gajowy01 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Fajne video, zrealizowane dla SiTN - ma ze 2 lata, dawali go na CD wraz z nowym programem nauczania, ale jakoś ogólnie zniknął, trzeba mocno szukać, żeby go znaleźć, więc prawie nikt tego nie widział - a jest to atrakcyjnie zrobiona ilustracja Dekalogu FIS. Idea jest prosta: zacznijmy wszyscy przestrzegać reguł Dekalogu FIS, i w miarę możności propagujmy to: wśród znajomych, uczniów czy nawet obcych, no i oczywiście na forum :) Myślę, że wielu wypadków dałoby by się uniknąć przy powszechnej świadomości istnienia, znajomości i przestrzegania tych reguł. Przyda się w wielu wątkach, gdzie rozmowa jest o bezpieczeństwie, wypadkach, przepisach itp. PS. Można by to video jakoś wyróżnić, podwiesić wysoko (gdziekolwiek) - tak, żeby nie zostało zagrzebane nowymi postami. Użytkownik gajowy01 edytował ten post 02 luty 2011 - 14:09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike33 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Fajne i treściwe. Warto, by zapoznali się z tym filmikiem zwłaszcza stawiający pierwsze kroki na nartach. Nabędą wtedy, być może, dobrych nawyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Bardzo dobry pomysł. Myślę, że przyda się to wszystkim, szczególnie "śmigaczom" w kwestii bezpiecznego omijania i wyprzedzania innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qaz Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Gajowy,a może to podpiąć z dekalogiem który jest w przyklejonych,będzie zawsze widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Gajowy,a może to podpiąć z dekalogiem który jest w przyklejonych,będzie zawsze widoczny. Mnie jest w zasadzie obojętne gdzie to będzie - byle było tak, żeby ludzie łatwo i powszechnie mogli to dostrzec i pooglądać filmik - i na końcu wziąć do siebie Mówi się: "jeden obraz wart tysiąca słów" - a ten filmik jest dość atrakcyjny i jak dotąd nie widziałem żadnej sensownej ilustracji Kodeksu. Jest jakiś rymowana, ze zwierzątkami itp. - ale pewnie większość ludzi nie bierze tego do siebie bo może mało poważnie jest to tam przedstawione (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henryk396 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 nie tylko nowicjusze ale cale gro dlugo jezdzacych tez by sie przydalo poduczyc dobrych nawykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tosiek93 Napisano 2 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Fajny filmik. W szkole nam go pokazywali w zeszłym roku bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 4 Lutego 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Gajowy,a może to podpiąć z dekalogiem który jest w przyklejonych,będzie zawsze widoczny. No to może by jednak gdzieś ...gdziekolwiek, już praktycznie temat się zakopał szkoda by było. Są tematy "podpięte" może by jakoś tam - podobnie jak ten: http://www.skiforum....ead.php?t=28462 o aktualnych przepisach, i wersjach w różnych krajach itp. Fajny filmik. W szkole nam go pokazywali w zeszłym roku bodajże. ...i oto chodzi, żeby jak najwięcej ludzi to widziało - fajnie, że w szkole też Użytkownik gajowy01 edytował ten post 04 luty 2011 - 11:36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EFCIA Napisano 10 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Świetny filmik. A gdyby tak przy zakupie sprzętu narciarskiego każdy dostawał taką płytkę z DEKALOGIEM Bo założę się że przynajmniej połowa ludzi zaczynających jeździć nie wie o jego istnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KingDiamond Napisano 16 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 W sumie to tak jakby ktoś jadący autem nagle zahamował przed Tobą, a Ty w niego wjeżdżasz. Ewidentnie jego kaprys, odruch, czy bezmyślność, ale Ty odpowiadasz. Na stoku podobnie, zwłaszcza kiedy jedzie przed Tobą dziecko. Najlepiej stosować zasadę ograniczonego zaufania, w końcu nigdy nie wiesz, jak się kto zachowa i czy pojedzie akurat tam gdzie by na to wskazywało. Pozdrawiam. Poza tym masz wyraźnie powiedziane, że musisz wybrać taki tor jazdy aby uniknąć wszelkiej możliwości zderzenia się z narciarzem znajdującym się przed Tobą lub poniżej. Jednoznaczne. Witam wszystkich. Mam takie jedno pytanko? Jeśli narciarz jadący poniżej wykona niesygnalizowany skręt w lewo lub prawo wprost pod jadącego powyżej narciarza, to czy za ewentualną kolizję odpowiada także ten powyżej? Myślę że ten powyżej oczywiście powinien zachować bezpieczny odstęp ale ten poniżej także powinien się rozglądnąć zanim ostro skręci w poprzek stoku. Kto w tym przypadku jest winny kolizji? Jeśli ten jadący powyżej to czy temu jadącemu poniżej wolno wykonywać dowolne manewry (np. jazda od jednego boku trasy do drugiego) nie zwracając uwagi na tych powyżej? Wyprzedzający narciarz ponosi całą odpowiedzialność za manewr wyprzedzania, aż do momentu jego ukończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 24 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2011 Nie przesadzajcie :confused:. Narciarz to istota myśląca, tak przynajmniej uważam. Jeżeli widzisz, że zbliżasz się do kogoś to możesz zaplanować dalsze ruchy i strategię zjazdu . W takich przypadkach oboje widząc, że ich tory jazdy mogą się przeciąć, powinni już prędzej wykonać odpowiednie manewry. Nie da się niestety skodyfikować tzw. czynnika ludzkiego . Można jedynie nakreślić ogólne zasady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 odrobina oczywistych , oczywistości .... czyli jak powinno /nie powinno , być reklama niezamierzona .... filmik mi wpadł w oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldi_l Napisano 26 Października 2011 Udostępnij Napisano 26 Października 2011 odrobina oczywistych , oczywistości .... czyli jak powinno /nie powinno , być reklama niezamierzona .... filmik mi wpadł w okobardzo fajny film, a swoją drogą to ta kobitka w biały, to chyba najładniejsza Niemka z całego kraju (oczywiście nie urażając innych dziewczyn z Niemiec ) Pozdrawiam Serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niko130 Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 http://www.youtube.com/watch?v=TqMMUXwDxZ0 Fajne video, zrealizowane dla SiTN - ma ze 2 lata, dawali go na CD wraz z nowym programem nauczania, ale jakoś ogólnie zniknął, trzeba mocno szukać, żeby go znaleźć, więc prawie nikt tego nie widział - a jest to atrakcyjnie zrobiona ilustracja Dekalogu FIS. Idea jest prosta: zacznijmy wszyscy przestrzegać reguł Dekalogu FIS, i w miarę możności propagujmy to: wśród znajomych, uczniów czy nawet obcych, no i oczywiście na forum Myślę, że wielu wypadków dałoby by się uniknąć przy powszechnej świadomości istnienia, znajomości i przestrzegania tych reguł. Przyda się w wielu wątkach, gdzie rozmowa jest o bezpieczeństwie, wypadkach, przepisach itp. PS. Można by to video jakoś wyróżnić, podwiesić wysoko (gdziekolwiek) - tak, żeby nie zostało zagrzebane nowymi postami. Mam nadzieję ,że animacja spodoba sie Waszym dzieciom i nie tylko dzieciom (patrz link) http://www.bezpieczn...omiks/start.htm Użytkownik niko130 edytował ten post 16 styczeń 2012 - 10:15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadek Kuby Napisano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 odrobina oczywistych , oczywistości .... czyli jak powinno /nie powinno , być reklama niezamierzona .... filmik mi wpadł w oko Jest bliżej tzw. realiów niż nasze dzieło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
profesorfalken Napisano 19 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 NAJTAŃSZE NARTY W POLSCE ZAPRASZAM NA MOJE ALLEGRO http://allegro.pl/li...?us_id=20711434 Przyjacielu, chyba pomyliłeś temat :confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LudwiczekR Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Do Waldi_I: Ta kobitka w białym to Michaela Dorfmeister - nie Niemka ale Austriaczka. Świetna narciarka i całkiem, całkiem;) ładna kobieta Użytkownik LudwiczekR edytował ten post 13 luty 2013 - 12:16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radcom Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ciekawe kto wie jaki kawałek wykorzystano jako podkład na początku filmu... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldi_l Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Ciekawe kto wie jaki kawałek wykorzystano jako podkład na początku filmu...Pozdrawiam, radcomMama zawsze powtarzała, czytaj do końca Pogodno - Elvis Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radcom Napisano 13 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Oj naiwna młodości, gdy nagrywano ten kawałek, to chłopcy z Pogodna żuli jeszcze kozy z nosa. Jest ktoś starszy... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldi_l Napisano 14 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Oj naiwna młodości, gdy nagrywano ten kawałek, to chłopcy z Pogodna żuli jeszcze kozy z nosa. Jest ktoś starszy...Pozdrawiam, radcomNo dobra szukam dalej,trochę zlatuje mi to iron maiden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Chyba nikomu nie trzeba takich filmików. To wszystko jest bardzo logiczne. Największym niebezpieczeństwem na stoku jest brawura, a nie nieznajomość zasad! Wiadomo, ludzie odważniejsi są po alkoholu i to właśnie na pilnowanie, by nawalone elementy nie jeździły powinno się zwrócić uwagę.absolutnie - wg mnie - nie masz racji, poza uwagą dot. narciarzy zalkoholizowanychczy zatem kodeks ruchu drogowego albo zasady ruchu statków wodnych lub powietrznych też są niepotrzebne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edwin110 Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Chyba nikomu nie trzeba takich filmików. To wszystko jest bardzo logiczne. Największym niebezpieczeństwem na stoku jest brawura, a nie nieznajomość zasad! Wiadomo, ludzie odważniejsi są po alkoholu i to właśnie na pilnowanie, by nawalone elementy nie jeździły powinno się zwrócić uwagę.Największym niebezpieczeństwem na stoku jest głupota,A to śą podstawowe zasady ,dla bezmózgowców które powinni przyswoić.I proszę nie mieszać ,w to alkoholu,czy palenia.Podejrzewam,że 90% nie zna tak elementarnej rzeczy jak nr,tel do GOPR w razie wypadku na stoku. Użytkownik edwin110 edytował ten post 17 luty 2013 - 11:56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radcom Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ja nie potrzebuję, jednak wielu tak. Jestem codziennie na stoku i widzę, że jeszcze wiele Musicie się nauczyć. Napisałem "musicie", ponieważ jest to moja obserwacja z tej "drugiej strony"... Pozdrawiam, radcom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Lutego 2013 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 CześćChyba nikomu nie trzeba takich filmików. To wszystko jest bardzo logiczne. Największym niebezpieczeństwem na stoku jest brawura, a nie nieznajomość zasad! Wiadomo, ludzie odważniejsi są po alkoholu i to właśnie na pilnowanie, by nawalone elementy nie jeździły powinno się zwrócić uwagę.Ludzie Drogi przyjacielu nie znają podstaw zachowań stokowych i takie filmiki są niezbędne. Do tego potzrebna jest aktywna edukcja i reagowanie na zjawiska głupoty czy niewiedzy natychmiast.Co do alkoholu to jest to wierutna bzdura bo nie stwierdzonona stokAch żadnej zalezności alkohol - wypadkowość. Operujesz obiegowym twierdzeniem z brukowca nistety.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi