Pablo200 Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam, Solden ? Schladming ? czy Gastein ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witam, Solden ? Schladming ? czy Gastein ? Nie wiem, ale jakie to ma znaczenie? Przecież długość jest sprawą umowną i wg mnie mało istotną... oczywiście przy założeniu że mówimy o alpejskich stokach, czyli nie o jakiś kilkusetmetrowych łączkach Co innego ma znaczenie - przewyższenia. To jest parametr który jest jednoznaczny i określa skalę wyzwań. W Białce będziesz miał maks. 200 m a tu i ówdzie w Alpach 2000. Za tym idzie jakby "kubatura", wielkość gór, krajobraz i parę innych rzeczy. Co ci z trasy która będzie miała 2 km, jeśli łapie górkę 200 m różnicy wzniesień? Zatem: z ww. największe przewyższenia złapiesz w Sölden - ok. 1700 m w rejonie Gislachkogl, czy ok. 1300 nad Giggijoch. Potem Bad Hofgastein ok 1400, Bad Gastein ok. 1200, Dorfgastein ok. 1100. W Schladming Dachstein - 1000-1100. Z tego wynikają także długości tras, choć nie wprost. To wszystko bardzo przybliżone dane, i umowne - bo dalej wprost nic z tego nie wynika - bo komu by się chciało jeździć z góry na sam dół cały dzień Każde z ww. miejsc jest fajnym rejonem do jazdy, każde gwarantuje porządny system, w żadnym raczej nie ma nudy. Zależy jeszcze kiedy chcesz jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Kiedyś już był podobny wątek - stworzono listę ponad 100 ośrodków z przewyższeniem ponad 1500m (w samej Austrii z kilkanaście). Aczkolwiek temat jest ciekawy - dla mnie np. ma duże znaczenie czy ośrodek ma tylko typowe trasy przy wyciągach o przewyższeniu ok. 400-500m, czy też dysponuje taką prawdziwie długą trasą, z dala od całego kompleksu, nie krzyżującą się co chwilę z inną trasą, w dzikim krajobrazie. Z takich ciekawszych: - Bad Hofgastein (8 km, 1457 m przewyższenia) - Kappl (8 km, 1465 m przewyższenia) - Ischgl (trasa do Samnaun - chyba 10 km, do Ischgl też kilka ciekawych) - Stubai ("Wilde Gruben" - skirouta, ale podobno ratrakowana) - Solden (jeszcze dłuższy od Gaislachkogel jest zjazd z samego lodowca na dół - ok. 13 km i prawie 1900 m przewyższenia i to jest z pewnością rekord Austrii) To tylko kilka, które przyszło mi na myśli. Zjeżdżałem tylko tymi w Kappl i Ischgl, ale Bad Hofgastein też mnie kusi, bo blisko. Polecam znaleźć ten wątek o którym wspomniałem na początku - tam na pewno znajdziesz wyczerpujące informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi