pokrzept Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam ponownie, zachęcony doradztwem odnośnie zakupu butów chciałbym prosić o uświadomienie żyjącego w błogiej niewiedzy początkującego narciarza - mnie. Na początek zestawienie podstawowych informacji: 1. K/M: M 2. Wiek: 29 3. Waga: 85 4. Wzrost: 178 5. Jak długo jeździsz na nartach ? W teorii trzy sezony, w praktyce było tego może z 20 dni (Harenda, Kopaonik - Serbia, Murzasichle ). 6. Ja się oceniasz wg skali Forum ? Podtrzymam wcześniej zadeklarowane 5. Do tej pory jeździłem w wypożyczanym sprzęcie, co dawało bardzo odmienne efekty. Od w miarę równomiernych skrętów i w pełni kontrolowanych zjazdów, po walkę z nartą przy każdej inicjacji skrętu w głębszym śniegu. 7. Jakie masz buty ? Head Vector LTD 12/13 (flex 100/110) jeszcze nie rozdziewiczone. 8. Jakie masz teraz narty / na jakich już jeździłeś ? Nart w chwili obecnej brak. Wcześniejsze doświadczenia z nartami rentalowymi różnych producentów. Modeli niestety nie jestem w stanie wymienić, do obecnego sezonu nie interesowałem się tematem sprzętu. Jedyne co mogę dodać to fakt, że prawie za każdym razem dobierano mi narty o długości 165 cm, czyli jak mniemam zdecydowanie za krótkie. 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? Ciężko udzielić mi tu jednoznacznej odpowiedzi ze względu na posiadaną technikę a właściwie jej brak. Dotychczas jeździłem rekreacyjnie, jednak z biegiem czasu chciałbym przejść na bardziej dynamiczną i agresywną jazdę. 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ? Na chwilę obecną zielone i niebieskie. 11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? Jak w punkcie 9. 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ? Obiektywnie oceniając kondycja na poziomie przeciętnego "młodzieńca" w moim przedziale wiekowym. Bez szaleństw i wcześniejszych przygotowań do sezonu. Sport uprawiany rekreacyjnie średnio 2 razy w tygodniu. 13. Możliwości finansowe Polityka cenowa będzie uzależniona od doradztwa szanownego grona bardziej doświadczonych narciarzy. Na chwilę obecną jest to do 1000 PLN za narty używane i do 2000 PLN za narty nowe. Ponieważ jestem jeszcze przed pierwszym wyjazdem inaugurującym sezon 2012/2013 i nie miałem jeszcze okazji przetestować sprzętu dostępnego w tym sezonie w wypożyczalniach a planuję spędzić na stoku minimum 3 tygodnie cały czas zastanawiam się nad sensem zakupu własnych nart (przy cenach wypożyczenia nart rzędu 30 PLN/dzień w przeciągu jednego sezonu będzie to koszt na poziomie 600 PLN). Po analizie kilku dziesiątek wątków w sekcji Dobór nart oraz dyskusji zapoczątkowanej przez kolegę Tomaladoszedłem do wniosku, że narty dla narciarzy średnio zaawansowanych mogą bardziej przeszkadzać niż pomóc w szlifowaniu wątpliwych umiejętności. Wstępnie przymierzałem się do zakupu jednego z modeli: * Head Rev 70, 170 cm długości * Head Integrale 005, 170/177 cm długości I tu pojawia się duża wątpliwość czy jest sens kupować narty nowe przeznaczone dla narciarzy początkujących przy założeniu, że ze względu na ośli upór i duże ambicje planuję sukcesywnie podnosić swoje kwalifikacji z pomocą instruktorów. Czy taki zakup nie będzie wiązać się z wymianą sprzętu za 2 - 3 sezony ? Być może jesteście w stanie polecić narty używane jednosezonowe, lub skierować do właściwego punktu dystrybucji takowego sprzętu, bądź przekonać do eksploatacji sprzętu z wypożyczalni, pozdrawiam, Pokrzept Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Chyba wymiana sprzętu za 2-3 sezony i tak Cię nie ominie - będziesz wiedział już czego oczekujesz. Patrząc z tego punktu widzenia sensowny wydaje się zakup używek a kwota jaką na to rezerwujesz jest na pewno wystarczająca. Obie narty jakie zlinkowałeś to de facto "odpuszczone" slalomki i podobnych nart jest multum. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narciarz70 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Budżet masz rozsądny i bez najmniejszego problemu kupisz dobre narty. Szukaj nart sandwiczowych, najlepiej z grupy Cross Carve dł. 168cm, R 14m lub Allmountain dł.172cm, R17m to będziesz miał narty rozwojowe na 5 sezonów. Pod warunkiem, że serwis nie zajedzie Ci krawędzi na maszynie lub sam nie uszkodzisz mechanicznie nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokrzept Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 @kneisslpolska: Prosiłbym o ile to możliwe o podanie kilku propozycji. Z tego co mi wiadomo organizujecie wyprzedaż na konkurencyjnym forum ;-) i narty które pasowałyby pod sugestię CrossCarve to model BLACK STAR MC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokrzept Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Panie i Panowie, potrzebuję podpowiedzi odnośnie długości nart. Czy przy 178 cm wzrostu 85kg wagi netto (bez uwzględnienia wagi całego rynsztunku) wystarczy narta o długości 170 cm, czy bezpieczniej jest kupić narty o 1 stopień dłuższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 jak to ma byc narta ? slalomka ... za długa gigantka .... za krótka narta do wszystkiego .... akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narciarz70 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 @kneisslpolska: Prosiłbym o ile to możliwe o podanie kilku propozycji. Z tego co mi wiadomo organizujecie wyprzedaż na konkurencyjnym forum ;-) i narty które pasowałyby pod sugestię CrossCarve to model BLACK STAR MC. Dla tego wcześniej podałem Ci tylko grupy i promień, żebyś poszukał nart z różnych firm, poczytał o nich a potem wstawił linki do wybranych przez Ciebie modeli. Jak już wspomniałeś o moich nartach to poczytaj o narcie Kneissl Black Star XC również z grupy Cross Carve. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokrzept Napisano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 ..... Użytkownik pokrzept edytował ten post 04 styczeń 2013 - 02:30 Przeniesiony temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi