myszawwa Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jak ma się waga nart do odczuć w jeździe? Chodzi o to czy cięższą wagowo nartą zdecydowanie trudniej sterować, czy raczej podczas jazdy tak bardzo się tego nie odczuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomal Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jak ma się waga nart do odczuć w jeździe? Chodzi o to czy cięższą wagowo nartą zdecydowanie trudniej sterować, czy raczej podczas jazdy tak bardzo się tego nie odczuwa. Dobra narta =ciężka narta ,nie odczuwa się wagi narty podczas jazdy wręcz odwrotnie na ciężkiej narcie mamy komfort jazdy tzn nie klepie przy większej prędkości ,jest stabilna i świetne prowadzenie w skręcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dobra narta =ciężka narta Z takim zastrzeżeniem że aktualnie wszystkie dobre narty są ciężkie, co nie oznacza że wszystkie ciężkie muszą być dobre Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Dobra narta =ciężka narta ,nie odczuwa się wagi narty podczas jazdy wręcz odwrotnie na ciężkiej narcie mamy komfort jazdy tzn nie klepie przy większej prędkości ,jest stabilna i świetne prowadzenie w skręcie Dotyczy to jazdy ciętej. W jeździe równoległej lepsza jest lżejsza narta, podobnie w powietrzu (np podczas obskoku), na muldach też lepsza lżejsza. Do noszenia takoż. Ja wolę, w miarę możliwości, lżejsze! Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszawwa Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Moje pytanie wynikło stąd że narty do których się przymierzam są zdecydowanie cięższe i dlatego chciałam się dopytać doświadczonych narciarzy o opinie w tym temacie ( nowa narta jest 0,6kg/1szt. cięższa od starej ale i wiązania są mocniejsze i wyglądają porządniej ). Niedoświadczeni narciarze zawsze mają takie dylematy . Waga tych nowych to aż 6,3 kg Użytkownik myszawwa edytował ten post 31 październik 2012 - 11:15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
narciarz70 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Prościej będzie jak napiszesz jakie narty masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszawwa Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Prościej będzie jak napiszesz jakie narty masz na myśli? Amphibio Insomnia Fusion http://www.elanskis....nia-fusion.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A ile ważysz??? (później już będzie tylko pytanie o numer tel) Jak na "kobiecą" nartę 6,3 kg to sporo, dodać do tego buty - 5 kg to może być spora część Twojej wagi. Jeśli nie jesteś "solidną" i wysportowaną dziewczyną to bym się zastanowił. Narty sporo się nosi - argument z bardzo solidnymi wiązaniami raczej nie jest przekonujący bo każde wiązania zjazdowe musi być bezpieczne, nawet jak jest lżejsze. Pozdro Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszawwa Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 waga solidna , ciekawe ile ważą Progressory 800 Fischera bo na d nimi też się zastanawiałam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Cześć A ile ważysz??? (później już będzie tylko pytanie o numer tel) Jak na "kobiecą" nartę 6,3 kg to sporo, dodać do tego buty - 5 kg to może być spora część Twojej wagi. Jeśli nie jesteś "solidną" i wysportowaną dziewczyną to bym się zastanowił. Narty sporo się nosi - argument z bardzo solidnymi wiązaniami raczej nie jest przekonujący bo każde wiązania zjazdowe musi być bezpieczne, nawet jak jest lżejsze. Pozdro WiesiekJa by nie demonizował wagi w perspektywie noszenia nart. Jak sie je umie poprawnie nosic to kilogram w ta czy tamta nie gra roli. Przy dłuzszych podejściach czy to na czy z nartami ma to oczywiście znaczenie, więc jezli planujesz takowe to o tym pamietaj. Przy standartowym uzytkowaniu stokowo rekreacyjnym to nie jest problem. Moja zona ma 165 cm wzrostu, około 60 kg, jest po 40 i innych nart niż solidna cięzka sportowa deska po prostyu sie smieje. upełnie inne wrażenia z jazdy. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Wiele "narciarek" narzeka na noszenie nart - jeśli się jeździ gondolkami to może być go dużo. Nie zawsze parkuje się też blisko wyciągu. A ponad kilogramowa różnica to sporo. I delikatniejsze Panie to odczują. Co do wagi samych desek i korzyści wynikających z solidnych (ciężkich) desek to temat do oddzielnej dyskusji. Po jednej stronie jest niewątpliwa większa wytrzymałość i lepsze tłumienie drgań przy dużej prędkości a po drugiej możliwość łatwego obracania desek, podskoczenia. Nie przez przypadek obserwujemy wysyp desek na drewnie paulowni. Ja osobiście wolę narty lżejsze i a przez to bardziej manewrowe. Moim zdaniem jest tutaj podobnie jak w rowerze - najbardziej sensowne jest oszczędzanie na masie rotującej. Kilogram różnicy razy ramię powiedzmy 0.6 m daje konkretną różnicę. Dlatego powtarzanie obiegowej opinii "narty ciężkie to dobre narty" należy uzupełnić stwierdzeniem dla kogo i dlaczego. Temat można "pociągnąć" na wiązania i buty narciarskie - tutaj do zaoszczędzenia są kolejne kilogramy - czasem bez szkody dla jakości zestawu. Pozdro Wiesiek Użytkownik Wujot edytował ten post 31 październik 2012 - 15:59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszawwa Napisano 31 Października 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Bardzo dziękuję z wpisy mam już jakiś pogląd w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomal Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Z takim zastrzeżeniem że aktualnie wszystkie dobre narty są ciężkie, co nie oznacza że wszystkie ciężkie muszą być dobre Pozdr Marcin co nie oznacza że wszystkie ciężkie muszą być dobre Co też nie znaczy że wszyscy narciarze są dobrzy:) Mam porównanie Fischer rc4 sc =Kneissl white star sl Fischer lekki ,albo ja silny mam tu na myśli dźwiganie np do gondoli ,jazda fajna przyjemna ale..... ,Knaissle swoje ważą kumpel jak je mi podawał był w szoku że tyle ważą natomiast jazda na krawędzi poezja:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Fischer lekki ,albo ja silny mam tu na myśli dźwiganie np do gondoli ,jazda fajna przyjemna ale..... ,Knaissle swoje ważą kumpel jak je mi podawał był w szoku że tyle ważą natomiast jazda na krawędzi poezja:D Świetnie, ale czy to stoi w sprzeczności z tym co napisałem? Miałem na przykład narty Tricore. Ciężkie chyba były (a przynajmniej dla mnie w tamtych czasach) a dobrymi bym ich nie nazwał. Jakby się dobrze przekopać przez sklepy to pewnie by się znalazło parę modeli, które są ciężkie są a dobre- nie. To tak nie wchodząc w niuanse, o których napisał już Wujot. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomal Napisano 31 Października 2012 Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Świetnie, ale czy to stoi w sprzeczności z tym co napisałem? Miałem na przykład narty Tricore. Ciężkie chyba były (a przynajmniej dla mnie w tamtych czasach) a dobrymi bym ich nie nazwał. Jakby się dobrze przekopać przez sklepy to pewnie by się znalazło parę modeli, które są ciężkie są a dobre- nie. To tak nie wchodząc w niuanse, o których napisał już Wujot. Pozdr Marcin Świetnie, ale czy to stoi w sprzeczności z tym co napisałem? Tak Patrz niżej Z takim zastrzeżeniem że aktualnie wszystkie dobre narty są ciężkie, Miałem na przykład narty Tricore. Ciężkie chyba były (a przynajmniej dla mnie w tamtych czasach) a dobrymi bym ich nie nazwał Sam sobie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi