welwetowa Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wybieramy się w marcu autem na Stubai i chcielibyśmy policzyć orientacyjne koszty transportu. Ceny benzyny i ilość kilometrów łatwo można oczywiście sprawdzić w internecie, ale nie mamy pojęcia ile trzeba przewidzieć na opłaty za autostrady i tunele. Czy ktoś może był w tym roku i jest w stanie się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iven Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 8 euro autostrady w Austrii oraz 2,5 euro wjazd do doliny stubaital (oczywiście jadąć przez Niemcy) Z Zabrza przez Niemcy ?:confused: do tego co powyżej , czyli winietka na Austrię , dolicz winietę na Czechy ok 38zł/7dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wybieramy się w marcu autem na Stubai i chcielibyśmy policzyć orientacyjne koszty transportu. Ceny benzyny i ilość kilometrów łatwo można oczywiście sprawdzić w internecie, ale nie mamy pojęcia ile trzeba przewidzieć na opłaty za autostrady i tunele. Czy ktoś może był w tym roku i jest w stanie się wypowiedzieć? Z Zabrza jedź tak - wariant sprawdzony i optymalny: http://g.co/maps/79ar8 z jednym małym zastrzeżeniem - dwa paski zaczynają się już gdzieś za Bytomiem (może w Zabrzu?), czego jeszcze Google nie wiedzą - trzeba wbić się tam jak najszybciej - i dalej już "pełny gaz" aż do Świerklan. Od tego miejsca do Chałupek brakuje jakieś 20 km autostrady, ale, po pierwsze - poza Wodzisławiem omijasz większe śląskie miasteczka, więc jedzie się dość sprawnie, po drugie - jakiś spory kawał autostrady po polskiej stronie jest wybudowany - i na ile go widziałem (wieczorem, z trasy obok) to może jakoś niebawem będą otwierać. Świerklany-Gorzyczki - są opisy prac porządkowych - ale daty oddania nie umiem znaleźć/nie chce mi się :) BTW - pora powoli zapominać o Cieszynie, Frydku-Mistku itd - nawet teraz to już nie ma sensu dla ludzi jadących z Górnego Śląska czy Warszawy. W Chałupkach przekraczasz granicę, zaraz zaczyna się czeska, nowa szeroka autostrada - jest stacja benzynowa na początku - winieta czeska, 10 dni - 310 CZK (kartą najprościej). Nota bene- odcinek aż do Ostrawy jest bezpłatny póki co, ale wydaje mi się, że ten początek autostrady to dobra okazja żeby załatwić formalności i potem nie musieć stawać (aż do Austrii, 2-2.5 h). Dalej przez Czechy, i na Mikulov - przekraczasz granicę w Drasenhofen - zanim zacznie się austriacka autostrada to miniesz ze 3 miasteczka, i kilka stacji benzynowych - winieta austriacka - 10 dni = 8 euro. Objeżdżając Wiedeń parę razy trzeba być czujnym, żeby nie przegapić rozjazdów (okolice tuż przed Wiedniem/tunele, i przed Stockerau), potem autostrada na Salzburg - szybka, dość prosta, nie ma gór. Po drodze nie ma żadnych dodatkowych opłat, aż do wjazdu w dolinę Stubai - 2,5 euro - trzeba liczyć x 2 (tam i z powrotem) - ale można też tę bramkę ominąć ...tylko czy warto? ...bo drogi przybędzie, kręci się, jakieś górki itd. Przy dobrym układzie można tę trasę machnąć w 8 (maks. 9) godzin, bez specjalnego "deptania" ...o ile nie będziesz jechać jak wszyscy, (czyli czasem pół Europy), typowo w sobotę - wtedy można utknąć już gdzieś za Salzburgiem, a zwłaszcza na odcinku za Rosenheim - w kierunku Innsbrucka/Brenner :) *** Tak się rozpisałem bo wiem, że sporo (większość?) ciągle jeździ przez Cieszyn, a do tego nieśmiertelne Znojmo też ma swoich amatorów ;) ...nie ma sensu, ani jedno ani drugie (dla większości). Użytkownik gajowy01 edytował ten post 24 luty 2012 - 16:49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
welwetowa Napisano 24 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wielkie dzięki za fachową odpowiedź! Wszystko przekopiuję i wyślę naszemu kierowcy, bo moja orientacja w terenie jest bliska 0 i w życiu tego nie spamiętam Wyjeżdżać będziemy w piątek i jechać w nocy, bo na 8:00 chcemy być już pod stokiem, także mam nadzieję, że unikniemy największych korków. Żeby tylko pogoda dopisała pod koniec marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Hmmmmm.... Mam inny wariant - przez Niemcy Z Zabrza na Zgorzelec autostradą A4 rzecz jasna, póżniej na Chemnitz (A4) dalej na Hof (A72) i dalej Nurnberg (A9) dalej na Monachium i dalej odbijasz na autostradę A93 potem w Austrii zmienia się na A12 dojedziesz do Innbrucka i potem odbijesz na A13 na Brenner i jak się pojawi droga nr 183 na Neustift im Stubaital prosto na lodowiec Różnica w kosztach ok. 100 zł w jedną stronę w porównaniu z jazdą przez Czechy, czas jazdy 10 godzin przy prędkości średniej ok. 140 km/h (maks chwilowa 170 km/h) w tym 3 przerwy na żarcie, toalet i inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Trasa podana przez Gajowyego01 to trasa optymalna. Część do Żor (w naszej drodze do Szczyrku) masz już obcykaną "...jakiś spory kawał autostrady po polskiej stronie jest wybudowany..." - planowane oddanie kolejnego odcinka to koniec marca więc się jeszcze nie załapiecie. No i na koniec zostanie problem połączenia mostowego za Gorzyczkami z czeską D1 która na razie kończy się w Bohuminie (Chałupkach). Jeżeli lecicie nocą a kierowca ma ciężką nogę to można pomyśleć o trasie przez Niemcy. Na wielu odcinkach są ograniczenia prędkości i trasa dłuższa więc zysku nie będzie. Mam wrażenie że w Niemczech jeździ więcej pługów/solniczek więc jakby bezpieczniej... Choć przy sporym opadzie nie ma siły, jedzie się po białym jak w Polsce, Czechach czy Austrii. Ale gdzie tam opady pod koniec marca, zimę pewnie dopiero w Alpach zobaczycie PS1 Do 1 czerwca odcinek A4 z Gliwic do Wrocka będzie bezpłatny. PS2 W Niemczech najdroższa benzyna. W Austrii tańsza niż w Czechach (a bywało że tankowałem taniej niż w Polsce :/). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi