krzyzak06 Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Tuz po swietach wybieram sie na narty do krynicy i postanowilem,ze zjade z jaworzyny na jednej narcie. Jako ze traktuje ten pomysl calkiem serio to chcialbym sie zapytac jakie cwiczenia polecacie, aby przyzwyczaic noge do takiego wysilku. Przy wzroscie 180 waze 63 kg wiec to chyba powinno dzialac na moja korzysc (mniejsze obciazenie) Nie chodzi mi o rady jak jezdzic na jednej narcie, a jedynie jak sie do tego zjazdu przygotowac. Z gory dzieki i przepraszam za brak polskich znakow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 ... wiesz, kiedyś słyszałem jak pewien instruktor (starszy z doświadczeniem) odpowiedział człekowi, który umiejąc wiele zapytał co ma robić , by jeździć lepiej.... "... jeździć, jeździć i jeździć a jak będziesz miał już odruchy wymiotne to, ... jeszcze dwa dni " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyzak06 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 ja podobne zdanie uslyszalem na kursie na mlodszego ratownik "jezeli czujesz ze juz nie mozesz, to znaczy ze mozesz jeszcze troche" mi chodzi o jakies cwiczenia, ktore zapobiegna przeciazeniu kolana myslalem o bieganiu i skakance, ale nic innego mi nie przychodzi do glowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboDymoMan Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Tuz po swietach wybieram sie na narty do krynicy i postanowilem,ze zjade z jaworzyny na jednej narcie. Jako ze traktuje ten pomysl calkiem serio to chcialbym sie zapytac jakie cwiczenia polecacie, aby przyzwyczaic noge do takiego wysilku. Przy wzroscie 180 waze 63 kg wiec to chyba powinno dzialac na moja korzysc (mniejsze obciazenie) Nie chodzi mi o rady jak jezdzic na jednej narcie, a jedynie jak sie do tego zjazdu przygotowac. Z gory dzieki i przepraszam za brak polskich znakow. no, dobra... rozumiem, rozumiem.... ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Potrenuj odpychanie kijami bo jak nie to utkniesz w połowie trasy (nr 1). Dobrym ćwiczeniem jest też jazda na jednej narcie na orczyku. Żeby wjechać głupie 300m trzeba się zdrowo namęczyć. Przy okazji zapraszam do wątku: http://www.skiforum....ll=1#post483096 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyzak06 Napisano 8 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 nauczylem sie jezdzic na/jednym kole na rowerze i stwierdzilem ze na nartach tez by wypadalo umiec @up dzieki bedzie pewnie okazja to pojade na stok niedaleko lublina potrenowacna orczyku Użytkownik krzyzak06 edytował ten post 08 grudzień 2012 - 22:18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Jazda na jednej narcie na płaskim stoku (carvingowo) jest banalna. Polega na bujaniu się na boki. Opanujesz to w godzinę. Znacznie gorzej będzie na stromych stokach i przy klasycznej jeździe. Wtedy wymaga perfekcyjnego odciążania nart(y), przed inicjacją skrętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyzak06 Napisano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 przeczytaj prosze jeszcze raz o co sie pytam nie chce porad "jak nauczyc sie jezdzic na jednej narcie", ale jak przygtowac noge aby jej nie nadwyrezyc podczas zjazdu, bo jednak 2,6 km na jednej nodze bez przerwy to troche jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_machu Napisano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Spróbuj zrobić przysiady na jednej nodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 nie chce porad "jak nauczyc sie jezdzic na jednej narcie", ale jak przygtowac noge aby jej nie nadwyrezyc podczas zjazdu, bo jednak 2,6 km na jednej nodze bez przerwy to troche jest Skoro już umiesz jeździć na jednej narcie to po prostu na niej jeździj, stopniowo, coraz dłuższe odcinki. To chyba będzie najprostszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyzak06 Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 są pierwsze efekty na razie z nartą bo bez niej niepewnie czuję się na bardziej stromych odcinkach (2gi filmik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brelo Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Bardzo dobre ćwiczenie na równowagę i czucie narty ,ale zacznij też jeździć na lewej nodze,bo zapewne na nie idzie trochę trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzyzak06 Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 ostateczny zjazd ;p ostatnią stromiznę jak i dalszą jazdę na 1 narcie sobie odpuściłem ze względu na duże obciążenia, nie chcę mieć potem problemów z kolanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alen59 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 przepraszam, że w Twoim temacie, ale znalezione w sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Kolega lansuje się na szeroką skalę: http://demotywatory....076/Polak-powie Proponuje utworzyć listę kolejkową po autografy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesio Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Syn (jakieś 10 lat temu) zjechał z Kasprowego do Kuźnic bo musiał - (złamał jedną nartę), ale żeby tak tak na własne życzenie - dla telewizji Są różne zboczenia:D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mm2 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Ktoś kiedyś napisał na tym forum że dobry narciarz się nie przewraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DomiSo Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam. Krzyżak06 czemu ma to służyć ??? ( zjazd na jednej narcie ??? ) Z postu Wiesia to wynika, że syn musiał jakoś dotrzeć na dół i należy mu się szacun za to, że sobie poradził, ale ty Krzyżak06 nie musiałeś Chciałeś sobie coś udowodnić czy Nam - użytkownikom tego forum? Pozdrawiam, Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomal Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam. Krzyżak06 czemu ma to służyć ??? ( zjazd na jednej narcie ??? ) Z postu Wiesia to wynika, że syn musiał jakoś dotrzeć na dół i należy mu się szacun za to, że sobie poradził, ale ty Krzyżak06 nie musiałeś Chciałeś sobie coś udowodnić czy Nam - użytkownikom tego forum? Pozdrawiam, Dominik Potrafisz tak zjechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 A Ty nie potrafisz? Zauważ, że kolega zrezygnował z podjęcia wyzwania zjechania stromym odcinkiem. Bujanie się po płaskim nie jest specjalnie trudne. Nawet jak nie próbowałeś to w góra kilka godzin byś się nauczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gordasz Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Jeżeli mogę spytać... Czy w jeździe na jednej narcie jedziecie na nodze"mocniejszej" ? ( prawonożny/na prawej nodze?). Czy ktoś może ma tak jak ja,że gdybym miał wybierać,to wybrałbym jazdę na prawej,a jestem lewonożny ( lewa noga "mocniejsza"). Co do tematu.. Tak bardzo wam przeszkadza to,ze ktoś szuka czegoś dla nowego, wyzwania dla siebie samego?A jeśli mu wychodzi to chce się pochwalić na forum dla zapaleńców tego sportu? Nie ma przymusu czytania i wypowiadania się w takich tematach.. A czemu ma służyć czepianie, zniechęcanie i od razu "hejtowanie" człowieka z powodu tego,że cieszy się swoim sukcesem i chce się tym podzielić. Ja nie rozumie dlaczego ludzi to tak boli... Kolejny,jeden z wielu tematów który utwierdza pewnie nie tylko mnie,ze szkoda się czasami wypowiadać, trzeba czytać i przebierać w treściach,bo dobrych informacji jest sporo! pozdr Użytkownik gordasz edytował ten post 01 styczeń 2013 - 21:59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brelo Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Błędem jest doskonalenie jazdy na tej lepszej nodze!!Na tej słabszej nawet częściej jeździj ,żeby była tak sprawna jak ta lepsza. Dobrym ćwiczeniem jest jazda na przemian- skret w prawo jazda na prawej - skret w llewo jazda na lewej. Pozdro. Jestem praworęczny i na prawej nodze pewniej sie czuję. Użytkownik brelo edytował ten post 01 styczeń 2013 - 23:43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gordasz Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Nie do końca oto mi chodziło Po prostu czy nie macie tak,że prawonożna się pewniej czuje zjeżdżając na prawej nodze ,a nie lewej ( narcie dokładnie ;P)? Ja lewonożny wolałbym jechać na prawej co nie znaczy,że na lewej też kawałka nie pojadę Chodzi mi o Wasze odczucia i preferencje co do nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kss_marcin_skispa Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Pozdrowienia dla autora tematu - również z Krynicy! Ja też na jednej, ale tylko przez chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Nie do końca oto mi chodziło Po prostu czy nie macie tak,że prawonożna się pewniej czuje zjeżdżając na prawej nodze ,a nie lewej ( narcie dokładnie ;P)? Ja lewonożny wolałbym jechać na prawej co nie znaczy,że na lewej też kawałka nie pojadę Chodzi mi o Wasze odczucia i preferencje co do nogi. Prawonożny i zdecydowanie wygodniej na lewej. Obunożny skręt w lewo wydaje mi się też bardziej naturalny i jest chyba lepszy niż w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi