Kamil K Napisano 20 Września 2010 Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Masz tu linki do 2 portali (prognozy z 1 września) www.twojapogoda.pl/wiadomosci/106241,prognoza-sezonowa http://krolowa-super...5394,index.html Wpisz sobie w google prognoza sezonowa i wyskoczy ci kilka ciekawych linków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 20 Września 2010 Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Chyba przesadziłeś Śniegu jak widać było średnio na jeża, dopiero w marcu wartość przekroczyła 30cm W 2005/2006 w Katowicach przez większą część zimy było ponad 30cm a dwukrotnie wartość ta dochodziła blisko pół metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 20 Września 2010 Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Masz rację w Rzeszowie nie wygląda to ciekawie, ale dlatego mówiłem o Katowicach. Jak widać już pod koniec grudnia było 39cm co jest większą wartością niż maxymalna pokrywa śnieżna ostatniej zimy. Później cały styczeń praktycznie ponad 30cm, do tego miejscami jeszcze pojawiały się jakieś burze. NO i luty kontynuacja i aż 44cm śniegu !Trzy miesiące pokrywy śnieżnej... To była idealna zima, za swojego życia lepszej nie pamiętam, ale jak widać na Podkarpaciu wyglądało to już inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Witam Pisze 200setnego posta A więc czytaliście ,aferę o Golfstromie . Co ciekawe Piotr Pdjakow nieco wkurzył ten pseudo portal . http://www.globalnas...tromriposta.htm Szkoda że oni wierzą że zima będzie ostra z powodu Golfsztromu. Moim skromnym zdaniem to aktualnie spodziewają się mocnej zimy w środkowej jak i na obszarze wschodniej Europy ,jak i również na Bałkanach . Ale gdyby Golfsztrom miał jakiś wpływ to chyba najbardziej w zach Europie a tam zimy nie zapowiadają jakiejś nadzwyczajnej . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 @daniels Planowo, czyli wtedy, kiedy powinna @Colder Luty 1997 był akurat bardzo ciepły - zima 1996/7 była mroźna z początku, ale krótka. Co do temperatury w Rosji. Można sprawdzić współczynnik korelacji pomiędzy odchyleniem temperatury latem, a odchyleniem temperatury zimy, która po owym lecie następuje. Jeśli amsz rację - tj. jeśli po upalnym lecie przychodzi mroźna zima, współczynnik korelacji powinien być silnie ujemny. Wynosi on jednak +0.25, czyli prędiej po ciepłym lecie przychodziła ciepła zima. Korelacja jest jednak słaba. Lato 1995 - nie było poniżej normy. Było ciepłe, szczególnie lipiec, który w wielu rejonach kraju był drugim najcieplejszym lipcem (wtedy) po lipcu 1994, który był rekordowo ciepły. Również zima 1994/5 była ciepła. Nie ma reguły - ciepłe lato - mroźna zima. Nie ma tez reguły odwrotnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozny07 Napisano 21 Września 2010 Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Tego, co się stanie z Golfsztromem nikt nie wie... Pewne jest jednak, że w przeszłości zdarzały się lekkie zaniki i oderwania różnych, słabszych części prądu... Teraz też się tak dzieje, więc pewnie wszystko wróci do normy, a zima zimna ma być, ale nie z tego powodu. P.S. Dzisiaj w Inowrocławiu rano było aż 9,5 stopnia:( Niestety padał też deszcz Co będzie dalej czas pokaże. Ale nie liczyłbym na jakąś ogromną zimę w październiku, bo to w naszych warunkach nie możliwe, może w górach, a jeśli na nizinach to na pewno nie na stałe. To mogą być jedynie incydenty zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastorek666 Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Bo narazie niema NOWYCH wieści o nadejściu zimy czy opadów śniegu :/ :mad: :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendi Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Ale ten czas strasznie szybko leci.... Niedługo październik a w listopadzie już można będzie liczyć na śnieg. A wydawało się to tak odległe. Pięknie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulinusia180 Napisano 22 Września 2010 Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Jak ja bym chciała zobaczyć w pogodzie porządne ochłodzenie i opady śniegu:D ale już niedługo mam nadzieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Oby nie spadł żaden płatek śniegu przynajmniej do 1 grudnia:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 na pierwszego listopada.Zima w tym roku na Pomorzu przednia.Mam nadzieję ,że ta będzie jeszcze silniejsza;) .Jak to mawiają Rosjanie;,,Мать Земля Отец водки Деда Мороза.'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulinusia180 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 tak sie składa ze nie ucze sie rosyjsiego i nie wiem coś tam napisał hehe ale jeszcze misiąc i zima ma być w pełni:D aby do listopada:) Użytkownik paulinusia180 edytował ten post 23 wrzesień 2010 - 13:46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Napisałem ;Matka Ziemia Ojciec Wódka Dziadek Mróz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Oby nie spadł żaden płatek śniegu przynajmniej do 1 grudnia:cool: Fanatyk jak masz pisać takie posty to się wcale nie udzielaj bo jakbyś nie zauważył jest to temat dotyczący tylko i wyłącznie sezonu zimowego. I każdy tutaj piszący lubi zimę. Jak masz jakieś zarzuty do zimy na nizinach to idź na jakieś forum Globalne Ocieplenie albo Fanatycy lata i tam sobie pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamils94 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Spójrzcie na GFS-a z godz. 6. Od 29 września sugeruje nam spadek temperatury na 850 hPa poniżej 0 st. nawet do -5,8 i śnieg z deszczem w Zakopanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pastorek666 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Coś zapowiedzi na http://www.twojapogo...koniec-wrzesnia mi się nie widzą :/ :mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 bo wcześniej jeszcze są grzybki .Rydze się smażą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Myślicie że nadchodzi pierwszy incydent zimowy ? Szczerze to się zdziwłem . Ale prognozy pokazują że jednak. U mnie max 6 stopni i -2 w nocy . I deszcz co w nocy może padać w postaci śniegu . Ale prognozy się jeszcze pewnie zmienią . Trza czekać. Dziś jest taka piękna pogoda , wątpię żeby miało się aż tak ochłodzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulinusia180 Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 trzeba czekać. wiemy dobrze że pogoda może spłatać niezłe figle tak jak w tamtym roku co nas 14 października zasypało:P też jakoś nigdzie nie pisało żeby miało tak sypać tym bardziej nic o tym we wrześniu nie pisali czy w pogodzie sezonowej. Trzeba czekać nic wiecej.Zobaczymy co bedzie. U mnie pogoda pokazuje że jest 6 stopni w nocy.Co nie jest prawdą bo rano był przymrozek. Użytkownik paulinusia180 edytował ten post 23 wrzesień 2010 - 16:23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala1992d Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Jeśli się mylę to poprawcie ale w 2008 i 2009 w październiku był epizod zimowy ze śniegiem... W 2009 na pewno koło 14 października A w 2008 mi się wydaje że okolice 10 ale nie jestem pewien poprawcie jbc. No tak w 2009 sypało porządnie koło 14 października, nie zapomnę nigdy, bo oglądałem śniegowy mecz naszej piłki skopanej:cool: W 2008? raczej nie, za to w 2007 była taka sytuacja, że śnieg był blisko: http://www.ogimet.co...0&day=22&ndays= 22 i 23 października w Katowicach było ledwie 3-4*C i padał deszcz, w statystykach tego [deszczu] nie ma, więc zbyt dokładne one nie są... Użytkownik koala1992d edytował ten post 23 wrzesień 2010 - 17:18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajer Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 No fajnie by było ten sezon rozpocząć początkiem grudnia, nie jak w tamtym sezonie pierwszy tydzień stycznia w Zieleńcu gdzie sobie mocno zniszczyłem narty od zle przygotowanego stoku (wystających kamoli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala1992d Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 nie wiem dlaczego nie dali na jesień, bo na lato jest. http://www.pogodadlu...p?id=1285365600 zwykle dają na drugi dzień od rozpoczęcia miesiąca czy pory roku, także jutro już powinna być rzeczywiście, te prognozy są zdecydowanie najlepsze w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 23 Września 2010 Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Widzę, że nie którzy znowu sobie robią czat i nie długą posypią się bany ( szczególnie Hipi i Kamilas ) to forum powinno być jednak z ograniczeniem wiekowym i to zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Optima Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Nie mogę się zgodzić. To forum jest dla wszystkich... narciarzy. I nie tylko. Mnie np. w ogóle nie interesuje kto jakie narty, kijki, rękawiczki czy majtki (... bielizna termiczna) chce kupić itd. W ogóle w te tematy nie wchodzę. W ten watek jak najbardziej i to regularnie, bo już nie potrafię się śniegu doczekać. Każdy czyta to co go interesuje. Za chwilę przerzucę się na tematy dotyczące lokalizacji na wypady narciarskie. Co Wyście się tak uczepili tego wątku o pogodzie? Użytkownik Optima edytował ten post 24 wrzesień 2010 - 10:49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 24 Września 2010 Udostępnij Napisano 24 Września 2010 to forum powinno być jednak z ograniczeniem wiekowym i to zdecydowanie. Popieram!! O śniegu w sierpniu i wrześniu marzą tylko dzieci, a na tym wątku jest ich najwięcej......zaraz to nie wątek to śmietnik. Użytkownik fanatyk edytował ten post 24 wrzesień 2010 - 13:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi