hammerh34d Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Witam zacne grono i wyskakuję od razu z głupim pytaniem. Jestem po drugim sezonie nauki. Umiejętności swoje oceniam na przyzwoite 6, większość czasu na stoku spędzam mimo wszystko z instruktorem. Narty mam zdaje się co najmniej adekwatne do poziomu (jakieś takie zielone Dynastary), ale djrzałem chyba do zmiany butów. Drivery od Lange są bardzo fajne, komfortowe i pasują świetnie do mojej stopy, ale są już dla mnie za miękkie chyba. To samo sugeruje instruktor i doradza coś twardszego, około 90. Od dwóch dni testuję buty z wypożyczalni. Nordica była na mnie ewidentnie za wąska, Rossignole już lepiej, ale przy niższej numeracji od Lange były nieco za długie w stopie - no i przy flexie 80 jakby nadal nieznacznie za miękkie. Nie znam się na butach. Może ktoś z Was poradzi w którą stronę pójść, żeby zmierzyć w sklepie 6 par, nie 60 i skończyć po 2 godzinach, nie po 16? Z góry dzięki... Ach, no i z technikaliów - 40 lat, 85 kilo, 176 cm... B-) Użytkownik hammerh34d edytował ten post 01 luty 2013 - 10:56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_c Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Nie wiem, czy testowanie butów z wypożyczalni ma sens. Większość pewnie jest zjeżdżona na maksa, więc sprawdzanie ich raczej w niczym nie pomoże. Udaj się to dobrego sklepu narciarskiegp (nie inter/go sport) i przymierzaj. Zapoznaj się z tym tekstem http://www.skiforum....porady-i-uwagi-. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerh34d Napisano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dzięki za poradę - post czytałem, z reguły zanim zadam pytanie to czytam B-) Liczyłem na jakiś generalny kierunek - ale widzę, że bez kilku godzin w sklepie się nie obejdzie niestety. No i może tak lepiej, nie będzie na kogo zwalić winy w razie kłopotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_c Napisano 2 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 w sklepie dokładnie wymierz stopę na miarce (długość i szerokość). Jeżeli nie masz dość szerokiej stopy i nie posiadasz żadnych deformacji po przebytych urazach, to nie powinieneś mieć dużego problemu z doborem butów. Problemem może okazać się wybór Celuj we flex ok 100. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerh34d Napisano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Celuję około 100, ale nie za wszelką cenę. Lubię pojechać nieznacznie dynamiczniej, ale generalnie kontempluję i smakuję Mam nadzieję, że zmiana butów pozwoli mi wykorzystać potencjał nart, tudzież nieco lepiej je opanować (bo rzeczywiście na tych dynastarach wystarczy drobny błąd w położeniu środka ciężkości i leci się na pysk) - te obecne raczej mi tego nie ułatwiają. Mój problem to płaskostopie, czyli w praktyce muszę mieć raczej szerszy but. Pewnie warto też będzie zainwestować we wkładki jakieś. OK, jutro pojadę do SkiTeamu i zacznę przymiarki. A wybór ułatwi mi fakt, że deski i ubranko mam czarno-zielone m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_c Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 hehe, to z zielonych (zielono-czarne) butów możesz przymierzyć Head Vector 110, będą pasować Ci do ubrania i nart oczywiście niczego nie sugeruje, to tylko tak mi się skojarzyło z kolorem , bo też miałem te buty na nogach. Są dość szerokie 103mm. Możesz pomyśleć o wkładkach Sidas. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerh34d Napisano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 hehe, to z zielonych (zielono-czarne) butów możesz przymierzyć Head Vector 110, będą pasować Ci do ubrania i nart oczywiście niczego nie sugeruje, to tylko tak mi się skojarzyło z kolorem Wiem. Byłeś blisko swoją drogą. Pan w SkiTeamie zaproponował Vectory, ale po 30 sekundach bolało mnie śródstopie - jak w za wąskich Nordicach. Natomiast zaskakująco dobrze pasują mi AdaptEdge 100! Przód leży idealnie, jedynie pięta nieco lata góra-dół, ale w pozycji "narciarskiej" już tego nie czuć. Być może byłoby OK. Niestety nie są zielone... ;P Istnieją za to AdaptEdge 90 w wersji czarno-zielonej! I te bym chętnie przymierzył - ale jakoś nie widzę w ofercie żadnego sklepu online w Waw Myślę, że różnica między 100 a 90 nie będzie dla mnie istotna Zaskakująco kiepsko leżą mi tak zachwalane jako buty na szeroką stopę Salomony - może nie było odpowiedniego modelu?... Swoją drogą technologia i trendy rzeczywiście poszły do przodu bardzo; te Heady setki są znacznie bardziej miękkie w płaszczyźnie przód-tył niż moje stare Drivery - szok po prostu. No i kolejny szok - Drivery były 27,5 i były idealne, a te muszę mieć 26.5, bo inaczej stopa lata. To ostatni raz zapytam - czy gdzieś w Waw warto podjechać, żeby ktoś zaproponował alternatywę?... Pochwalę się, jeśli coś kupię m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_c Napisano 3 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 W Wawie dwa sklepy www.ski-park.com.pl ul. Marynin 21c, i www.nartywarszawa.pl ul. Mangalia 4. Tam powinienes znalesc cos dla siebie... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerh34d Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Kolejny szok. Salomon X-MAX 100 bije na głowę wszystko, co do tej pory miałem na nogach (choć duzo tego nie było). Polecam nartywarszawa m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_c Napisano 4 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Kolejny szok. Salomon X-MAX 100 bije na głowę wszystko, co do tej pory miałem na nogach (choć duzo tego nie było). Polecam nartywarszawa m. wziąłeś Xmaxy??? nie zauważyłem, że Vectory mierzyłeś, więc daruj sobie wizytę w ski-parku, bo tam każdy wychodzi z Vectorami:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerh34d Napisano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 wziąłeś Xmaxy??? nie zauważyłem, że Vectory mierzyłeś, więc daruj sobie wizytę w ski-parku, bo tam każdy wychodzi z Vectorami:D W zasadzie tak. W zasadzie, bo nie miałem czasu dziś formować, ale zadatkowałem Te x-maxy są zarąbiste i już Mimo, że wąskie, to stopa ukłąda się dobrze, a po formowaniu będzie jeszcze lepiej. Największe wrażenie zrobiła na mnie niska waga buta i poczucie totalnego wpasowania stopy w but. Żaden z mierzonych (Technica, Dalbello, Atomic, Head Adapt Fit tyż) nie oferował takeij klasy trzymania. No i wygodne. A w Vectorach boli i tyle. Tym bardziej więc nie było sensu jechac gdzie indziej Dzięki za porady Mam nadzieję niedługo potestować te salomony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hammerh34d Napisano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Melduję posłusznie, że właśnie zaliczyłem pierwsze dwie godziny w nowych kapciach na niebieskich stokach Świętokrzyskiego :-) W prawym nieco pobolewa w okolicy nasady kości śródstopia. Poza tym jest bardzo dobrze, z wyjątkiem tego, że żałuję, że nie zmierzyłem 25.5, bo po kilku zjazdach zaczynam czuć luz na długość. Ot, życie :-) Jednak zmiana spowodowała, że po pierwsze zaczynam czuć mistyczną krawędź, a po drugie zdecydowanie muszę obniżyć sobie umiejętności na 5 :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi