bulwa Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 no dokładnie, na sam koniec tuż przed mega ociepleniem 20 centów śniegu... na złość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 U mnie przed momentem bylo +3,7 a prognozowali okolo 0. I tak jak wczoraj napisalem zawsze u mnie jest okolo + 2 w stosunku do tego co zapowiedzą. Takze jak mowia ze bedzie +5, +6. To bedzie okolo +9. Wiosna wiosna, wiosna ah to Ty. Tylke zebym z ta wiosną razem nie splynal...to nie jest smieszne. Jak w nocy nie bedzie ponizej zera przez te pare dni to ciezko z rzekami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek88 Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Kwiecień 2009 w załącznikach. Teraz ma być inaczej ?? Ma nie być śniegu ?? Czyli tylko środek zimy lepszy niż w zeszłym roku, a początek i koniec ma być fatalny ?? Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mariusz zachamj trochę z postami ,piszesz tylko o jednym jak byś zauważył to jest klub miłośników zimy ,a ty tylko o jednym "odwilż" . Zmień płytę ,i bez urazy nie chce cię obrazić ani nic z tym związane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulwa Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 właśnie wróciłem z rejonu gdzie bede w bliższej przysżłości mieszkał. I tam aż 46cm śniegu zmierzyłem co do Kwietnia to pamiętam ze 3-4 lata temu byłem w Laskowej w połowie Kwietnia.. temp 15 stopni i w bluzie jeździłem. Panowie z obsługi jak nas zobaczyli to w śmiech. Oprócz nas na stoku była jedna pani z panem....... dość hmm ciekawie było... Użytkownik bulwa edytował ten post 16 luty 2010 - 17:12 + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Może wyjaśnię kilka spraw, albo napiszę jak ja to postrzegam : 1.Oczywiście prawie co roku w marcu pada śnieg, tak to prawda, ale czy to oznacza zimę ? Czy jeden dzień ze śniegiem i 4 dni z deszczem to zima ? Albo czy opady śniegu przy temperaturze +4 to zima ? Fakt faktem - śnieg w marcu pada często, ale to chyba nic dziwnego, jednak nigdy w życiu nie nazwał bym tego zimą.Ogólnie o zimie można mówić gdy temperatura jest na minus, pada śnieg i się utrzymuje ( to moje zdanie ). Uważam też, że zima powinna się kończyć w lutym a nie w marcu, bo tej prawie nigdy nie ma .. tylko w kalendarzu. 2.O zimie w kwietniu to już całkiem bym radził zapomnieć bo rok temu u mnie przez cały kwiecień nie spadł ani płatek a co lepsze nie padało w ogóle nic przez prawie równy miesiąc. Temperatura przekraczała już grubo 20*.Nawet za czasów najostrzejszych zim kwiecień był raczej miesiącem wiosennym. 3.Ocieplenie będzie i tak jak piszę Mariusz na południu Polski poczujemy wiosnę i nic tego nie zmieni.Już dziś było +3 chociaż według nie których miało być -2. Jak zapowiadają +8 w cieniu to w słońcu będzie spokojnie koło +15. I tak może być( 8-12*) przez 3-4 dni...dlatego po takim ociepleniu chyba każdy wolałby już wiosnę, prawda ? W takiej sytuacji niech stopi ten śnieg i już niech nie pada.. niech będzie sucho i słonecznie. Bo i tak już nie będzie pogody przypominającej zimę. 4.Co do Mariusza to fakt - przesadza. Może co do tematu nadejścia wiosny ma rację, ale nie musi o tym pisać w każdym poście ponieważ jak się domyślam każdy już wie o tym, że idzie ocieplenie i nikomu nie trzeba tego pisać po 10 razy.Na pewno też te ocieplenie nie oznacza, że przyjdzie już normalna wiosna a później lato, bo jak pisałem już wyżej, jakieś opady śniegu się pojawią ( tak jak to było w październiku a później wręcz letni listopad ). 5. Nie jestem fanem wiosny i ciepła żeby nie było . Lubię zimę, ale też nie do przesady.Zima dla mnie to śnieg i mróz i chociaż uwielbiam tą porę roku( może ze względu na to, że mam 21.2 urodziny ) to nie chcę żeby było w dzień plus w nocy minus i deszcz mieszany ze śniegiem. Po prostu-jedno albo drugie . 6.Styczeń, luty-zima . Marzec, kwiecień-wiosna. I nikt i nic tego nie zmieni. Jak widać w tym roku wiosna zahaczy Nas już w lutym a co będzie dalej to tak naprawdę nikt nie wie. 7.A co do sprawdzalności prognoz to nie trafia dokładnie nikt . Od wiadomości, portali, modeli do meteorologów, profesorów i pseudo wróżek. 8.No i oczywiście pisałem o miastach, nie o górach. Bo tam to pada śnieg i w kwietniu i w maju:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Z racji ze dzis jest post nei napisze zadnego postu. Haha. Dzis bylo u mnie +6,8' w najcieplejszej porze dnia. Teraz +5'. Za kilkadziesait godzin bedzie drugie tyle lub nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbekbear Napisano 17 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Z całego tego wątku nie rozumiem jednego Po co nam, narciarzom, zima w miastach ? Przecież najważniejszym jest, żeby mrozik i śnieżek trzymały się w miejscu naszych zainteresowań - w górach Wiadomo, że i w mieście przyjemniej, kiedy jest mrozik i śnieg, ale przecież jak jest plucha to też nie ma tragedii - parę godzin jazdy i wracamy do zimy A jak patrzę na prognozy dla ośrodków narciarskich to jak na razie nie widziałem temperatury powyżej 0 (Karkonosze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 U mnie termometr wariuje !! +8st. ;O Wg. interi jutro może solidnie sypnąć na płd. kraju: http://pogoda.interi...miasta?id=11763 Przecież to ma być deszcz. Nie wiem skąd Interia ma taką interpretację, modele ewidentnie pokazują opady deszczu związane z niżem. W Krakowie dałbym na jutro +5 do +7 z opadem deszczu. ECMWF daje na jutro dla Krakowa +9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 +10 w cieniu. ha. krajobraz maleje brawo dla Krolowej. A w TV i inne prognozy +3. hahahahaha. Musimy sie przygotowac od wieczornego piatku na duze opady deszczu jakie prognozuje new.meteo. Użytkownik wojnecki edytował ten post 18 luty 2010 - 13:12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 +10 w cieniu. ha. krajobraz maleje brawo dla Krolowej. A w TV i inne prognozy +3. hahahahaha. Musimy sie przygotowac od wieczornego piatku na duze opady deszczu jakie prognozuje new.meteo. Pisałem już wcześniej - GFS jest kiepski w prognozowaniu takiego stricte poludniowego splywu. Zapewne dzieje się tak z uwagi na siatkę tego modelu. W Nowym Sączu już ponad +10. Co ciekawe - nawet w Zielonej Górze +5, tego się nie spodziewałem, sądziłem, że dobije do +3. W Szczecinie padał przelotny deszcz. Jutro śnieg raczej nie będzie opadał, gdyż dodatnia temperatura pojawi się w całym profilu. Dopiero po przejściu frontu, czyli już w sobotę powinno się na krótko ochłodzić i wtedy popada śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trance Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 hehe a u mnie sypie śnieg że aż świata nie widać:cool: i jest na minusie:) W tygodniu wypad na narty:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Admin będzie miał dużo sprzątania. Jeśli chodzi o prognozy, to wygląda na to, że jeszcze jutro ciepło. Najpierw zacznie padać deszcz, który w nocy z piątku na sobotę ma przejść w śnieg - niestety przy dodatniej temperaturze. GFS wskazuje na wahania temperatury w najbliższych dniach - trochę deszczu, śniegu i deszczu ze śniegiem. Klimatologicznie będzie to przedwiośnie - niskie temperatury głównie w nocy i to przy rozpogodzeniach. Wg. ECMWF będzie jeszcze cieplej - w zasadzie na południu codziennie sporo powyżej zera. Najcieplej we wtorek - do +10, później lekkie ochłodzenie, w sobotę znów bardzo ciepło (ale to zbyt odległy termin). Generalnie z modeli dziś trafił jedynie ECMWF - co było sygnalizowane. On jako jedyny sugerował możliwość tak wysokich temperatur - GFS dawał dziś dla Wrocławia +1 do +2. ECMWF dawał +8 (wcześniej +9). Rzeczywista temperatura zanotowana na stacji IMGW to +9,2. Oznacza to, że w sytuacji takiego ocieplenia ECMWF jest o wiele lepszy od GFS - choć i on czasem potrafi się znacznie pomylić. Wygląda jednak na to, że zdarza mu się to rzadziej. Prognozy na dziś (z dziś, 00UTC): UM (ICM) ~ +1 (błąd 8st) GFS ~ +2 (błąd 7st) ECMWF ~ +8 (błąd 1st) UM (NAE) ~ +1 (błąd 8st) NOGAPS ~ -2*) (błąd 11st) RHMC ~ -1 (błąd 10st) UKMO ~ +1 (błąd 8st) GEM ~ +4 (błąd 5st) JMA ~ +1 (błąd 8st) *) NOGAPS ewidentnie nadaje się do kosza. Dla Suwałk dawał na dziś -14. Dla Nowego Sącza -4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 i mnie dziś było +5 ,masakra,zaczynam się pogodzić z losem . I tak se myślę że ta zima jest do bani ,nie doz że zaczęła się dopiero 15grudnia ,to jeszcze kończy się w II dekadzie lutego..Masakra. Marek Chorczyczak coś wspominał że za tydzień znów wraca zima z mrozem i śniegiem .Zobaczymy . Mariusz chyba już dostałeś bana ,nie wiem na ile ale pewnie na 6 miesięcy ,zobaczymy się w następnym sezonie ,mam nadzieje że będziesz normalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 i mnie dziś było +5 ,masakra,zaczynam się pogodzić z losem . I tak se myślę że ta zima jest do bani ,nie doz że zaczęła się dopiero 15grudnia ,to jeszcze kończy się w II dekadzie lutego..Masakra. To jeszcze nie koniec, przynajmniej nie w górach. Choć w Tatrach i na Podhalu śniegu i tak jest mało. Mimo to, można mieć nadzieję, że mimo postępującej odwilży na nizinach, tam jeszcze popada. Marek Chorczyczak coś wspominał że za tydzień znów wraca zima z mrozem i śniegiem .Zobaczymy . A dodał na końcu coś w rodzaju: "Kiedy niedźwiedź w gawrze siedzi, zima szybko nas odwiedzi. I to się proszę Państwa sprawdza!" ? Mariusz chyba już dostałeś bana ,nie wiem na ile ale pewnie na 6 miesięcy ,zobaczymy się w następnym sezonie ,mam nadzieje że będziesz normalny. No i bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 Sluchajcie dalej prognoz w Tv to daleko zajdziecie. Od jutra wieczor przez noc new.meteo intensywny deszcz. Rano sie obudzimy w sobote to bedzie nieciekawie. potem kilkugodzinne ochlodzenie ale czy bedzie ponizej zera? pewnie noca tylko. A od poniedzialku znow wiosennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 UM (ICM) ~ +1 (błąd 8st) GFS ~ +2 (błąd 7st) ECMWF ~ +8 (błąd 1st) UM (NAE) ~ +1 (błąd 8st) NOGAPS ~ -2*) (błąd 11st) RHMC ~ -1 (błąd 10st) UKMO ~ +1 (błąd 8st) GEM ~ +4 (błąd 5st) JMA ~ +1 (błąd 8st) http://www.yr.no/ Wczoraj prognozowali dobrze dla Wrocka - 8st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 18 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2010 http://www.yr.no/ Wczoraj prognozowali dobrze dla Wrocka - 8st yr.no to ECMWF http://www.yr.no/english/1.2025949 Zapytam tak raz. Czy wy naprawdę sądzicie, że w tych portalach typu yr.no, interia, myforecast, accuweather, etc. siedzi sztab ludzi, którzy opracowują prognozę dla każdego małego miasteczka w Polsce? Już widzę, jak jakiś Norweg pracowicie wpisuje cyferki dla Wojcieszyc: http://www.yr.no/pla...ia/Wojcieszyce/ Przecież to jest jasne, że wszystkie te portale asymilują dane z modeli numerycznych. Polskie zrzynają z GFS. Yr.no bierze (kupuje) prognozy z ECMWF, co zaznacza w swoim "about". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Hmm ciekawe te temperatury notujecie .. ja na Śląsku gdzie miałem mieć chyba najcieplej ... najwięcej zanotowałem ledwo +5 .. może dlatego, że cały dzień było pochmurno a słońca nie było nawet na chwilę. Co mogło spowodować, że temperatura bardzo nie wzrosła. Na pewno wiosny nie poczułem jak wmawia mi Mariusz bo co ma Nowy Sącz do Katowic ? U mnie było nawet zimno bo wiał wiatr i było strasznie wilgotno - bez kaptura lub czapki się nie obeszło. Ogólnie mam najgorszą pogodę ze wszystkich, taką jakiej nie chciałem. Czyli ani nie wiosna ani nie zima .. Tylko wielkie GIE . Mariusz to pewnie była Królowa albo chorują na to samo .. Bo jak i on pisał 10 postów o tym samym tak teraz to samo robi ona(?).. obydwoje w bardzo podobny sposób chcieli Nas przekonać do swoich racji Użytkownik Daniels. edytował ten post 19 luty 2010 - 05:41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtmek Napisano 19 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2010 Wie ktoś z jakiego modelu korzysta portal "twojapogoda.pl"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKos Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 www.yr.no www.meteocenter.eu i gfs www.yr.no: gfs: Na www.meteocenter.eu niestety nie potrafię znaleźć Nowego Sącza, ale jak mi pokażesz to prognowzowane +15 to będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Do konca tygodnia powinno juz to stopniec wszystko i nasze oczy odpoczna od tego nieprzyjemnego blasku. Chociaz dosypało okolo 10 cm to i tak malo tego sniegu jest. Wzialem lopate zeby tylko "jak badz" odsniezyc wyjazd do domu a teraz patrze przez okno i ta wartstwa co zostala zniknela, widac trawe i plyty. Teraz piekne slonce i +4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKos Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Ponawiam prośbę o źródło prognozujące +15 stopni w Nowym Sączu w ciągu najbliższych siedmiu dni. Pozdrawiam PS I może wreszcie dotrze to do was że ja nie jestem użytkownikiem "Mariusz0505" ? UŻYTKOWNIK "Mariusz0505" - 48 postów, wszystkie w dziale "Pogoda na sezon..." UŻYTKOWNIK "marusz0505" - 7 postów, wszystkie w dziale "Pogoda na sezon..." Jakiś narciarz Cię skrzywdził, że się tu wyżywasz? Użytkownik JanKos edytował ten post 21 luty 2010 - 15:33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanKos Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 wejdź w mapy www.meteocenter.eu Tj. Pisałem wcześniej Wszedłem - okolice Nowego Sącza są zaznaczone w najcieplejszym momencie kolorem odpowiadającym +12. Pozostałe podane przez Ciebie źródła to potwierdzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 21 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Z tego co patrzyłem na prognozy to chyba będzie po zimie (((((((( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi