zuzza Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 http://www.merino.co...t-Women-320/787 znalazłam taką stronę z wyrobami z wełny - chcę sobie skompletować soft i bieliznę żeby nie zamarznąć pod membraną i trochę mnie te ceny przysadziły - może ktoś ma doświadczenie, orientację i przetarte szlaki dot. tychże wyrobów? opinie o materiale z osobistych doświadczeń też chętnie przeczytam. Może ktoś wie na co zwracać uwagę przy zakupie itd. słowem know - how dzięki zuza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Także zwróciłem uwagę na te ciuszki. To zadziwiające jak w czasach zaawansowanych technologii lansuje się płacenie grubej kasy za szmaty z barana:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropoh Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 No cóż powrót do natury, ekologia w modzie A na poważnie, testuję w tym roku tego typu golf z zamkiem icebreakera. Grubość "200" (w rzeczywistości jest taka jak zwykłej koszulki bawełnianej), zdziwiło mnie to trochę, wydawało mi się że będzie grubsza (może przyzwyczajenia z polara). Testowany tak do -10 st. tylko golf i kurtka, nie marzłem, dobrze odprowadza pot, jak po cały dniu jazdy ściągałem kurtkę to koszulka była sucha. Reklamują, że nie łapie zapachów, mój golf po tygodniu jazdy w Austrii już było lekko czuć, ale wywietrzyłem i było ok . Sprawdź jeszcze firmy Devold i Smartwool, też robią ciuchy z merino, może tam będą ceny normalniejsze. Poza tym w czasami w sieciówkach można coś wyłapać w normalnych cenach, np. w zeszłym sezonie Decathlon miał w ofercie damską koszulkę z merino za coś koło 100 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzza Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 znalazłam gdzieś jakieś testy i niby te icebreaker są najlepsze - że trzeba uważać na wykończenie bo jak jest źle wyszyta to może się zdeformować po praniu... zaraz sprawdzę to devoldy i smartwoole Harpia - nie byle joki to boron z Nowej Zelandii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 ZUZZA Nie jestem aż tak sceptyczny jak to wynika z pierwszego mojego postu. Chętnie poczytam opinie ludzi którzy tego używali. W końcu znaczna część tych nowoczesnych technologii polega na podglądaniu natury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzza Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 no, devold wychodzi na razie najlepiej cenowo średnio - 30% od smartwool i merino.com wklejam link z wyrobami devolda - trza szukać w necie bo na stronie producenta cen nie było. ale to co znalazłam naprędce w necie jest tańsze. http://8a.pl/upload/catalog/DEVOLD.pdf edit - Harpia no ja to w ogóle uważam, że naturalne to zwykle najlepsze. nie wszystko do się zaadaptować ale akurat softy wyglądają na dobre - gadałam też z pracownikiem sklepu wspinaczkowego - chłopak sam się wspina itd - i bardzo chwalił wyroby z merynosa. ja jak tylko coś zakupię to dam znać co i jak. w necie znalazłam opinie że merynos przede wszystkim grzeje - nie jest zbyt dobry jako cooler - więc niektórzy się pocą - ale wszyscy zgodnie twiedzą, że nawet mokry merynos ciągle grzeje. Użytkownik zuzza edytował ten post 22 styczeń 2013 - 22:05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Cześć No cóż powrót do natury, ekologia w modzie A na poważnie, testuję w tym roku tego typu golf z zamkiem icebreakera. Grubość "200" (w rzeczywistości jest taka jak zwykłej koszulki bawełnianej), zdziwiło mnie to trochę, wydawało mi się że będzie grubsza (może przyzwyczajenia z polara). Testowany tak do -10 st. tylko golf i kurtka, nie marzłem, dobrze odprowadza pot, jak po cały dniu jazdy ściągałem kurtkę to koszulka była sucha. Reklamują, że nie łapie zapachów, mój golf po tygodniu jazdy w Austrii już było lekko czuć, ale wywietrzyłem i było ok . Sprawdź jeszcze firmy Devold i Smartwool, też robią ciuchy z merino, może tam będą ceny normalniejsze. Poza tym w czasami w sieciówkach można coś wyłapać w normalnych cenach, np. w zeszłym sezonie Decathlon miał w ofercie damską koszulkę z merino za coś koło 100 PLN.Testujesz czyli dostałes od producenta jakis komplet i analizujesz jak sie zachowuje - jak rozumiem. No to może napiszesz coś więcej bo do -10 to moje dzieci chodzą w dżinsach - i nie łapia zapachów żadnych - sprawdzam codzinnie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolekpm Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 http://allegro.pl/bi...2935957117.html http://allegro.pl/br...2946923038.html Naprawde ciepla bielizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzza Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Mitek, chodzić do szkoły a uprawiać sport to dwie różne rzeczy. inna sprawa, że dzieciaki zazwyczaj nie pocą się na "śmierdząco". tak że nie wiem o jakie rozwinięcie się dopytujesz. - sry za wcinkę ale nie mogę się powstrzymać od refleksji, że lubisz się czasami pomądrzyć bolek - brubeck to spoko producent - poszukam jaka gramatura bo nie mogę znaleźć info na stronce allegro Użytkownik zuzza edytował ten post 22 styczeń 2013 - 22:14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Cześć Mitek, chodzić do szkoły a uprawiać sport to dwie różne rzeczy. inna sprawa, że dzieciaki zazwyczaj nie pocą się na "śmierdząco". tak że nie wiem o jakie rozwinięcie się dopytujesz.Napisał, że testuje. Testuje to znaczy bada, sprawdza w okreslonych warunakch aby uzyskac jakieś wymierne wyniki. Tak to rozumiem. -10 to żadna temperatura więc nie wiem co miał ten opis przyblizyć. Albo test albo farsa. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzza Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 łeee tam. czepiasz się słówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Cześć łeee tam. czepiasz się słówek Ja sie czepiam... czy ktoś jest... Zastanów się spokojnie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzza Napisano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 edtyowany Użytkownik zuzza edytował ten post 22 styczeń 2013 - 22:29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropoh Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Cześć Testujesz czyli dostałes od producenta jakis komplet i analizujesz jak sie zachowuje - jak rozumiem. No to może napiszesz coś więcej bo do -10 to moje dzieci chodzą w dżinsach - i nie łapia zapachów żadnych - sprawdzam codzinnie. Pozdr Mitek, Żeby było jasne, nie jestem w żaden sposób związany z producentem (możesz sprawdzić w "karcie pacjenta" czym się zajmuję). Kiedyś czytałem o tych ciuchach i całkowicie przez przypadek udało mi się trafić w grudniu w bardzo fajnych pieniądzach, więc pomyślałem żeby to sprawdzić na sobie, czy mi to przypasuje. Jak napisałem, dopiero testuję (a nie przetestowałem) i przedstawiłem to co sprawdziłem do tej pory. Po prostu nie miałem jeszcze okazji jeździć w bardziej ekstremalnych warunkach (no chyba że za takie uznać +7 i pełne słonko ). Dziewczyna pyta, więc udzielam jej jakiejś cząstkowej informacji jaką posiadam na ten temat, ktoś dorzuci coś jeszcze i może będzie miała pełniejszy ogląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Cześć Sorry Ropóh ale po prostu alergicznie reaguje na to "testowanie". Po prostu kupiłeś sobie i chciałeś się podzielić wrażeniami z tego jak Ci się nosi. Prawda? Normalnie uzytkujesz a nie testujesz. Trzęsie mnie jak czytam opisy, ze koleś "testował" dzisiaj takie to a takie narty - czytaj pozyczyłem od kumpla, ktory sobie kupił. Albo, że ktoś ma narty do testów i je przywiezie - czytaj wyrwałem na allegro parę par byle czego bez związku i ładu w dobrej cenie i mogę zabrać dopóki nie sprzedam. Testowanie to poważna sprawa związana z otrzymaniem rzetelnych obiektywnych wyników a nie opis jak sobie ktoś raz zjechał czy tam co innego. Sorry ale taka prawda. Pozdrowienia serdeczne i niech się świetnie nosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ropoh Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Ok, małe nieporozumienie słowne, dla jasności normalnie użytkuję. Ale info o Devoldzie się przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damek Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Reklamują, że nie łapie zapachów, mój golf po tygodniu jazdy w Austrii już było lekko czuć, ale wywietrzyłem i było ok . dla mnie już jesteś THE BEST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajÄ…c Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Kilka uwag w temacie: cały poprzedni tydzień spędziłam na nartach w Austrii, pogoda wypadła raczej mroźna, było od -13 do -5 stopni, przez 2 dni opady śniegu i mgła, reszta nieco lepiej, były też 2 dni w pełnym słońcu. Ponieważ nie byłam zadowolona dotychczas z używania bielizny termoaktywnej i kurtki typowo narciarskiej, uznałam że warto będzie przetestować ubiór wykorzystywany w trekingach tj. koszulkę z długim rękawem z wełny merynosów + bluza stretchowa + kurtka softshelowa. Zestaw ten sprawdził się idealnie, przy niższych temperaturach odczuwałam chłód otoczenia tylko przy bezruchu lub podmuchach wiatru przy jeździe na wyciągu. Generalnie nie pociłam się w tych ciuchach wiele, koszulka z wełny była zawsze przyjemna i sucha, praktycznie jej nie czułam (to jakby ktoś miał wątpliwości że wełna drapie- jestem pod tym względem dość wrażliwa i na początku obawiałam się że nie dam rady z wełną że względu na draznienie skóry). Po tygodniu użytkowania koszulka miała zupełnie neutralny zapach - to zresztą sprawdzone już przeze mnie też w cienkich koszulkach z wełny merino na lato. Zapach szybciej łapią produkty, które nie mają 100% merino w składzie, tylko częściowo sztuczne domieszki (jak np. produkty Brubecka). Ja uzywalam koszulki Ice Breakera z serii bodyfit 260g. Wydaje mi się że nie ma co przesadzac z grubością - grubsza będzie mniej uniwersalna (w cieplejsze dni po prostu za ciepła), a zawsze dodać można cienki polar czy bluzę ze stretchu, która dobrze odprowadza pot i szybko wysycha. Z wymienionych przez Was firm najtaniej wypada rzeczywiście devold, jeśli mówimy o cenach bez promocji, wyprzedaży itp. Jest jeszcze taka firma: http://www.nordre.pl/ - osobiście nie mam jeszcze żadnych ich produktów, ale słyszałam dobre opinię, a ceny są atrakcyjne. Generalnie polecam wszystkim odzież z wełny, wg mnie sprawdza się w wielu aktywnosciach sportowych i jest warta swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GÄ…ska Napisano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 łeee tam. czepiasz się słówek Dokładnie. Przez takich upierdliwych gości to coraz mniej się chce pisać na forach tematycznych. I dziwić się, że większość przenosi się na "fejsa", a popularność for spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeusz T Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 No tak, jak się pięć stów zapłaci za szmatę, czyli połowę kompletu bielizny, to potem trzeba przez przynajmniej 3 dni jeździć w brudnej . Pozostaje wtedy tylko przekonywać towarzyszy niedoli, że ta bielizna ani trochę nie śmierdzi... . No absolutnie nic a nic... . A nie lepiej za cenę jednej bluzki kupić 3 komplety dobrej bielizny termoaktywnej i jeździć max 2 dni w jednym komplecie??? Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 No tak, jak się pięć stów zapłaci za szmatę, czyli połowę kompletu bielizny, to potem trzeba przez przynajmniej 3 dni jeździć w brudnej . Pozostaje wtedy tylko przekonywać towarzyszy niedoli, że ta bielizna ani trochę nie śmierdzi... . No absolutnie nic a nic... . A nie lepiej za cenę jednej bluzki kupić 3 komplety dobrej bielizny termoaktywnej i jeździć max 2 dni w jednym komplecie??? Tadek Tez tak można ale ja się pytam gdzie wtedy podzieje się "lans" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
art Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A może lepiej uprać wieczorem a rano znowu założyć "szmatę za pięć stów" .Kazdy ma prawo kupić za tyle na ile go stać i nikomu nic do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajÄ…c Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Tadeusz, nie będę nikogo przekonywać na siłę, opisałam tylko swoje wrażenia w temacie, w którym ktoś chciał opinie o tych ciuchach znać. Za cenę jednej koszulki merynosowej (moja kosztowała mnie 160zł) nie kupi się na pewno 3 kompletów DOBREJ bielizny termoaktywnej. Osobiście mam akurat trzy komplety bielizny ze sztucznych materiałów, wszystkie wzięłam ze sobą na wyjazd i użyłam tylko jednego pierwszego dnia, a potem już tylko merynosowej koszulki bo zwyczajnie lepiej mi się w niej jeździło. Każda sztuczna koszulka śmierdzi bardzo szybko, spróbuj kiedyś merino i porównaj. Akurat używam wełnianych ubrań nie tylko na narty i bardzo dobrze się w nich czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damek Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Tadeusz, nie będę nikogo przekonywać na siłę, opisałam tylko swoje wrażenia w temacie, w którym ktoś chciał opinie o tych ciuchach znać. Za cenę jednej koszulki merynosowej (moja kosztowała mnie 160zł) nie kupi się na pewno 3 kompletów DOBREJ bielizny termoaktywnej. Osobiście mam akurat trzy komplety bielizny ze sztucznych materiałów, wszystkie wzięłam ze sobą na wyjazd i użyłam tylko jednego pierwszego dnia, a potem już tylko merynosowej koszulki bo zwyczajnie lepiej mi się w niej jeździło. Każda sztuczna koszulka śmierdzi bardzo szybko, spróbuj kiedyś merino i porównaj. Akurat używam wełnianych ubrań nie tylko na narty i bardzo dobrze się w nich czuję. ja tam się na tych Waszych "merynosach" nie znam, ale wydaje mi się, że dbanie o higienę osobistą, to nie tylko brak "przykrego zapachu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboDymoMan Napisano 24 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja tam się na tych Waszych "merynosach" nie znam, ale wydaje mi się, że dbanie o higienę osobistą, to nie tylko brak "przykrego zapachu" Jedna z "tez" Piotra Bałtroczyka (do znalezienia na jutjubie - kroniki piotra bałtroczyka z warmii) brzmi: "Skarpety narciarskie zachowują świeżość przez cały okres ważności skipass'u" ...mam nadzieję, że nie miał na mysli również tych jeżdżących na "sezonówkach":) a co do szmaty za 500zł i "naiwnym" wmawianiu innym, że po "tygodniu nie śmierdzą" to wybaczcie, ale żenująca sprawa! Jak ktoś się szarpnie za szmatę za 500zł i kupuje tylko jedną (bo droga), a potem broni jak niepodległości wersji, że w ogóle "nie śmierdzi" to mnie śmieszy:) Chłopaki, dziewczynki! Proszek do prania, mydło, szampon to podstawa! A dezodoranty czy inne "zagłuszacze" smrodku to tylko pomocniczo! za 500zł naprawdę można dostać dwa b.porządne zestawy bielizny termo (również z merynosów jak się kupi tańsze firmy, może nie tak wypasione, ale jednak...) i bez problemu zmieniać je co 1-2 dni! a po max dwóch dniach dajcie je proszę choć na chwilkę do wody z czymś do prania... dla dobra współtowarzyszy i chorób skóry, których możecie się nabawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi