Wujot Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 (edytowane) Co o tym sądzicie? Pozdro Wiesiek Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Wujot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Bardzo zróznicowany dzień narciarski. Sporo tras zjechanych Ale wynik maratonu super. Otwierali już tam o siódmej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 .... z pampersem i przy szybkich wyciągach wychodzi ca 18-19 km w ciągu godziny to żeście walnęli rekorda .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 to była sztafeta czy na jednego..... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Cześć Nic. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fun. Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 No pewnie że nic...wszystkim kopary opadły i tyle...współczuję rodzinie i bliskim:D:D:D...żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Jarek ma rację - bez pampersa nie mogło się udać, no chyba że laliście z krzesła... Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Wiesiu a powiedz która trasę ujeżdżaliście ?18 ?Jak liczę długość wyciagu to ma on ok 2400 a ta trasa 18 nie jest jakoś niewiadomo jak długa - przynajmniej z mapki Ciekawe jaki wynik wyszedłby z gpsa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Wiesiu a powiedz która trasę ujeżdżaliście ?18 ?Jak liczę długość wyciagu to ma on ok 2400 a ta trasa 18 nie jest jakoś niewiadomo jak długa - przynajmniej z mapki Ciekawe jaki wynik wyszedłby z gpsa .Jarku!Wszystko we właściwym czasie. Będą dane z GPS. a trasa 18.PozdroWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 No pewnie że nic...wszystkim kopary opadły i tyle...współczuję rodzinie i bliskim:D:D:D...żarcikz koparami to trafiłeś - jak Austriacy przy terminalu zobaczyli ten wynik to chcieli zrobić sobie zdjęcie z kolegą.PozdroWiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fun. Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 z koparami to trafiłeś - jak Austriacy przy terminalu zobaczyli ten wynik to chcieli zrobić sobie zdjęcie z kolegą.PozdroWiesiekNie będę oryginalny...wynik jest imponujący:)...pewnie to tak z grubsza połowa wszystkich tras w PL:D....tak strzelam:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Carteross Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 no no made of steel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Cześćz koparami to trafiłeś - jak Austriacy przy terminalu zobaczyli ten wynik to chcieli zrobić sobie zdjęcie z kolegą.PozdroWiesiekDziwię się, że tylko kopary.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertw Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 I znowu Polacy dali czadu. Jak pracowałem w latach 90-tych w RFN, to jednemu z polskich pracowników po przeliczeniu roboczogodzin w tygodniu wyszło, że pracował 24,3 godz. na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Wydruk jest ze skipasa JurkaByd a drugi był Zbychu (ten od testu Zbycha - wtajemniczeni wiedzą). Ja się, trochę niestety, wymiksowałem bo miałem set turowy gdzie zamiast skistopów jest bardzo krótki i ciasny pasek. Perspektywa ciągłego zapinania i rozpinania skutecznie mnie zniechęciła do podróżowania gondolkami. Jazda zaczęła się o 7.00 bo to było good morning ski. Ruch był raczej umiarkowany ale jednak trzeba było uważać na innych - szczególnie za progami i na zwężeniach. Trasa niecałe 3 km i prawie 900 m deniwelacji zasługuje na miano mocnej czerwonej, choć w większości jest szeroko. Warunki na początku idealne pod koniec - jak zawsze.Ciekawe jest porównanie danych GPS z tymi z skiline - o ile w wysokości była niewielka różnica (GPS-y pokazały około 29 km deniwelacji) to w długości trasy jest olbrzymia - faktyczna trasa to 115 km. Ale przy próbie bicia rekordu odległości należałoby wybrać niebieską trasę i pokonywać ją szerokim skrętem karwingowym - myślę, że chłopaki zanudziliby się tak na śmierć. A tak jazda na pełny gwizdek przez cały dzień była przynajmniej przyjemnością (i wyzwaniem).Gratulując wyniku zgłaszam więc pierwszy nieoficjalny, zespołowy skiforumowy rekord przejechanego przewyższenia dziennego - 30 352 m (trzymajmy się skiline) ustanowiony przez team JurekByd i Zbyszek H.Mamy pomysł gdzie jeszcze można byłoby pobić ten wynik i może w przyszłym sezonie spróbujemy. W jakiś nudny słoneczny dzień gdzie nie będzie warunków na off piste.PozdroWiesiek Użytkownik Wujot edytował ten post 20 marzec 2013 - 23:15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 20 Marca 2013 Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Gratuluje rekordu. Teraz przynajmniej widać że przejechanie 100km na nartach wymaga: - całego dnia (normalnie wyciągi są czynne raczej od 8-9.00) - szybkiego wyciągu - bardzo mocnej ekipy Ale i tak pewnie nadal będą pojawiać się relacje że ludzie robią po 100km dziennie przez cały tydzień A tak dla porównania rekord świata to 120km verticalu z tym że zrobiony w 16h z użyciem helikoptera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Trochę skoryguję Wiesia-faktyczna długość tras w/g gps-a i i-ski trackera wyniosła 125,80 km ,a przewyższenie 29994 m , v max 93 km/h.Dodam jeszcze , że nie tłukliśmy cały dzień tylko 18-tki , ale co jakiś czas dla urozmaicenia jeździliśmy innymi kombinacjami tras - najdłuższa z nich miała 3,7 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 21 Marca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Teraz przynajmniej widać że przejechanie 100km na nartach wymaga:- całego dnia (normalnie wyciągi są czynne raczej od 8-9.00)- szybkiego wyciągu- bardzo mocnej ekipy Ale i tak pewnie nadal będą pojawiać się relacje że ludzie robią po 100km dziennie przez cały tydzień .Spiochu!To mnie załatwiłeś!!! Po Twoim poście postanowiłem sprawdzić jaka strategia daje szansę na osiągnięcie maksymalnego kilometrażu dziennego. Innymi słowy jak jechać i jaką trasę wybrać aby zrobić rekordowy wynik. Ile mógłby on wynosić i czy te 100 km dziennie rzeczywiście jest możliwe do zrobienia. Problem fizyczno-matematyczny okazał się niebanalny i nieźle się nakombinowałem zanim znalazłem szacunkowe (łapiące trendy) rozwiązanie. Dowodu nie przytaczam (raczej nie na te forum, a i też nie jestem go pewien na 100%). W każdym razie w moim modelu wyszło mi, że - dla każdego urządzenia wyciągowego istnieje jego własna strategia maksymalizowania wyniku (to było dość proste). Przy urządzeniach wolniejszych należy zjeżdżać wolniej. - dla tego przy którym byli Juras i Zbychu rekordowy kilometraż dzienny (normalne 8 godz) mógłby wynosić 150 km przy około 22 km przewyższenia (27-28 wjazdów). Na dobrej niebieskiej trasie bądź bardzo szerokiej czerwonej.Podstawą jednak było tutaj niezwykle wydajne urządzenie wyciągowe więc w normalnej rzeczywistości stokowej jest to nierealne. Nie mniej jednak zaciekły narciarz wybierający sobie jedną optymalną trasę przy szybkim wyciągu na niezbyt trudnej trasie i tłukący ją cały dzień może spokojnie te 100 km zrobić.Z naszej praktyki wychodzi, że od czasu pomiaru drogi GPS-ami przekroczenie 100 km dziennie jest trudne (za to kiedyś przejechaliśmy 40 km po off piste). Co prawda raczej omijamy patologiczne krzesełka ale nie zawsze się da . Dlatego nadal najlepszą informacją pozostaje przewyższenie. A jego korelacja z drogą pozwala ocenić prawdziwość wyniku JurekBydnie tłukliśmy cały dzień tylko 18-tki , ale co jakiś czas dla urozmaicenia jeździliśmy innymi kombinacjami trasCo znakomicie widać na wykresie:D:DPozdroWiesiek Użytkownik Wujot edytował ten post 21 marzec 2013 - 11:26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wueres Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Wynik godny podziwu, ale żeby czasu na bar nie znaleźć? Co to za narciarstwo? Haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Wynik godny podziwu, ale żeby czasu na bar nie znaleźć? Co to za narciarstwo? Haha ... poza-barowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 21 Marca 2013 Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Wynik godny podziwu, ale żeby czasu na bar nie znaleźć? Co to za narciarstwo? Haha Jak to nie ? Był pyszny Zillertal Dunkel Weissbier w gondolce oczywiście..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yankee Napisano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Jest jeszcze jedna kwestia. Skiline.cc strasznie cygani. Kilka dni temu byłem w SFL i skiline ze skipasa wyliczył mi 75km a iskitracker z GPSa 50km. Robią to chyba po to aby się ludzie jarali :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Jest jeszcze jedna kwestia. Skiline.cc strasznie cygani. Kilka dni temu byłem w SFL i skiline ze skipasa wyliczył mi 75km a iskitracker z GPSa 50km. Robią to chyba po to aby się ludzie jarali :-) Na skiline masz po prostu historię wyciągów i nic innego. Dlatego przewyższenie się zgadza a co do tras to nie wiadomo po których trasach zjeżdżałeś i jakim torem. Coś tam zakładają i coś wychodzi. Ale przewyższenie jest najważniejszą informacją więc warto z tego korzystać (jak kogoś bawią statystyki). Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi