pokrzept Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 [...] "No i wniosek mam taki: gdyby Rosignole były węższe, byłyby wręcz idealnie, a dociągnąć klamer w śródstopiu już nie zdołam." [...] Na podstawie powyższego cytatu wnioskuję, że kolega popełnia kolejny książkowy błąd, który większość z nas popełniała na początku swej przygody z nartami. Swego czasu pewien doświadczony sprzedawca oznajmił mi coś co na dzisiejszy dzień wydaje mi się "oczywistą oczywistością": Buty dobierasz tak, aby po zapięciu na pierwszy, maksymalnie drugi stopień klamry dawały poczucie pewności i stabilności stopy. Pozostałe klamry pozostaw sobie na kolejne lata, gdy but będzie już wyrobiony i rozbity. Jeżeli musisz wojować z klamrami daruj sobie te buty i sprawdź inne (węższe bądź buty innego producenta - jak się okazuje nie tylko flex ale i szerokość u każdego producenta jest inna, a punkt i metoda pomiaru nie jest jasno zdefiniowana). PS. Jak już kolega michal_c napisał daruj sobie zakupy w Inter/Go-sportach i udaj się do wyspecjalizowanego sklepu: * skiteam.pl dostępny w kilku miastach; * ski-park.com.pl - Warszawa; * goldsport.pl - Łódź; Te sklepy mogę polecić, jeśli chodzi o Kraków nic poza Skiteamem nie przychodzi mi do głowy, pozdrawiam, Pokrzept. Użytkownik pokrzept edytował ten post 31 styczeń 2013 - 22:29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekH Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 @Cyprian: Widzisz, dla mnie Radical czy Synergy wg opisu mają niemalże te same parametry, różnią się szerokością paska... Nie potrafię powiedzieć, który z nich jest lepszy i dlaczego. Podobnie mam z Salomonami - RS 100 vs Impact 100 CS. Raptem od połowy stycznia mam do czynienia z nartami, więc pewnie głupoty wypisuje - dlatego, chętnie posłucham Waszych rad. @pokrzept: O tym już przeczytałem, kiedy buty miałem w domu. W sklepie wydawało się, że jest wygodnie. Tym bardziej, że wg producenta Alias 100 to 104 mm szerokości, a moja stopa ma 105, no więc zacząłem szukać 102 mm. Po lekturze forum, przymierzeniu wielu par butów jestem o ząbek mądrzejszy, z jedną zasadniczą uwagą - niby wiem już jak mierzyć i buty, które poprzednio odrzucałem w sklepie, bo wydawały się za ciasne, jakoś teraz wchodzą na nogę i wiem, jak ma być, o tyle nadal mam marne pojęcie, jak to będzie, kiedy założę narty i sprawdzę buty na mrozie. Kto wie, czy ten flex 100 wtedy mnie nie pokona mimo, że stawiam na niego ze względu na moją wagę, upartość w nauce i szczere plany nauczenia się jeździć, bo teraz to zjeżdżam, a nie jeżdżę Ale staram się, pilnuję krawędzi, rąk, bioder, kolan tylko jeszcze nie wszystko chce na raz słuchać Męczę się okrutnie ze zbyt dużymi butami, na dodatek miękkimi (flex 45!) i nieco twardymi nartami (Atomic SL 9.12 Beta Race 160 cm przy 168 cm wzrostu). Ale ja łatwo nie odpuszczam i stąd to parcie na dobre buty. Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokrzept Napisano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Twardością raczej bym się specjalnie nie przejmował jeśli tylko w ciągu tygodnia robisz coś więcej niż spacer z domu do garażu oraz z parkingu do fotela za biurkiem. W moich Headach mam flex 110 i nie mam najmniejszych problemów ze sztywnością butów, a przynajmniej ich nie zauważam. Jeśli mogę coś jeszcze doradzić - poszukując butów które mają starczyć na dłużej niż 2 - 3 sezony poszukaj modeli z możliwością regulacji wychylenia, i nie chodzi tylko o podwójny canting ale również o możliwość regulacji kąta nachylenia wzdłuż nart przy pomocy spoilera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekH Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 No to mi teraz dałeś zadanie domowe Czy to zawsze zwie się spojler, czy też producenci mają na to jakieś nazwy własne? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi