boogymen Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Zwracam się z proźbą o poradę. Mam zamiar w niedługim czasie kupić nowe narty (atrakcyjne wyprzedaże). Rozpatruję dwa modele fischera superrsce sc lub Superior. Wydaje mi się że jeżdżę całkiem przyzwoicie na krawędziach jednak jestem posiadaczem używanych rosignooli zenith 1 kupionych w wypożyczalni i mimo że miały sporo krawędzi i gładki ślizg są całkowicie "wyklepane" ( po złożeniu do siebie ślizgami "w rejonie pod butem" całkowicie przylegają) , po dobrze przygotowanej nie zmrożonej trasie jeszcze można na nich pojeździć ale jeśli tylko pojawi się mocno zmrożony śnieg lub lód strasznie się klepią i krawędż zupełnie nie trzyma. Oceniam się na 7-8 jeśli chodzi o umiejętności. Myślę o dość sztywnej narcie dla "ambitnych" . Worldcupy odrzucam ponieważ wydają mi się extremalnie predysponowane na typowo zmrożone czy oblodzone trasy a jak wiadomo u nas w kraju mamy bardzo często całe spectrum tras nawet na jednym stoku ( od puchu, mokrego czy zmrożonego śniegu aż po lód popołudniami , nie mówiąc już o muldach) Chciałbym dobrą slalomówkę ale z możliwością pojeżdżenia na niej również popołudniu kiedy pojawiają się muldy, puch czy lód. Sorry za przydługi tekst ale chciałem dobrze opisać moje oczekiwania. Mój wzrost to 179 cm, waga 85kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 29 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Zwracam się z proźbą o poradę. Mam zamiar w niedługim czasie kupić nowe narty (atrakcyjne wyprzedaże). Rozpatruję dwa modele fischera superrsce sc lub Superior. Wydaje mi się że jeżdżę całkiem przyzwoicie na krawędziach jednak jestem posiadaczem używanych rosignooli zenith 1 kupionych w wypożyczalni i mimo że miały sporo krawędzi i gładki ślizg są całkowicie "wyklepane" ( po złożeniu do siebie ślizgami "w rejonie pod butem" całkowicie przylegają) , po dobrze przygotowanej nie zmrożonej trasie jeszcze można na nich pojeździć ale jeśli tylko pojawi się mocno zmrożony śnieg lub lód strasznie się klepią i krawędż zupełnie nie trzyma. Oceniam się na 7-8 jeśli chodzi o umiejętności. Myślę o dość sztywnej narcie dla "ambitnych" . Worldcupy odrzucam ponieważ wydają mi się extremalnie predysponowane na typowo zmrożone czy oblodzone trasy a jak wiadomo u nas w kraju mamy bardzo często całe spectrum tras nawet na jednym stoku ( od puchu, mokrego czy zmrożonego śniegu aż po lód popołudniami , nie mówiąc już o muldach) Chciałbym dobrą slalomówkę ale z możliwością pojeżdżenia na niej również popołudniu kiedy pojawiają się muldy, puch czy lód. Sorry za przydługi tekst ale chciałem dobrze opisać moje oczekiwania. Mój wzrost to 179 cm, waga 85kg. :) Bierz Superior 175 cm, to będzie dobry i bezpieczny wybór: http://www.fischersp...27-RC4-Superior całkiem fajna solidna narta - 2 blachy tytanalowe itd. Nie jet to żaden kontynuator Competition itp. tylko fajna narta z grupy Race, o pośrednim taliowaniu (między SL a GS), nieco poszerzona - czyli taki poszerzony Cross. Przy podobnych gabarytach jeździłem właśnie na takich i stwierdziłem, że może być :) Superrace, (miałem Race, to to samo, 165 cm) - takie całkiem przyjemne do jazdy - ale stale wydawało mi się, że wolałbym 170 cm, bo to w sumie ani SL ani RC - takie miałem odczucie :) Mało przekonująca ta plastikowa szyna ("płyta") - przy większej dynamice jazdy to zaczyna szybko się "klepać" i luzować. Flowflex (jak w Worldcup i Superior) powinien być wyraźnie solidniejszy (?) Nie ma co się bać też Worldcup SC (165) - całkiem solidna ale przecież żadna sklepowa nie powinna stanowić problemu dla ciebie, także w zmiennych warunkach. Od paru roczników seria WC SC jest do tego poszerzona ...czyli to też nie jest prawdziwy SL ;) ...a w muldach slalomka jest bardzo dobrym wyborem ...IMHO, wbrew paru mitom ;) *** I chyba tyle - nic do dodania, przy założeniach jw. czyli 7-8, 179/85 ...czyli jakoś zbliżonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogymen Napisano 29 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Dzękuje Koledzy i myślę że jednak skuszę się na te worldcupy o których piszecie. Na stokach często widuje ten model fischerów i to u narciarzy o różnych umiejętnościach, myślę więc że jakoś sobie z nimi poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi