FactorX Napisano 10 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Wybieram się w te okolice, czy dużo ludzi? Można pojeździć? No i kiedy u nich są ferie, bo wtedy pewnie będzie tłoczno. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyder Napisano 10 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 W styczniu i lutym zazwyczaj wieje i sama góra wyciągu nie chodzi ale to nie jest reguła. Trasy znakomite dla doświadczonych narciarzy. Nie trzeba ferii tam zawsze jest duży ruch. Jeśli masz wybór to polecam Ci raczej marzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FactorX Napisano 10 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2006 Dzięki za radę. Możliwe więc, że wybiorę sie tam w Marcu. A tymczasem poszukam jakiegos innego miejsca u południowych sąsiadów, wartego odwiedzenia końcem stycznia. Jakieś propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyder Napisano 11 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Można w Zverovce - Rohace, ale ja bym walił do Dedovki - Velka raca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FactorX Napisano 11 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Ano, byłem w Dedovce - Lalikach kilka razy, także mogę polecić, jedyna wada to chyba że jest tam dość drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyder Napisano 11 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Możesz sróbować jeszcze na Małej Fatrze pod Chlebom, a niektórzy polecają jeszcze Velku Fatru w okolicach Martina. Podobno jest jeszcze coś fajnego w okolicach Dolnego Kubina, Novot'y albo Liptovsky Mikulas. A Słowacja już niestety zdrożała i to dość dawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macyo Napisano 22 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Chciałbym poruszyć kilka spraw związanych z Chopokiem. Pochwalę się, że zdobyłem ten szczyt tydzień temu. Widoki przepiękne, panorama tak samo poruszająca jak w zimie:) Ale do meritum. Od Łukowej aż na sam szczyt i dalej na stronę południową prowadzi zdezelowane krzesło. Słuchy chodzą, że ma zostać zdemontowane i zamienione czymś nowym. Czy ktoś z szanownych forumowiczów nie posiada jakichś informacji na ten temat? Pytanie numer dwa - czy stary - totalnie rozwalony wyciąg orczykowy na Dereszową poszedł na straty? Szkoda byłoby bo traska, którą obsługiwał wygląda niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerius Napisano 18 Października 2006 Udostępnij Napisano 18 Października 2006 [quote name='macyo'] Ale do meritum. Od Łukowej aż na sam szczyt i dalej na stronę południową prowadzi zdezelowane krzesło. Słuchy chodzą, że ma zostać zdemontowane i zamienione czymś nowym. Czy ktoś z szanownych forumowiczów nie posiada jakichś informacji na ten temat. Polączono Chopok Polnoc z Poludniem. http://www.jasna.sk/page10.php?id=27 Chopok sever& juh PREPOJENÝ zaèiatok výstavby - koniec leta 2006 vlek na severnej strane - oznaèenie S, názov Chopok - sever,då¾ka 606 m, prevý¹enie 179 m, údolná stanica 1825 m.n.m., vrcholová stanica 2004 m.n.m., prepravná kapacita 220 osôb/ hod. vlek na ju¾nej strane - oznaèenie F, názov Chopok - juh, då¾ka 501 m, prevý¹enie 159 m, údolná stanica 1844 m.n.m., vrcholová stanica 2003 m.n.m., prepravná kapacita 220 osôb/ hod. Da się w tym sezonie posmigac i na poludniu. :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 18 Października 2006 Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Witam , mam pyt. Czy wie ktoś może jak dostać się autobusem, busem z Zakopanego ewentualnie z Łysej Polany albo Tatrzańskiej Łomnicy ??? Może ktoś wie jak to wygląda cenowo. Jedziemy w kilka osób i samochód odpada. Czy wogóle czasowo da się w ciągu jednego dnia , zakładając że wyjazd bedzie o 6 a powrót np. o 22 podjechać na Chopok z Zakopanego w którym zimą bedziemy :confused: ??? Na mapie wygląda to ładnie i w miare blisko ale jak jest w praktyce??? Czy poza wyjazdem samochodowym jest to wykonalne ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 19 Października 2006 Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Wielkie dzieki Tompom !!! A wiesz może czy to są autobusy PKS czy jakiejs innej firmy ew. jakiej ??? Czy ten autobus zatrzymuje się w zakopanym??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojto Napisano 19 Października 2006 Udostępnij Napisano 19 Października 2006 jest autobus kursujący od 15 grudnia do 28 marca. Znajdziesz go tu, tu też powinny być połączenia z Zakopanego do Liptovskiego...: http://vratna.hej.pl/slpr.htm a to plik do ściągnięcia: vratna.hej.pl/slpr-krakow-jasna.PDF tu kolejny link - tym razem pks: http://www.pks.krako...nikat.php?id=12 Z Liptowskiego jeżdżą autobusy do Jasnej - czasem są nawet bezpłatne. Nie ma żadnego problemu z połączeniem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 19 Października 2006 Udostępnij Napisano 19 Października 2006 jest autobus kursujący od 15 grudnia do 28 marca. Znajdziesz go tu, tu też powinny być połączenia z Zakopanego do Liptovskiego...: http://vratna.hej.pl/slpr.htm a to plik do ściągnięcia: vratna.hej.pl/slpr-krakow-jasna.PDF tu kolejny link - tym razem pks: http://www.pks.krako...nikat.php?id=12 Z Liptowskiego jeżdżą autobusy do Jasnej - czasem są nawet bezpłatne. Nie ma żadnego problemu z połączeniem:) Wojto poprostu super!!! PEłen konkret za co wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 20 Października 2006 Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Jest tez autobus pks z zakopanego kursujacy do poradu, w bardzo dobrych godzinach (jedzie przez łomnice i smokowiec) szczegoly znajdziesz tu: http://www.pks.zakop...ide.php?numer=3 Bilet, do popradu w tamtym roku kosztowal 17 zl, uczniowie i studenci maja 25% znizki. Poza tym, w sezonie z przystanku naprzeciw dworca autobusowego (po drugiej stronie drogi, przy barze fis) kursuja na slowacje prywatne busiki. A jesli chodzi o rozklady jazdy komunikacji na slowacji polecam te strone: www.cp.sk sa na niej zarowno rozklady jazdy pociagow jak i autobusow. A tu strona koleji slowackich, sa na niej tez rozklady jazdy elektriczki www.zsr.sk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kneissl race carving :) Napisano 20 Października 2006 Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Jest tez autobus pks z zakopanego kursujacy do poradu, w bardzo dobrych godzinach (jedzie przez łomnice i smokowiec) szczegoly znajdziesz tu: http://www.pks.zakop...ide.php?numer=3 Bilet, do popradu w tamtym roku kosztowal 17 zl, uczniowie i studenci maja 25% znizki. Poza tym, w sezonie z przystanku naprzeciw dworca autobusowego (po drugiej stronie drogi, przy barze fis) kursuja na slowacje prywatne busiki. A jesli chodzi o rozklady jazdy komunikacji na slowacji polecam te strone: www.cp.sk sa na niej zarowno rozklady jazdy pociagow jak i autobusow. A tu strona koleji slowackich, sa na niej tez rozklady jazdy elektriczki www.zsr.sk Super, wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerius Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Jest napisane rozpoczęcie budowy sierpień Wiesz, rożne są okresy budowania, w zależności jaki wyciag Zerknij, tutaj juz jest z Lukowej na Chopok: http://www.jasna.sk/page04.php W tym sezonie trzeba będzie wyprubowac trasy Jug. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lutek Napisano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2006 Nie trzeba pisać. Wystarczy poszukać:Jeden z kilku watków nt Chopok: http://www.skiforum....ighlight=chopokSkorzystaj z wyszukiwarki: http://www.skiforum.pl/search.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wanczyk Napisano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2006 Ja jako ze daleko na chopok niemam pojechałem tam we wrzesniu znaleść sobie miejsce do mieszkania i trafiliśmy do chaty lucky ok 1km do tego największego krzesłą chyba zachradki w kazdym razie 50kc za nocleg w 7 osobowym domku z łazienką itd....warunki nawet spoks z reszta ja mam niskie wymagania mieszkaniowe. BYLE BY W KONCU ZACZEłO PADAC!!!!! będe na chopoku od 20 stycznia przez tydzien będzie ktoś z forum wtedy ? :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZanZibi Napisano 10 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 ... trafiliśmy do chaty lucky ok 1km do tego największego krzesłą chyba zachradki w kazdym razie 50kc za nocleg w 7 osobowym domku z łazienką itd....Coś z tą ceną nie tak? Czy mi się wydaje, a może pisałeś o innym miejscu? http://vratna.hej.pl...i/ddo_jasna.htmDaj znać, bo chciałbym się tam wybrać pod koniec marca 2007.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skyflyer Napisano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Jasna to rzeczywiście najlepsze miejsce w tej części Europy - jeżdżę tam co roku od 7 lat. Zresztą byłem też w Zell am See i szczerze mówiąc nie widzę większej różnicy (co innego lodowiec). Może poza jedną - tam przez prawie tydzień świeciło słońce, a na Chopoku zwykle albo jest mgła, albo zamieć która uniemożliwia wjazd na sam szczyt. Ale jak się trafi na ładną pogodę i dobre warunki to niczego więcej nie trzeba:) A po nartach zrelaksować się można w aquaparku z gorącymi basenami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 22 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Jeszcze nie pracują - choć juz 10-15 cm śniegu jest - jak będzie z 30 z pewnościa wystartują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 A czy czésto sa tam teraz opady?Tak jak u nasJest szansa,ze dopada do swiát?Co z armatkami?Marne szanse na śnieg naturalnyDośnieżają z armatek jak widziałem wczoraj na kamerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawy88 Napisano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 Witam!Mam zamiar wybrac sie na stoki Chopaka, gdzies na poczatku lutego. Mam w zwiazku z tym kilka pytan, mam nadzieje, ze pomozecie mi wybrac:1. Macie jakies sprawdzone tanie hotele, pensjonaty itp., niezbyt drogie, blisko Chopok Sever (najlepiej nie dalej niz z 1km, nie mam przekonania do Ski Busow ), moze byc nawet bez zadnych posilkow, tylko by cos bylo mozna przyrzadzic jakas zupe czy cos.2. Sa tam jakies normalne knajpy? Przypuszczam, ze w takim miejscu bedzie klopot bogactwa, ale mozna zawsze sie upewnic .3. Jak jest ze sprzetem? Mozna gdzies wypozyczyc?Jak sie mi cos jeszcze przypomni - dam znac. Dzieki wielkie z gory za odpowiedzi.Pozdrawiam!na pytanie 1 nie moge cie pocieszyc na poczatku lutego raczej tanio nie bedzie(jak bylem z kolega nowym passatem to na parkingu miedzy "leksusami"bemkami7"i mesiami S" klasy naszych przyjaciół zza wschodniej granicy bardzo skromnie wygladalismy) a sprawdzony hotel dla mnie to" druzba"..... Hotele "ski"i"junior""liptow" to niestety standart komunistyczny. na pytanie 2 niema tez nic wesolego polecam pizze w hotelu "grant " mimo 4 gwiazdek jest tanio. i knajpe w hotelu "druzba" chyba jedyna poządna knajpa z dobrym jedzeniem w rozsadnych pieniadzach. na 3 pytanie widzialem przynajmniej kilka wypozyczalni ale cen nie znam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawy88 Napisano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 dobrym miejscem wypadowym na chopok jest basenova 10km na zachod od liptovskiego mikulasza . bardzo duzo kwater prywatnych od 150ks. kilka knajp,hoteli .i oczywiscie baseny termalne. jeden minus ktos musi mniej pic zeby tam dojechac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek1234 Napisano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 Witam wszystkich serdecznie!! Jest mowa o tym, że czynna jest trasa FIS (ponad 3000 m) i krzesełko 6-ka. Ale z tego co wiem to do tej trasy są 2 wyciągi pierwszy 6-ka i potem w górnej części 4-ka. Czy działają oba wyciągi? Jeżeli nie, to znaczy że dostępny jest tylko dolny (dłuższy) fragment tej trasy. I jeszcze jedno pytanko. Czy ktoś był tam ostatnio? Jaki jest czas oczekiwania w kolejce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawy88 Napisano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 trase fis obsluguje tylko krzeselko 6 osobowe. tobie chodzi o ten stary wyciag 2 osobowy (rowna hola-konski grun) to napewno nie jest czynny bo tam niema nasniezania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi