy raz słyszę o SUNNYCARD. Fakt,cena nie do pobicia. Najlepsza propozycja dla tych niedowiarków,którzy uważają,że w Polsce narty są jednak tańsze. Dla mnie jednak cena nie jest aż tak ważna i na teraz preferuję jednak ośrodki "nieco" większe. Najchętniej wybrałabym Ski Amade,ale niestety nie ma lodowca. Lub Zillertall - ma wystarczającą ilość tras na pełne 2 wyjazdy i lodowiec na listopad i/lub maj- ale chyba nie ma sezonówki na sam Zillertall? Czy też czegoś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Jest sezonówka na Zillertal , ale jej cena i okres ważności są idiotyczne...m Gwoli ścisłości - w SKI AMADE jest lodowiec a często na górkach Dachstein u można już jeździć nawet w październiku. Użytkownik JurekByd edytował ten post 07 wrzesień 2013 - 21:13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo Napisano 7 Września 2013 Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Z lodowcem (fajnym ) masz jeszcze AllStarCard - z kilkoma topowymi ośrodkami (Saalbach, Kitzbuhel, Skiwelt) i dobrym dojazdem przez Niemcy) ale czy jest jakaś korzystna oferta rodzinna to nie wiem Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 ALLSTARCARD akurat jest według mnie dużo gorszą wersją sakzburskuej sezonówki- kosztuje tyle samo a wszystkie ośrodki z tej pierwszej poza Skiweltem są na tej drugiej a dodatkowo mamy np całe sKI AMADE i wiele innych.No i zniżek rodzinnych brak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Jest sezonówka na Zillertal , ale jej cena i okres ważności są idiotyczne...m Gwoli ścisłości - w SKI AMADE jest lodowiec a często na górkach Dachstein u można już jeździć nawet w październiku. Tylko problem w tym że sezonówki są ważne od listopada ( w tym roku od 9), co kończy się tym że i tak chcąc pojeździć w październiku trzeba kupić karnet (ok. 30 euro za dzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 8 Września 2013 Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Tylko problem w tym że sezonówki są ważne od listopada ( w tym roku od 9), co kończy się tym że i tak chcąc pojeździć w październiku trzeba kupić karnet (ok. 30 euro za dzień).Dlatego Tyrol wygrywa u nas z Salzburgiem....m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Porter Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Powinnaś podłączyć się po grupę 3City dzięki czemu będzie nam taniej i łatwiej dojeżdżać oczywiście na Tyrol :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorka jazz band Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Dlatego Tyrol wygrywa u nas z Salzburgiem....m GWOLI ŚCISŁOŚCI - kiedyś nie wygrywał.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 GWOLI ŚCISŁOŚCI - kiedyś nie wygrywał....Wszystko - nawet to , co najlepsze , nudzi się z czasem i człowiek chce jakichś zmian .;-) Po drugie Salzburgerland ma też swoje plusy - na pewno i tam powrócimy - tym bardziej , że teraz Krippenstein tam też jest na sezonówce i mój ulubiony "trasowo" Schladming- Dachstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorka jazz band Napisano 9 Września 2013 Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Wszystko - nawet to , co najlepsze , nudzi się z czasem i człowiek chce jakichś zmian .;-) no ale jakoś właśnie NIE MA tych zmian i zaś będzie Tyrol zaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jag24 Napisano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Powinnaś podłączyć się po grupę 3City dzięki czemu będzie nam taniej i łatwiej dojeżdżać oczywiście na Tyrol :cool:Tak jak mówiłam-Tyrol jest już "nieco" drogi-dla rodziny 2+2 - bagatelka 2200 euro.Poza tym i tak planuję,jak pisałam,wyjazdy 2 x po 7 dni + 1 przedłużony weekend:3 lub 3 i pół dnia.Nie mam po prostu więcej urlopu,a i dzieci muszą przecież chodzić do szkoły.Na tak krótko to sezonówka tyrolska się nie opłaca. Jakby nie liczyć rację ma O.tisk.,że to Karyntia wychodzi najlepiej dla rodziny-dla nas 1011 euro!-czyli stosunkowo tanio za "normalne"alpejskie narty.Salzburgerland najbliżej od nas,ale dla rodziny 2+2 zniżek brak-koszt już koło 1700 euro. Jako znawcy tematu, gdzie byście pojechali na te 2 wyjazd (czyli 2 najlepsze wg Was ośrodki Karyntii i Osttirolu)? I czy byłyby dobre dla nas? My nie jeździmy poza trasami,a te wybieramy raczej czerwone i niebieskie,niż czarne.Dziennie ok.50 km na nartach,nie brzydzimy się jeździć kilka razy tą samą trasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 11 Września 2013 Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Wariant feryjny - Ost Tirol. Wtedy idealnym dla tej propozycji jest zamieszkanie w Matrei. Spokojnie można tam znaleźć fajne i blisko położone kwaterki już za 12-15 E/os . Matrei to malutkie i urocze miasteczko tuż przy największym skiareale we wschodnim Tyrolu, czyli http://www.gg-resort...ebiet/panorama/. Ciekawe, nienużące i bardzo urozmaicone trasy są tam dosłownie dla każdego. Idealnie dla Was byłoby też zamieszkać w położonym na stoku hotelu Goldried (świetne warunki, fajny basen dla dzieciaków, ale drożej), do którego zjeżdżasz wprost na nartach. Jako urozmaicenie 7-dniowego wypadu w Ost Tirolu można wpaść też do klimatycznego St. Jakob http://www.stjakob-s...et/liftepisten/, albo do Lienz na Zettersfeld http://www.bergfex.at/lienz/panorama/ (Hochsteinu z małymi dziećmi nie polecam). Oba te areały są w przystępnej odległości 40 km z Matrei. Wariant pozaferyjny - bezdyskusyjnie największy skiareał Nassfeld na granicy z Włochami. Piękna pogoda i nieziemskie widoki (w tym na Dolomity). Nowoczesna infrastruktura i doskonałe trasy nie znudzą się Wam przez cały wyjazd http://ski.intermaps...assfeld&lang=de Tutaj noclegów proponuję szukać w okolicznych miejscowościach, aniżeli w Hermagorze (tutaj sporo drożej), do których i tak dojeżdżają dobrze skomunikowane gratisowe skibusy. Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jag24 Napisano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Wielkie dzięki za podpowiedź.My w tym roku mamy ferie w styczniu,czyli najlepszy wariant;jedziemy wówczas drugi raz w marcu,co też wychodzi poza sezonem. Nassfeld jest na liście już prawie pewnikiem,lepiej odwiedzic go w styczniu czy w marcu? A co powiecie na temat Bad Kleinkirschheim-nie warto? I jeszcze pytanie o Molltaler-doczytałam ,że wyraźnie zawyżają całkowitą długośc tras,ale jakby porównac np.ze Stubai to dużo gorszy,czy mniej więcej to samo? A i oczywiście biorę pod uwagę,że wszystkie opinie są jak najbardziej subiektywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioo Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Fajny, dużo mniejszy, mało niebieskich i kapryśny, jak to lodowiec (zmienna pogoda) ale na początek albo koniec sezonu - warto. Pozdrawiam marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorka jazz band Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 nieziemskie widoki (w tym na Dolomity)OJ Jardo, Jardo.... widoków na Dolomity z Nassfeld po prostu nie sposób dojrzeć chyba że in your mind's eyesz tą NOWOCZESNĄ INFRASTRUKTURĄ też byś nie przesadzał może*... rozumiem sentyment do miejsca ale jak se ją zrobili NOWOCZESNĄ 13 lat temu taka jest do dzisiaj * konsultowane z Kosmykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Porter Napisano 12 Września 2013 Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Tak jak mówiłam-Tyrol jest już "nieco" drogi-dla rodziny 2+2 - bagatelka 2200 euro.Poza tym i tak planuję,jak pisałam,wyjazdy 2 x po 7 dni + 1 przedłużony weekend:3 lub 3 i pół dnia.Nie mam po prostu więcej urlopu,a i dzieci muszą przecież chodzić do szkoły.Na tak krótko to sezonówka tyrolska się nie opłaca. Jakby nie liczyć rację ma O.tisk.,że to Karyntia wychodzi najlepiej dla rodziny-dla nas 1011 euro!-czyli stosunkowo tanio za "normalne"alpejskie narty.Salzburgerland najbliżej od nas,ale dla rodziny 2+2 zniżek brak-koszt już koło 1700 euro. Jako znawcy tematu, gdzie byście pojechali na te 2 wyjazd (czyli 2 najlepsze wg Was ośrodki Karyntii i Osttirolu)? I czy byłyby dobre dla nas?My nie jeździmy poza trasami,a te wybieramy raczej czerwone i niebieskie,niż czarne.Dziennie ok.50 km na nartach,nie brzydzimy się jeździć kilka razy tą samą trasą.Ja przez wiele lat jeździłem z dzieciakami 2+4 i uważam, że najlepszy wariant dla Was to po prostu nie kupować sezonówki tylko szukać fajnych last-ów w Snowtrex-ie lub w innych biurach. Bez emocji, pośpiechu i upierania się przy jakimś konkretnym regionie. Warta rozważenia dla rodziny jest też Francja, która w pobycie wychodzi najtaniej, jednak jest to średnio o 400 km. więcej w jedną stronę ale możesz spokojnie kupić tydzień ze skipassem za max 500 zł. Zawsze można pojechać z noclegiem za ok 40 zł od dorosłego w F1, a i tak wyjdzie taniej od Austrii. My też w ferie zrobimy tygodniówkę w Austrii z dwójką jeszcze uczących się dzieci, więc może razem coś sensownego znajdziemy :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 13 Września 2013 Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Nassfeld jest na liście już prawie pewnikiem,lepiej odwiedzic go w styczniu czy w marcu? A co powiecie na temat Bad Kleinkirschheim-nie warto? IMarzec lepszy - piękne włoskie słonko i full śniegu masz zagwarantowaneBKK najpóźniej do końca lutego, później wszystko spływa. Idealne dla rodzin z dziećmi - mega termy, na które możesz wjechać praktycznie wprost na nartachOJ Jardo, Jardo.... widoków na Dolomity z Nassfeld po prostu nie sposób dojrzeć chyba że in your mind's eyesz tą NOWOCZESNĄ INFRASTRUKTURĄ też byś nie przesadzał może*... rozumiem sentyment do miejsca ale jak se ją zrobili NOWOCZESNĄ 13 lat temu taka jest do dzisiaj * konsultowane z KosmykiemEchhhh Areczku to wszystko dlatego, że tej cieczy "na myszach" zawsze jest za dużo wieczorkiem i później człek jakieś zwidy i fantasmagorie ma przed oczami ;-)))) A poza tym mi tam te wygodne kanapy i gondolki Millenium Express wcale nie przeszkadzały nigdy ... :-)Poczekaj jak się połączą z Makaronami przez Passo Pramollo ...Zdravim :-) Attached Thumbnails Edited by o.tisk, 13 September 2013 - 07:37. dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi