Dany de Vino Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Jak długo się wędzi karpia? Ryba ma delikatne mięso, więc pewnie i wędzić trzeba krócej niż porka? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Zalezy jaka masz temperaturę... u mnie wychodzi ok. 3 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 tak wychodzi około 3 -3,5 h, jakaś godzinka suszenia i 2 godziny wędzenia,z tym,że karp lepiej smakuje uwędzony na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 tak wychodzi około 3 -3,5 h, jakaś godzinka suszenia i 2 godziny wędzenia,z tym,że karp lepiej smakuje uwędzony na ciepło dokładnie, a jeszcze lepiej podawany wprost z wędzarnika - zanim ostygnie... I jeszcze 'drobna' uwaga. Wędźcie ryby które jeszcze rano pływały...... te z zamrażarki zwykle kończą jako karma dla okolicznych lisów i kun..... PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jaro323 Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 I jeszcze 'drobna' uwaga. Wędźcie ryby które jeszcze rano pływały...... te z zamrażarki zwykle kończą jako karma dla okolicznych lisów i kun..... PozdrawiamMTroche Wam to na południu zawęża wybór gatunków do wędzenia Tyczy się to też łososia ? Ostatnio jak mi kolega uwędził norweską sztukę która dostałem prosto z auta to szczerze tak dobrego łososia jeszcze w życiu nie jadłem. Łosoś z lodu, trochę czasu przejechał w chłodni zanim dotarł do nas z Norwegii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Chodzi o to trochę. Czasem to bardzo długo. Troche Wam to na południu zawęża wybór gatunków do wędzenia W zasadzie do wiekszości słodkowodnych.... A łososia i dorsza pewnie skosztuję jak przywieziesz... :-) Pozdrawiam swiątecznie Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... bubol.T Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Łosoś świeży jest praktycznie bez zapachu,jak już zaczyna dawać rybą to się nie nadaje. Jak sie nie ma co się lubi ,to się wędzi co się ma Łosoś nawet z lodu ,ale nie z zamrażalnika ,wędzony smakuje przednio ,na drugim miejscu jest u mnie makrela i karp a na trzecim pstrąg. Macie jeszcze jakieś ulubione ryby wędzone ? Ostatnio wędziliśmy halibuta i też był bardzo smaczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Sandacz i tołpyga ze stawów w Gołyszu.... polecam... Pstrąg jest niezawodny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Śniegu w Polsce ciągle niestety brak. Jedynie z moich nartek biegowych jest pożytek. Aktualnie robią za poprzeczki pomiędzy szafkami i właśnie na nich wiszą dojrzewające wędlinki! Pozdro 4 all. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... hanka1 Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Po przeczytaniu dwóch pierwszych zdań zastanawiałam się skąd u Was śnieg na biegówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zeberkaa Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Miałam tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... be-ja Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wędziłem zimowe leszcze takie w granicach 2kg łapane w Narwi, pychota. Po sprawieniu wrzucam do wody z solą i dokładnie płuczę, przekładam do przygotowanej solanki z przyprawami (solankę gotuję wraz z przyprawami ok 30 minut żeby kolorek miała i smak) i pływają sobie do rana, następnie wieszam w przewiewnym miejscu żeby wyschły i pokryły się taka skórką z soli po całości a potem do wędzaka. Bardzo smaczne polecam. Schabik dojrzewający i polędwiczka już czeka na czwartkową degustację Pzd be-ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 tygodnie później... ski4ever Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 I tak trzymać - na pohybel pomysłom UE! Na zimno tzn w jakiej temperaturze? Temperatura ok 20 st. C. Czas 24 godziny. Biorę z Makro w dniach, gdy przychodzi świeża dostawa. Na sushi też stamtąd. Żywego łososia nie mam szans złapać, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Predator Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Temperatura ok 20 st. C. Czas 24 godziny. Biorę z Makro w dniach, gdy przychodzi świeża dostawa. Na sushi też stamtąd. Żywego łososia nie mam szans złapać, niestety. ja mam przepis pozyskany od Mirka Portera: surowy losos dobrze posypany sola morska i koperkiem (mozna tez dac delikatnie pieprzu i innych przypraw wedlug wlasnych smakow) na dwa dni do lodoweczki I cala robota !!!! smakuje fantastycznie podobnie jak wedzony na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 kordianwk, dzięki za przepis. Tu niestety mam strasznie "mulące" Wi Fi, ale po powrocie podam sposób na jeszcze inny smaczek śledzika. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Dany de Vino Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Kordiankw, obiecałem inny przepis na śledzia. Ten przepis stanowi zupełnie inną "filozofię" myślenia o tej potrawie, toteż wrażenia smakowe są inne, ale zaręczam, że równie rewelacyjne. Oto on: (podaję proporcje na 1 - 1.4 kg śledzi) 1. - kupujemy śledzie marynowane i 400g śliwek suszonych Kalifornijskich + miód, pieprz mielony, cebulę i oczywiście oliwę z oliwek (pierwsze tłocz. na zimno). 2. - do przegotowanej letniej wody wsypujemy dwie łyżeczki pieprzu czarnego i suszone śliwki + 4 kopiate łyżki stołowe miodu. Mieszamy do rozpuszczenia miodu i zostawiamy to na noc. 3. - obieramy śledzie ze skórki (idzie b. łatwo, cała operacja 10 minut), kroimy cienko cebulę. 4. - do plastikowej michy wrzucamy kilka śliwek z przygotowanego wcześniej wywaru, warstewkę cebuli, warstwę śledzi - potem znowu śliwki, cebula, śledzie i tak dalej warstwa po warstwie. Na koniec tej operacji całość zalewamy pozostałym nam wywarem ze śliwek, pieprzu i miodu. Śledzie powinny być zamoczone (taplać się) w tym sosiku. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 - 14 godzin. 5. - pakujemy śledzie do słoików przelewając oliwką i na 24 godz. do lodówki. Niestety można to spożywać tuż po zalaniu oliwką, więc pierwszy słoik znika przeważnie w kilka godzin. Ale dwa, trzy pozostałe słoiki starczają czasem nawet do końca tygodnia. Warto spróbować. Smacznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... kordiankw Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... kordiankw Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Dzisiejszy wyrób, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda Cholerka, to nie tylko nalewki. Teraz to już masz pewne honorowe miejsce w busie na którymś moim wyjeździe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Bo ja jestem człowiekiem renesansu . Za miejsce w busie obok kierowcy dziękuję, jeśli tylko zgrają nam się terminy nie omieszkam skorzystać . Witek .Tak trzymaj , nalewczki , kiełbaski itp a będą Cię zabierać na narty za dopłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mam jeszcze jedna zaletę, raczej sam jestem nietrunkowy, przez co wykorzystywany jestem jako kierowca. No nie. Tak dobrze zapowiadałeś się. I kicha Kierowców ci u nas dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
jaro323 Napisano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 I jeszcze 'drobna' uwaga. Wędźcie ryby które jeszcze rano pływały...... te z zamrażarki zwykle kończą jako karma dla okolicznych lisów i kun..... PozdrawiamMTroche Wam to na południu zawęża wybór gatunków do wędzenia Tyczy się to też łososia ? Ostatnio jak mi kolega uwędził norweską sztukę która dostałem prosto z auta to szczerze tak dobrego łososia jeszcze w życiu nie jadłem. Łosoś z lodu, trochę czasu przejechał w chłodni zanim dotarł do nas z Norwegii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Chodzi o to trochę. Czasem to bardzo długo. Troche Wam to na południu zawęża wybór gatunków do wędzenia W zasadzie do wiekszości słodkowodnych.... A łososia i dorsza pewnie skosztuję jak przywieziesz... :-) Pozdrawiam swiątecznie Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Łosoś świeży jest praktycznie bez zapachu,jak już zaczyna dawać rybą to się nie nadaje. Jak sie nie ma co się lubi ,to się wędzi co się ma Łosoś nawet z lodu ,ale nie z zamrażalnika ,wędzony smakuje przednio ,na drugim miejscu jest u mnie makrela i karp a na trzecim pstrąg. Macie jeszcze jakieś ulubione ryby wędzone ? Ostatnio wędziliśmy halibuta i też był bardzo smaczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Sandacz i tołpyga ze stawów w Gołyszu.... polecam... Pstrąg jest niezawodny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Śniegu w Polsce ciągle niestety brak. Jedynie z moich nartek biegowych jest pożytek. Aktualnie robią za poprzeczki pomiędzy szafkami i właśnie na nich wiszą dojrzewające wędlinki! Pozdro 4 all. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanka1 Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Po przeczytaniu dwóch pierwszych zdań zastanawiałam się skąd u Was śnieg na biegówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Miałam tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
be-ja Napisano 23 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wędziłem zimowe leszcze takie w granicach 2kg łapane w Narwi, pychota. Po sprawieniu wrzucam do wody z solą i dokładnie płuczę, przekładam do przygotowanej solanki z przyprawami (solankę gotuję wraz z przyprawami ok 30 minut żeby kolorek miała i smak) i pływają sobie do rana, następnie wieszam w przewiewnym miejscu żeby wyschły i pokryły się taka skórką z soli po całości a potem do wędzaka. Bardzo smaczne polecam. Schabik dojrzewający i polędwiczka już czeka na czwartkową degustację Pzd be-ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski4ever Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 I tak trzymać - na pohybel pomysłom UE! Na zimno tzn w jakiej temperaturze? Temperatura ok 20 st. C. Czas 24 godziny. Biorę z Makro w dniach, gdy przychodzi świeża dostawa. Na sushi też stamtąd. Żywego łososia nie mam szans złapać, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Predator Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Temperatura ok 20 st. C. Czas 24 godziny. Biorę z Makro w dniach, gdy przychodzi świeża dostawa. Na sushi też stamtąd. Żywego łososia nie mam szans złapać, niestety. ja mam przepis pozyskany od Mirka Portera: surowy losos dobrze posypany sola morska i koperkiem (mozna tez dac delikatnie pieprzu i innych przypraw wedlug wlasnych smakow) na dwa dni do lodoweczki I cala robota !!!! smakuje fantastycznie podobnie jak wedzony na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 kordianwk, dzięki za przepis. Tu niestety mam strasznie "mulące" Wi Fi, ale po powrocie podam sposób na jeszcze inny smaczek śledzika. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Dany de Vino Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Kordiankw, obiecałem inny przepis na śledzia. Ten przepis stanowi zupełnie inną "filozofię" myślenia o tej potrawie, toteż wrażenia smakowe są inne, ale zaręczam, że równie rewelacyjne. Oto on: (podaję proporcje na 1 - 1.4 kg śledzi) 1. - kupujemy śledzie marynowane i 400g śliwek suszonych Kalifornijskich + miód, pieprz mielony, cebulę i oczywiście oliwę z oliwek (pierwsze tłocz. na zimno). 2. - do przegotowanej letniej wody wsypujemy dwie łyżeczki pieprzu czarnego i suszone śliwki + 4 kopiate łyżki stołowe miodu. Mieszamy do rozpuszczenia miodu i zostawiamy to na noc. 3. - obieramy śledzie ze skórki (idzie b. łatwo, cała operacja 10 minut), kroimy cienko cebulę. 4. - do plastikowej michy wrzucamy kilka śliwek z przygotowanego wcześniej wywaru, warstewkę cebuli, warstwę śledzi - potem znowu śliwki, cebula, śledzie i tak dalej warstwa po warstwie. Na koniec tej operacji całość zalewamy pozostałym nam wywarem ze śliwek, pieprzu i miodu. Śledzie powinny być zamoczone (taplać się) w tym sosiku. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 - 14 godzin. 5. - pakujemy śledzie do słoików przelewając oliwką i na 24 godz. do lodówki. Niestety można to spożywać tuż po zalaniu oliwką, więc pierwszy słoik znika przeważnie w kilka godzin. Ale dwa, trzy pozostałe słoiki starczają czasem nawet do końca tygodnia. Warto spróbować. Smacznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... kordiankw Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... kordiankw Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Dzisiejszy wyrób, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda Cholerka, to nie tylko nalewki. Teraz to już masz pewne honorowe miejsce w busie na którymś moim wyjeździe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Bo ja jestem człowiekiem renesansu . Za miejsce w busie obok kierowcy dziękuję, jeśli tylko zgrają nam się terminy nie omieszkam skorzystać . Witek .Tak trzymaj , nalewczki , kiełbaski itp a będą Cię zabierać na narty za dopłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mam jeszcze jedna zaletę, raczej sam jestem nietrunkowy, przez co wykorzystywany jestem jako kierowca. No nie. Tak dobrze zapowiadałeś się. I kicha Kierowców ci u nas dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Predator Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Temperatura ok 20 st. C. Czas 24 godziny. Biorę z Makro w dniach, gdy przychodzi świeża dostawa. Na sushi też stamtąd. Żywego łososia nie mam szans złapać, niestety. ja mam przepis pozyskany od Mirka Portera: surowy losos dobrze posypany sola morska i koperkiem (mozna tez dac delikatnie pieprzu i innych przypraw wedlug wlasnych smakow) na dwa dni do lodoweczki I cala robota !!!! smakuje fantastycznie podobnie jak wedzony na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dany de Vino Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 kordianwk, dzięki za przepis. Tu niestety mam strasznie "mulące" Wi Fi, ale po powrocie podam sposób na jeszcze inny smaczek śledzika. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 1 miesiąc temu... Dany de Vino Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Kordiankw, obiecałem inny przepis na śledzia. Ten przepis stanowi zupełnie inną "filozofię" myślenia o tej potrawie, toteż wrażenia smakowe są inne, ale zaręczam, że równie rewelacyjne. Oto on: (podaję proporcje na 1 - 1.4 kg śledzi) 1. - kupujemy śledzie marynowane i 400g śliwek suszonych Kalifornijskich + miód, pieprz mielony, cebulę i oczywiście oliwę z oliwek (pierwsze tłocz. na zimno). 2. - do przegotowanej letniej wody wsypujemy dwie łyżeczki pieprzu czarnego i suszone śliwki + 4 kopiate łyżki stołowe miodu. Mieszamy do rozpuszczenia miodu i zostawiamy to na noc. 3. - obieramy śledzie ze skórki (idzie b. łatwo, cała operacja 10 minut), kroimy cienko cebulę. 4. - do plastikowej michy wrzucamy kilka śliwek z przygotowanego wcześniej wywaru, warstewkę cebuli, warstwę śledzi - potem znowu śliwki, cebula, śledzie i tak dalej warstwa po warstwie. Na koniec tej operacji całość zalewamy pozostałym nam wywarem ze śliwek, pieprzu i miodu. Śledzie powinny być zamoczone (taplać się) w tym sosiku. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 - 14 godzin. 5. - pakujemy śledzie do słoików przelewając oliwką i na 24 godz. do lodówki. Niestety można to spożywać tuż po zalaniu oliwką, więc pierwszy słoik znika przeważnie w kilka godzin. Ale dwa, trzy pozostałe słoiki starczają czasem nawet do końca tygodnia. Warto spróbować. Smacznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... kordiankw Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 2 miesiące temu... kordiankw Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Dzisiejszy wyrób, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda Cholerka, to nie tylko nalewki. Teraz to już masz pewne honorowe miejsce w busie na którymś moim wyjeździe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Bo ja jestem człowiekiem renesansu . Za miejsce w busie obok kierowcy dziękuję, jeśli tylko zgrają nam się terminy nie omieszkam skorzystać . Witek .Tak trzymaj , nalewczki , kiełbaski itp a będą Cię zabierać na narty za dopłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mam jeszcze jedna zaletę, raczej sam jestem nietrunkowy, przez co wykorzystywany jestem jako kierowca. No nie. Tak dobrze zapowiadałeś się. I kicha Kierowców ci u nas dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka?
Dany de Vino Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 kordianwk, dzięki za przepis. Tu niestety mam strasznie "mulące" Wi Fi, ale po powrocie podam sposób na jeszcze inny smaczek śledzika. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dany de Vino Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Kordiankw, obiecałem inny przepis na śledzia. Ten przepis stanowi zupełnie inną "filozofię" myślenia o tej potrawie, toteż wrażenia smakowe są inne, ale zaręczam, że równie rewelacyjne. Oto on: (podaję proporcje na 1 - 1.4 kg śledzi) 1. - kupujemy śledzie marynowane i 400g śliwek suszonych Kalifornijskich + miód, pieprz mielony, cebulę i oczywiście oliwę z oliwek (pierwsze tłocz. na zimno). 2. - do przegotowanej letniej wody wsypujemy dwie łyżeczki pieprzu czarnego i suszone śliwki + 4 kopiate łyżki stołowe miodu. Mieszamy do rozpuszczenia miodu i zostawiamy to na noc. 3. - obieramy śledzie ze skórki (idzie b. łatwo, cała operacja 10 minut), kroimy cienko cebulę. 4. - do plastikowej michy wrzucamy kilka śliwek z przygotowanego wcześniej wywaru, warstewkę cebuli, warstwę śledzi - potem znowu śliwki, cebula, śledzie i tak dalej warstwa po warstwie. Na koniec tej operacji całość zalewamy pozostałym nam wywarem ze śliwek, pieprzu i miodu. Śledzie powinny być zamoczone (taplać się) w tym sosiku. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 - 14 godzin. 5. - pakujemy śledzie do słoików przelewając oliwką i na 24 godz. do lodówki. Niestety można to spożywać tuż po zalaniu oliwką, więc pierwszy słoik znika przeważnie w kilka godzin. Ale dwa, trzy pozostałe słoiki starczają czasem nawet do końca tygodnia. Warto spróbować. Smacznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesio Napisano 24 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Dzisiejszy wyrób, smakuje jeszcze lepiej niż wygląda Cholerka, to nie tylko nalewki. Teraz to już masz pewne honorowe miejsce w busie na którymś moim wyjeździe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... tomal Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Bo ja jestem człowiekiem renesansu . Za miejsce w busie obok kierowcy dziękuję, jeśli tylko zgrają nam się terminy nie omieszkam skorzystać . Witek .Tak trzymaj , nalewczki , kiełbaski itp a będą Cię zabierać na narty za dopłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mam jeszcze jedna zaletę, raczej sam jestem nietrunkowy, przez co wykorzystywany jestem jako kierowca. No nie. Tak dobrze zapowiadałeś się. I kicha Kierowców ci u nas dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka?
kordiankw Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomal Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Bo ja jestem człowiekiem renesansu . Za miejsce w busie obok kierowcy dziękuję, jeśli tylko zgrają nam się terminy nie omieszkam skorzystać . Witek .Tak trzymaj , nalewczki , kiełbaski itp a będą Cię zabierać na narty za dopłatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... kordiankw Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wiesio Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mam jeszcze jedna zaletę, raczej sam jestem nietrunkowy, przez co wykorzystywany jestem jako kierowca. No nie. Tak dobrze zapowiadałeś się. I kicha Kierowców ci u nas dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
kordiankw Napisano 27 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Sayonara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesio Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Mam jeszcze jedna zaletę, raczej sam jestem nietrunkowy, przez co wykorzystywany jestem jako kierowca. No nie. Tak dobrze zapowiadałeś się. I kicha Kierowców ci u nas dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 3 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1
Rekomendowane odpowiedzi