hsk Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Witam , w styczniu wybieram sie do Jasnej/SK. Jeszcze tam nie bylem, nieznam tez drog w tym rejonie kraju... Via MIchelin czy Google Maps prowadzi mnie od Wroclawia na - > Krakow - > S7 / 7 do Rabki - > Chyzne Ktos ze znajomych proponowal mi abym w Gliwicach odbil na - > Zory - > Bielsko Biala - > Zywiec - > S69 do SK jak wygladaja te trasy zima i co oni myslicie ? Ile czasu zaplanowac na pokonanie tej trasy ?? Brac Lancuchy czy dobre zimowki wystarcza? Jak wyglada sprawa z drogami w SK, trzeba wykupowac Winiete ? pozdrawiam Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Cześć ponieważ jestem z Gliwic siłą rzeczy jeżdżę zawsze przez Cieszyn ,droga dobra ,płaska żadnych łańcuchów nie potrzeba a dojazd do Chopoka jest płaski .Droga jest sukcesywnie modernizowana miejscami 2 pasmowa .Najgorzej było od Cieszyna przez wioski np.Ropice tak gdzieś ok 100km dalej Na Martin już dobrze szeroko ale nie 2 pasmowa.Ogólnie droga ok.zawsze przejezdna i po płaskim .Z Gliwic jadę ok.3.5-4 godz. zależy od pogody i pory dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsk Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ok, wielkie dzieki! To juz cos, a jak wyglada sprawa winiet na Slowaccji?? potrzeba, czy tez maja system jak w PL, wybrane odcinki autostrad sa jedynie platne ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ok, wielkie dzieki! To juz cos, a jak wyglada sprawa winiet na Slowaccji?? potrzeba, czy tez maja system jak w PL, wybrane odcinki autostrad sa jedynie platne ?? Są winiety. Pełne info znajdziesz na www.skionline.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsk Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 ok, wyglada zatem na to ze jesli objechalbym jezioro Liptovska Mara droga nr 18 lub 584 to nie muszte wcale wykupowac winiety, ani na czechy ani na slowacje :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Nie musisz. Jeśli tylko pojedziesz przez Cieszyn-Żylinę (a z Gliwic to chyba najszybciej) to wystarczy dostać się do www.besenova.sk (to jest chyba ta 584 i tu zahaczasz o Tatralandię - krótszy objazd) lub do Liptov. Michala prawą stroną na 18-kę, i tam objedziesz D1. www.mapy.cz Na pewno winieta ułatwia podróżowanie. Łańcuchy jak masz to też mogą się przydać bo Słowacy boczne drogi utrzymują " na biało ", sypiąc tylko grysem skalnym, więc przy tęgiej zimie warto je mieć, tak jak podwójne kamizelki. www.hej.pl Użytkownik rycho65 edytował ten post 19 grudzień 2012 - 22:27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JG77 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Wiesz co - nie wiem oczywiści zależy od finansów ,nikt nie chce płacoć bez sensu ale ta winietka na 10 dni to nie majątek a mam spokój i jadę gdzie chcę i nic nie objeżdżam wiochami a ikawałki płatnych autostrad są.Ja rozpatruję różnicę w cenie a nie cenę winietki ,jeżeli muszę objeżdżać to paliwo też tracę dodatkowo ,na wodę nie jeżdżę a i w zimie to zwyke uciążliwe ,więc po co ? może za 5zł. a może nic nie zyskuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ja np. jadąc przez Korbielów i Rużomberok (a tak jeżdżę z Gliwic) winietki nie kupuję, bo te 10 km które się nadkłada to mniej więcej tyle, co kilka minut które trzeba stracić na postój na stacji benzynowej by kupić tą winietkę - na jedno wychodzi. Ten odcinek autostrady ma tylko z 20 km, nie jest to warte moim zdaniem kupowania tygodniowej winietki. Chyba że ktoś planuje podczas pobytu w Jasnej zwiedzić np. Strbske Pleso czy Łomnicę (1 skipass) - wtedy to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hsk Napisano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 ok, dzieki wszystkim za podpowiedzi - droge znalazlem, troche w drodze do Jasnej mi nawigacja zglupiala ale dojechalismy jakos... Jechalem gliwice-zory-cieszyn-itd. w pewnym momencie zbladlem: wyjazd sie oplacil, fajne tam nawet jest, no i macie pod nosem - bo ja w sumie 14 godzin za kolkiem mialem :-(. pozdroofka Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 6 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 http://wiadomosci.wp...l?ticaid=11004e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi