Rhotax Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jak interpretuje się nachylenie stoku podane w procentach - 100% to 90° ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Jak interpretuje się nachylenie stoku podane w procentach - 100% to 90° ? Na podstawie stosunku przyprostąkotnych (w przekroju stoku), czyli z tangensa, czyli 100% to 45°. Przewyższenie jest łatwe i naturalne (to jedna wartość) a druga to powinna być wartość w rzucie, która jest oczywista np. dla projektanta czy geodety ale mało intuicyjna w naturze; w wypadku stoków narciarskich można w uproszczeniu posłużyć się sinusem, bo przy tak mało rozwartych kątach (nachyleniach) błąd jest praktycznie pomijalny - pojawia się dopiero przy naprawdę sporych nachyleniach PS A tak w ogóle to procenty lepiej oddają subiektywny i emocjolnalny odbiór stromizny - znacznie lepiej brzmi "ścianka 50%" niż 27 stopni Człowiek ma wielce niedoskonały aparat oceny wysokości, wymiarów w pionie - wystarczy na kartce narysować np. te 27 st. i porównać z wrażeniami w terenie Dla przypomnienia - czarne trasy zaczynają się już od 29%, czyli ok. 17 stopni A czemu to w Hyde Parku - jak najbardziej narciarski temat Użytkownik gajowy01 edytował ten post 18 luty 2011 - 02:44 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A czemu to w Hyde Parku - jak najbardziej narciarski temat Moderator też człowiek - czasami śpi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmek1 Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Moderator też człowiek - czasami śpi... ...a czasami nie, jak widać po godz.posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 czytaj powyżej (post Gajowego) W skrócie: nachylenie (w %) = tangens (kąt nachylenia w stopniach) x 100 to co piszesz o 90=100, to zapewne wynika z róznych miar kątowych stosowanych niegdyś w geodezji - 90 st ( kątowych) = 100 g (grad). Niektóre instrumenty geodezyjne były skalowane w tym systemie co czasem mocno upraszczało obliczenia. W obecnych czasach instrumentów elektronicznych (praktycznie specjalizowanych komputerów na statywie) nie ma to już wiekszego znaczenia. Użytkownik mig12345 edytował ten post 18 luty 2011 - 08:47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhotax Napisano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Na podstawie stosunku przyprostąkotnych (w przekroju stoku), czyli z tangensa, czyli 100% to 45°. [..]w wypadku stoków narciarskich można w uproszczeniu posłużyć się sinusem, bo przy tak mało rozwartych kątach (nachyleniach) błąd jest praktycznie pomijalny - pojawia się dopiero przy naprawdę sporych nachyleniach A ja tu tabelki robię na podstawie wysokości GPS z map internetowych, rysuję podziałki w skali w pionie i w poziomie żeby narysować sobie wykres stoku, a potem wyznaczyć kąty i porównać różne moje lokalne miejscówki! Czyli kąt 50° to w przybliżeniu 120% ? PS A tak w ogóle to procenty lepiej oddają subiektywny i emocjolnalny odbiór stromizny - znacznie lepiej brzmi "ścianka 50%" niż 27 stopni Człowiek ma wielce niedoskonały aparat oceny wysokości, wymiarów w pionie - wystarczy na kartce narysować np. te 27 st. i porównać z wrażeniami w terenie Dla przypomnienia - czarne trasy zaczynają się już od 29%, czyli ok. 17 stopni A właśnie 50° to już podobno się..."odlatuje" (tzn. prędkość opadania i kąt jest taki, że jak odbijemy się od podłoża to możemy tak "lecieć nad nim" nawet kilka cm i nie dotknąć póki nie zmniejszy się kąt ? A czemu to w Hyde Parku - jak najbardziej narciarski temat A bo..tak jakoś...rzuciłem okiem na tematy...i odczułem, że tam bardziej o nartach niż o teoriach i matematyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 [quote name='Rhotax'][QUOTE]A ja tu tabelki robię na podstawie wysokości GPS z map internetowych, rysuję podziałki w skali w pionie i w poziomie żeby narysować sobie wykres stoku, a potem wyznaczyć kąty i porównać różne moje lokalne miejscówki! Czyli kąt 50° to w przybliżeniu 120% ?[/QUOTE] wg kalkulatora windows - 119,17535925942099587053080718604 A[QUOTE] właśnie 50° to już podobno się..."odlatuje" (tzn. prędkość opadania i kąt jest taki, że jak odbijemy się od podłoża to możemy tak "lecieć nad nim" nawet kilka cm i nie dotknąć póki nie zmniejszy się kąt ? [/QUOTE] Temat dla Małysza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yenna Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A'propos procentów - to trasy w ośrodku Serfaus-Fiss-Ladis. Jak dla mnie -wrażenie było! Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhotax Napisano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 No to teraz w sumie trzeba chyba poprawić opisy miejscówek na forum ;-) i jako jeden z parametrów opisowych podawać kąt nachylenia w najbardziej stromym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 No to teraz w sumie trzeba chyba poprawić opisy miejscówek na forum ;-) i jako jeden z parametrów opisowych podawać kąt nachylenia w najbardziej stromym miejscu to juz bylo walkowane jakies 2 lata temu doglebnie na tym forum ja mowilem ze oceniam w stopniach, byli zwolennicy w procentach Użytkownik jan koval edytował ten post 18 luty 2011 - 16:54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yukisan Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 to juz bylo walkowane jakies 2 lata temu doglebnie na tynm foryum ja mowilem ze oceniam w stopniach, byli zwolennicy w procentach Niom : http://www.skiforum....topnie procenty http://www.skiforum....read.php?t=1617 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A'propos procentów - to trasy w ośrodku Serfaus-Fiss-Ladis. Jak dla mnie -wrażenie było! Uploaded with ImageShack.us czy to jest reklama pejsachowki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhotax Napisano 18 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 to juz bylo walkowane jakies 2 lata temu doglebnie na tym forum ja mowilem ze oceniam w stopniach, byli zwolennicy w procentachAle ostatecznie pojawiło się...jakiekolwiek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinifarina Napisano 18 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 A ja proponuję skalę w poziomach strachu 1szy. Strach mnie obleciał jak widziałem stok z daleka 2gi. Strach jak kupowałem karnet 3ci. Strach, gdy spogladałem z góry 4ty Strach gdy spoglądałem z góry i ciarki po mnie przeszły 5ty Strach gdy spogladałem z góry ciarki nie pomogły w gaciach cię ciepło zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot Napisano 19 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Podawanie kątów w procentach jest bardzo wygodne. Wystarczy, że w poziomie odmierzymy metr a w pionie ilość procentów w cm ( w przypadku zdjęcia 70 cm =70%). Nie trzeba mieć więc kątomierza. Skala jest szczególnie wygodna przy niewielkich kątach dlatego powszechnie stosowana w technice. Co do skali strachu to na końcu dodałbym jeszcze: - strach ogarnia gdy oglądamy zjazd od dołu już po zjechaniu ;-))) Użytkownik Wujot edytował ten post 19 luty 2011 - 11:16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 najlepiej tłumaczyć sobie to tak poziom (np. spadek równy bieżni lekkoatletycznej) = 0% ściana na Giewoncie (no, prawie przepaść) = 100% czyli spadek zawiera się między 0 a 90 stopni tak więc trasa pod kątem 45 to 50 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 najlepiej tłumaczyć sobie to tak poziom (np. spadek równy bieżni lekkoatletycznej) = 0% ściana na Giewoncie (no, prawie przepaść) = 100% czyli spadek zawiera się między 0 a 90 stopni tak więc trasa pod kątem 45 to 50 % nie chce mi sie sprawdzac, sam uzywam katow , ale 45 stopni to jest 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekP Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 najlepiej tłumaczyć sobie to tak poziom (np. spadek równy bieżni lekkoatletycznej) = 0% ściana na Giewoncie (no, prawie przepaść) = 100% czyli spadek zawiera się między 0 a 90 stopni tak więc trasa pod kątem 45 to 50 % Wcale nie najlepiej bo to nieprawda. Wczesniej juz nachylenie w % zostalo wyczerpujaco wyjasnione. Zgodnie z nim pionowa sciana (90 stopni) ma nachylenie rowne nieskonczonosci, a nachylenie 100% odpowiada 45 stopniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fantom Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Oczywiście macie rację a tu jest dowód ale i tak mojej teorii się będę trzymał Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karat10 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Dla tras narciarskich nachylenie stoku 100% = 45 stopni. Często wartość podana w procentach mylona jest ze stopniami i z tego wychodzą czasem różne "kwiatki" w stylu np. chwalenia się narciarzy z jazdy po stokach o nachyleniu 70 stopni. Poza jedynymi na Świecie górami, które zwą się Andy śnieg utrzymuje się na stokach o nachyleniu do 60 stopni. To na prawdę bardzo stromo i często po stokach, a właściwie już ścianach prowadzą drogi wspinaczkowe. Utrzymanie się na nartach w takiej stromiźnie wymaga dużego kunsztu narciarskiego i dużej mocy w nogach. Stok o nachyleniu 45 stopni to też bardzo stromy stok. Im węższy i dłuższy tym wydaje się bardziej stromy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antibes Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Direttissima na Ainecku ma w górnym fragmencie 100% nachylenia. Gdy jest równo, są ostre krawędzie, jest do zaliczenia dla średnio wprawnego narciarza. Przejechałem. Może nie w pięknym stylu, ale przejechałem. Schody zaczynają się gdy trasa jest już rozjeżdżona. Zobaczcie - http://[email protected]/3303210063 - już na oko widać że to ok. 45 stopni. Użytkownik antibes edytował ten post 20 luty 2011 - 21:13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sally67 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 tu taki link do strony z prostym wytłumaczeniem http://portalwiedzy....toku,haslo.html a ja sobie liczę w skrócie srednie nachylenie stoku tak róznica poziomów / długośc stoku x 100=srednie nachylenie stoku sprawdzałam na podanych już navchyleniach stoku na stronie http://www.e-szklars...nartostrady.php P.S oczywiście jest to mniej +_ i srednie bo nie kazdy stok jest równomiernie nachylony ale tak orientacyjnie może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekP Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 a ja sobie liczę w skrócie srednie nachylenie stoku tak róznica poziomów / długośc stoku x 100=srednie nachylenie stoku To jest dobre przyblizenie, ale tylko dla malych katow (jak kazdy pamieta ze szkoly, dla malych katow w przyblizeniu sin x = tg x). Ale przykladowo dla 45 stopni sin x = 0.707 a tg x = 1, wiec blad jest juz b. duzy. Twoja przyblizona metoda da nachylenie 70.7%, podczas gdy faktycznie wynosi ono 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sally67 Napisano 20 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 To jest dobre przyblizenie, ale tylko dla malych katow (jak kazdy pamieta ze szkoly, dla malych katow w przyblizeniu sin x = tg x). Ale przykladowo dla 45 stopni sin x = 0.707 a tg x = 1, wiec blad jest juz b. duzy. Twoja przyblizona metoda da nachylenie 70.7%, podczas gdy faktycznie wynosi ono 100%. Ok masz racje (matura u mnie dawno była) czyli nachylenie stoku to nie sinus tylko tg alfa więc tg alfa = h/podstawę stoku(a nie dł trasy) x 100% dzięki P.S tylko skąd wziąć tą dł podstawy?:confused:(wiadoma to z reguły tylko długość trasy:() Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocian74 Napisano 21 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 P.S tylko skąd wziąć tą dł podstawy?:confused:(wiadoma to z reguły tylko długość trasy:() Twierdzenie pitagorasa Ewentualnie najpierw użyć w kalkulatorze funkcji arc sin dla wyliczonej przez ciebie wartości i dla uzyskanego ta kąta obliczyć tg. Pozdr Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi