bubol.T Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 A tam, taka trudniejsza ośla łączka. Biorąc pod uwagę ,co w innych ośrodkach oznaczają jako czarne ,to nie do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Odpowiedzi 120 Dodano 11 l Ostatniej odpowiedzi 6 l Top użytkownicy w tym temacie 13 14 11 12 Popularne dni 9 Kwi 47 8 Kwi 14 10 Kwi 14 7 Kwi 13 Top użytkownicy w tym temacie jan koval 13 odpowiedzi Mitek 14 odpowiedzi MajorSki 11 odpowiedzi star 12 odpowiedzi Popularne dni 9 Kwi 2018 47 odpowiedzi 8 Kwi 2018 14 odpowiedzi 10 Kwi 2018 14 odpowiedzi 7 Kwi 2018 13 odpowiedzi Mikoski Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Jak dla mnie licytowanie się stomizną tras mija się z nazwą ZJAZD, zsunę się na kaźdej ścianie jak 99% narciaży tam się nie jeździ tylko ZSUWA. Kompletnie nie mam przyjemność w takiej jeżdzie. Jeśli kogoś kreci dodawanie do swojego CV najbardziej stromych tras ok do mnie nie przemawia ciągłe hamowanie i w moimi nazewnictwie to nie jest jazda. Szacun dla tych co to robią na YT filmiki pokazują jak stają przy prawie pionowych ścianach 3/4 zjazdu są bokiem i na ostatnim odcinku dają nartom jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... labas Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Biorąc pod uwagę ,co w innych ośrodkach oznaczają jako czarne ,to nie do końca Masz rację, wyżej trochę żartowałem, dla mnie jest to łatwa trasa ale przez to że w sezonie przejeżdżam ją 200-300 razy. Tak naprawdę jest trudniejszą trasą niż Gąsienicowa czy Goryczkowa. Prawie każdy startujący w eliminacjach AMP ma przed nią respekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Jak dla mnie licytowanie się stomizną tras mija się z nazwą ZJAZD, zsunę się na kaźdej ścianie jak 99% narciaży tam się nie jeździ tylko ZSUWA. Kompletnie nie mam przyjemność w takiej jeżdzie. Jeśli kogoś kreci dodawanie do swojego CV najbardziej stromych tras ok do mnie nie przemawia ciągłe hamowanie i w moimi nazewnictwie to nie jest jazda. Szacun dla tych co to robią na YT filmiki pokazują jak stają przy prawie pionowych ścianach 3/4 zjazdu są bokiem i na ostatnim odcinku dają nartom jechać jezeli nie zjezdzasz to nie ma sensu sie na nie pchac. Opanowanie np jump turns czy smigu hamujacego MUSI byc cwiczone na stromym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 wg mnie z tych trzech tras najtrudniejszy odcinek ,to tzw. grzebień na FIS,ale jeśli chodzi o całość trasy ,to omijając grzebień przez zjazd pod krzesełko na Skrzyczne,to FIS wcale nie jest jakąś bardzo trudną trasą , Bieńkulę uznałbym za trudniejszą ,Golgota ,to normalna czerwona trasa. Z trudnych tras warto przejechać się jeszcze czarną trasą na Palenicy w Szczawnicy ,też kawałek dobrego zjazdu. 7 na Pilsku od wielu lat jest nieczynna. Warto jeszcze wspomnieć o 32 i 33 na Południu Chopoka ,też dwie dobre czarne trasy. Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Zaraz za możliwym zjazdem w lewo z czarnej w czerwoną. Golgota po przebudowie w mojej ocenienie jest pozbawiona takiego swojego smaczku na koniec. Jest wygładzona (wykastrowana). Aż strach pomyśleć jak ją w przyszłym roku poszerzą o część do do orczyka. Obecnie 1 w SMR dla mnie jest ciekawsza, choć zaczyna się niepozornie. Bieńkula - ma być gruntownie przebudowana i iść na homologację FIS oraz ma być oświetlona. Zobaczymy jaka trasa im z tego wyjdzie. Wszystko zależy jednak od warunków. Ja byłem ostatnio na Kaskadzie, był żywy lód, nigdzie nie widziałem tylu ludzi leżących co tam na ściance. Mój syn zadaje mi pytanie, czemu ten Pan na górze zostawił narty i kijki i zjeżdża do nas na brzuchu. Odpowiadam - synu nie gadaj tylko spier...... (znaczy się usuwamy się z toru jego jazdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 ..... Co do nachylenia stoków to wystarczy powiedzieć, że 45 stopni to 100% nachylenia ..... Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak. Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mikoski Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Jak dla mnie licytowanie się stomizną tras mija się z nazwą ZJAZD, zsunę się na kaźdej ścianie jak 99% narciaży tam się nie jeździ tylko ZSUWA. Kompletnie nie mam przyjemność w takiej jeżdzie. Jeśli kogoś kreci dodawanie do swojego CV najbardziej stromych tras ok do mnie nie przemawia ciągłe hamowanie i w moimi nazewnictwie to nie jest jazda. Szacun dla tych co to robią na YT filmiki pokazują jak stają przy prawie pionowych ścianach 3/4 zjazdu są bokiem i na ostatnim odcinku dają nartom jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
labas Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Biorąc pod uwagę ,co w innych ośrodkach oznaczają jako czarne ,to nie do końca Masz rację, wyżej trochę żartowałem, dla mnie jest to łatwa trasa ale przez to że w sezonie przejeżdżam ją 200-300 razy. Tak naprawdę jest trudniejszą trasą niż Gąsienicowa czy Goryczkowa. Prawie każdy startujący w eliminacjach AMP ma przed nią respekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Jak dla mnie licytowanie się stomizną tras mija się z nazwą ZJAZD, zsunę się na kaźdej ścianie jak 99% narciaży tam się nie jeździ tylko ZSUWA. Kompletnie nie mam przyjemność w takiej jeżdzie. Jeśli kogoś kreci dodawanie do swojego CV najbardziej stromych tras ok do mnie nie przemawia ciągłe hamowanie i w moimi nazewnictwie to nie jest jazda. Szacun dla tych co to robią na YT filmiki pokazują jak stają przy prawie pionowych ścianach 3/4 zjazdu są bokiem i na ostatnim odcinku dają nartom jechać jezeli nie zjezdzasz to nie ma sensu sie na nie pchac. Opanowanie np jump turns czy smigu hamujacego MUSI byc cwiczone na stromym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 wg mnie z tych trzech tras najtrudniejszy odcinek ,to tzw. grzebień na FIS,ale jeśli chodzi o całość trasy ,to omijając grzebień przez zjazd pod krzesełko na Skrzyczne,to FIS wcale nie jest jakąś bardzo trudną trasą , Bieńkulę uznałbym za trudniejszą ,Golgota ,to normalna czerwona trasa. Z trudnych tras warto przejechać się jeszcze czarną trasą na Palenicy w Szczawnicy ,też kawałek dobrego zjazdu. 7 na Pilsku od wielu lat jest nieczynna. Warto jeszcze wspomnieć o 32 i 33 na Południu Chopoka ,też dwie dobre czarne trasy. Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Zaraz za możliwym zjazdem w lewo z czarnej w czerwoną. Golgota po przebudowie w mojej ocenienie jest pozbawiona takiego swojego smaczku na koniec. Jest wygładzona (wykastrowana). Aż strach pomyśleć jak ją w przyszłym roku poszerzą o część do do orczyka. Obecnie 1 w SMR dla mnie jest ciekawsza, choć zaczyna się niepozornie. Bieńkula - ma być gruntownie przebudowana i iść na homologację FIS oraz ma być oświetlona. Zobaczymy jaka trasa im z tego wyjdzie. Wszystko zależy jednak od warunków. Ja byłem ostatnio na Kaskadzie, był żywy lód, nigdzie nie widziałem tylu ludzi leżących co tam na ściance. Mój syn zadaje mi pytanie, czemu ten Pan na górze zostawił narty i kijki i zjeżdża do nas na brzuchu. Odpowiadam - synu nie gadaj tylko spier...... (znaczy się usuwamy się z toru jego jazdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 ..... Co do nachylenia stoków to wystarczy powiedzieć, że 45 stopni to 100% nachylenia ..... Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak. Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
jan koval Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Jak dla mnie licytowanie się stomizną tras mija się z nazwą ZJAZD, zsunę się na kaźdej ścianie jak 99% narciaży tam się nie jeździ tylko ZSUWA. Kompletnie nie mam przyjemność w takiej jeżdzie. Jeśli kogoś kreci dodawanie do swojego CV najbardziej stromych tras ok do mnie nie przemawia ciągłe hamowanie i w moimi nazewnictwie to nie jest jazda. Szacun dla tych co to robią na YT filmiki pokazują jak stają przy prawie pionowych ścianach 3/4 zjazdu są bokiem i na ostatnim odcinku dają nartom jechać jezeli nie zjezdzasz to nie ma sensu sie na nie pchac. Opanowanie np jump turns czy smigu hamujacego MUSI byc cwiczone na stromym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 wg mnie z tych trzech tras najtrudniejszy odcinek ,to tzw. grzebień na FIS,ale jeśli chodzi o całość trasy ,to omijając grzebień przez zjazd pod krzesełko na Skrzyczne,to FIS wcale nie jest jakąś bardzo trudną trasą , Bieńkulę uznałbym za trudniejszą ,Golgota ,to normalna czerwona trasa. Z trudnych tras warto przejechać się jeszcze czarną trasą na Palenicy w Szczawnicy ,też kawałek dobrego zjazdu. 7 na Pilsku od wielu lat jest nieczynna. Warto jeszcze wspomnieć o 32 i 33 na Południu Chopoka ,też dwie dobre czarne trasy. Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Zaraz za możliwym zjazdem w lewo z czarnej w czerwoną. Golgota po przebudowie w mojej ocenienie jest pozbawiona takiego swojego smaczku na koniec. Jest wygładzona (wykastrowana). Aż strach pomyśleć jak ją w przyszłym roku poszerzą o część do do orczyka. Obecnie 1 w SMR dla mnie jest ciekawsza, choć zaczyna się niepozornie. Bieńkula - ma być gruntownie przebudowana i iść na homologację FIS oraz ma być oświetlona. Zobaczymy jaka trasa im z tego wyjdzie. Wszystko zależy jednak od warunków. Ja byłem ostatnio na Kaskadzie, był żywy lód, nigdzie nie widziałem tylu ludzi leżących co tam na ściance. Mój syn zadaje mi pytanie, czemu ten Pan na górze zostawił narty i kijki i zjeżdża do nas na brzuchu. Odpowiadam - synu nie gadaj tylko spier...... (znaczy się usuwamy się z toru jego jazdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 ..... Co do nachylenia stoków to wystarczy powiedzieć, że 45 stopni to 100% nachylenia ..... Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak. Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 wg mnie z tych trzech tras najtrudniejszy odcinek ,to tzw. grzebień na FIS,ale jeśli chodzi o całość trasy ,to omijając grzebień przez zjazd pod krzesełko na Skrzyczne,to FIS wcale nie jest jakąś bardzo trudną trasą , Bieńkulę uznałbym za trudniejszą ,Golgota ,to normalna czerwona trasa. Z trudnych tras warto przejechać się jeszcze czarną trasą na Palenicy w Szczawnicy ,też kawałek dobrego zjazdu. 7 na Pilsku od wielu lat jest nieczynna. Warto jeszcze wspomnieć o 32 i 33 na Południu Chopoka ,też dwie dobre czarne trasy. Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Gdzie ten grzebień, który odcinek fisa? Zaraz za możliwym zjazdem w lewo z czarnej w czerwoną. Golgota po przebudowie w mojej ocenienie jest pozbawiona takiego swojego smaczku na koniec. Jest wygładzona (wykastrowana). Aż strach pomyśleć jak ją w przyszłym roku poszerzą o część do do orczyka. Obecnie 1 w SMR dla mnie jest ciekawsza, choć zaczyna się niepozornie. Bieńkula - ma być gruntownie przebudowana i iść na homologację FIS oraz ma być oświetlona. Zobaczymy jaka trasa im z tego wyjdzie. Wszystko zależy jednak od warunków. Ja byłem ostatnio na Kaskadzie, był żywy lód, nigdzie nie widziałem tylu ludzi leżących co tam na ściance. Mój syn zadaje mi pytanie, czemu ten Pan na górze zostawił narty i kijki i zjeżdża do nas na brzuchu. Odpowiadam - synu nie gadaj tylko spier...... (znaczy się usuwamy się z toru jego jazdy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 ..... Co do nachylenia stoków to wystarczy powiedzieć, że 45 stopni to 100% nachylenia ..... Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak. Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
star Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Znaczy że jak zjechałem do c11 orczyka to przejechałem grzebień? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 ..... Co do nachylenia stoków to wystarczy powiedzieć, że 45 stopni to 100% nachylenia ..... Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak. Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 ..... Co do nachylenia stoków to wystarczy powiedzieć, że 45 stopni to 100% nachylenia ..... Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak. Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Mitek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Tak. Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
moruniek Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Cześć Gdzie jest grzebień wiemy ale dlaczego to jest grzebień może ktoś wie? Żadne miejsce na FIS nie jest ani trudne ani specjalnie strome ale gdy staniem na przykład w miejscu gdzie zaczyna się ów Grzebień i dotrze do nas, ze to trasa zjazdowa to inaczej to wygląda. Pozdrowienia Kiedyś ktoś mi tłumaczył, że to od "czesania" zawodników tam startujących w zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Nigdy nie interesowały mnie miary nachylenia stoków narciarskich ale 45 stopni = 100% nachylenia ? czy to oznacza że 90 stopni (pionowe urwisko) = 200% nachylenia ?? może ktoś mi to wytłumaczyć ? (pytam na serio) procenty to przecież część całości - czy całość to 45 stopni ? logicznym byłoby 90 stopni = 100% nachylenia choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Ps. być może było już o tym gdzieś na forum a mnie jednak ominęło Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Procenty mówią ile razy y jest większe od x, Dla 90 stopni x =0 i nie da się policzyć nachylenia. Nachylenie dąży do + nieskończoności, a dla 90 stopni jest asymptota. aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... Przy typowych trasach/drogach nie ma większego znaczenia czy sinus, czy tangens (różnice nie są zbyt duże). I na szybko można sobie policzyć, że jeżeli na 100 metrach dystansu droga wznosi się o 20 metrów, to jest to 20%. https://pl.wikipedia...ylenie_podłużne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
polm Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dzięki No bo tak jest łatwiej liczyć, no i jest powiązanie pionu, poziomu z nachyleniem. Np. chodnik (droga, wjazd do garażu) ma spadać 3% na 20 metrach (długość drogi w poziomie, a nie drogi po chodniku), łatwo jest policzyć w pamięci jaki ma być odcinek w pionie bo jest tylko mnożenie. Mnie się kiedyś trochę te % na trasach myliły ale przyjąłem, że od 60% jest stromo. Od 80% to już bardzo stromo. Poniżej 60% nie podają tej informacji więc nie jest stromo . Ps. Tangens jest korzystniejszy bo długość w pionie i poziomie znamy, a długość po drodze (sinus) musimy policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy
FerraEnzo Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 aaha ! - czyli to jest tangens .... "asymptota" - brrr, nawet nieładnie brzmi a swoją drogą dlaczego tangens a nie logarytm ? - byłoby jeszcze jaśniej polm - wielkie dziękiHehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa.Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych.Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesik Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Hehe chyba nie doczytałeś mojego pierwszego posta, bo pisałem w nim o funkcjach trygonometrycznych konkretnie o tangensie. Tak jak Wojtek pisze, sinusem też można. W budownictwie i drogownictwie używa się sinusa i tangensa. Mlodzio; Stok jest nachylony pod jakimś kątem względem poziomu i żeby obliczyć to nachylenie w % musisz użyć funkcji trygonometrycznych. Tak samo jak nie możesz użyć proporcji bo to nie funkcja liniowa. Pozdr W budownictwie drogowym tylko tangens:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Gdzie na narty? Gdzie na narty? Trudniejsze trasy
Maciej S Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 choć mam parę zawodów technicznych (m.in. geodezja) to jednak nie rozumiem Oszukujesz. To niemożliwe. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodzio Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Jasne że można różnymi funkcjami. Jednak dla kogoś niezorientowanego wiadomość że stok 45 stopni ma nachylenie 100% wyzwala jednak zdziwienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wort Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Oczywiście są ponad 100% trasy. Zaraz znajdę, a tymczasemhttp://nartywlochy.o...y-w-dolomitach/https://www.onthesno...-runs-in-europe Chavanette ma powyżej 100%http://www.narty.pl/...te-avoriaz.html A ta 142%http://www.narty.pl/...lech-zuers.html PS. Grzebień do Wylotów?http://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9http://www.skionline...newsy,5227.html Jeszczehttp://podroze.onet....-w-polsce/eb8t9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 WSZYSTKO co przytoczyles nawet do 30 stopni sie nie zbliza, nei mowiac o 45 te wszystkie klopoty z procentami dodatkowo czynia uzywanie stopni bardziej logiczne I wlasciwe Hmmmmm jezeli dla kogos 45 STOPNI nie brzmi powaznie, to prawdopodobnie nawet 30 stopni nigdy nie zjechal.... Używanie stopni do zobrazowania nachylenia jest bardzo złe - a już na pewno w części świata zwanej Europa. Tutaj nachylenia stoków przedstawiane są w %, i każdy sobie może jakoś porównać - np. 30% - to podobnie jak czarna na Jaworzynie, 25% to podobnie jak .... itp. Tak samo podjazdy szosowe na drogach - każdy miłośnik kolarstwa używa %. Znaki drogowe dla kierowców samochodów - też w %. Stopnie nic tutaj nikomu nie powiedzą. Pisz w procentach nachylenia stoków, a nie w stopniach, to nie będzie kłopotów. Dużo bardziej właściwe i zasadne jest np. wprowadzenie systemu metrycznego w USA - zamiast tych beznadziejnych cali, galonów i czego tam jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
WojtekM Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 100% jest bardziej przekonywujące żeby tam nie jechać, 45 stopni brzmi "słabo" Podajesz dla tangensa. Przy sinusie 45 stopni to tylko 71% . Czyli jest zapas 100% przy sinusie to 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
Rekomendowane odpowiedzi