robertw Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Rok 2018 Najnowszy projekt autorstwa ministerstwa transportu, ministerstwa sportu, oraz ministra finansów określający zasady przeprowadzenia kontroli szybkości, oraz egzekwowania kar za jej przekraczanie na stokach narciarskich. W najszybszych odcinkach nartostrad maja zostać ustawione ograniczenia szybkości i rejestratory połączone z systemem obsługującym karnety. Przy przekroczeniu szybkości zostanie sczytany karnet i na bramce otrzymamy od policjanta/strażnika miejskiego urocze pozdrowienie na blankiecie z odpowiednia kwotą do uregulowania. To wszystko oczywiście ku poprawie bezpieczeństwa na stokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pytek23 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Czy to znaczy,ze bedziemy miec narty z predkosciomierzem?To juz rocker nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 ...się zastanawiam kiedy, ktoś wpadnie na pomysł, by takowe urządzenie było obowiązkowo montowanie, na trasie; salon -kuchnia ... wszak zbyt powolna reakcja na 'kochanie przyjdź, byś mi pomógł przy ... ' również może być penalizowana, czyż nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudezm Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 W najszybszych odcinkach nartostrad... A ile my takich mamy? Tyle co autostrad? A może jeszcze bramki poustawiają i będą dodatkowe opłaty za jazdę nartostradą. Dla biedniejszych zostanie wąska ścieżynka na pół ratraka szerokości. No bo off-piste w zasadzie też nie można, bo jak nie park to rezerwat. Narciarstwo się upowszechnia i do tego 2018r to może na polskich stokach będzie taki tłok jak w biedronce przed świętami, wtedy pomiary szybkości niepotrzebne. Hehe, wjeżdżasz na szczyt i od razu stajesz w kolejce do wyciągu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Ciekawe do ilu będzie ograniczenie;) okaze się carving zaniknie i wszyscy będą smigiem jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Cześć Ciekawe do ilu będzie ograniczenie;) okaze się carving zaniknie i wszyscy będą smigiem jeździćA to jedna i druga technika ma jakis związek z szybkośćią???? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Czysty carving potrzebuje predkosci no ale praktyka carvingu czyli jazdy na krawędzi tobie raczej nie jest obca wiec myslalem ze zakumasz o co mi chodzi Pozdrawiam serdecznie Użytkownik bruner79 edytował ten post 14 styczeń 2013 - 13:30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Cześć Czysty carving potrzebuje predkosci no ale praktyka carvingu czyli jazdy na krawędzi tobie raczej nie jest obca wiec myslalem ze zakumasz o co mi chodzi Pozdrawiam serdecznieCzysty carving wcale nie potrzbuje predkości (z praktyki) tak jak odpowiedni smig w odpowiednim wykonaniu może byc ewlocją , której pare pierwszych skrętów oglądasz na górze a później tylko niknący kształt - chocbys jechał najczytszym carvingiem. Własnie wczoraj sie o tym przekonałem po raz kolejny. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sally67 Napisano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 ...się zastanawiam kiedy, ktoś wpadnie na pomysł, by takowe urządzenie było obowiązkowo montowanie, na trasie; salon -kuchnia ... wszak zbyt powolna reakcja na 'kochanie przyjdź, byś mi pomógł przy ... ' również może być penalizowana, czyż nie ? Jakbyś stał w kuchni i czekał w gotowości to nie było by problemu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertw Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 Rozwadniacie taki śliczny watek, a co jak wizja stanie się faktem? Właśnie oglądam program "Na żywo" z Panem ministrem transportu niejakim Nowakiem. Żenada, ten człowiek nie ma pojęcia o tym co mówi. Winny jest tylko kierowca, brak dróg i ich fatalna jakość to PRYSZCZ. Jestem za karaniem łamiących przepisy, ale stwórzmy realne warunki ku temu, żeby nie prowokować ich do tego. Więcej dobrych szybkich dróg, a wtedy łatwiej, przyjemniej i bezstresowo dojedziemy na ulubione narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sagi Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 ale qooopa, ja proponuje jeszcze zeby uszy sprawdzali czy umyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Cześć Sami sobie ta kupę robimy niestety. Społeczne parcie do regulowania wszystkiego aby było bezpieczne i zgodne z normami. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sylvek Napisano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Mi to śmierdzi kolejnym narzędziem do zbijania kasy. Nie ma to nic wspólnego z "normami" i "regulacjami" bo jak można wyregulować prędkość zjazdu nartostradą. Przecież osoby jeżdżące powiedzmy na 7-8 w skali forum mogaą jechać całkiem bezpiecznie przy danej prędkości, która dla osobnika powiedzmy z umiejętnościami takie jak moje czyli ok 4-5 będzie wskazywać na jazdę brawurową. Politycy poprostu zamiast oszczędzać na swoich wydatkach wolą dopierdzielic szaremu obywatelowi zwiększając wpływy do budżetu Co do przepisów i regulacji proszę nie dawać przykładów z odniesieniem do jazdy autem czy motocyklem (że też są lepsi i gorsi kierowcy a przepisy takie same - sam jeżdżę autem i motocyklem to wiem jak to jest) bo to jednak całkiem inna piłka. pozdr Użytkownik Sylvek edytował ten post 21 styczeń 2013 - 00:17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Społeczne parcie do regulowania wszystkiego aby było bezpieczne i zgodne z normami. a ja myślę, że poszukują frajerów do bicia rekordu świata!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 ...bo jak można wyregulować prędkość zjazdu nartostradą. Przecież osoby jeżdżące powiedzmy na 7-8 w skali forum mogaą jechać całkiem bezpiecznie przy danej prędkości, która dla osobnika powiedzmy z umiejętnościami takie jak moje czyli ok 4-5 będzie wskazywać na jazdę brawurową. Można to zrobic tak samo jak z ograniczeniami drogowymi... Tam tez ustawia sie je pod tych słabszych i tłumaczenie, że ja jezdżę lepiej, gdyz jestem "miszczem" nic nie zmieni... Lecz jeśli ktokolwiek wpadnie na taki pomysł i go zrealizuje to będe miał kolejny powód aby bojkotowac polskie stoki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ninja Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Mnie się ten pomysł nie podoba, to takie sztuczne szukanie regulacji w każdej dziedzinie życia. Jak ktoś jeździ na deskorolce wg takiej logiki też powinien mieć jakieś ograniczenia prędkościowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierz84 Napisano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Kontrola szybkości...chyba tylko w takim przypadku(polecam w HD) Takie cacuszko....i po co komu narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Można to zrobic tak samo jak z ograniczeniami drogowymi... Tam tez ustawia sie je pod tych słabszych. Jak widzę nawet rozsądni ludzie traktują to jak oczywistośc....:eek: a przeciez liczba na znaku oznacza MAKSYMALNĄ dozwoloną predkość z nie bezwzględnie wymaganą..... jeśli jedziesz 60 letnim P50 czy pustym TIRem nalezy dostosować się do mozliwości pojazdu a nie liczyć że ktos pomyśłał za nas stawiając odpowiedni znak a przy okazji dezorganizując ruch setek(tysięcy) innych kierowców... Pozdrawiam miło Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolomeus Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Mi to śmierdzi kolejnym narzędziem do zbijania kasy. Nie ma to nic wspólnego z "normami" i "regulacjami" bo jak można wyregulować prędkość zjazdu nartostradą. Przecież osoby jeżdżące powiedzmy na 7-8 w skali forum mogaą jechać całkiem bezpiecznie przy danej prędkości, która dla osobnika powiedzmy z umiejętnościami takie jak moje czyli ok 4-5 będzie wskazywać na jazdę brawurową. Politycy poprostu zamiast oszczędzać na swoich wydatkach wolą dopierdzielic szaremu obywatelowi zwiększając wpływy do budżetu Co do przepisów i regulacji proszę nie dawać przykładów z odniesieniem do jazdy autem czy motocyklem (że też są lepsi i gorsi kierowcy a przepisy takie same - sam jeżdżę autem i motocyklem to wiem jak to jest) bo to jednak całkiem inna piłka. pozdrZ tą oceną umiejętności to bym nie przesadzał, bo ktoś zgłosi poprawkę do projektu że można by wprowadzić "prawo jazdy" narciarskie z 10 stopniową skalą...i najpierw pomiar prędkości, potem "wylegitymowanie" i ewentualna decyzja o mandacie...no i wreszcie można ustawić się do 30 min kolejki by kolejny raz zaszaleć na naszej 900m nartostradzie A tak poważnie to odnosząc się do jazdy autem .....tak jak na drodze po prostu trzeba zachować rozsądek... bo można i mieć umiejętności narciarskie na "1' a jak się wpada z dużą prędkością w tłum ludzi to jest to brawura, a można mieć umiejętności na 2 a może być pusty stok, dobrze wyratrakowany i można sobie pojeździć na krechę I kolejne odniesienie do jazdy samochodem ...popieram wcześniejsze opinie nie oczekujmy cudów od kierowców (narciarzy) jak mamy takie drogi(nartostrady) jakie mamy....zamiast wydawać kasę na jakieś "fotoradary" może powinniśmy zadbać o ich stan co znacznie zwiększy bezpieczeństwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Cześć .........I kolejne odniesienie do jazdy samochodem ...popieram wcześniejsze opinie nie oczekujmy cudów od kierowców (narciarzy) jak mamy takie drogi(nartostrady) jakie mamy....zamiast wydawać kasę na jakieś "fotoradary" może powinniśmy zadbać o ich stan co znacznie zwiększy bezpieczeństwo...Drogi tak jak nartostrady nie mają nic do rzeczy w kwestii tego czy ktoś jest dobrym kierowcą czy nie. Wręcz przeciwnie. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi