Jakub_ Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 A od kiedy występują w naszym kraju okresy kilkutygodniowych, ciągłych mrozów? Nie ma siły, żeby tak długo odwilż żadna się nie pojawiła, nawet pomimo najmroźniejszych zim. Btw. przyszły tydzień ma być bardzo mroźny, natomiast już kolejny? No właśnie, to się okaże. Modele na razie się wahają i raz pokazują mróz, ale za chwilę jednak kolosalne ocieplenie. Bo to jest tak, lepiej się nie napalać na to, że Gwiazdor przyjedzie na saniach, bo doskonale wiecie jak to z pogodą jest, a najlepszym przykładem jest zeszły rok, gdzie odwilż przyszła dokładnie na Wigilię. Natomiast w tym też mieliśmy małą próbkę złośliwości natury - w końcu to właśnie w Mikołajki przyszła odwilż. Mówię co widzę, myślę i przestawiam fakty, a "zdziwię" się bardzo chętnie, choć można było to racjonalniej i grzeczniej uargumentować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kucharz0 Napisano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 A od kiedy występują w naszym kraju okresy kilkutygodniowych, ciągłych mrozów? Nie ma siły, żeby tak długo odwilż żadna się nie pojawiła, nawet pomimo najmroźniejszych zim. Btw. przyszły tydzień ma być bardzo mroźny, natomiast już kolejny? No właśnie, to się okaże. Modele na razie się wahają i raz pokazują mróz, ale za chwilę jednak kolosalne ocieplenie. Bo to jest tak, lepiej się nie napalać na to, że Gwiazdor przyjedzie na saniach, bo doskonale wiecie jak to z pogodą jest, a najlepszym przykładem jest zeszły rok, gdzie odwilż przyszła dokładnie na Wigilię. Natomiast w tym też mieliśmy małą próbkę złośliwości natury - w końcu to właśnie w Mikołajki przyszła odwilż. Mówię co widzę, myślę i przestawiam fakty, a "zdziwię" się bardzo chętnie, choć można było to racjonalniej i grzeczniej uargumentować. Pozdrawiam Z tego co pokazuje ECMWF można sięspodziewać rekordowych mrozów na święta. Będzie się do nas pchał potężny wyż z Rosji. Dodatkowo NOGAPS przewiduje silne opady na południu. A po prawej stronie w połowie strony na http://www.twojapogoda.pl/ pogoda polsatu na święta. Użytkownik kucharz0 edytował ten post 09 grudzień 2010 - 23:27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek94 Napisano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Czy zauważyliście, że w pogodynce warunki śniegowe w górach w zakładce "góry" nie ma takich gór w Polsce jak Sudety czy Karkonosze może to z Warszawy za daleko. Może przenieśli je do Czech! . http://www.pogodynka.pl/gory ps W Jakuszycach już jest prawie 100 cm śniegu http://www.bieg-pias...php?page=pogoda Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 12 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 http://www.meteogrou...e/gfs-ncep.html http://krolowa-super...2,ID418217440,n Pytam gdzie ten syberyjski, rekordowy mróz pod koniec roku i na Święta?? Ja bym to nazwał niemal rekordowym ciepłem... Im więcej się zapowiada tym bardziej wychodzi coś przeciwnego, mówiłem. Zobaczymy jak będzie naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 na poludniu jest piekna zima, wciaz sypie snieg , trzyma mroz , nic juz nie zepsuje swiat ) no chyba ze ulewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulwa Napisano 13 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 jakie wielotygodniowe ??? świeta za półtora tygodnia a odwilż miałem jeszcze wczoraj (+3), póltora tygodnia to nie wiele tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol19 Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 No zaobaczymy co to będzie na święta słyszałem juz o dowilży słyszałem o mrozie ale bez śniegu(nie wiem czy pokrywy czy opadów) jednym słowem zabaczymy na 3 dni przed swiętami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luzka13 Napisano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Przed chwilą w Wydarzeniach Polsatu był materiał o sytuacji pogodowej w Szczyrku. Dzisiaj rekordowe opady - 60 cm śniegu. Na Salompol ledwo można się wspiąć na łańcuchach. Nadal pada śnieg. Nie wiem czy ktoś już podawał link do tej strony. Norweski portal pogodowy, dosyć duża sprawdzalność. Wystarczy wpisać miasto w wyszukiwarkę, język można ustawić na angielski. Polecam. http://www.yr.no/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 W przyszłym tygodniu prawdopodobnie rozpocznie się dłuższa odwilż. Na tą chwilę szans na białe święta nie ma, tzn jest, ale będzie odwilżowo, czyli ohydnie. Oczywiście zaraz dostane lincz za to, że piszę co modele pokazują xD Użytkownik Jakub_ edytował ten post 15 grudzień 2010 - 11:07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gawel Napisano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 odwilz haha jakub ty masz jakas fobie bez kitu :cool::cool::cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Gawel, trolling is an art Z tego co widzę, to modele pokazują mróz tak daleko jak tylko sięgają. Fakt, że ma on zelżeć w okolicach świąt, ale przekroczenia 0 będą co najwyżej symboliczne i chwilowe. Za to dzisiaj spadło w niektórych miejscach nawet pół metra śniegu ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 http://www.twojapogo...zyniesie-odwilz Użytkownik Jakub_ edytował ten post 17 grudzień 2010 - 14:54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Ktoś jeszcze ma wątpliwości co do bardzo ciepłych Świąt? A na pewno Wigilii? Cóż, a podobno takie głupoty pisałem. Widać trzeba być obiektywnym a nie ślepo zapatrzonym w zimę. Przynajmniej ja zaskoczony nie jestem, wiedziałem, że tak będzie To zabawne, żałośnie zabawne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 A tam, jak ja będę codziennie wieszczył np. huragan to też prędzej czy później się trafi (niekoniecznie w Polsce oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 czy to może według ciebie odwilż?Ps Prognozy zapowiadają temp max dla pomorza 0 lub +1..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala1992d Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Witam! Jeśli chodzi o święta, to południe już płynie (Katowice +4*C i deszcz), centrum w większości też popłynie. Wigilia zapowiada się na południu od +4 do +6*C, na południowym wschodzie wg różnych modeli nawet 6-8*C, a jak znam życie, pewnie jeszcze cieplej. W Zakopku także duży plus... wszędzie deszcz, także w Wigilę na nartach mało kto pojeździ. Od 25 grudnia wraca zima, i tu są dwie możliwości: 1. Przed Sylwestrem odwilż i Nowy Rok podobny do Wigilii 2. solidne mrozy Za nr 2 jest portal http://www.pogodadlu...goterminowa.php Model ECMWF początkowo był za nr 1, jednak co aktualizację wykazuje większą szansę na mroźny Sylwester: http://gfspl.rootnod...mwfeu3/T850/216 ...w większości kraju Tyle, karpia bez ości życzę państwu:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 -2*C i leje sobie deszczyk. W sumie lepsze to niż +10 na południu. Ahh, Wesołych Świąt, bo zimowych to nie ma co życzyć;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 W SUMIE to jest przepięknie,. cudownie, bajkowo wręcz. Wiem, że to niebezpieczne, ale wszystko pokrywa dobry 1cm lodu i błyszczy jak wypolerowane lustro. Coś wspaniałego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blacov Napisano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 W jeleniej Gorze tez odwilz, jednak nie jest zle, sniegu jeszcze bardzo duzo, jest morky ciezki, temperatura 3 na plusie ale przy gruncie blizej 0. Wiec swieta napewno biale, szczegolnie ze jutro na minusie i snieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Tyyyyyyyyyyyle śneigu to ja w życiu nie widziałem w Święta. A zaczęło się wczoraj po pasterce jak deszcz przeszedł w śnieg. bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Wyszło na to, że jednak rzeczywiście ten temat tworzyła banda dzieciaków, która zakładając swoje zbuntowane forum zamknęła poniekąd ten temat. Szkoda, no ale sam ze sobą pisać nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulwa Napisano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 hah niestety straszna odwilż się zaczęła u mnie (Brzesko) i wygląda na to że za tydzień białe krajobrazy będą już tylko wspomnieniem :/. Już teraz jest +3 stopnie... Myślicie że ta odwilż spowoduje jakieś większe problemy stacjom narciarskim ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Pytanie do znawców. Gdzie można sprawdzić jaka będzie pogoda w następnym tygodniu w Tignes?. Chodzi mi oczywiście o sprawdzony PRZEZ WAS portal pogodowy. Z góry dziękuje za odpowiedź. Użytkownik fanatyk edytował ten post 07 styczeń 2011 - 14:19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janior Napisano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 tutaj znajdziesz potrzebne informacje, na kolegę powyżej nie zwracaj uwagi, lepiej nie karmić trolla http://www.meteogrou...092/tignes.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Hmm jak na razie koniec zimy? No tak pokazują modele, prognozy. Taka już będzie tendencja czy to chwilowe? Dziś u mnie było +7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi