mig Napisano 5 Marca 2012 Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 To o co marudzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kurm28 Napisano 5 Marca 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 To o co marudzisz? :D:D:D:D tam zaraz marudzisz - sie pytam tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karwer Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 do sprawdzania kąta służą specjalne wzorniki, jest to grzebień z listkami metalowymi (B.podobne do szczelinomierza) a na listkach wycięte są katy wraz z opisem, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 I to jest dowód na to, że ostrzałki nie istnieją po to aby dobrze ostrzyć narty tylko po to aby się dobrze sprzedawać. nie w pełni zgodzę się z tym stwierdzeniem. Otóż ostrzałki, których mocowanie jest tylko na jeden kąt są tak podobnie skuteczne jak aluminiowe lub stalowe kątowniki z żabkami. Największą zmorą ostrzenia są ostrzałki tzw. uniwersalne, czyli takie u których za pomocą śrubokręta lub wyjmując jedną część ustawiasz kąty. http://skiman.pl/pl/...-ergo-race.html Co do osadzenia pilnika w ostrzałce to fakt, że w prostych urządzeniach jest problem ze zużyciem pilnika tylko w jednym miejscu. Ale należy pamiętać, że pilniki są dwustronne;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Ale należy pamiętać, że pilniki są dwustronne;p a raczek przynajmniej 'kilkunastostronne' - w końcu co za problem ustawić pilnik 2-3 mm głebiej czy płyciej w oprawce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wideo5 Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Dokładnie Michał, w mojej uniwersalnej briko pilnik jest osadzony na głębokości 15 mm, jeśli widać ślady zużycia lub zapchania to co za problem go głębiej lub płycej osadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 21 Maja 2012 Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 w sumie racja. dodatkowo to wydłuży służebność pilnika;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gardenia Napisano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 czytam z zaciekawieniem ten temat osobiscie zlecam ostrzenie firmie , z korbielowa, a mam rozmaite narty,w tym skitury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wideo5 Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Już była mowa o tym w kilku tematach. nieostrzone końce bądź tępione po ostrzeniu niektórzy nazywali kastrowaniem. Tu także są podzielone opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 czasem tylko 2-3 cm przy samym łuku dziobowym... narty będa bardziej obliczalne. 15% to ok 20 cm - stanowczo za dużo. Poza tym w miekkim sniegu lepiej mi jedzie na nartach kiepsko ostrzonych.... ale ja wtedy przypominam sobie ześlizg.... bo "serwisant" w krynicy powiedział mi by odpuścić obie ostrzenie 15 % góry i 10% dołu narty namiastka rockera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 13 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 dla niewprawionego w carvingu narciarza "niedoostrzenie" końców będzie tak naprawdę zbawieniem... a długość niedoostrzenia krawędzi narty zależy przede wszystkim od poziomu jazdy i nie wiąże się to tak naprawdę z żadną regułą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Tak na przyszłość, juniorskie narty mają kąt zerowy czyli 90 lub 89. Na dzień dzisiejszy wszystkie narty które wychodzą z fabryki mają tak zwany kąt pływający czyli brak ustalonego kąta, chociaż wskazówki od producenta nart są takie iż jest kąt 0 :-) a różnie to bywa... Nie zawsze, ponieważ to nie jest normą, spotkałem się z innymi kątami w juniorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo Napisano 20 Września 2012 Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Gdzieś przeczytałem że kolega SkiBoardTuning chciałby szkolić z zakresu serwisu, na jakim poziomie to szkolenie jest? Tak na przyszłość, to warto coś wiedzieć w temacie w którym się twierdzi a nie pyta. Użytkownik kolo edytował ten post 20 wrzesień 2012 - 20:55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszo86 Napisano 25 Września 2012 Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Tak na przyszłość, juniorskie narty mają kąt zerowy czyli 90 lub 89. Na dzień dzisiejszy wszystkie narty które wychodzą z fabryki mają tak zwany kąt pływający czyli brak ustalonego kąta, chociaż wskazówki od producenta nart są takie iż jest kąt 0 :-) a różnie to bywa... każdy producent, w swoich tabelach podaje jakie są kąty krawędzi w poszczególnych modelach. Jednak moja metoda, którą z powodzeniem stosuję i jest także polecana przez znajomego serwisanta: po zakupie nart (nieważne czy nowe czy używane) rzucić narty na maszynę i ustawić swoje kąty albo takie jakie powinny być wg katalogu producenta. Bo ponieważ: - kupując nowe narty i tak trzeba je oczyścić ze smaru technicznego i nałożyć właściwy (własne preferencje) - kupując używane narty, nie do końca wiemy jaki "zajzarer" poprzedni użytkownik nakładał (chyba, że kupujemy od znajomego i wiemy co bierzemy, ale wtedy używane narty nie raz były serwisowane i kąt już jest znany). Jeśli chodzi o tą dyskusję to: Nie wiem czy wiecie, ale jak nie znamy kątów krawędzi to najlepszym rozwiązaniem na ustawienie kątów jest rzucenie narty na maszynę. Później możemy sobie ręcznie ostrzyć już znany kąt:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widzewiak_z_gor Napisano 29 Października 2012 Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Testował już ktoś, działa w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi