Sinner Napisano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Jak w temacie. Jeśli mam buta o skorupie np 315 mm, to czy wiązanie przednie i tylne mam ustawić dokładnie na podziałce 315, czy np jedno ma być na 315, a drugie (tylne) na 320 min? Innymi słowy, czy but ma ciasno wchodzić między wiązania, czy powinnien być pewien luz między piętą buta a wiązaniem? Jeśli tak, to jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Najlepiej mieć taki duży luż żeby buty mogły wylatywac z wiązań kiedy chcą. But ma wchodzić ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Najlepiej mieć taki duży luż żeby buty mogły wylatywac z wiązań kiedy chcą. But ma wchodzić ciasno. napisz o jakich wiazaniach mowisz: w markerach z integrated rail system jest centralne pokretlo: ustawiasz na dana dlugosc skorupy:nie ma dwoch nastawow. oczywiscie dodatkowo mozesz cale wiazanie przesunac przod/tyl:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 28 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Chodzi o wiązania FX10. Przednie i tylne wiązanie ustawia się wciskając taki element z wypustkami. Tam jest podziałka skalowana z jednej strony co 10mm (290, 300, 310, 320 ...), a z drugiej strony jest 295, 305, 315, 325... I teraz np dla skorupy buta 315mm należy ustawić przednie i tylne wiązanie na 315, czy może np przednie na 315, a tylne na 320? Jak kupowałem narty, to tak mi właśnie radzono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turim Napisano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 napisz o jakich wiazaniach mowisz: w markerach z integrated rail system jest centralne pokretlo: ustawiasz na dana dlugosc skorupy:nie ma dwoch nastawow. oczywiscie dodatkowo mozesz cale wiazanie przesunac przod/tyl:) o tym wylatywaniu to była ironia. Jeżeli but ma 315 to wiązanie ma być ustawione na 315, nie mniej , nie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 o tym wylatywaniu to była ironia. Jeżeli but ma 315 to wiązanie ma być ustawione na 315, nie mniej , nie więcej. absolutnie: jest to istotne dlatego ze ten nastaw powoduje docisniecie buta w plaszczyznie strzalkkowej i tez decyduje o sile wypiecia, zwlaszcza tylu: dawniej byla oddzielna sruba ktora to regulowala.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
__kater__ Napisano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 masz jeszcze 3 czynnik, który pomaga - na bucie jest narysowany symbol lub kreseczka i na wiązaniu tak samo - dobrze by było gdyby się pokrywały, to może wyjaśni ci jak mają być ustawione wiązanie czy obydwa na 315 czy jeden na 320 - pewnie wtedy jak to zrobisz, to wyjdzie ci środek cieżkości dokładnie gdy ustawisz tyle ile w milimetrach ma podstawa buta. W moim wiązaniu jest jeszcze śruba która reguluje przeskokiem 1mm ustawienie, jak masz podobne to dobrze żeby po wpięciu buta nie chowała się ani nie wychodziła za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi Napisano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 Ustawiałem wiązanie pod buty i nie zawsze da się ustawić tak jak jest na podziałce czyli przód 315 tył 315 , tak jak kolega wyżej pisał celuj w środek but-narta ale jak się nie da to są milimetrowe sprawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinner Napisano 28 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2007 W wiązaniu FX da się to precyzyjnie ustawić. Ja ustawiłem i przód i tył na 315 i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi