Daniels. Napisano 21 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2010 Była dobra wszędzie prócz południa... u Nas była najgorsza... Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepsza u Nas.. tyle mieliśmy anomalii w tym roku, że jakieś zimowe też by się przydały np. metr śniegu albo jakieś burze śnieżne Narazie zapowiada się dosyć zimny początek września.. i oby było coraz chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala1992d Napisano 23 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Witam po wakacjach:D (;/) Wydedukowałem, kiedy spadnie śnieg, oto prognoza: Mniej więcej w połowie września oraz połowie października w POlsce będą potężne załamania pogody. Spodziewane są dość spore opady śniegu (raczej tylko w górach, ew. na pogórzu). Zapewniam, że się sprawdzi:cool:. Jest szansa, że coś tam spadnie na nizinach, ale to zbyt duży odstęp czasowy by dokładnie określić Rok temu w sierpniu też mi się sprawdziło: jako pierwszy (przed Rabczewską) pisałem o spadku temp. zdecydowanie poniżej 10*C w II dekadzie października. Nie chodzi mi o przechwalanie się, tylko o to, byście byli spokojni o śnieg już w najbliższych tygodniach PS Podobny tekst zamieściłem gdzieś na TP (żeby nie było, że skopiowałem go:) Pozdrawiam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 25 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 "Dla polskich bocianów lato się już skończyło. Większość gniazdujących na Podkarpaciu ptaków odlatuje już do Afryki. Przed nimi długa droga. Polskie bociany, których w Polsce jet ok. 100 tysięcy, rozpoczęły podróż do krajów zimowania w środkowej i południowej Afryce. - Przed odlotem bociany zbierały się na sejmikach. Na Podkarpaciu co roku odbywa się ich co najmniej kilkanaście - opowiadał PAP ornitolog Marian Stój. ...... W Afryce ptaki żyją w stadach. Do Polski wyruszą na początku lutego. Powrót bocianów trwa znacznie krócej niż przelot do Afryki, bo niespełna sześć tygodni. - Powodem pośpiechu jest chęć jak najszybszego dotarcia do gniazda - zauważył Stój. Podobno, gdy ptaki odlatują przed 24 sierpnia, zwiastuje to rychłe nadejście srogiej zimy. Jeśli odlatują później, zima ma być łagodna i krótka. Niech lecą, niech lecą :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 moja znajoma z Ankary pisze, ze u niej spadła temperatura z 36 do 32, więc śnieg już niedługo spadnie. Pozdro i nie piszcie głupot. Albo napiszcie i potem (w zimie) porównajcie jak się Wam sprawdzają wasze "prognozy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 jedno wydaje się być pewne .... zima blisko- temat wróżb pogodowych zaczyna oddychać :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janica Napisano 27 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2010 i to chyba najlepszy wskaźnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala1992d Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Oczywiście mówiłem o górach, ewentualnie może spaść na pogórzu, ale trudno powiedzieć do jakiego poziomu temperatura spadnie, bo sytuacja w Europie robi się bardzo dynamiczna (z resztą jak każdej jesieni). W I weekend września zawita do nas na lato. Użytkownik koala1992d edytował ten post 28 sierpień 2010 - 10:05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Wiecie może od kiedy zima ??? bo już się nie mogę doczekać Wiem: od 22 grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 28 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2010 Colder nie można się z Tobą nie zgodzić . Opisałeś to idealnie... U mnie było identycznie... w Wigilie temperatura w cieniu dochodziła do 15+ Spokojnie można było wyjść w koszulce, święta tragiczne i beznadziejne Później ciche nadzieje, że w sylwestra będzie inaczej... ta i było... ulewy takie, że nie dało się wyjść postrzelać petardami.. i tak było chyba do 5 stycznia... W między czasie kilka odwilży i niż genueński z ulewami lodowymi... grudzień praktycznie bez zimy, styczeń zimny i z niewielką ilością sniegu, luty dosyć śnieżny, ale krótko... Zima w Polsce ogólnie rzecz biorąc wyśmienita, na północy, zachodzie i w centrum wręcz niespotykana... na południu ? normalna, zwyczajna zima... Ja też wiele nie chcę wystarczy -5, - 10 byle by tych odwilży nie było i tak częstych ataków halnego jak w zimie 2009/2010 ; Użytkownik Daniels. edytował ten post 28 sierpień 2010 - 23:18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
decent Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 to już blisko jest szansa że zrobi się biało przynajmniej na Kasprowym pewna Pani zapowiada w tatrach opady śniegu do 50 do 100 cm ciekawe czy się sprawdzi to wcześniej niż rok temu Użytkownik decent edytował ten post 29 sierpień 2010 - 08:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 29 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2010 Witam właśnie wróciłem z 2 miesięcznej wojaży po południowej Europie i tym samym wybudzam się z długiego nudnego letniego snu . Jak widać na forum czas pomyśleć o zimie . Za 3dni rozpoczynamy metalogiczną jesień:eek::eek::eek::eek: . W kolejnych dniach spodziewam się opadów śniegu na Kasprowym Wierchu wszystko idzie ku jednemu ku zimę . Warto spojrzeć na pierwsze prognozy sezonowe głównych portali pogodowych w Polsce co do października wg TP już w październiku mamy szansę na mały atak zimy ,a w listopadzie prawdziwa zima ,natomiast na portalu RABCZEWSKIEJ ,przewiduje się że październik będzie ciepły a listopad zimowy ,na kolejne miesiące nie ma sensu zaglądać bo jest to bezsensowne . Wniosek z tych prognoz niech każdy sam wysunie bardzo duża rozbieżność .Ale ja myślę że zima w tym roku będzie taka sama jak poprzednia wystarczy znać odrobinę przyrodę i umieć zinterpretować co nam oznajmia, a oznajmia nam już od czerwca że zima będzie ostra czego dowodem była bardzo mocno kwitnąca akacja ,szyszki na choinkach itp...Może jednemu wyda się to głupie, ale ja w to wierzę bezgraniczne bo kwitnąca akacja jeszcze mnie nie zawiodła . Pozdrawiam Kamil K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendi Napisano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Colder, 'w centrum kraju było zdecydowanie chłodniej, niż na południu' ? haha Ciekawe.. Ja mieszkam 35km od krk. i jak dla mnie poprzednia zima była baaardzo konkretna. Ktoś tam mówił, że w sylwestra nie było śniegu? Dziwne.. bo pamiętam, że u mnie w sylwka śniegu było bardzo dużo i w nowy rok intensywnie sypał śnieg. A co do tej temperatury to Tobie chyba chodziło, że w centrum jest zdecydowanie chłodniej niż na płd-zach. ( Wrocław i okolice ) bo innej opcji nie widze. A tak wg. to witam wszystkich po krótkiej - 4 miesięcznej przerwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trance Napisano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Wcześniejsze prognozy się sprawdziły i na Kasprowym sypie śnieg przy -0,4st.C. W stacjach słowackich jeszcze chłodniej, do -1,4st.C. Trza będzie już zacząć narty smarować hehe to taki mały joke ale tak na serio tooo już mi sie tęskni za zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 30 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 ale tak na serio tooo już mi sie tęskni za zimą taaaa.... wyjdź na ulice i to powiedz, a zaraz ktoś zadzwoni po karetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
decent Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 W tej chwili temperatura wynosi u nas minus 2 st. C, pada śnieg, jego pokrywa sięga 10 cm - powiedziała nam po godz. 8 dyżurna ze Stacji Meteo na Kasprowym Wierchu. (tygodnikpodhalanski.pl) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matik211 Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Jest jakas kamerka na Kasprowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Chciałem tylko przekazać że właśnie przed chwilą, w Wiedniu zaobserwowałem pierwsze płatki śniegu za oknem Co prawda deszcz jest w przewadze, ale jednak Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trance Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html Jak oglądałem ten filmik to aż mi się gęba śmiała:D Chciałbym poodgarniać ten śnieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Chciałem tylko przekazać że właśnie przed chwilą, w Wiedniu zaobserwowałem pierwsze płatki śniegu za oknem Co prawda deszcz jest w przewadze, ale jednak Pozdr Marcin Jesteś pewien , aby śnieg padał w Wiedniu ,mi się zdawało że Wiedeń nie jest tak chłodnym miastem aby w sierpniu padał deszcz+śnieg . Masz na to jakieś dowody bo z tego co wiem nawet środku zimy ciężko tam o śnieg w końcu jest blisko Europy Południowej .:eek:. Ps : Nie wiem jak u was ale u mnie bardzo mocno pada deszcz , podejrzewam że po raz kolejny dojdzie do powodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
berry Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 http://wiadomosci.ga...wszy_snieg.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hajnos Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Tu krótki filmik z onetu: http://wiadomosci.on...ie_lokalne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ir3k Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 o lepszym poczatku zimy chyba nikt nie marzyl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachmus Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Właśnie odpaliłem kompa i co widzę :http://wiadomosci.on...,0,1,pokaz.html Na gębie od razu banan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TurboDymoMan Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 przejasniło sie na pol godziny i widać było śnieg na szczytach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi