paulinusia180 Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Po pierwsze: Paulinusia180, sorry ale ty jak dla mnie nie masz więcej niż 12 lat, albo po prostu jesteś blondynką . A może u Ciebie było 12 stopni, albo 17? Na pewno dobrze się znasz na termometrze? Nie oszukuj się, deszcz ze śniegiem na pewno nie padał. . Ani nie mam mniej niz 12 lat, bo 18 ani blondynka nie jestem.A na termometrze zna sie każdy głupi i wiem co wiedziałam.:/ i nie spieram sie że to był śnieg.Tak jak pisalam możliwe że grad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Teraz się z Tobą zgodzę Colder Slazak wszystko fajnie tylko co ma -20 do ilości śniegu ? U mnie go w grudniu za wiele nie było, mróz przyszedł w połowie miesiąca to fakt, ale odpuścił na święta i do 3 stycznia u mnie było na plus.Na sylwestra lało jak z wiadra:) A po drugie muszę się z Tobą zgodzić mrozny07:D w każdym kolejnym jej poście upewniam się co raz bardziej, że nie może mieć więcej lat;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastorek666 Napisano 27 Września 2010 Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Wejdzcie już z dziewczyny pisała tylko co widziała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Moglibyście już przestać jechać Paulinę . Napisała co widziała , podzieliła się z nami . Na termometrze na pewno się zna . Z pewnością nie ma 12lat . I każdemu może pomylić się deszcz ze śniegiem z gradem . I uważam temat za zamoknięty bo ten wątek nikomu nie służy , chyba że każdego z osobna na besztaniu drugiej osoby . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wincek Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Z tego to widzę to w górach spadło ze 2 cm. śniegu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulinusia180 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 A po drugie muszę się z Tobą zgodzić mrozny07:D w każdym kolejnym jej poście upewniam się co raz bardziej, że nie może mieć więcej lat;) Jedziesz tak po mnie bo nie chciałam ci dać gg ani pisac z Tobą?Chyba cos nie tak bo o ile wiem to jest forum o POGODZIE NA ZIME! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Nikt nigdy nie udowodnił sensownego związku opadania liści, czy tego ile jakiś zwierzak zbiera żołędzi, czy odlotów bocianów z charakterem nadchodzącej zimy. Najlepiej to było widać przed zimą 2006/7, kiedy wszyscy byli przekonanie, że nadchodząca zima bedzie mroźna, bo: - lato było upalne - bo szyszki były długie - bo świstaki się otłuściły - bo bociany... etc. Tymczasem ta zima była wyjątkowo ciepła. Co do temperatur wczoraj w lubelskim - przekraczały one +10. Być może termometr Paulinusi jest uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Po co wiedziec nam jaka bedzie zima... wiadomo ze nikt tego nieprzewidzi i to jest najlepsze. Dlatego metorologia ma sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Jedziesz tak po mnie bo nie chciałam ci dać gg ani pisac z Tobą?Chyba cos nie tak bo o ile wiem to jest forum o POGODZIE NA ZIME! Droga Paulino ja wcale po Tobie nie jadę . Napisałem tylko, że nie dał bym Ci 18stu lat po stylu Twoich wypowiedzi . Nie twierdzę, że moje są super mądre i poprawne, ale porównując moje posty a Twoje i biorąc pod uwagę, że mamy tyle samo lat w moim odczuciu różnica jest znaczna Hmm pomylić deszcz ze śniegiem z gradem to niby takie normalne Kamil ? Nie wiem, nie wiem naprawdę Poza tym wystarczy najpierw zerknąć na prognozę pogody a dopiero później pisać-wtedy na pewno ani Paulina ani nikt inny nie napisałby, że pada śnieg z deszczem... A co do pogody to zimy na razie nie widać, za to ciepło ma być jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Oczywiście że można pomylić deszcz ze śniegiem z gradem . Czemu by nie . Jest dużo rodzajów gradu Daniels (wielkość,objętość itp.) A poza tym pomyśl logicznie Ty i Inni dlaczego Paulina miała by kłamać ? Bo Ja nie widzę żadnego uzasadnienia . Ale mniejsza już o ten wspór . Teraz coś związane z tym tematem . Z najnowszych prognoz wynika że przedzimia jak nie było widać tak nie widać nadal , jedynie coś drgnęło i będziemy mieli szanse na standardowe przymrozki w PL na 2 metrach . Z tego co widzę z prognoz długoterminowych , to jakiś większych zmian w pogodzie należy oczekiwać dopiero w II lub III dekadzie przyszłego miesiąca . Pók co I dekada będzie taka sobie początek jeszcze chłodny potem ciepło nawet 24stopnie ,a potem już norma wieloletnia dla początku października . Ale dla nie pocieszonych dodam że za miesiąc już listopad ,a w listopadzie jak wynika z moich obserwacji śnieg pojawił się na początku miesiąca w 2009,2008,2007,2006,2005 dalej nie wiem bo nie zgłębiałem wiedzy i nie obserwowałem pogody . Tyle z mojej strony i z moich obserwacji . Pozdrawiam . Użytkownik Kamil K edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 14:04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulinusia180 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 pociesza mnie to że w górach pada śnieg.Aby do 3 razu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Paulina w tym roku to porzekadło się nie sprawdzi podejrzewam że śnieg pozostanie za 5 albo 6 razem . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulinusia180 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 szkoda... zobaczcie jak fajnie śniezek pada:rolleyes: [ATTACH]15451[/ATTACH] Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastorek666 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 xD no no ja u siebie też odczułem ochłodzenie w wyniku że gdzieś w górach spadł śnieg może może.Mieszkam też blisko gór a za okna widze Pradziada przy dobrej pogodzie oczywiście może u Czechów już coś sypło Użytkownik pastorek666 edytował ten post 28 wrzesień 2010 - 15:40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastorek666 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 W pytke to piszemy smsy za 4 zeta na pogode xD Hahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastorek666 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Pozytywnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozny07 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Myforecast pokazuje w 15-dniówce coraz niższe temperatury... Przykre jest tylko to, że on się zmienia co aktualizację, ale jak narazie nie pokazuje już ciepła w październiku. Oby go nie było, bo już czas na jesień i szybkie przejście do zimy :cool:. P.s. Dzisiaj liście z drzew zaczęły bardzo szybko opadać, gdyż mocno wieje i cały dzień u mnie leje deszcz, a temp. w dzień 13* teraz 9*. Oby ta tendencja spadkowa się utrzymywała. Fajnie jakby co dzień było chociaż 0.5 stopnia zimniej. No... ale w pogodzie nie ma takich regułek... bo za tydzień może być na przykład 10 stopni cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulwa Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 hmm u mnie w Piątek pokazuje w nocy +5 stopni -2,5 na 850m i opad... Czy może coś z tego być (snieg z deszczem) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tosiek93 Napisano 28 Września 2010 Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Dziś czytałem na onecie, że koniec świata jednak w maju 2011. Przechlapane, bo zamierzałem pojechać do Hiszpanii w te wakacje, ale trudno. Za tę kasę pojadę w maju w Alpy. Będzie dobry widok. Wracając do pogody. Jakby dziś był 20 grudnia, to mielibyśmy we Wrocławiu z pł metra śniegu minimum. Pada i pada od 3 dni. Niestety następna powódź jest bardzo realna. Bogatynię już podmywa. Ludzie to mają pecha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Chłopie , koniec świata miał być już nie raz .Albo mi się wydaje , ale chyba żyje ? Jak ja miał bym odwoływać plany wakacyjne to bym nigdy nic nie zwiedził na świecie . Ja w tym roku lecę na Cypr w grudniu i nie zamierzam rezygnować z planów bo ktoś napisze koniec świata będzie w grudniu . A teraz pogoda . Tak se myślę że gdyby taki sam niż przyszedł zimą i z taką sama sumą opadów w Brzegu w ciągu 3 dni nieustanie by padał śnieg ,a pokrywa śnieżna sięgała 90mm .<90cm> Doszło by do ogłoszenia klęski żywiołowej ,pozamykano szkoły zakłady pracy , miasta były by odcięte od świata . Ja się o taki sam niż modlę i gdy tylko wyglądam za okno i patrze na ten deszcz oczami wyobraźni wyobrażam sobie co by gdyby był ot 22 grudzień na termometrze -5stopni odwilży brak na horyzoncie . Ach rozmarzyłem się . Oby taki sam niż niebawem do Polski zawitał , ale w postaci śniegu . Ale co do prognoz to jednak październik będzie ciepły. Zmian dopiero oczekujmy w II lub III dekadzie miesiąca . A przed nami piękne babie lato , ale z wczorajszym prognoz wynikało że będzie nawet +24stopnie a teraz max 19 stopni Celsjusza .Ta pogoda to się zmienia . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Jak ktoś lubi prognozy sezonowe, to tutaj ma zrzut z CFS-a http://gfspl.rootnod...apper&Itemid=72 Jak to interpretować? Jest to zestaw czterech serii wiązek (od ENSEMBLES 01 do ENSEMBLES 04) na miesiące od października do maja. Liczby w pierwszej kolumnie to prognoza, liczby w drugiej kolumnie to średnia wieloletnia (zapewne z reanalizy)z dwóch terminów: 00,12UTC (to powoduje, że średnie te są zawyżone). Trzecia kolumna liczb, to odchylenie od normy prognozowane przez CRU. I tak. W grudniu mam 4 różne serie wiązek prognozujące: ENS01 -5.8 ENS02 +1.9 ENS03 -6.2 ENS04 +2.4 Jak widać na grudzień zdanie modelu jest strasznie podzielone. Wiązki 01 i 03 prognozują grudzień mroźny, wiązki 02 i 04 prognozują grudzień ciepły. Wniosek stąd taki, że model nie do końca zgodny jest co do przebiegu sytuacji - wręcz pół/pół. Co ciekawe - październik powinien być ciepły - tylko 1 seria wiązek na cztery prognozuje sytuację odwrotną. Edit: Przeprowadziłem swego rodzaju statystykę prognoz CFS z okresu 21-27 września. I tak: Październik: Prawdopodobnie w normie. Ostatnio prognozy kierują się w stronę października ciepłego, ale biorąc pod uwagę wszystkie 28 wartości to: 11 powyżej normy (> 0.5) 5 w normie (>=-0.5 i <=0.5) 12 poniżej normy (<-0.5) Średnio: 0.0 Listopad Raczej zimny: 6 prognoz powyżej normy 5 prognoz w normie 17 prognoz poniżej normy Średnio: -0.6 Grudzień Zimny: 6 prognoz powyżej normy 2 prognozy w normie 20 prognoz poniżej normy Średnio: -1.9 Styczeń W normie 12 prognoz powyżej normy 5 prognoz w normie 11 prognoz poniżej normy Średnio: -0.2 Luty Poniżej normy: 11 prognoz powyżej normy 3 prognozy w normie 14 prognoz poniżej normy Średnio: -0.4 Marzec Ciepły: 15 prognoz powyżej normy 5 prognoz w normie 8 prognoz poniżej normy Średnio: +0.3 Kwiecień Chłodny: 10 prognoz powyżej normy 4 prognozy w normie 14 prognoz poniżej normy Średnio: -0.2 Maj Chłodny: 9 prognoz powyżej normy 6 prognoz w normie 13 prognoz poniżej normy Średnio: -0.3 Oczywiście to tylko swego rodzaju zabawa. CFS od dawna sugeruje, że nadchodzące miesiące będą raczej chłodne, co potwierdza ta prognoza. Wrzucanie wszystkich codziennych sezonówek CFS-a do bazy pozwoli na oszacowanie sprawdzalności tego modelu, jednak nie sądzę, by była ona szczególnie wysoka. Użytkownik pdjakow edytował ten post 29 wrzesień 2010 - 10:57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulinusia180 Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 a na Śnieżce śnieg...:) http://kamery.humlne...ec-pod-snezkou/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Kamil rok temu był zimą niż genueński kiedy padał deszcz lodowy Niż genueński zimą zdarza się i nie jest to jakiś fenomen i wcale 90cm śniegu nie spada. Zimą opady nie są tak wydajne. Jak się nie mylę to właśnie w 2005r taki niż genueński był w Polsce i wtedy spadło w Katowicach ponad 20cm. I to duża wartość. Nie licz więc na to, że niż genueński zimą da Ci 90mm czy 140mm opadu Zresztą jak się zdążyłem przekonać rok temu o wiele lepsza opcja to niż z Bałkanów:). Był to front burzowy, który stracił na sile docierając do Polski a i tak w godzinę mnie dosłownie zasypało Użytkownik Daniels. edytował ten post 29 wrzesień 2010 - 13:12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Wcale się nie dziwie jak , u nas na nizinach jest zaledwie 10stopni a u mnie tylko 8*. Swoją drogą kiedy wreszcie jakieś przedzimie.! Tak Daniels masz racje , ale ja mówiłem że takie niże się zdarzają z tak dużą obfitością opadów . Np zima stulecia w Warszawie zanotowano przeszło 80cm śniegu , w ciągu chyba 3 dni . A jak wiemy historia lubi się powtarzać . Użytkownik Kamil K edytował ten post 29 wrzesień 2010 - 13:31 Nowy post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 29 Września 2010 Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Kamil K wtedy było chyba powyżej lub w granicach 70cm - co nie zmienia faktu, że to strasznie dużo, ale jest pewna mała, ale ważna kwestia;) To nie był niż z południa tylko z północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi