Skocz do zawartości

Przygotowania do sezonu na siłowni.

matiass777

Rekomendowane odpowiedzi

Do mnie przed, w trakcie sezonu i w procesie rehabilitacji trafia spora grupa narciarzy i wraz z kolegami zastanawiamy się nad stworzeniem  poradnika do ćwiczeń dla narciarzy. Ćwiczenia oparte na pracy z dużą, małą piłką, dyskiem do balansowania, bez pomocy urządzeń na siłowni. Może wspólnie z forumowiczami  stworzymy taki poradnik i podepniemy go na forum, a potem będziemy go uzupełniać i modyfikować w miarę potrzeb?

Ja przed sezonem (i w trakcie) ćwiczę na takim dysku/poduszce

http://www.asport.pl...k_33cm_mini.jpg

Jeszcze nie pora na piłkę :P, ale uważam że to świetna sprawa, stanie na jednej nodze, przysiady, przysiady na jednej itp.

A poradnik chętnie bym przeczytał :D

Val_Gardena, jak stanie na piłce, próbowałaś?

Tak, próbowałam :D i jesli moge określic to jednym słowem, to najodpowiedniejszym będzie słowo : DRAMAT :D . Dobrze,ze mnie uprzedziłeś i wybralam salę z materacami, a zamiast koleżanki, poprosiłam o asekurację silnego mężczyznę. Inaczej zabiłabym siebie i prawdopodobnie oberwaloby sie równiez koleżance :D. Ja na tym ustać nie potrafilam, a co dopiero zrobic przysiad, nawet jak kolega mi trzymał piłkę między kolanami , to i tak nie ustałam. Cyrk to mało powiedziane ! Poszukam sobie wiec cwiczeń na równowagę, bo kiepściutko z tym u mnie jak slowo daję. A Ty próbowałeś przysiadów na piłce ?

Tak, próbowałam :D i jesli moge określic to jednym słowem, to najodpowiedniejszym będzie słowo : DRAMAT :D . Dobrze,ze mnie uprzedziłeś i wybralam salę z materacami, a zamiast koleżanki, poprosiłam o asekurację silnego mężczyznę. Inaczej zabiłabym siebie i prawdopodobnie oberwaloby sie równiez koleżance :D. Ja na tym ustać nie potrafilam, a co dopiero zrobic przysiad, nawet jak kolega mi trzymał piłkę między kolanami , to i tak nie ustałam. Cyrk to mało powiedziane ! Poszukam sobie wiec cwiczeń na równowagę, bo kiepściutko z tym u mnie jak slowo daję. A Ty próbowałeś przysiadów na piłce ?

zacznij od Bosu

pozniej  probuj wejsc na  mala i mniej nadmuchana pilke. stopniowo wieksza i bardziej nadmuchana -  nie jest latwo

• 9 lat później...

Hej! Potrzebuje waszej pomocy. Zaczelam nowy plan treningowy w domu, pot lał sie po tyłku no i teraz okropne zakwasy (takich jeszzce w zyciu nie mialam) ile czekac pomiedzy treningami? dzien, dwa? czlowiek sie rwie bo nudno w domu ale nie chce sobie krzywdy zrobic

Coś mi podpowiada, że to wstęp do podlinkowania cudownych suplementow, albo innych cudów na kiju, ale odpowiem. Poćwiczyć na inną grupę mięśniową, a mięśniom z zakwasami dać się  zregenerować ze dwa trzy dni w zależności od organizmu. Zakwasy to mikrouszkodzenia włókien mięśniowych, gojąc się zwiększają objętość mięśni, więc niejako pożądane, to tak bardzo ogólnie.

Edytowane przez kordiankw

57 minut temu, kordiankw napisał:

Coś mi podpowiada, że to wstęp do podlinkowania cudownych suplementow, albo innych cudów na kiju, ale odpowiem. Poćwiczyć na inną grupę mięśniową, a mięśniom z zakwasami dać się  zregenerować ze dwa trzy dni w zależności od organizmu. Zakwasy to mikrouszkodzenia włókien mięśniowych, gojąc się zwiększają objętość mięśni, więc niejako pożądane, to tak bardzo ogólnie.

Ale żurek na dobrym zakwasie wyśmienity jest 😉, więc nie są takie złe te zakwasy.

pozdro

• Haha 1

A co cwiczyłaś? Nie przeżywamy plany treningowego jeśli jest ułożony poprawnie,boli i ma boleć ta.. że trening był dobrze zrobiony. Po treningu ważne rozciąganie, kasowanie,używa, rolki ? Na niektóre partie wystarczy 2dni przerwy A na inne 3dni,to wszystko zależy co Ty robisz?jaki trening.Po każdym treningu rozciagasz,masujesz.Jesli za dwa dni nadal boli,a masz w planie trening na tą partię,po prostu robisz.z każdym razem mniej będzie bolało..