ski4ever Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Zamieszczam przepis na produkt białkowy dla narciarza , który wypróbowałem i polecam. Aktualnie sprawdzam jak to działa w przypadku karkówki. Użytkownik ski4ever edytował ten post 14 listopad 2012 - 20:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 no nic tylko produkowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 i sposób instruktażu i zwłaszcza efekt końcowy jakoś mocno do mnie przemawia .... chyba przed świętami wypróbuję (nie celem produkcji przemysłowej, lecz na własny snobistyczny uzytek) Znaczy za schabikiem od kolegi rolnika rozglądnąć należałoby się a na ewentualne V skiforumowe na Dzikowcu zawody zobowiązuje się coś niecoś dostarczyć, jeśli idea się zrealizuje; zaś jesli wolą naczalstwa lokalizacja odmienną bedzie, takoż 2 lub 3 połcie dorodne dowiozę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 No i "made in Maciek" a smakuje przewspaniale:) Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snowblade'man Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A czy bez takiego pierścienia na palcu-również się uda? Wkrótce również będę robił.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Wyglada zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Panowie, to jest nic, razem z ojcem sami wędzimy wędliny na święta i nie tylko ,to jest dopiero smaczne,a taka polędwica wędzona na zimno hmmmm..... ,co prawda jestem dopiero uczniem,ale pilnym,a rybka wędzona ,to już wszystko bije na łeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Wyglada zacniei smakuje zacnie jak sie spotkamy na nartkach to zapraszam na degustacje oczywiscie przyjdz razem z cytrynka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro323 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 To chyba najszybciej w Serfauss kolo 15.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 To chyba najszybciej w Serfauss kolo 15.12 ano fakt zapraszam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski4ever Napisano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Uprzejmie donoszę, że wypróbowałem powyższy przepis używając chudej karkówki. Też jest w porządku. Wprowadziłem także małą modyfikację. Następną warstwą, po czosnku jest mieszaniną zielonego pieprzu i "jagód" jalowca, które mielę drobno w młynku. Użytkownik ski4ever edytował ten post 26 listopad 2012 - 20:51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Chyba czytasz w moich myslach:) ja takze zadalem karkoweczce pieprzyk cytrynowy i jalowiec ! no i karkoweczka jest w trakcie dojzewania mam nadziej ze bedzie tak smakowita jak schabik!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski4ever Napisano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Chyba czytasz w moich myslach:) ja takze zadalem karkoweczce pieprzyk cytrynowy i jalowiec ! no i karkoweczka jest w trakcie dojzewania mam nadziej ze bedzie tak smakowita jak schabik!!!!Nawet lepiej jakby. Ale za pierwszym razem mięso wziąłem zbyt żylaste. Ja dałem pieprz zielony ale następnym razem spróbuję z cytrynowym. No to co? Do zobaczenia w Serfaus może! Ja się wybieram ze zBerkiem 14-18 (byle tylko śnieg był). Użytkownik ski4ever edytował ten post 26 listopad 2012 - 20:51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Nawet lepiej jakby. Ale za pierwszym razem mięso wziąłem zbyt żylaste. Ja wziąłem pieprz zielony ale następnym razem spróbuję z cytrynowym.No to co? Do zobaczenia w Serfaus może! Ja się wybieram ze zBerkiem 14-18 (byle tylko śnieg był).do zobaczyska !!! snieg bedzie idzie minusik to beda sypac !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski4ever Napisano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 do zobaczyska !!! snieg bedzie idzie minusik to beda sypac !!!!!Ino ten wasz wyjazd chyba niespecjalnie pokrywa się ze zberkowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
globtroter.org Napisano 26 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Super! Na pewno wyprobuje przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yenna Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Dzięki za przepis! Mój schab według ski4ever zrobił furorę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Napisano 1 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 robi robi:) ja juz zaplodnilem cale swoje towarzystwo a i sam musze co jakis czas robic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witam! W międzyczasie zastosowałem kilka modyfikacji przepisu. 1. Aplikuję przyprawy (pieprz zielony, jagody jałowca, angielskie ziele, odrobina cynamonu a przede wszystkim przeciśnięty czosnek) przed zasypaniem cukrem. 2. Mięso przebywa w soli trochę dłużej, 36-48 godzin, w polowie tego czasu wymieniam sól 3. Nie płuczę mięsa z soli, tylko wycieram do sucha i ponownie zasypuję przyprawami - w tym suszony czosnek (taki sposób znacznie zwiększa odporność na pleśń) 4. Stwierdziłem, że można nie używać pończochy tylko przewlec sznurek przez dziurę w mięsie. Mięso podsuszam w takim stanie 3-4 dni 5. Smaruję każdy kawałek warstwą smalcu, wędliny wiszą i dojrzewają w ten sposób, jednocześnie nie tracąc wody. Najstarsza ma już 3 tygodnie ale sukcesywnie dorabiam kolejne kawałki. Wiszą już 3 kawały szynki i 2 porcje karkówki. Kolejne 5 kg szynki z Mark-pol wylądowaly w cukrze (właśnie jest promocja, 12,9 za kg) Teraz czekam aż w Makro pokażą się takie szynki z kopytkiem, powinny zdążyć dojrzeć na Boże Narodzenie w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 4. Stwierdziłem, że można nie używać pończochy tylko przewlec sznurek przez dziurę w mięsie. Mięso podsuszam w takim stanie 3-4 dni Jak kto ma kaprys to w sklepach pasmanteryjnych są min. siatki takie gumkowo sznurkowe na szynkę i inne pomoce naukowe. 3. Nie płuczę mięsa z soli, tylko wycieram do sucha i ponownie zasypuję przyprawami - w tym suszony czosnek (taki sposób znacznie zwiększa odporność na pleśń) Znaczy spleśniało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 3. Nie płuczę mięsa z soli, tylko wycieram do sucha i ponownie zasypuję przyprawami - w tym suszony czosnek (taki sposób znacznie zwiększa odporność na pleśń) Znaczy spleśniało? No nie żeby się zepsuło. Po dłuższym czasie leżenia w lodówce obserwowałem czasami coś w rodzaju delikatnego nalotu a'la na serku Camembert, w przypadku, gdy wyrób był zbyt szczelnie owinięty. Może szlachetne drobnoustroje, grzyby lub bakterie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zeberkaa Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 w przypadku, gdy wyrób był zbyt szczelnie owinięty. Tego się chyba raczej nie owija szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Tego się chyba raczej nie owija szczelnie. Ale zanim domownicy i obdarowani się wyedukują ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... No blisko byłeś z tą maślanką !! Szynki dojrzewające na bakteriach Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 1 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 3. Nie płuczę mięsa z soli, tylko wycieram do sucha i ponownie zasypuję przyprawami - w tym suszony czosnek (taki sposób znacznie zwiększa odporność na pleśń) Znaczy spleśniało? No nie żeby się zepsuło. Po dłuższym czasie leżenia w lodówce obserwowałem czasami coś w rodzaju delikatnego nalotu a'la na serku Camembert, w przypadku, gdy wyrób był zbyt szczelnie owinięty. Może szlachetne drobnoustroje, grzyby lub bakterie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... zeberkaa Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 w przypadku, gdy wyrób był zbyt szczelnie owinięty. Tego się chyba raczej nie owija szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Tego się chyba raczej nie owija szczelnie. Ale zanim domownicy i obdarowani się wyedukują ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... No blisko byłeś z tą maślanką !! Szynki dojrzewające na bakteriach Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 1 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka? × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
Kaem Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zeberkaa Napisano 28 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 w przypadku, gdy wyrób był zbyt szczelnie owinięty. Tego się chyba raczej nie owija szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Tego się chyba raczej nie owija szczelnie. Ale zanim domownicy i obdarowani się wyedukują ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... No blisko byłeś z tą maślanką !! Szynki dojrzewające na bakteriach Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 1 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka?
ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Tego się chyba raczej nie owija szczelnie. Ale zanim domownicy i obdarowani się wyedukują ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... No blisko byłeś z tą maślanką !! Szynki dojrzewające na bakteriach Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 1 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Wyjazdy i podróże Transport i podróże Co i gdzie jeść Wędlinka?
ski4ever Napisano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 co by nie było, z pewnością szlachetne ..chyba że się maślanka z wyższej półki wylała .... No blisko byłeś z tą maślanką !! Szynki dojrzewające na bakteriach Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 4 5 Dalej Strona 1 z 5 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
Rekomendowane odpowiedzi