consett0805 Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 No właśnie tak jak w temacie o co chodzi? Mając okazje kilkakrotnie fruwać nad europejskim niebem do różnych portów lotniczych bywa się na tak zwanej strefie bezcłowej oczywiście w przypadku alkoholi czy tez papierosów ceny są atrakcyjne. No niestety przy kasie już tak nie jest, Pani uprzejmie się pyta dokąd lecę i każe okazać bilet i kiwa głową że nie w tej cenie. Bo poruszam się na terenie UE czyli np Lot z Anglii do Francji, z Anglii do Włoch czy Polski. Gdybym leciał np z Anglii do Lwowa owszem wtedy ta cena mnie obowiązuje czyli ta atrakcyjna, nadmieniam że tak jest w przypadku tych artykułów już w przypadku perfum, ubrań czy słodyczy tak nie jest. I teraz moje pytanie Czy na terenie Livingo czytałem że cała miejscowość to strefa bezcłowa wchodząc do sklepu i skupiając się tylko na tych dwóch artykułach jak to jest? Też każą się wylegitymować? Czy te ceny to tylko na spożyty alkohol w miejscowych knajpach obowiązuje? Jak to jest z tym paliwem też czytałem że za połowę ceny jest. Ktoś z Was a jest ich sporo jakie ma doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kss_marcin_skispa Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Całe Livigno jest bezcłowe. Nie musisz się nigdzie legitymować - przynajmniej się z tym nie spotkałem. Ceny alkoholi są b. atrakcyjne - coś w stylu 7-8 euro za litr markowej łychy. Mówię o sklepach oczywiście. Możesz wywieźć oczywiście ograniczoną ilość alkoholu. Ja wybrałem 1L spirytusu - 1,80 Euro... Paliwko też śmiesznie tanie. Rok temu ropa kosztowała tam niecałe Euro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek ComeOn.pl SKI TEAM Napisano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Oczywiście się nie legitymujesz w sklepie. Legitymować mogą przy kontroli jak przesadzisz z ilością wywożonych trunków pozdr, maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
consett0805 Napisano 29 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 No kurde no to faktycznie kraina mlekiem i miodem płynąca. Teraz trochę żałuję że wybrałem Doline Aosty i trochę się nie przygotowałem w sensie pozostałych kosztów, choć by podróż przez całą Francję, która jak się okazuje będzie mnie kosztować w dwie strony około 220 euro i to tylko za opłaty autostrady i tunel Mont Blanc. (podróżuję z Anglii) A tak w takim Livigno przynajmniej człowiek zatankował by się do oporu i jakoś odkuł sobie inne koszta. No nic będę pamiętał o tym nex time Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi