Fafikk Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam, czy ktoś był w Risoul-Vars (Francja)? ukazala się ciekawa oferta na gruponie w okresie od 4 - 14 styczeń, ale właśnie "czy nie za ciekawa" proszę o opinie o stokach, trasach, nasłonecznieniu, warunkach pogodowych - temperatura i ogóle wrażenia za które będę wdzięczny pozdrawiam Fafikk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
techset Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Jadę 7.12 to dam znać po powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Ośrodek jeden z większych z tych tanich. Jeśli cena na poziomie jazdy u nas/na Słowacji, to chyba warto. nasłonecznieniu, warunkach pogodowych - temperaturaTu zdania są podzielone. Szklana kula twierdzi, że będzie słońce, fusy wróżą, że będzie deszcz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 z tego co pamiętam to na grouponie jest taka oferta 999zł z dojazdem Użytkownik lukas63 edytował ten post 14 listopad 2012 - 14:42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafikk Napisano 14 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 dokładnie tak jak piszesz 999 zł + 50 euro za liczniki w okresie 5 - 14 styczeń 2013 r. z biura z Wrocławia Centrum Turystyki Zagranicznej ul. Szczytnicka. Wchodzi w to przejazd, skipas, ubezpeiczenie i apartament http://travel.groupo...kie-Risoul-Vars Jeździłem już we Francji w Pur Sur Arly, Valfrejus i jednej z 3 dolin (nie pamiętam nazwy) tak wiec warunki zakwaterowania w apartamencie typu "szuflandia" przerabiałem i jest dla mnie do zaakceptowania. W Pur Sur Arly też infrastruktura zatrzymała się na latach 80 - tych ale trasy ciekawe i było mało ludzi (ten sam okres). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toro Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 za tysiaka mozna jechac bez łaski Groupona ze snowevents.pl. Maja wyjazdy do Risoul w grudniu - dwa tygodnie przed swietami. Bylem z nimi rok temu w drugim tygodniu grudnia. Zalety tego osrodka to niskie ceny i dosc dobre trasy, duzo z nich po puchu. Minus to dlugosc podrozy i zakwaterowanie. Gdyby nie to, ze trafilem wyjazd do Francji za 350 zl plus dojazd jechalbym jeszcze raz ze snowevents. Ale ja nie boje sie spania w kiepskich warunkach - choc oczywiscie wole mieszkac lepiej niz gorzej. Wrazenia: podroz to katorga, wyjechalismy o 18 przyjechalismy o +-16 nastepnego dnia. Warto wziac ze soba karimate i przespac sie na podlodze autokaru. Mozna jechac wlasnym samochodem, wtedy cena minus 200 czy 300 pln. Pogoda - ja zalapalem sie na kiepska, ci, ktorzy przyjechali po nas chyba na dobra. Pierwszy dzien slonce i jeszcze malo sniegu. Nastepne dni/noce duze opady sniegu, sporo mgly. Ze dwa razy schodzilismy wczesniej ze stoku bo nie dalo sie jezdzic z powodu kiepskiej widocznosci/padajacego sniegu/wiatru. Z tego samego powodu nie bylo polaczenia z Wars przez wiekszosc czasu. To byl chyba po prostu pech, na YT mozna znalezc filmiki z grudnia z dobra pogoda. Sam osrodek fajny, sporo tras, wyciagi przecietnie dobre, podgrzewanych kanap chyba nie ma. Duze mozliwosci jazdy off-piste. Apartamenty smiesznie male, niewygodne. Wchodzisz i masz rodzaj ciemnego przedpokoju z lozkiem pietrowym po lewej i wejsciem do kibelka i wejsciem do lazienki po prawej. Dalej "pokoj dzienny" z kuchnia i jadalnia - spia tam dwie osoby. Schody na gore a tam wygodny i intymny pokoj dla 2 osob i drugi, mniejszy (pietrowe lozko) dla kolejnych dwoch. Lazienka na pietrze. Wyciagi bardzo blisko apartamentow. Kilka klubow muzycznych - osrodek jest oblegany przez mlodych ludzi. Sklepik albo dwa. Fajna cena na wina - 2-4 E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafikk Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 wiem ze pogoda w górach zmienna jest ale czy tam mgła w styczniu jest częstym zjawiskiem ? i jak jest z przygotowaniem stoków? Co do biura snowevents.pl to wyjazdy mają tylko w grudniu (chyba ze źle patrzę) a mi pasuje tylko styczeń. Jeżlei ktoś ma jakieś ciekawe propozycje na ten miesiąc dla 4-6 osób to chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fafikk Napisano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 i jeszcze jedno pytanko czy ktoś miał doświadczenie z biurem z Wrocławia Centrum Turystyki Zagranicznej przy ul. Świdnickiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
techset Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Dobra, byłem, zobaczyłem, pojeździłem. Warunki na trasach - codziennie przygotowane, nie ma się o co przyczepić. Śniegowo od 7 grudnia jak byliśmy na trasach lux, poza zależy gdzie ale sporo kamieni i łatwo trafić. Pod koniec tygodnia spadło 40cm świeżego - rewelka, chyba że ktoś kocha trasy to mniej. Pogoda - na 6 dni 4 z nich to słońce, jeden ze śniegiem a jeden pół na pół. Zależy co kto lubi, nie jestem fanem słońca tylko śniegu więc bardzo happy nie byłem ale myślę, że większości taki układ odpowiada. W weekend jeszcze dosypało kolejne 40-50 cm więc jak ktoś teraz jedzie to będzie miął super warunki. Co do wyciągów - ze względu na mały przedsezonowy ruch w tygodniu większość wyciągów w obu ośrodkach była nieczynna, trasy owszem przygotowywali ale trzeba by z buta walić, żeby zjechać. Czynne było około 25% wyciągów. Mi to specjalnie nie przeszkadzało bo jeździliśmy poza trasami ale parę miejscówek nam odpadło. Ciekawa sprawa z oceną zagrożenia lawinowego prognozowanego przez francuskie służby, opad był w piątek 07.12, około 40cm powiedzmy, później przez 5 dni lampa wiatr słaby a w górnych stacjach cały czas 4ka. W polskich warunkach byłaby ogłoszona max 3ka, zresztą nie było żadnych oznak na taki wysoki stopień, żadnych nowych lawinisk przez tydzień no i śniegu tez się sporo wytopiło. W każdym razie po kolejnym opadzie 40 cm z wiatrem nadal była 4ka... Dla mnie trochę dziwne ale może profilaktycznie taki stopień ogłaszają (chociaż tak chyba nie powinni robić). W każdym razie na freeride miejscówka zacna, jest gdzie pojeździć, trzeba rano wstać bo po 12 większość łatwo dostępnych miejsc jest zryta. No i jeszcze jedno, ponad połowa w tym ośrodku to snowboardziści, może nawet ponad 60%. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Ja byłem tydzień później, tj. od 16 grudnia i rzeczywiście warunki śniegowe były rewelacyjne Tak na trasach, jak i poza nimi. Pogodowo lekki mróz i słońce 5 z 6 dni... Z tym zagrożeniem lawinowym, to też mi się wydaje, że Francuzi często asekurancko je zawyżają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi