basia-bma Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 mam ogromną prośbę o radę w sprawie długości nart dla córki (od sprzedawców mam sprzeczne opinie) ? młoda 10 lat, 137 cm i jeździ od 5 roku życia, ale tylko raz w roku, średnio ok 7-10 dni, w zeszłym sezonie nie jeździła w ogóle, bo rozchorowała się tuż przed wyjazdem mam dla niej narty 120 cm, które sięgają jej do brody - będą jeszcze dobre w tym roku czy powinna mieć 130 cm ? przymierzałam jej w sklepie 130-tki i sięgają jej lekko za nos proszę doradźcie która długośc będzie dla niej lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keicam Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witaj, jeśli nie chcesz kupować co roku nart poszukaj takich w okolicy obecnego wzrostu Twojej córki, chyba że wyjątkowo mało waży. Wtedy 130 cm będą ok. Pozdr. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Śmiało możesz zostawić te co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Cześc mam ogromną prośbę o radę w sprawie długości nart dla córki (od sprzedawców mam sprzeczne opinie) ? młoda 10 lat, 137 cm i jeździ od 5 roku życia, ale tylko raz w roku, średnio ok 7-10 dni, w zeszłym sezonie nie jeździła w ogóle, bo rozchorowała się tuż przed wyjazdem mam dla niej narty 120 cm, które sięgają jej do brody - będą jeszcze dobre w tym roku czy powinna mieć 130 cm ? przymierzałam jej w sklepie 130-tki i sięgają jej lekko za nos proszę doradźcie która długośc będzie dla niej lepszaJeżeli córa jeździ - jeździ a nie zsuwa sie pługiem - swobodnie zjeżdża z każdego stoku - to wtedy dowzrostu minimum. Jezeli radzi sobie gorzej, jest bojaźliwa lub słabsza moga byc -10 cm ale to minimum. 120 utrudnia jaj jazdę i postępy. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basia-bma Napisano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 no i kogo mam słuchać ? córka nieździ nie najgorzej, nie zsuwa się się pługiem, miała treningi instruktorskie, jeździ od 5 roku życia, ale jeździ raz do roku po 7-10 dni, nie jest zawodnikiem, jeździ rekreacyjnie, powinna podszkolić technikę mam dla niej z zeszłego sezonu rossignole radical JR 120 cm, 98-65-85, r = 10 m, córka przy wzroście 137 waży ok 29-30 kg, jest wysportowana, trenuje pływanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Kochany Mitku, dziecko potrzebuje nart do zabawy na śniegu na kilka dni w tym sezonie . Twoje porady są dobre dla dzieci, które mają ambicje pseudo sportowe./ albo ich rodzice/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 CześcCześc Jeżeli córa jeździ - jeździ a nie zsuwa sie pługiem - swobodnie zjeżdża z każdego stoku - to wtedy dowzrostu minimum. Jezeli radzi sobie gorzej, jest bojaźliwa lub słabsza moga byc -10 cm ale to minimum. 120 utrudnia jaj jazdę i postępy. Pozdro serdeczneSkoro powinna podszkolic technike jest wysportowana i dobrze sobie radzi to minimum do wzrostu. Narty dzieciece sa lekkie z natury a jak jeszcze skrócimy je o 20 cm to będą raczej jazdę utrudniały niz ułatwiały. Zdecydowanie kup córce 140 cm i oddaj pod opieke instriktora jeżeli sama nie czujesz się na siłach a zobaczysz że efekty bedą wspaniałe. Nartke 120 cm bedzie obracała samym ruchem stóp, na bardziej rozjezdzonych stokach bedzie sie jej kopała w sniegowych odsypach a na zmrozonym nie bedzie trzymała. To nie ciężka i sztywna slalomka, która możemy dobierac -10 -15 cm. Jezli ma to byc tylko jeszcze jadna zabawka to wtedy rzeczywiście nie ma to znaczenia jak pisze Kuba99. Nie chodzi o ambicje sportowe kogokolwiek tylko o porządną, bezpieczną, samodzielna jazdę. Pozdrawiam serdecznie Użytkownik Mitek edytował ten post 19 grudzień 2011 - 12:12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Z przykrością stwierdzam,,że zupełnie nie masz racji. Jeżeli dziecko nie spędzi kilkudziesięciu dni na nartach w tym sezonie to zakup nowych nart nie ma większego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Basiu .... jeśli kupisz deski o długości 130 centymetrów , w tym roku to w następnym , będziesz miała ten sam problem więc albo, albo albo zostaw te , które masz i zakupy, zrób za rok albo, kup narty o długości 140 cm ..... znasz umiejętności dziecka .... decyduj jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Cześć Z przykrością stwierdzam,,że zupełnie nie masz racji. Jeżeli dziecko nie spędzi kilkudziesięciu dni na nartach w tym sezonie to zakup nowych nart nie ma większego sensu.Nie wiem Kuba dlaczego stawiasz taka granicę - kilkadzisiąt dni. Często miałem wpływ na dobór nart dzieci, które uczyłem i wielokrotnie obserwowałem fakt ograniczenia postepów przy narcie za krótkiej oraz bardzo szybkich postepach przy narcie dobranej do wzrostu lub nawet +5. Zawsze tez były to "normalne dzieci" to znaczy jeżdżące na nartach feryjnie, no max 20 25 dni w sezonie. Mysle, że jeżeli dziewczyna jest sprawna i chce robic postepy a nie ma barier finansowych aby sprzet zmieniac to dlaczego robic z niej lebiegę. Pozdrawiam Cie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 W takim razie powstaje problem butów , odpowiednich kijków ,skarpet , rękawic, gogli, bielizny termoaktywnej ,sposób serwisowania nart itd. Sama zmiana nart niczego nie rozwiązuje , to jest część całości. Dobór jednego z elementów pogarsza sprawę. Basiu, napisz ile córka waży i opisz jakie ma obecnie pozostałe elementy sprzętu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michciu99 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam. Już raz napisała ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________. córka nieździ nie najgorzej, nie zsuwa się się pługiem, miała treningi instruktorskie, jeździ od 5 roku życia, ale jeździ raz do roku po 7-10 dni, nie jest zawodnikiem, jeździ rekreacyjnie, powinna podszkolić technikę mam dla niej z zeszłego sezonu rossignole radical JR 120 cm, 98-65-85, r = 10 m, córka przy wzroście 137 waży ok 29-30 kg, jest wysportowana, trenuje pływanie Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basia-bma Napisano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 nie bardzo wiem jakie znaczenie ma reszta wyposażenia narciarskiego - mamy buty 4-klamrowe, termoaktywną bieliznę i kurtkę / spodnie z membraną - córka jeździ tak od zawsze - nie rozumiem pytania jeździ z kijami, ale ich nie wbija nie rozważam zupełnie zakupu nowych nart, raczej myślę nad pożyczeniem (ale w pl, ba za granicą wyjdzie drogo przy obecnym kursie euro) lub używanymi - jeśli rzeczywiście powinny być dłuższe jedziemy na 10 dni myślałam, że w przyszłym roku wymienię je sprzet, ale teraz sama nie wiem czy te narty rzeczywiście nie za krotkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba99 Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Biorąc pod uwagę jej wagę, o nowym sprzęcie pomyślcie w przyszłym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wini Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 ...młoda 10 lat, 137 cm i jeździ od 5 roku życia, ale tylko raz w roku, średnio ok 7-10 dni,...mam dla niej narty 120 cm......czy powinna mieć 130 cm ? przymierzałam jej w sklepie 130-tki i sięgają jej lekko za nos proszę doradźcie która długośc będzie dla niej lepszaDla porównania, młody, 9 lat, 134 cm, 25 kg, jeżdzi od 3 roku życia, do 20 dni w sezonie, co trzeci dzień godzinka z instruktorem, na koniec ostatniego sezonu narty 130 cm r ~8 m i dla kontrastu 140 cm r~12m. Sprzęt pozostaje na bieżący sezon, być może dojdą jakieś narty typu 80 mm w tali, jeżeli coś ciekawego "się trafi". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Cześć W takim razie powstaje problem butów , odpowiednich kijków ,skarpet , rękawic, gogli, bielizny termoaktywnej ,sposób serwisowania nart itd. Sama zmiana nart niczego nie rozwiązuje , to jest część całości. Dobór jednego z elementów pogarsza sprawę. Basiu, napisz ile córka waży i opisz jakie ma obecnie pozostałe elementy sprzętu .Nie rozumiem co to ma do rzeczy. Sprzet trzeba wymieniac co jakiś czas, ktory właśnie nadszedł. A co z tym wspólnego ają rekawice gogle, bielizna?? Cześc Dla porównania, młody, 9 lat, 134 cm, 25 kg, jeżdzi od 3 roku życia, do 20 dni w sezonie, co trzeci dzień godzinka z instruktorem, na koniec ostatniego sezonu narty 130 cm r ~8 m i dla kontrastu 140 cm r~12m. Sprzęt pozostaje na bieżący sezon, być może dojdą jakieś narty typu 80 mm w tali, jeżeli coś ciekawego "się trafi".To, że jeździ i ile nie ma znaczenia. Ważne jak jeździ. Promień skretu nie ma przy dziecięcych nartach wielkiegoznaczenia jeżeli nie mówimy o jeździe sportowej. Co ma za znaczenie 8 czy 12 metrów?? Jak jeździ adaptacja nastepuje natychmiast. Pozdrawiam Użytkownik Mitek edytował ten post 19 grudzień 2011 - 22:19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basia-bma Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 umiejętności córki oceniam na 6 - czy takie narty http://allegro.pl/na...2027429446.html będa ok ? przeczytałam, że adresowane są do zawodników ... czy to oznacza, że córka sobie na niech nie poradzi ? powinnam poszukać coś bardziej rekreacyjnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karat10 Napisano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 no i kogo mam słuchać ? Mitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Cześć To, że jeździ i ile nie ma znaczenia. Ważne jak jeździ. Promień skretu nie ma przy dziecięcych nartach wielkiegoznaczenia jeżeli nie mówimy o jeździe sportowej. Co ma za znaczenie 8 czy 12 metrów?? Jak jeździ adaptacja nastepuje natychmiast. Pozdrawiam Mitek oczywiście ma rację. Pamiętam jak kupowałem pierwsze narty Ninie. Miała ok.4 lat i oczywiście szukałem nowoczesnych nart mocno taliowanych. Wtedy Rossignol i Dynastar proponował 60-siątki ( relatywnie) bardzo szerokie pod butem i mało taliowane. Wydawały mi się zabytkowe. Oczywiście kupiłem inne ( mocno taliowane) i jak zobaczyłem córkę w pierwszym skręcie to zrozumiałem potęgę Rosoła i Dynastara. Narty które wybrałem przeszkadzały w naturalnym sposobie jazdy jaki najpierw uprawiają dzieci - ześlizg. To pewien paradoks ale ja jako zwolennik ekstremalnych SL uważam, że powinno zaczynać się na nartach o długim promieniu bo to ułatwia techniki ślizgowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basia-bma Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 a miałam nadzieje, że ktoś odpowiedział na dzisiejszego maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harpia Napisano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 a miałam nadzieje, że ktoś odpowiedział na dzisiejszego maila Basiu. Przepraszamy. Masz słuszne "pretensje". Dla narciarskiego rozwoju Twojej córki różnica pomiędzy 120 a 130 ma drugorzędne znaczenie. Jedzcie i cieszcie się górami i jazdą. To naprawdę mały problem. Znacznie później , na wyższym poziomie wtajemniczenia 10cm robi różnicę. Teraz.............nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin0 Napisano 31 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 umiejętności córki oceniam na 6 - czy takie narty http://allegro.pl/na...2027429446.html będa ok ? przeczytałam, że adresowane są do zawodników ... czy to oznacza, że córka sobie na niech nie poradzi ? powinnam poszukać coś bardziej rekreacyjnego ?poszukaj dłuższego to narta nie dla zawodników (nawet tych najmłodszych) tylko dla dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basia-bma Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 czyli opis to ściema, a napis racing na nartach nic nie oznacza ? czym się rózni taki model http://www.sportness.pl/produkt/427/1/ od takiego http://www.sportness.pl/produkt/428/1/ ? mam okazję tanio kupić trochę starsza wersję pierwszego modelu (wyjdzie taniej niż pożyczenie), tylko mnie trochę opis zmyla (slalomówka dla młodszych zawodników ...) - będzie sie nadawać ? czy raczej szukać czegoś w stylu drugiego modelu ? czy w ogóle będzie jakaś rożnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Cześć czyli opis to ściema, a napis racing na nartach nic nie oznacza ? czym się rózni taki model http://www.sportness.pl/produkt/427/1/ od takiego http://www.sportness.pl/produkt/428/1/ ? mam okazję tanio kupić trochę starsza wersję pierwszego modelu (wyjdzie taniej niż pożyczenie), tylko mnie trochę opis zmyla (slalomówka dla młodszych zawodników ...) - będzie sie nadawać ? czy raczej szukać czegoś w stylu drugiego modelu ? czy w ogóle będzie jakaś rożnica ?To jednka dwie różne narty. RSX to narta o bardziej zaawansowanej konstrukcji. Osobiście polecam dla dobrze jeżdżących dzieci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
basia-bma Napisano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 czyli na poziom 6 za dobra ? córce będzie za trudno ? nie kupować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi