piotrswiderek Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Witam, Wiem, że temat był już poruszany, lecz jest już chyba trochę nieaktualny. Poszukuję damskich butów na wąską stopę (rozmiar 24, na miarce lekko ponad 24, szerokość 91mm), może ktoś coś może poradzić? Na ten moment udało mi się znaleźć: 1. Lange Exclusive RX 100 L.V. (97mm) 2. Lange Exclusive RX 80 L.V. (97mm) 3. Dalbello Mantis 8 (99mm) 4. Tecnica Viva Dragon i Viva Inferno (ogólnie na wąską stopę, lecz nie znalazłem szerokości) Problem w tym, że nawet wąski Lange nie trzyma stopy tak jak należy (to znaczy w bucie pięta unosi się, w palcach jest o.k.), pomaga oczywiście wkładka Sidas, ale nie jest to jeszcze to, co powinno być. W jednym ze sklepów polecono mi, żeby dla lepszego trzymania buta w kostce, podwyższyć pozycję pięty w bucie (przez umieszczenie podkładki pod piętą). Czy jest to dobry pomysł? Zwiedziłem już masę sklepów narciarskich, dziewczyna przymierzała chyba wszystkie możliwe marki (przynosiłem jej po kolei każdy but z danego rozmiaru), lecz za każdym razem ma problem z trzymaniem pięty. Butem bliskim ideału był Lange RX100 L.V. lecz wydaję mi się, że będzie to zbyt twardy but jak na drugi sezon na nartach (przy wadze 53kg). Dla porównania, buty szersze, np Salomon, musi dopinać na ostatni ząbek klamry w palcach, reszta klamer też dość mocno, a pomimo tego czuje luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ServiceMen Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Spróbuj Fischer MyStyle 75 mojej żonie leży super a też miała problemy. Fischer ma wyprofilowany botek powyżej pięty tak aby ją dobrze trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Na wąską stopę na pewno znajdziesz buty z oferty Lange. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilo1984 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Moja żona miała podobny problem (ma rozmiar 36 i wąską stopę). Wybrała Atomic Medusa 70. Jeśli będzie okazja do spróbowania to zachęcam ponieważ mierzyła właśnie Lange i też "lekko" unosiła się pięta. Użytkownik kilo1984 edytował ten post 17 styczeń 2012 - 08:29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Może dobrym rozwiązaniem będzie wysoki model juniorski. Np. http://www.salomon.c...t/x3-90-jr.html W ofercie jest jeszcze twardszy lub miększe. Pełne rozmiary są wąskie a połówki szersze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrswiderek Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Całkowicie przeoczyłem, że Atomic Medusa ma szerokość 98mm. Ktoś wie gdzie można przymierzyć taki but w Warszawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilo1984 Napisano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 My z żoną kupowaliśmy w poznaniu w Ski Team, ale czy w Warszawie mają nie mam pojęcia. Musiałbyś dzwonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Koleżanka z pracy kupiła buciki - Salomon Poison o szerokości 98 mm i fleksie 90. Też miała spore problemy, bo ma wąskie stopy. W zasadzie to pasowały jej też Lange Race 70 (juniorskie) ale otwarcie powiedziała, że zadecydował wygląd bo w obu się doskonale czuła podczas przymiarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Całkowicie przeoczyłem, że Atomic Medusa ma szerokość 98mm. Ktoś wie gdzie można przymierzyć taki but w Warszawie? co dyskwalifikuje ten but dla waskiej, kobiecej stopy waski to np 95 mm niestety, tak waskie zwykle sa twarde, co nie znaczy ,ze niewygodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrswiderek Napisano 18 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Masz jakiś model na myśli ? Czy chodzi Ci o te z grupy Race? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika_k Napisano 18 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Temat powraca co roku a producenci jakoś nie kwapią się zauważyć, że spora część kobiet ma węższe stopy. Ja już prawie 3 lata szukam butów dla siebie i niestety efekt marny. Czy naprawdę w tym sezonie też żaden producent nie zrobił wąskich butków? U mnie bez zmian: długość 24,5 cm szerokość 85 mm - to się nie zmienia!!!! moja waga to 43 kg wzrost 164 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Tak przy okazji szerokości buta, gdzieś czytałem że producenci podają ją dla określonego rozmiaru. Czy może ktoś pamięta te rozmiary ?. Różne były na kobiet i mężczyzn, chyba odpowiednio 25 i 26, ale nie jestem pewny. Przy zmianie rozmiaru zmienia się to procentowo. Chyba o 1% na rozmiar. Kurcze skleroza , nie pamiętam gdzie to czytałem :cool:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrswiderek Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Mężczyźni dla 26, kobiety dla 25, zmienia się o 1,2% w górę i w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Mężczyźni dla 26, kobiety dla 25, zmienia się o 1,2% w górę i w dół O właśnie, dzięki. Nie mogę sobie przypomnieć gdzie to wyczytałem :cool:. Najważniejsze jednak, że mamy już dane. A takie pytanko - może pamiętasz źrudło tych informacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrswiderek Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Widziałem to gdzieś kiedyś tutaj na forum, jest też w nowej książce Szafrańskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrswiderek Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Czy w waszej opinii buty o flexie 100 nie będą zbyt twarde dla dziewczyny która jeździła dopiero 1 sezon (7 dni) w tamtym roku, waży 53kg, 165cm ? Chodzi o model Lange RX 100 L.V. (97mm), wg niej najlepiej trzymają stopę ale sama troche się boi tak twardych butów. Dodam, że mają regulowany flex (6, 12 i 20%) czyli do około 80, ale to i tak dużo wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jak czuje się w nich dobrze, to najważniejsze. Warto założyć je na dłużej i pochodzić w nich po sklepie. Ważne, żeby nie siedzieć tylko stać. Dzięki za info o źródle. Być może, że wpadła mi w oczy wersja elektroniczna tej książki albo jakaś recenzja. Użytkownik profesorfalken edytował ten post 19 styczeń 2012 - 09:32 Aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Jak czuje się w nich dobrze, to najważniejsze. Warto założyć je na dłużej i pochodzić w nich po sklepie. Ważne, żeby nie siedzieć tylko stać. Dzięki za info o źródle. Być może, że wpadła mi w oczy wersja elektroniczna tej książki albo jakaś recenzja. info na tym forum pojawilo sie po pojawieniu sie ksiazki pana Szafranskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 info na tym forum pojawilo sie po pojawieniu sie ksiazki pana Szafranskiego Być może, że obiło mi się to o oczy na naszym forum, ale nie kojarzę w jakich okolicznościach :confused:. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrswiderek Napisano 19 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Sprawa rozwiązana, skończyło się kupnem modelu Lange Exclusive RX 80 L.V. (97mm) + wkładki Sidas Custom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi