Rambo! Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam serdecznie. Wierzę, że eksperci forumowi pomogą mi znaleźć odpowiedź na moje pytanie. Wybieram się w najbliższym czasie na różne zawody dla amatorów, w tym także zawody regionalne w Szczyrku. (slalom gigant). Pytanie brzmi: Czy w GS lepiej startować na dobrze mi znanych i lubianych Rossignolach Radical 9S (165 cm) z sezonu 2009/2010 (jeżdżę na nich na codzień) czy może na świeżo odkopanych z piwnicy ELANACH SCX MONOBLOCK (183 cm) , które mają jakieś 13-14 lat i szczerze mówiąc nie znam ich możliwości (nie jeździłem na nich w życiu) Dodam, że mam 26 lat, 180 cm wzrostu, 87 kg wagi i spore możliwości i umiejętności :> . Co wybrać z dwojga złego do zawodów GS ? Sprawdzone slalomki, czy stare, wielkie Elany gigantowe ?? Pozdrawiam i liczę na Wasze odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Masz chłopie dylemat. Na Gigant najlepsze są gigantki zwłaszcza jak odbywa się na dolinach w Szczyrku. Polecam zainwestować. Narty które mają 10 lat i na których dawno nie jeździłeś mogą się nie sprawdzić na bramkach GS. Narta z czasem traci sprężystość. Jeśli ja miałbym się zdecydować to wybrałbym sprawdzone SL na których jestem rozjeżdżony. Ale przy bezbłędnej jeździe świata na nich nie zwojujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomal Napisano 23 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Witam serdecznie. Wierzę, że eksperci forumowi pomogą mi znaleźć odpowiedź na moje pytanie. Wybieram się w najbliższym czasie na różne zawody dla amatorów, w tym także zawody regionalne w Szczyrku. (slalom gigant). Pytanie brzmi: Czy w GS lepiej startować na dobrze mi znanych i lubianych Rossignolach Radical 9S (165 cm) z sezonu 2009/2010 (jeżdżę na nich na codzień) czy może na świeżo odkopanych z piwnicy ELANACH SCX MONOBLOCK (183 cm) , które mają jakieś 13-14 lat i szczerze mówiąc nie znam ich możliwości (nie jeździłem na nich w życiu) Dodam, że mam 26 lat, 180 cm wzrostu, 87 kg wagi i spore możliwości i umiejętności :> . Co wybrać z dwojga złego do zawodów GS ? Sprawdzone slalomki, czy stare, wielkie Elany gigantowe ?? Pozdrawiam i liczę na Wasze odp W Szczyrku wypożycz jakieś dobre gigantki ,oczywiście jak będą mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rambo! Napisano 23 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Wielkie dzięki za odpowiedzi Wybijam sobie z głowy w takim razie stare Elany. Zabiorę ze sobą swoje SL-ki z nadzieją, że uda mi się wypożyczyć jakieś dobre nartki do GS na miejscu i parę razy zjechać na nich. Zdaję sobie sprawę, że podium nie zawojuję ze swoimi SL-kami no ale w ostateczności pojadę sprawdzonych Rossignolach Jakiego rzędu różnice czasowe mogą być pomiędzy nartami SL i GS przy założeniu, że czas zjazdu wynosi powiedzmy 40 sekund i przejazd jest BDB ? Chodzi mi o to, czy możemy tu mówić o różnicy kilku sekund, jako że narty do giganta po prostu szybciej się rozpędzają, czy raczej będą to niewielkie różnice ? Wiem, że zadaję dziwne pytanie, ale od wielu lat śmigam głównie na SL-kach i nigdy fizycznie nie sprawdziłem różnicy czasowej w przejeździe GS na slalomkach i gigantkach? Czy ktoś z Was robił takie porówniania (ta sama trasa, różne narty ?) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za ODP ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LAWINA Napisano 24 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Wystartuj i podziel się wrażeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rambo! Napisano 26 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Udało mi się załatwić HEADY I Speed z zeszłego sezonu Także zapewne będzie lepiej niż na moich SL i starych GS`ach Elana. Dzięki raz jeszcze wszystkim za pomoc !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laryzbyszko Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Masz szczęście kolego. Świetne narty do GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 26 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Tylko pojeździj na nich trochę bo narty trzeba dobrze czuć i znać. Na bramkach nie ma czasu na myślenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamo Napisano 28 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Tak przy okazji zapytam. Ostatnio jeden znajomy pytał się mnie czy ma się pchać w zawody GS mając 2 pary nart Progressor C-line 10+ i Prog. 9+. Co Wy o Tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi