MajorSki Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Witam Jakie kupić wiązania? Dane: Wzrost 174cm, waga 64kg. Buty zjazdowe Dalbello Axion 11 FLEX 100/110 Narty Rossignol S3BC 180cm -> http://www.skionline...,s3bc,3098.html Na poczatku chciałbym jezdzić przy wyciągach ale wiadomo czasami trzeba podejść. Zakładam że będą to proporcje 80% zjazd do 20% podejście. Na ten moment nie stać mnie na kupno butów skitourowych, a i na same wiązania za dużo nie pozostało :/. Jednak nie chciałbym wiercić co roku nowych otworów i wolałbym się upewnić czy kupować zjazdowe + np. AT czy jednak koniecznością są skitourowe wiązania? jeżeli tak to jakie można trafić tanie używane ktore będą się nadawały do zjazdów? I co jeżeli w przyszłości zmieniłbym buty na skitourowe? Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekP Napisano 23 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Pamietaj, ze jesli chcesz podchodzic na nartach, to musisz tez pare stowek zainwestowac w foki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Jurek domyślam się że to będzie głębsza inwestycja pytam Was jako starszych i doświadczonych kolegów, jak to zrobić aby na ten moment było jak najmniejszym kosztem a jednocześnie dawało możliwość rozwoju i rozbudowy zestawu. Z każdym sportem tak jest że jak się go zaczyna uprawiać na troche wyższym poziomie niż "z punktu A do B" to zaczyna się kupować "drobiazgi" i portfel puchnie wiem jak było z Windsurfingiem... jeden drobiazg, drugi trzeci i na wstępie aby rozpocząć wydało się 3tys zł a wszystko oprócz pianki używane, potem kolejne zakupy i tak w ciągu kolejnych 3 lat wydało się łącznie już pewnie ok 8tys zł. Tutaj też jedna para nart, druga para nart, wiązania taki i takie, buty takie i takie, a to kijki, a to plecak , łopata, kurtka inna, nowsze rekawice... ale wszystko ma swoją kolejność i z czasem się dokupuje albo wymienia. No chybaże kogoś stać kupić na "hura" wszystko naraz ... mnie niestety nie. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jurek domyślam się że to będzie głębsza inwestycja pytam Was jako starszych i doświadczonych kolegów, jak to zrobić aby na ten moment było jak najmniejszym kosztem a jednocześnie dawało możliwość rozwoju i rozbudowy zestawu. Z każdym sportem tak jest że jak się go zaczyna uprawiać na troche wyższym poziomie niż "z punktu A do B" to zaczyna się kupować "drobiazgi" i portfel puchnie wiem jak było z Windsurfingiem... jeden drobiazg, drugi trzeci i na wstępie aby rozpocząć wydało się 3tys zł a wszystko oprócz pianki używane, potem kolejne zakupy i tak w ciągu kolejnych 3 lat wydało się łącznie już pewnie ok 8tys zł. Tutaj też jedna para nart, druga para nart, wiązania taki i takie, buty takie i takie, a to kijki, a to plecak , łopata, kurtka inna, nowsze rekawice... ale wszystko ma swoją kolejność i z czasem się dokupuje albo wymienia. No chybaże kogoś stać kupić na "hura" wszystko naraz ... mnie niestety nie. Pozdrawiam Tomek duke……………. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Janie a coś tanszego sensownego? teraz nie stać mnie na zakup butów skitourowych/freeridowych oraz wiązań powyżej 500zł a Duke czy Barony czytałem że to sensowne rozwiązanie ale powyżej 1000zł. Na ten moment sprzęt byłbym używany tylko w Beskidzie Śląskim i Żywieckim, czyli Szyndzielnia, Skrzyczne, Czantoria, Stożek, Pilsko itp. może wypad na Magurkę. , wiec stosunkowo mało podchodzenia a więcej zjazdów. Narazie nie biorę pod uwagę wyapdów skitourowych w Tatry. To zapytam jeszcze inaczej... od jakiego sprzetu zaczynaliście przygodę z freeridem/skitourem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HesSki Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 pumba, szukaj używek. DUKE jest ok, może być marker Tour (F10,F12), Diamir freeride... Wiązania tego typu tanie nie będą, ale umówmy się - narciarstwo to nie jest tani sport, a specjalistyczne narciarstwo tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 HesSki a włoże w nie but zjazdowy? czy tylko tourowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HesSki Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 HesSki a włoże w nie but zjazdowy? czy tylko tourowy? Zjazdowy bez problemu. Ale jak będziesz szukał używek to na diamiry patrz raczej na serię II i III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 24 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Janie a coś tanszego sensownego? teraz nie stać mnie na zakup butów skitourowych/freeridowych oraz wiązań powyżej 500zł a Duke czy Barony czytałem że to sensowne rozwiązanie ale powyżej 1000zł. Na ten moment sprzęt byłbym używany tylko w Beskidzie Śląskim i Żywieckim, czyli Szyndzielnia, Skrzyczne, Czantoria, Stożek, Pilsko itp. może wypad na Magurkę. , wiec stosunkowo mało podchodzenia a więcej zjazdów. Narazie nie biorę pod uwagę wyapdów skitourowych w Tatry. To zapytam jeszcze inaczej... od jakiego sprzetu zaczynaliście przygodę z freeridem/skitourem? dlatego polecam duke/baron i jak heski slusznie dodala, tour, bo one zapewniaja tak solidne trzymanie, jak wiazania typowo zjazdowe Przestrzegam przed wynalazkami typu trekking ja zaczynalem po prostu tak, ze bralem narty na plecak i z buta dawalem….. zadnego specjalistycznego sprzetu. oraz szukalem miejsc, gdzie prawie z wyciagu masz nieograniczone tereny free……. a propos - czy w POlsce mozna dostac rakiety sniezne? to by bylo inne rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 kodyl gdzieś Ty mnie wypatrzył ... jeszcze tafla na jeziorach! chociaz powoli na kamerkach spogladam czy lod nie puścił i jest możliwość pływania no i pozostaje jeszcze Klimkówka z jej atomowymi wiatrami na wiosne gdy halny zawieje a swoja drogą to mam nadzieję że uda się połączyć tego roczną majówkę z wypadem nad jezioro Garda i połączyć windsurfing i narty (rower tez zabiorę a co ) Janie: z tymi rakietami to może nie jest taki głupi pomysł nie wiem ale chyba narazie jeżeli nie znajdę nic w dobrej cenie to poprostu kupię wiązania zjazdowe i dalej będę szlifował początki nauki jazdy off-piste i zbierał na nowe narty i wiązania barony albo duke Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Witam Czy narty 3,7kg (para bez wiązań) to bardzo dużo jak na freeride z lekkim tourem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytek23 Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Jak na freeride z lekkim turem to moze byc.Pytanie jak dlugie te tury beda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 No już mam zakupione 180cm długości a pod butem miałobyć 90mm z katalogu pewnego serwisu a na naklejce i po zmierzeniu okazało się 92mm. Położyłem na wadze i wyszło 3,7kg, ale przeglądając serwisy skitourowe widze że sporo dech waży 3kg i mniej, a freeridowe wachają się miedzy 3kg a 4kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karat10 Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 90mm pod butym troche mało, chociaż lekki jesteś, ale pamiętaj jak nie zainwestujesz to możesz się rozczarować. Osobiście polecam Ci dozbierać do duke/baronów lub może salo guardian albo naxo do podchodzenia.Też pomysł, proponować wiązania, które nie są już produkowane od pewnego czasu, a kiedy były dostępne to mało kto chciał je brać z powodu nieudanej konstrukcji (Naxo). Marker jest ok. choć parę patentów jest w nich beznadziejnych dla kogoś kto chciałby na nich "foczyć". Do zjazdów off piste z krótkim dreptaniem od kolejki są bardziej niż ok. Podobnie Diamir Freeride Plus, czy Diamir Eagle. Ciekawą propozycję od sezonu 2012/2013 ma też Elan. Diamirów Titanal II i III nie brałbym pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytek23 Napisano 27 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 No już mam zakupione 180cm długości a pod butem miałobyć 90mm z katalogu pewnego serwisu a na naklejce i po zmierzeniu okazało się 92mm. Położyłem na wadze i wyszło 3,7kg, ale przeglądając serwisy skitourowe widze że sporo dech waży 3kg i mniej, a freeridowe wachają się miedzy 3kg a 4kg.Majac na mysli dlugir chodzilo mi o czas takich planowanych wedrowek.Dobra narta freeridowa musi troche wazyc.90mm w zupelnosci wystarczy na kazdy rodzaj sniegu,lekko bawia mnie dyskusje jak mlodzi freeriderzy wychwalaja swoje 120-130 pod butem a po tem caly sezon bujaja sie w 30 cm sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorSki Napisano 28 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 karat10 ale nie każdy na początku swojej przygody z skitourem jest w stanie wyrzucić 10tys od "strzała". Wiadomo że na początku kupuje się jakąś "bazę" aby w ogole rozpocząć i cieszyć sie samym faktem zjezdzania i podchodzenia a później można sprzęt powoli wymieniać/modernizować. Oczywiście zawsze znajdzie się grupa "onanistów sprzętowych" w każdej dziedzinie którzy muszą mieć sprzęt z segmentu high.. mam znajomych którzy muszą mieć najwyższy model lustrzanki dla profesjonalistów (a Ci posiadają taki sprzęt bo nim zarabiaja) ale dla nich inne body i obiektywy nie robią w ogole zdjęć, to samo pewnie tyczy się sprzętu narciarskiego . Zejdzmy na ziemie jeżeli ktoś ma budżet 1tys to jakby tak kupował wszystko "takie jakie ma być" to tutaj narty 1,8 tutaj wiązania 1,3 tutaj buty 1,5 i zaraz zrobi się 5tys a jeszcze nie wyruszył na żadnego tripa . Gdzie te czasy gdzie ludzie na drewnianych sztachetach od płotu przemierzali góry? i wtedy się dało a teraz już niee, oczywiście technika idzie do przodu i ułatwia nam sporo ale tak jak nie sprzęt czyni dobrego fotografa tak i pewnie nie sprzęt czyni dobrego narciarza a jego umiejetności, kreatywność, intuicja, szybkość podejmowania decyzji. pytek23: za szybko przeczytałem i myślałem że chodzi o dł narty , no tak ja polowałem na nartę 100-110mm ale niestety cenowo wyglądało to dużo gorzej poza moim budżetem, a takto udało mi się kupić zafoliowane nowe narty w cenie 435zł Teraz rozglądam się za plecakiem i łopatą może coś doradzicie? (odrazu dodam że sonda i pieps będzie później jak rozpocznę turowanie w strefach zagrożenia lawinowego, a narazie pozostają beskid śląski i żywiecki bez Babiej Góry) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi