wezu Napisano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witam mam pewien porblem bardzo chcialbym nauczyc sie jezdzic carvingiem ale nie wie od czego zaczac i czy lepiej jest uczyc sie samemu czy u instruktora?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyder Napisano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Wezu czytałeś to http://www.skiforum....ghlight=carving Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Odnośnie instruktora: http://www.skiforum....read.php?t=3084 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezu Napisano 3 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Thx spyder tylko szkoda ze ten link nie dziala:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 zerknij tu http://carvingskiscool.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyder Napisano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 No niestety nie poradzę a był tam fajny filmik świetnie pokazujący tę technikę jazdy. Może Marek O. coś tu poradzi choć obecnie na jego stronie nie znalazłem czegoś podobnie fajnego. Ponadto świetny materiał szkoleniowy : krok po kroczku był w magazynie NTN kilka lat temu, o czym zresztą była już tu mowa wielokrotnie. Ale zawsze można się spotkać z Qazem czy ze mną w Szczyrku to wspólnie pokrawędziujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezu Napisano 3 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Hehe jak bede sie tam wybieral do dam znac ale raczej wole na "moich" slotwinach narazie mysle tez o wynajeciu instruktora lub podpatrzeniu zawodowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Wezu widzę, że N. Sącz Zapraszam na Podhale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezu Napisano 4 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Tak sie sklada ze wynajelem u nich rok temu godzinke ps. Lutek masz jakies fotki tej stacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Svenson Napisano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 wezu sprawdź czy ten link działa:) http://narty.onet.pl...gi_01.html.php3 Po prawej stronie wybierasz kolejne etapy szkolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wezu Napisano 5 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Tego mi bylo porzeba dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drm. Napisano 9 Marca 2008 Udostępnij Napisano 9 Marca 2008 Witam mam pewien porblem bardzo chcialbym nauczyc sie jezdzic carvingiem ale nie wie od czego zaczac i czy lepiej jest uczyc sie samemu czy u instruktora?? Zobacz: http://www.narty.wp.pl -> dzial video Jesli jeszcze nie ma to niedlugo powinni wrzucic filmiki instruktarzowe nt. carvingu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filinator Napisano 17 Maja 2008 Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Na początek poczytaj ski forum.Jak masz pytania,zadaj jej właśnie tu-masz za sobą dobry start-trafiłeś do nas.Witaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michciu99 Napisano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Myśle że mimo wszystko instruktor to najlepsze rozwiązanie.Wtedy wywrotek powinno byc mniej,ale żeby wcale to wątpie,chociaż życze powodzenia.Pozdrawiam Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gordasz Napisano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 hmm to trzeba wziąść instruktora i powiedzieć mu czego chcesz się nauczyć , ja instruktorem nie jestem i dla mnie za mało info więc ci nie pomogę... PS na poczatku staraj się krawędziować tylko dolną nartą jeśli to ci będzie wychodziło dołóż górną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 czasem się uda ale na krótko a instruktora miałam ale nie nauczył mnie jeździć carvingiem tylko pługiem!! Poproś instruktora, żeby nie bawił się z Tobą w żaden pług:) Uważam, że to nie jest dobry sposób, a dodatkowo zdecydowanie wydłuża czas nauki. Pług przydaje się tylko po to, żeby na samym poczatku przygody z nartami jakoś zjechać na dół bez gleby i nie zagrażając innym uyżytkowniką stoku. Na to jest inne rozwiązanie - jazda stoku o niewielkim nachyleniu, ale już próbując ustawiać nogi i ciało tak, jak się to robi jeżdżąc carvingowo. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolnik Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 [quote name='Jacek Marciniak']Dalszy postęp bez biodra, to technika "barkowa", czyli w skręcie starasz się mieć tyłek wyżej od głowy tak jak motocyklista, zostawia motor w górze, a barkami schodzi do ziemi. QUOTE] Wytłumacz, cóż to za ewolucja, gdzie tyłek wyżej głowy, "barkowa"?, jak żyję, pierwsze słyszę! Rolnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devastator Napisano 11 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Coś a'la technika barkowa prezentował swego czasu Marek Ogorzałek. Gościa naprawdę szanuję za to co robi, ale akurat ten kawałek techniki mi nie przypadł do gustu - możliwe, że innym to lepiej wychodzi i im to odpowiada - mi nieszczególnie . Tak czy inaczej - częściowo rozwiązuje problem płyt pod wiązaniem - bo osiągamy duże przechylenie bez zbyt dużego (więc nie powodującego wybutowania) zakrawędziowania nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahu Napisano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Się ma, fajnie, że odświeżyliście temat, kiedyś już go oglądałem, ale jakoś umknęło – więc może teraz.... – rozkład sił działający na nas w skręcie powinien zmuszać nas do ułożenia „najcięższych części” naszego ciała (zadek, korpus) jak najniżej i jak najbliżej środka promienia skrętu – mówię tutaj o 2 fazie skrętu, w której działają na nas największe siły odśrodkowe „wyrzucające” nas na zewnątrz - co z tego wynika ? – a no właśnie technika biodrowa, która najlepiej, najskuteczniej „radzi” sobie z fizyką skrętu.. . Wracając do porównania z motocyklistą – już kiedyś o tym pisałem – to właśnie na torze widać jak najbardziej technikę biodrową – oczywiście ograniczoną z powodu „zawartości” tego co ma motocyklista między nogami (chodzi o motor dla ścisłości) . Jak przyjrzeć się bliżej pozycji motocyklisty – on również idzie przede wszystkim biodrem do środka promienia skrętu..: http://upload.wikime...ntino_Rossi.JPG oczywiście jest to mniej widoczne/przejrzyste – ale tyle ile może wykłada biodro do wew. Strony skrętu – my mamy o tyle prościej, że mamy gdzie ”schować” kolano wew. – przez co biodro może „iść” głębiej do środka skrętu - motocyklista nie da rady „wsadzić” kolana w silnik. Nie wiem, może technika barkowa sprawdza się przy mniejszych prędkościach, mniejszej wadze narciarza, może są jakieś powody, żeby ją stosować, których nie znam – mnie ona również nie przekonuje .. . W jeździe race nikt tak nie jeździ, prawdopodobnie dlatego, że nie ma żadnego uzasadnienia dla takich technik.. Co do P. Marka – polecam wszystkim tą pracę: http://www.szkolacar...id=94&Itemid=82 to kawał naprawdę świetnej roboty !, każdy rozpoczynający naukę jazdy na krawędzi powinien nauczyć się go na pamięć - z wyjątkiem fragmentu o „motocykliście”. pozdro jahu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyÅ› Napisano 12 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Dzięki Jahu:D tylko cobyśmy się w tym roku na motur nie musieli przesiadać:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes_3lo Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Witam, Na nartach jeżdżę od roku, byłem już w sumie 5 razy na większych górkach ( http://www.gogolow-narty.pl/ ). Może porównując to do masterów tego forum jest kiepsko, ale patrząc na mnie nie jest najgorzej. Nawet sobie radzę. I ostatnio się zastanawiałem kiedy można by coś myśleć o próbowaniu jeżdżenia na krawędziach. Jako że się na tym nie znam zwracam się do was o pomoc, co powinienem umieć żeby można było zacząć zabawę, no i jak to ugryźć? Od kogoś słyszałem że to w zasadzie nie jest takie trudne, niby jedyna różnica to to, że skręt robi się na wewnętrznej a nie na zewnętrznej narcie i należy przechylić się do wewnątrz "żeby złapało krawędź". Czy naprawdę tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yukisan Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Instruktor - kolego - wyłoży Ci wszystko jasno, przystępnie i bezpiecznie. Teorią możesz się doskonalić, ale nie podpierać. Dasz radę! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prezes_3lo Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Dasz radę! No ja też mam taką nadzieję. Ale przejdźmy może do drugiej części pytania.. Mianowicie kiedy można coś myśleć o carvingu? Po słyszałem rozbieżne opinię. Jedni mówią że najpierw trzeba dość dobrze opanować równoległą jazdę, a drudzy że od razu powinno się uczyć carvingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ross Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 O carvingu trzeba myśleć zawsze;-) A tak na poważnie to na każdym etapie nauki stosuje się te same zasady co przy jeździe carvingiem. Poprawnie wykonany skręt pługiem polega na tym że wewnętrzna narta skrętu jest w pozycji płaskiej, natomiast zewnętrzna wycina skręt na krawędzi jak przy carvingu. yukisan mówi prawdę - instruktor Ci wytłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi