koala1992d Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 ha! Teraz królowa skróciła swój post o 4/5, w którym obrażała nie tylko Pdjakowa, ale i innych forumowiczów SkiForum. Oj nie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulus Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Ja osobiście bardziej wierze w prognozy Pdjakowa A co do Królowej, to niech dopisze sobie jeszcze na blogu, że jest Królową Języka Polskiego xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Ale jest +1 i chmury śnieżne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Fakt, królowa jest wyjątkowo zabawna Ale skasowała część wpisu - a szkoda, bo była podstawa do ścigania z powództwa cywilnego. A skoro napisała i skasowała, oznacza to, że się wściekła, wybluzgała co jej na wątobie leżało, a potem się zreflektowała. Musiała być wyjątkowo zła. Cóż za pech Ponieważ "królowa" nie jest oficjalnym pseudonimem artystycznym tej pani (lub pana), nie trzeba więc pisać go z dużej litery. Google twierdzi, że ktoś taki, jak "Marzena Rabczewska" generalnie nie istnieje. Jedyne wpisy jakie istnieją na ten temat, to wpisy z bloga, oraz z plotka, gdzie pisuje pod conajmniej dwoma nickami. Ogólnie - nie brak jej tupetu, ale z merytoryczną stroną jest często dość kiepsko. Co do prognozy - prognozowanie na 16 dni to sprawa bezsensowna. Jak widać wyżej, większość prognoz na 16 dni królowej się nie sprawdziła. Podobnie kiepską sprawdzalność na tak długi okres czasu ma ECMWF, czy GFS. Zapewne, jeśli podam swoją prognozę na 16 dni - także się nie sprawdzi. Tylko, że ja nie brandzluję się 24 godziny na dobę "jaki to ja jestem super, och jej, moje prognozy to najlepsza rzecz na świecie". I to jest zasadnicza różnica. W Instytucie do prognoz długoterminowych powyżej 5 dni meteorolodzy podchodzą z wielkim dystansem - i mają rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Wiem, że wita się gdzie indziej i zaraz to zrobie ale żeby było jasne to tu chce to zaznaczyc bo akurat ten temat "Pogoda Na Sezon Zimowy 2009/2010/2011" mnie najbardziej interesuje A WIĘC: jestem z podkarpacia i baaaardzo sie interesuje pogoda i kazda pore roku uwielbiam. A TERAZ DO RZECZY: znam wszystkie strony takie jak wy i codziennie na nie wchodze: meteoprog, meteogroup, twojapogoda (najlepsza), GFS (kurde, tu to dopiero sie zmiania 4 razy dziennie...na poczatku wierzylem ciu ciu tej pogodzie ale teraz nie...i jeszcze jest taka moja stronka http://new.meteo.pl/ która sie sprawdza naj naj naj, co do godziny ... zawsze na to patrze, i tu jest pogoda na 48 h i na 84, z czego ta druga to taka dziwna i nie patrze na nia. ale ta na 48 super sie sprawdza. To jest numeryczna prognoza, legenda jest, latwo sie zapoznac z nia...i jest bardzo sprawdzalna. oczywiscie nie w 100 % ale... twojapogoda.pl - to moja druga strona, i jej wierze i dzis sie ucieszylem jak zobaczylem pogode na 16 dni, oni czesto pisza artykuly i one sie sprawdzaja w 100 %. meteoprog - wczoraj pokazywali od 20 grudnia deszcze i 5+ a dzis mroz i śniegi. Mam rozna opinie co do niej. I TO BY BYLO NA TYLE TAK NA POCZATEK A ZA OKNEM CORAZ CIEMNIEJSZE CHMURY...NO I MA ZACZAC PRUSZYC NOCA I JUTRO, TERAZ TEMP 3.2 ALE SPADA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 +1 w nocy ma być -1 i śnieg i w dzień -1 i śnieg .Porgnozy na TP accuweatherze forecascie pokazują zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub_ Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Macie rację, wygląda to wręcz imponująco i byłoby wspaniale, ale taki GFS daje znowu ciepło ok 27.12 xD Zresztą wczoraj wyglądało to jeszcze nieciekawie. Ale oby jednak zima nie odpuściła, byłoby to niebywałe i wyjątkowe Święta na przestani ostatnich lat. =D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Jeszcze niedawno miało odpuścić w święta ,teraz 27 a się okaże ,że puści w końcu marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek1995 Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Że ona prowadzi z nami wojnę i robi na złość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry16 Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 Ja bym się na waszym miejscu cieszył, że się ociepli, co nie oznacza, że mrozu nie będzie. W przyszłym tygodniu możemy mieć mrozy do panad - 20 stopni a duże ocieplenie wcale nie musi oznaczać odwilży w całym kraju. Takie ocieplenie może wystąpić podczas przechodzenia aktywnego frontu atmosferycznego, który jakby przeszedł przez nasz kraj sprowadziłby imponujące śnieżyce jak i również dawno zapomniane burze śnieżne. Chyba wolicie aby był lekki mróz i śnieżyce, niż tęgi mróz i brak śniegu? Oby jakiś niżyk wreszcie u nas zagościł, ale wolałbym niż z południa. Wlasnie wedlug mnie tak bedzie. temp. na poziomie -1 --- -4 w dzien i intesywne opady sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Transik Napisano 11 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2009 No nad Radomiem tez pruszy sniezek ale delikatny. Temp 0.5 stopnia. Na wiecej sie nie zapowiada:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Czuję, że TP jutro będzie miało jakiś nowy artykuł dotyczący opadów i dlaszej prognozy, może się pokusi o prognozę na święta tak jednym zdaniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielasbar Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 u mnie jest powyżej zera i nie pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Prognozuje slabe opady sniegu cala noc, jutro bez opadow (ale pamietajmy ze kazda strona sie aktualizuje, jutro rano moze byc pokazany opad). -3 stopnie jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Houser Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 U mnie dziś spory opad nastąpił. Ładna konfrontacja się za powiada wszyscy o odwilży a TP ładne mrozy na Święta Nadaje oby się jej sprawdziło Koledzy.. Zapomnieliscie o tym ze tp aktualizuje prognoze co 2 dni... :mad: P.s Jest ktoś tutaj z zachodu w ogole ? Bo ciągle południe poludnie, a o zachodzie nic Pozdrower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 UM sie sprawdza, a COAMPS nie, sam go nie rozumiem. UM pokazuje snieg i jest....cal czas u mnie proszy, a w TV pogodna noc...he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Houser Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Przecież tp pokazuje od środy Może jestem slepy :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Houser Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Możecie mi powiedzieć coś... ? Bo od zawsze mam nie rozwikłaną zagadkę z interią... O co chodzi z tymi opadami ?! Jakim cudem interia potrafi pokazać np. 0,4mm sniegu ? Przecież to jest tyle co ludzki włos :confused::confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek88 Napisano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Za mrozem jest jeszcze jego największy perzeciwnik: http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm Na królową to w ogóle nie wchodzę, teraz chciałem wejść jak się zaczęła dyskusja ale stronka mi się nie załadowało no i dobrze. Poczekamy teraz na kolejną aktualizację GFS. Wiązki są dość rozbierzne na 850hPa więc trudno z nich coś odczytać. W ogóle trudno odczytać jak będzie pogoda na 7-16 dni. Tutaj możemy tylko przypuszczać. Królowa +10.TP -20. Na GFS jeszcze czekamy. Aktualanie w Krośnie -3,5st.C i BRAK OPADÓW Pokrywa śnieżna: 0CM Najwyraźniej śnieg nie chce spaść w Krośnie. Owszem, pojedyńcze płatki co jakiś czas wypadają, ale jest ich tak mało że giną gdzieś w trawie i nie ma ponich śladu. Meteo.group podnosi prawdopodobieństwo opadów dla Krosna we czwartek. Ale śniegu nie ma spaść dużo, odnośnie temperatury to nie widać tutaj -20, co najwyżej po -10 w sobotę i niedzielę. Od 25 do 28 grudnia zaś opady ale DESZCZU, i co jeszcze bardziej ciekawe - deszcz ma padac przy -5st.C Także odwilży nie ma tylko deszcz będzie :cool::eek: Użytkownik piotrek88 edytował ten post 15 grudzień 2009 - 00:09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Jedna wielka porażka ! Jak i ten atak zimy tak i te całe modele ! Najpierw wszystkie zgodnie prognozowały,że dziś rano nad Śląskiem nie będzie padać .. dopiero zacznie na wieczór .. i co ? W pogodzie za oknem było na odwrót.. do południa sypało a teraz nie pada praktycznie w ogóle ! ... Prawda jest taka,że dziś nie potrafimy przewidzieć pogody nawet na 10 minut w przód... Pogoda to pogoda w ciągu 3 godzin może się zmienić o 180s Na śląsku miały być takie opady śniegu .. normalnie 20cm a co jest ? Czarne .. o dziwo mokre drogi ( przy niby -9 to trochę dziwne ) Czarne chodniki ( bo nie mówcie mi ,że 0,5cm to pokrywa śnieżna ) Opady takie,że przez mikroskop trzeba patrzeć żeby dostrzec,że coś leci Jak byłem na dworze to się czułem jak bym szedł w połowie listopada przy temperaturze + 2 stopnie przy padającej mżawce... Ja mam najlepszy sposób na to żeby wiedzieć jaka będzie pogoda w Wigilię i Święta .. Siąść w te dni przed oknem i zobaczyć Pozdrawiam z jakże ' zaatakowanego zimą ' Śląska.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kucharz0 Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 U mnie zaczeło wkońcu porządnie sypać :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpeedBuster Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Sorry za koolejny post... Ale ludzie ! Zrobcie fotki ! Mozecie otworzyć okno, mozecie przez okno obojetnie... Mozecie cyfrówką, na kliszach, telefonem albo kalkulatorem zrobić, ale zrobcie bo juz jestem zdesperowany jak czytam wasze posty wiec dajcie chociaz popatrzyć na to piękno spoko. Jutro jak już będzie te 30cm to zrobie Obiecuję ) aktualnie temp -8 stopni, intensywne opady śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Houser Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Interia mnie dobija... Jeszcze nigdy nie pokazywała więcej niz 0.5cm Na accuweather pokazuje mi na jutro ok. 5cm sniegu, a interia 0,2 mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Naprawdę zazdroszczę Wam takiego optymizmu .... Ja się będę cieszył jak po tych opadach rano zastane 5cm ... I również nie wiem gdzie koleżanka siostra widzi taki kurzenie na śląsku,ale nie mnie oceniać co kto ma za oknem .. Też się dziwie mikołaj bo zapowiadali i nadal zapowiadają,że teraz na śląsku tak sypie a u mnie za oknem .. jak by ktoś cukrem sypał... Mam nadzieje,że się nie długo zmieni skoro tak blisko mnie występują takie opady u innych ... Jeśli się coś ruszy , coś co będzie godne napisania to na pewno poinformuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobra Napisano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 A u mnie pada śnieg od godz 15 a temp to -6 jest już 5-6 cm i cały czas przybywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi